grillowa - 500 przepisów (strona:11/34)

Z Tą Patelnią Ci się Upiecze! ;) 183

jest bajecznie łatwe. Ostatnio zafascynowałam się marynatą do mięs na bazie cukru i syropu z agawy, która mocno się karmelizuje i skarmelizowane resztki marynaty potem należy usunąć z patelni grillowej, a z Ballarini jest to niezmiernie łatwe, żadnego szorowania, wystarczy tylko przetrzeć miękką stroną myjki z dodatkiem płynu do naczyń. Postanowiłam pokazać Wam patelnię w akcji z naleśnikami. Na zdjęciu

Blondynka Gotuje
Sałata z grillowanym serem halloumi 219

łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka  posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi pokroić na cienkie plastry, grillować na złoty kolor z obu stron. Groszek zalać gotującą wodą i gotować przez 3 minuty - odcedzić, ostudzić w zimnej wodzie.   Wymieszać

Stare Gary
Musaka i blogowy kryzys 224

300ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 cm kawałek sera grana padano sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania Bakłażany kroimy 5mm plastry i grillujemy do zbrązowienia na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej (bez tłuszczu!). Cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni, na oliwie podsmażamy wołowinę do zrumienienia. Dodajemy czosnek i cebulę i smażymy aż zmiękną. Dodajemy pomidory i dusimy

W kuchni wieczorem
Grillowany kurczak i pikantna salsa 205

drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dodaj piersi z kurczaka i wymieszaj. Przykryj i odstaw na godzinę. Zamarynowane mięso grilluj na grillowej patelni lub grillu. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko według tego przepisu i przygotuj salsę. Masz ochotę na lampkę wina…ja zawsze kiedy rządzę w kuchni! Salsa z pomidorów

codojedzenia
Coś z grilla: buła z warzywami w 'vinegrecie'. Znowu prosto, a jakże smacznie 203

Kolejny piąteczek przed nami. Dla wielu szczęśliwców to pierwszy weekend wakacji, więc pewnie będzie się działo. Jeśli tylko pogoda dopisze powietrze znów przesiąknie grillowym aromatem. Oto jedna z najprostszych propozycji na "coś z grilla" dla tych, którzy nie planują tylko wykonują ;) Składniki: bułka (kajzerka, ciabatta, serowa) 3 duże liście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry

Kuchnia po mojemu
Grillowane rolki z bakłażana faszerowane fetą z czarnuszką 278

suchej patelni garść korzonków (u mnie korzonki rzodkiewki) oliwa lub olej do natarcia sól i pieprz do smaku dodatkowo: mix żółtej,czerwonej i czarnej komosy ryżowej dowolny sos grillowy na pomidorach lub ketchup Wykonanie: Oberżynę obrać pozostawiając jednak gdzie nie gdzie paski skórki.To nie spowoduje,że oberżyna w trakcie rolowanie "rozejdzie się" Posypać oberżynę solą z obu stron

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaron ze szparagami i grillowanym łososiem w cytrynowym dressingu 202

łyżka * sól, pieprz- do smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni grillowej (lub na zwykłej). W międzyczasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem jego gotowania dodać pokrojone szparagi (wcześniej należy odłamać końcówkę). Pokroić umyte pomidorki koktajlowe, przygotować dressing z oleju, poszatkowanego kopru

Kraina Miodem Płynąca
Łosoś z grilla 289

Grillować możemy łososia w szerokim znaczenia tego słowa, zależnie od okoliczności i potrzeb – na grillu węglowym lub elektrycznym, w nadającym się do tego piekarniku, a bardzo często również patelni grillowej. Dzisiaj zajmiemy się konkretnie wersją z węglowego grilla ogrodowego, choć większość uwag odnosi się również do pozostałych metod. W każdym też wypadku to co zjemy zależy od dwóch rzeczy

Kulinarna Pokusa
Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy 136

ogniu, dodajemy przyprawy, gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęstą jednolitą konsystencję. Sos miksujemy blenderem. Przelewamy do sosjerki. Filety posypujemy solą, pieprzem, papryką  słodką i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, aż mięso będzie zrumienione i soczyste. Po upieczeniu owijamy  w folię aluminiową i pozostawiamy tak na kilka minut. Przed samym podaniem posypujemy kolorowym pieprzem. Podajemy razem

noteskulinarnyfiga
Karkówka marynowana w czerwonym winie 210

Karkówka marynowana w winie to pomysł na grillowe danie. Uwielbiam łączyć różnorodne smaki - poniższa karkówka wyszła bardzo aromatyczna, lekko słodka i pikantna. Jeżeli nie macie pomysłów na dania na grilla to zajrzyjcie tutaj .  Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki  ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe cebule 2 małe

Ugotować
Soja z Warzywami 188

też jak na drugi dzień zawinęłam właśnie tą soję z warzywami (lekko odsączyłam z płynu) w naleśnika, w środek dołożyłam tylko plaster sera, a potem tylko na suchą patelnię grillową i gotowe. Ta wersja też była pyszna, szczególnie jak widziałam, że moje wybredne kulinarnie dziecko zajada taką oszukaną "tortillę". Składniki: 400 g soja, suszone nasiona 5 marchewek 3 pietruszki

Blondynka Gotuje
Łatwe grillowanie – grillowany topinambur 371

serca karczochów i najlepsze odmiany ziemniaków. Grillowany topinambur jest absolutnie pyszny. I niezależnie od tego dla kogo go grillujemy, wegetarian, wegan czy też nie, topinambur będzie miłym dodatkiem do grillowego menu. Składniki: 1 kg Topinamburu, posiekany w plastry 1 ½ cm oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy do nasmarowania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przy pomocy pędzla silikonowego natrzeć dokładnie

naRuszcie
Biała kiełbasa ze smażoną cebulą 182

Rozpoczął się sezon grillowy. Wolna sobota, działka, słońce, grill, węgiel drzewny, leżak i kryminał w ręku. Oto jeden ze sposobów spędzania przeze mnie czasu wolnego. Dzisiaj danie dla amatorów smażonej cebulki. Ach ten aromacik :) Składniki: biała kiełbasa 4 cebule sól 6 łyżek oleju Przygotowanie: Rozpalamy grilla. Cebulę będziemy przygotowywać na folii aluminiowej. W tym celu wykorzystamy około 50 centymetrowy kawałek

Smak mojego domu
Śródziemnomorska sałatka z grillowaną ośmiornicą! 247

czerwona - 1/2 ogórka zielonego - 15 oliwek zielonych - świeża bazylia - świeży koper zielony - roszponka - 1/2 awokado - oliwa z oliwek - otarta skórka z limonki - 3 kromki ciabatty Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię grillową wlej oliwę, usmaż ośmiornicę. Rukolę umyj i osusz. Na suchej patelni zrumień pokrojoną w kostkę ciabattę. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszoną bazylią. Warzywa pokrój w kostkę

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania