grillowa - 500 przepisów (strona:9/34)

ROLADKI Z CUKINII Z KOZIM SEREM 164

twardego koziego sera - papryka czerwona (niekoniecznie) - 200 ml oliwy (może być więcej) - 6 dużych ząbków czosnku (zmiażdżyć) - sól, pieprz CUKINIE POKRÓJ W PLASTRY około 0,5 centymetrowe. Rozgrzej patelnię grillową i opiekaj je z każdej strony, aby stały się miękkie. Paprykę opiecz w piekarniku i przygotuj jak w  tym przepisie . KIEDY PRZYGOTUJESZ CUKINIĘ I PAPRYKĘ pokrój ser w nieduże

Kuchnia bezglutenowa Loli
Stek z tuńczyka na grillowanych warzywach z salsą pomidorową 179

pesto pietruszkowego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby składniki się przegryzły. Na końcu bierzemy się za warzywa. Brokuła gotuję na parze, jak robi się już lekko miękki rozgrzewam patelnie grillową wysmarowana łyżką oliwy, wrzucam bakłażana podsmażam z jednej strony. Jak już 1 strona będzie gotowa dodaje pokrojoną w długie pasy cukinię i grilluje. Cukinia grilluje się bardzo szybko więc spokojnie

Piekielna Kuchnia Pati
Oszukany łosoś czyli pstrąg łososiowy :) 190

pieczemy rybę min 15-20 min. Opcjonalnie: na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy małą garstkę ziaren słonecznika i troche siemienia lnianego i podsmażamy. Jak ryba się piecze rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy ją trochę olejem układamy pieczarki pokrojone w grube plastry i cukinię. Obsmażamy z obu stron (opcjonalnie posypujemy zrumienionym słonecznikiem i sezamem).  Na talerzu układamy garść ruccoli garść roszponki

Piekielna Kuchnia Pati
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 120

całość płynu dolewamy pozostałą część bulionu, a gdy ryż wchłonie prawie cały płyn dorzucamy na patelnię jogurt i mieszamy wszystko ciągle smażąc aż risotto osiągnie właściwą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy łososia, najpierw od strony skóry, potem z drugiej strony. Niech zarówno skóra jak i mięso się ładnie zarumieni, a łosoś usmaży w środku. Chop the onion

Martyna Cooks
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 202

minut. W razie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy dokładnie w sosie. W międzyczasie przygotowujemy łososia. Na patelni grillowej na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i opiekamy 7-8 minut, co jakiś czas delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień patelni. Następnie odwracamy go skórą

Kulinarna Pokusa
Puszyste placuszki z ricotty z grillowaną gruszką i miodem 162

ciasta. Placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu przez chwilkę. Usmażone placuszki przekładamy na talerzyk i zajmujemy się gruszką. Połowę gruszki kroimy na cztery kawałki i grillujemy chwilkę na patelni grillowej. Gruszkę układamy na placuszki i polewamy całość miodem. Kaloryczność: Całość ma 510 kalorii Ciekawostki zdrowotne: Miód: Czy wiesz, że miód ma działanie antybakteryjne, pozytywnie wpływa na wątrobę, wzmacnia serce oraz

Moja Micha
Łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem 185

wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodajemy do zawartości miski. Doprawiamy. Całość porządnie mieszamy i dodajemy mąkę (więcej lub mniej) w celu lepszego sklejania się kotletów. Smażymy na patelni grillowej lub zwykłej po 2-3 minuty z każdej strony z jak najmniejszym użyciem oleju. Na koniec możemy posypać parmezanem.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Sałatka z serem halloumi, chrupiącym boczkiem, pomarańczą, granatem i grzankami z miodowo-musztardowym dressingiem 136

gruba kromka ciemnego pieczywa 1 pomarańcza 1/2 granata dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Ser halloumi kroimy w plastry (o grubości 1 cm) i smażymy na rozgrzanej patelni po 1-2 minuty. W tym samym czasie rozgrzewamy standardową patelnię, surowy boczek

Mango Papaja
Chili Sin Carne 240

ryżu pół laski cynamonu 3 szkl. wody sól do podania - limonka, świeża kolendra Papryki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy nasion. Grillujemy po 2 minuty Z każdej strony na suchej patelni grillowej. Kroimy w drobna kostkę. Selera i cebule również kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy fasolę,przecier, ocet, cukier

Dzieje kuchennej Wiewióry
RISOTTO Z KASZTANAMI I KARCZOCHAMI 157

kasztanach krzyżyki. Piekarnik nastaw na 190 stopni, wstaw ponacinane kasztany na około 20 minut. Gdy trochę ostygną obierz ze skórki. KARCZOCHY OPRÓSZONE SOLĄ I PIEPRZEM , ułóż na ciepłej patelni grillowej  i dodaj  oliwy z oliwek , pamiętaj aby za mocno jej nie podgrzewać, oliwa traci swoje cenne właściwości w temperaturze 180 stopni. Grilluj około 8 minut. NA DUŻĄ PATELNIĘ

Kuchnia bezglutenowa Loli
Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 232

pojawia się w wyniku utleniania mioglobiny - barwnika zawartego we włóknach mięśniowych. Przed smażeniem steków wyjmujemy mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej . Steki smażymy na grillu, lub na patelni grillowej, na odrobinie oleju lub klarowanego masła (zwykłe masło nie nadaje się do smażenia, gdyż ma niższą temperaturę dymienia niż masło klarowane - zwykłe masło się po prostu przypali). Są dwie szkoły

W kuchni Katie
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 158

wszystkie skłądniki po kolei na tortilli – najpierw warstwa serów, potem mięso, warzywa z patelni i kukurydza, na wierzch znowu wartwa serów i wszystko przykrywamy drugą tortillą. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy tortillę najpierw z jednej strony tak, aby pojawiły się na niej złoto-brązowe pasy. Teraz operacja „przewracanie qesadilli”, wbrew pozorom nie taka straszna, ale wymaga odrobinę

Martyna Cooks
Szaszłyki z karkówki 148

mniejsze niż kawałki mięsa. Cebulę obieramy kroimy w grubsze plastry. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso paprykę i cebulę.Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla około 20 minut. Podajemy na gorąco Szaszłyki przygotowała Alicja Smacznego

kgwjanczewo
Tortilla na śniadanie. Czemu nie ? 205

użyłam tortilli o smaku szpinaku) serek jogurtowy kiełki rzodkiewki  liść sałaty ogórek zielony możesz też dodać ulubioną szynkę Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Tortillę opiecz na patelni grillowej następnie połóż sałatę, posmaruj serkiem jogurtowym, ułóż ogórek i kiełki, dodaj jeśli chcesz szynkę, wszystko zawiń i przetnij na połówkę. Taka tortilla świetnie smakuje na ciepło jednak w pudełko

Niezły Młynek
Karczek pieczony z ziemniakami 157

oliwa z oliwek Ziemniaki umyj , obierz, pokrój na cząstki, posól, dosmacz pieprzem, wymieszaj z oliwą z oliwek i upiecz na złoty kolor. Jednocześnie upiecz karczek .Ziemniaki upiekłam na patelni grillowej, a karczek w piekarniku. Wyłóż na talerze, dodaj sosu cygańskiego, który idealnie się komponuje w tym daniu i smakuje wyśmienicie tak na karczku jak na ziemniakach. Szybko. Bez stresu. Soczyście

Z Kuchni Do Kuchni