Uwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :) Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa. Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale
Moje Kuchenne RewelacjeMoże niewiele osób wie, ale kasza gryczana oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i idealnie pasuje do gulaszu jest też świetnym GŁÓWNYM dodatkiem do zupy warzywnej. Intensywny aromat i smak sprawia, że jest zdecydowanie trudno zapomnieć, że się ją jadło. Specyficznie sycąca,na najlepiej smakuje w wersji bardzo gorącej. Bardzo polecam :) Składniki: 200g kaszy gryczanej garść ryżu 2 duże marchewki
ChilliJemyczęsto pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej
Plate of Joytakiego jak do kiszonych ogórków nadaje zupie wyśmienity smak i aromat, pasuje również do barszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru w zapasie na zimę zupa jest smaczna, syta, można podać ze śmietaną.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięGulasz to jedno z tych dań, które najlepiej smakują następnego dnia. Idealnie zatem nadaje się do odgrzewania dla tych, którzy późno wracają do domu i potrzebują
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: łopatka wieprzowa duża cebula duża papryka 2 większe marchewki 1 większa pietruszka w korzeniu 3-5 ząbków czosnku puszka pomidorów ewentualnie 3-4 łyżki pasty
Blondynka Gotujelubczykowego aromatu zupa świetnie nadaje się na jesienne lub zimowe dni. Jeśli dodasz mniej wywaru, możesz przekształcić ją we wspaniały, treściwy gulasz warzywny. W wersji wegetariańskiej wystarczy, że przygotujesz to danie na wywarze warzywnym. Zupa ziemniaczana z ciecierzycą i lubczykiem ogrodowym. Składniki 1 l 500 ml wywaru wołowego (przygotowałam go na dużych kostkach ogonowych) lub Twojego ulubionego (patrz
Szybko SzybkowarSKŁADNIKI: 800 g wołowiny z łopatki - pokroić w kostkę tak 1 do 2 cm 2 cebule czerwone - posiekać w piórka mix papryk (1 zielona, 1 żółta
ClauditteMissCookingblender odszedł w zapomnienie, bo nic nie było już go w stanie uratować. Kupiłam nowy blender z rozdrabniaczem i zaczęłam szaleć w kuchni - w końcu mogłam zrobić swoje ukochane zupy kremy, lody, koktajle i wszystkie inne pyszności :) Po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować z Dominikiem prażonej ciecierzycy - była przepyszna, choć Dominikowi nie przypadła do gustu tak jak mi ;) Wszyscy mówią(...)większym koszmarkiem - fuu! W tej kwestii muszę się jeszcze podszkolić ;) W lipcu udało mi się opublikować 11 przepisów: Dania obiadowe: Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak z frytkami z batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik
Cooking Monstergotowe w pół godziny. Znajdziemy tu przepisy na świąteczną kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże elfów, chleb gryczany z orzechami włoskimi, ciastka świętego Mikołaja z żurawiną itd. 3. Wiosna - 34 ulubione przepisy autorki na wiosnę. Zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw, pasta z bobu do kanapek, brokuły pod migdałowymi(...)zielona fasolka z dzikim ryżem, lemoniada arbuzowa, orzeźwiający koktajl na lipcowy upał, chleb gryczano-jaglany z orzechami i śliwkami, ziołowy gulasz z soczewicy i warzyw itd. 5. Jesień - tutaj mamy 33 przepisy takie jak: zupa z dyni z quinoa, domowe muesli z figami, zupa paprykowa z soczewicą, dynia z pomarańczami i dzikim ryżem, garnek jesiennej radości, kasza jaglana
kruche babeczkiBogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa jest bardzo pożywna i sycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe
Walijskie PichcenieFasolka po bretońsku – bezapelacyjna królowa przydrożnych barów ! Nazwa dania sugeruje, że powinno mieć swe korzenie w Bretanii, ale z Francją
To co kochamjednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas, to dla nas zupa gulaszowa). Podstawowa różnica jest taka, że paprykarz wykańcza się tuż przed podaniem śmietaną, czego nie robi się z pörköltem. To wszystko może się wydawać trochę/bardzo skomplikowane
zadanie-gotowanieSpecjalnie za dynią nie przepadam. Ale skoro sezon na dynię w pełni, to jedną taką w kuchni przerobię tej jesieni. Rodzina odmówiła zupy dyniowej, na myśl o znalezieniu dyni w gulaszu, mąż kręcił nosem... Nie pozostało więc nic innego jak upiec ciasto dyniowe. I tutaj sama zaczęłam stawiać warunki. To ciasto musi zawierać daktyle. I orzechy. I imbir.Czytaj więcej
bistro mamaOstatnie dni nie zwiastują wiosny, raczej przypominają o trwającej zimie. W chłodne wieczory warto więc postawić na rozgrzewające zupy. Gulaszowa niewątpliwie jest jedną z nich. Wydaje mi się, że lubi ją każdy. :-) Próbowałam jej w wersji odchudzonej i choć była smaczna, nigdy nie dorówna jej klasycznej, tłustej wersji. 350-400g łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 2 czerwone papryki(...)Wrzucamy go garnka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy około 1h, na wolnym ogniu. 5. Na koniec do zupy dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu
Szefowa kuchni