gulasz zupa - 461 przepisów (strona:7/31)

FORSZMAK LUBELSKI 424

prawda moi drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z cebulą, niby zupa ale nie zupa,taki trochę gulasz śledziowy. Widziałam, to na własne oczy podczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym nie przypomina oryginału. Przeglądałam różne przepisy i można go spotkać

pieprzny smaczek
Duszona pręga wołowa z warzywami 181

szklanka wody 2 łyżki lubczyku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chili cayenne sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera  redmond rmc-m4502, dodać posiekaną cebulę i kapustę. Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie(...)aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut.   Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne.   Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka

ClauditteMissCooking
Pikantna zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 262

Dzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową z fasolą z puszki.SKŁADNIKI 1/2 kg wołowiny1 duża cebula3 ząbki czosnku        

Moje Kuchenne Rewelacje
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 259

pewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały na teren(...)leczo – i papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania ich nad poziom. Leczo to gulasz warzywny, nie zupa (chociaż w Polsce częściej zjecie je właśnie w bardziej płynnej postaci). Mieszamy całość, doprawiamy mocno paprykami w proszku, solą i pieprzem. Przeciskamy przez praskę czosnek. Dusimy całość

Karo in the Kitchen
Gulasz z łopatki z grzybami 240

ekspresowe danie :) , ale danie które ma dla mnie znaczenie sentymentalne.   Uwielbiam grzyby leśne. Kiedyś mieszkałam niedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką(...)dużym gazie smażymy pokrojone mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekana cebulę I wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy . Dodajemy bullion wołowy I kurczakowy. Zmniejszamy gaz I pod przykryciem dusimy nasz gulasz. W międzyczasie obgotowujemy nasze grzyby. Aż do pozbycia się piany.Dodajemy do gulaszu grzyby I dusimy do miękkości mięsa.Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą, pieprzem I paprika. Jeżeli lubimy zagęszczony

Smaki Edyty
Zupa gulaszowa 172

Sycąca i rozgrzewająca, gęsta zupa gulaszowa na mroźne zimowe dni. Składniki: Warzywa • 1 seler • 4 marchewki • 2 pietruszki • 5 ziemniaków • 2 łyżki vegety Mięso • 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości • 4 cebule • 1 papryka czerwona • 25 dkg pieczarek • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • sól, pieprz do smaku • olej

To co kocham
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 163

się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki:75 dag wołowiny6 szklanek bulionu może być z kostki2 cebule3 dojrzałe pomidory2 duże, czerwone papryki3 ząbki czosnku2(...)godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h.  Mięso gotujemy aż będzie miękkie. Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi. gulasz ala bogracz

Bon Appetit Małgorzaty
Wegańska żywność od Vegamarket :) 209

wegański bulion. Niby nic nadzwyczajnego, bo w końcu przygotowanie własnego bulionu nie jest aż takie pracochłonne. Jednak produkt jak najbardziej ciekawy i przydatny. Z jego udziałem szybko przygotujesz zupę, sos czy gulasz. Zdjęcie nie moje, ponieważ niestety niechcący usunęłam własne z aparatu :(  Składniki:  woda, warzywa (3,33%): (marchewka, cebula, kapusta, pomidory, seler, por, czosnek), maltodekstryna kukurydziana, skrobia

Zdrowie na języku :P
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 427

wolnego gotowania, idealnie się listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo

Gotowanie i blogowanie
Zupa gulaszowa węgierska 353

Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska. Przepis przywieziony z ósmej (wg TripAdvisora) najlepszej restauracji w Budapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością

Pociąg Do Kuchni
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 465

kilku odmian mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą.   Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych owocach morza są krewetki, raki lub kraby, czasami też ostrygi

Karo in the Kitchen
Polędwiczki w orzechowej skorupce z pieczonymi jabłkami 189

świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć, osuszyć. Ostrym nożem wyciąć wszystkie błonki i tłuszcz. Odciąć węższy koniec polędwiczek, żeby nadać im równy kształt (odcięty kawałek można wykorzystać np. do zupy, pierogów lub gulaszu). Mięso posmarować olejem, natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Obsmażyć mięso 2-3 minuty

Pełny talerz
Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią 206

mocnym ogniu, a potem jeszcze co najmniej pół godziny na mniejszym. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie. PORADA: Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, wlewamy do garnka zamiast wrzątku 3 litry bulionu i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki

Smakowity Blog Kulinarny
Chow mein z krewetkami a'la Gok Wan 344

szaszłyki z krewetek, krewetki w tomacie, krewetki w zalewie, krewetki smażone w głębokim tłuszczu, panierowane. Krewetki z ananasem, krewetki z cytryną, krewetki z kokosem, krewetki z papryką. Zupa z krewetek, gulasz z krewetek, sałatka z krewetek, hamburger z krewetek, kanapka z krewetkami... i to chyba wszystko" - Benjamin Bufford-Blue, czyli Bubba! :) Składniki 200g krewetek bez pancerzyków 2 ząbki czosnku posiekane

W kuchni wieczorem
Biały pudding w czarnym sosie i Węgry (2) 187

zwrotów, niech zajrzy tutaj . Dziękuję , dzień dobry czy do widzenia wypowiedziane przez obcokrajowca zawsze wywoływało uśmiech. Frytki, panierowany kalafior i sałatka Jakieś takie blade wszystko, ale pyszne było: gulasz warzywny i zupa z pieczonym czosnkiem Zupa cebulowa i warzywa z patelni z fetą i pieczonymi ziemniakami        I dzień: starówka i Wyspa św. Małgorzaty. II dzień: zabytki

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania