pobojowisko. Może warto do wspólnego gotowania zaprosić znajomych czy przyjaciół i zorganizować sobie wieczór w z góry ustalonym stylu (włącznie z przebraniem). A potem cieszyć się smakiem indyjskiej zupy z ciecierzycą, gulaszu chilli czy chińskich pierożków z niespodzianką . Źródło tekstu: http://szama.abdul.pl/ Składniki: 4 placki do tortilli - bardzo dobre są te z Biedronki 8 plasterków sera żółtego
ClauditteMissCookingbył przygotowywany w socjalistycznych Niemczech w każdą niedzielę (Eintopsonntag), aby zaoszczędzić pieniądze i przekazać je biedniejszym. Składnikami są wszystkie rzeczy, który mamy pod ręką, a występować może jako zupa, potrawka czy gulasz. Jakie to wygodne! Ja postanowiłam zrobić Leczo, czyli podobno narodową potrawę Węgier, kojarzoną również z francuskim, prowansalskim ratatouille. Moje leczo jest dość zmodyfikowane i przywodzi mi na myśl
Kitchens Alphabetkabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie w domu typowymi
Poezja smakuIdą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej
Pasja SmakuAle Meksyk ! Zupa meksykańska ! Mam kilka uzależnień i wiecie też, że do jednego z nich należą zupy ;) bardzo trudno przekonać mężczyznę do ich
Kitchens Alphabetczyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas
Wędrówki po kuchniszybka: zupa z soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna i bogata w smaku. Oczywiście, jeśli chcecie możecie ugotować ją na jakiejś mięsnej kostce
Słodko-Słony Świat IlonyDania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na przygotowanie smacznego obiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią(...)soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową Gęsta jarzynowa z brukselką Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Pieczone
Moja smaczna kuchnianos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy teżporządne zupy.Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule
W kuchni Karmel-itkiZupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Zwyczajowo przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy w kociołku nad ogniskiem. Stąd też jej nazwa, węgierskie słowo gulyás oznacza bowiem nie co innego jak pasterza bydła. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula. Tę „ortodoksyjną”, podawaną w kociołku wersję określa się również(...)dużych garnkach. Jako ciekawostkę mogę dodać, że węgierskie słowo gulyás oznacza właśnie zupę gulaszową, nie zaś to co w polskiej tradycji nazywamy gulaszem. Gulaszowi odpowiadają raczej węgierskie pörkölt lub tokań (tokány). Zupa gulaszowa 2015-01-11 17:55:49 Poniższy przepis różni się od tradycyjnej receptury, jednakże myli się ten, kto uważa, że nie został on przywieziony z Węgier. Dodanie
Kulinarna PokusaJesień to taki czas, kiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy , dania jednogarnkowe czy też gulasze. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie
Ostra na Słodkoleva! No dobrze, dochodzę do momentu, w którym będę zachwalać bułgarską kuchnię, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa! Opiera się ona na grillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym(...)naszej dwójki było to jednak zbyt wiele. :) Smaczne, ale mięso poprzez długi kontakt z gorącym żeliwnym naczyniem staje się nieco gumowate. wyśmienitej kavarmy - rodzaju gulaszu z mięsem wieprzowym i duszonymi w niezwykle aromatycznym mięsno-pomidorowym sosie warzywami. Mięso aż rozpływa się w ustach, a mieszanka przypraw uderza do głowy. Niebo w gębie! :) Słoneczny Brzeg to trochę taki polski
Cooking Monsterkuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipapkę, dodałam warzywa i wyszła mi pyszna pasta – baza do zup i sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki pół selera
Posadzone i zjedzoneUwielbiam leczo i w sezonie letnim mogę je jeść codziennie bez obaw o to , że powiem „dość”.W sezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza
Ostra na Słodko