Kiedy już zaspokoiliśmy swój apetyt zjadając sporą ilość białych szparagów tylko z tartą bułką i masłem, a zielonych usmażonych na patelni grillowej, przyszedł czas na przyrządzanie szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. składniki 500 g zielonych szparagów 6 plasterków
Stare Garyzewnętrznej warstwy warzywo zostanie „zamknięte” przed wchłanianiem nadmiaru tłuszczu. Potem możemy zmniejszyć intensywność smażenia. Grillowanie bakłażana Bakłażana grillujemy zwykle w plastrach używając do tego albo tradycyjnego rusztu, albo patelni grillowej . Możemy zrobić to zarówno „na sucho”, jak i z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Wybór można pozostawić upodobaniom czytelników oraz uzależnić go od specyfiki konkretnej potrawy. Ja osobiście grilluję „na sucho
Kulinarna Pokusapapryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niezbyt szerokie paski. Pomidory kroimy na „ósemki” pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łykowatych części. Zieloną dymkę kroimy na kawałki. Na patelni grillowej na dosyć silnym ogniu rozgrzewamy 1 jedną łyżkę oliwy. Na patelni umieszczamy paprykę, dodajemy nieco soli pieprzu. Grillujemy przez 3 minuty, po czym dodajemy pomidory posypując jeszcze trochę solą
Kulinarna Pokusadodatku zbyt długie pieczenie czy grillowanie grozi przesuszeniem mięsa. Dlatego ważne jest bardzo drobne pokrojenie fenkułu oraz odpowiednia technika pieczenia/grillowania. Najlepsze efekty osiągniemy w piekarniku posiadającym grzałkę grillową w jego górnej części. W braku funkcji grilla pozostaje nam „zwykłe” pieczenie na metalowej brytfannie/blasze z kilkakrotnym odwróceniem mięsa w trakcie. Możemy też użyć grilla elektrycznego, w takim wypadku również odwracając mięso
Kulinarna Pokusakawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka i warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką. Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej, na średnim ogniu, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Następnie niezwłocznie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy 20 minut, w połowie pieczenia odwracamy szaszłyki na drugą
Kulinarna PokusaFasolkę gotujemy al dente w średnio osolonej wodzie – mrożoną przez kilka minut, świeżą odpowiednio dłużej. Stek z tuńczyka nacieramy lekko solą i pieprzem, pozostawiamy na kilkanaście minut. Na patelni grillowej na średnim ogniu rozgrzewamy dobrze 3 łyżki oliwy. Kładziemy na niej tuńczyka i smażymy po 1,5 minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i dzielimy na pół. Na talerzach rozkładamy
Kulinarna Pokusajest dobrym dodatkiem do... wszystkiego! A z wszystkiego najlepiej pasuje do kurczaka, pod każdą postacią. Nie może go zabraknąć w sezonie grillowym :) A największą jego zaletą (zaraz po smaku) jest szybkość przygotowania. Składniki: kubek jogurtu greckiego łyżeczka majonezu płaska łyżeczka curry szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Wszystkie składniki dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 15 minut. Gotowe
Piąty grzech głównySkoro sezon grillowy to oczywiście sałatki! Dzisiaj propozycja dość wyrazista w smaku, w bardzo wiosennym nastroju ;) Składniki: garść liści szpinaku 1/2 awokado kawałek Gorgonzoli kilka pomidorków koktajlowych słonecznik sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, awokado obrać i pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać słonecznikiem i skropić
Piąty grzech głównyserek kremowy o smaku pesto i rukola. Mieszamy. Papryki przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika bądź zrumienić je na suchej patelni grillowej. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy razem z oliwkami. Dodajemy fasolę i kukurydzę oraz wcześniej przygotowaną kaszę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Magiczne Życie Martysamym grilla lecz to się od teraz zmieni. Pomysł na połączenie grillowanej brązowej pieczarki i kaszanki przyznam się powstał przypadkowo ale smak który powstał zachwycił wszystkich na moim spotkaniu grillowym. Składniki : ok 15 brązowych pieczarek (średnicy ok. 5cm) 1 średnia cebula 1 kaszanka oliwa sól, pieprz Przygotowanie : Cebulkę kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie z dodaniem podczas smażenia
Mechanik grillujeugotowanej kaszy jaglanej 1 mała cukinia słodka papryka pieprz sól 1 ząbek czosnku pół cebuli Cukinię obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Wrzucamy na rozgrzana patelnię grillowa lub zwykłą. Posypujemy solą i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Smażymy 2 minuty. Dodajemy kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy. Podajemy
Chocolate Muffin Blogwyciętych z ciasta kół, a następnie dokładnie zakleić, boki można pozagniatać widelcem. W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi, gotować do czasu wypłynięcia. Można podawać np. podsmażone na patelni grillowej. Smacznego
Fit-aminabazylią pieprz cytrynowy łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej z obu stron, najpierw stroną ze skórą do dołu. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy olej, kapary i drobno pokrojoną natkę pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnyukładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie, szparagi myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy je chwilkę na patelni grillowej aby zmiękły. Gdy bułeczki wyrosną w środek każdej wciskamy kuleczkę mozzarelli a na około pokrojone szparagi. Pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Odstawiamy
Mienta blog