serca karczochów i najlepsze odmiany ziemniaków. Grillowany topinambur jest absolutnie pyszny. I niezależnie od tego dla kogo go grillujemy, wegetarian, wegan czy też nie, topinambur będzie miłym dodatkiem do grillowego menu. Składniki: 1 kg Topinamburu, posiekany w plastry 1 ½ cm oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy do nasmarowania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przy pomocy pędzla silikonowego natrzeć dokładnie
naRuszcieRozpoczął się sezon grillowy. Wolna sobota, działka, słońce, grill, węgiel drzewny, leżak i kryminał w ręku. Oto jeden ze sposobów spędzania przeze mnie czasu wolnego. Dzisiaj danie dla amatorów smażonej cebulki. Ach ten aromacik :) Składniki: biała kiełbasa 4 cebule sól 6 łyżek oleju Przygotowanie: Rozpalamy grilla. Cebulę będziemy przygotowywać na folii aluminiowej. W tym celu wykorzystamy około 50 centymetrowy kawałek
Smak mojego domuczerwona - 1/2 ogórka zielonego - 15 oliwek zielonych - świeża bazylia - świeży koper zielony - roszponka - 1/2 awokado - oliwa z oliwek - otarta skórka z limonki - 3 kromki ciabatty Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię grillową wlej oliwę, usmaż ośmiornicę. Rukolę umyj i osusz. Na suchej patelni zrumień pokrojoną w kostkę ciabattę. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszoną bazylią. Warzywa pokrój w kostkę
SMYKWKUCHNIkształcie, u nas był to makaron gwiazdki 1 wędzona pierś kurczaka 1 czerwona papryka 6 jaj ugotowanych na twardo 1 cebula około 5 łyżek majonezu Kieleckiego 1 łyżka musztardy grillowej WSP Społem sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po czym przelewamy go zimną wodą, wręcz można nazwać ten proces studzeniem, bo taki makaron właśnie jest niezbędny do przygotowania sałatki
MamaOskarkagrillową przekąskę robiłem już dziesiątki razy, zawsze jednak na pytanie co robię albo co będzie mówiłem pełną nazwę czyli "kurczak zawijany w plastry ... ". Od dziś koniec, nowa nazwa jaka mi idealnie do tego pasuje to "Chickenrollki" Składniki : filet z kurczaka (ok 5dag na szt) przyprawa do kurczaka (najlepiej własnej roboty) oliwa plastry boczku wędzonego pażonego cukinia - nie za gruba
Mechanik grillujewyparuje,a jarmuż zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łosoś: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Zostawiamy na 10-15 minut. Na patelni grillowej (może być też zwykła) rozsmarowujemy obrobinę oleju lub oliwy za pomocą pędzelka. Silnie rozgrzewamy palnik. Smażymy rybę ok. 3 minuty z każdej strony. Post Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym
Poezja smakumłynek) Wykonanie: Cukinię oraz szpinak należy dokładnie umyć, następnie osuszyć. Odciąć końcówki cukinii, następnie ściąć wstążki obieraczką do jarzyn. Podsmażyć wstążki na kilku kroplach oliwy z oliwek na patelni grillowej, tylko do utraty surowości - pamiętajmy, że zbyt długo smażona cukinia będzie miała gorzki smak. Zostawić na ręczniku kuchennym do ostygnięcia. Następnie należy uprażyć na patelni orzechy laskowe. W tym celu
Garniec Magaliegóry ręcznikiem kuchennym, docisnąć dłonią i pozbyć się wody z górnej warstwy. Kolejno należy posmarować plastry bakłażana oliwą z oliwek i obsmażyć je z obu stron na patelni grillowej. Odstawić do wystygnięcia. Mielone mięso wrzucamy do miski. Kroimy w kostkę mozarellę i jedną cebulę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, 3 łyżeczkami oregano oraz 1 łyżeczką cynamonu
Garniec Magalieminut (na złoty kolor). W tym czasie pokroić mozzarellę w cienkie plasterki. Cukinie pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Podsmażyć z obu stron, można ją również podsmażyć na patelni grillowej - będzie jeszcze bardziej efektowna. Następnie odsączyć cukinie na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, ułożyć na niej plastry mozzarelli, cukinii oraz pomidory. Posypać listkami świeżego
Garniec Magalieklik) . Marchew, pietruszkę, cukinię oraz bakłażana pokroić w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Marchew i pietruszkę zblanszować (około 3 minut w gorącej wodzie). Bakłażana podsmażyć na patelni grillowej, nie jest to konieczne, jednak ja wolę takiego. Czosnek posiekać drobno. W miseczce wymieszać jajko, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem
Garniec Magaliepierś z pieczonego kurczaka , 4 kromki chleba tostowego - najlepiej pełnoziarnistego, pomidor , dymka wraz ze szczypiorem , majonez , ząbek czosnku , opcjonalnie ketchup. Pierś pokroić na plastry. Chleb krótko opiec na patelni grillowej lub na ruszcie. Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chleb przesmarować czosnkowym majonezem, na niego ułożyć mięso. Na mięsie dowolne dodatki - ja ułożyłam plastry pomidora i posiekaną dymkę
Codzienna kuchnia niecodziennapokroić w plastry, następnie w trójkąty, zalać marynatą z oleju, cukru oraz posiekanej mięty. Składanie: Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nakładać pieczarki i ananasa. Smażyć na grillu lub patelni grillowej. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapotraw z grilla. Jest idealny i kremowy w smaku i zawiera w sobie to co my lubimy najbardziej: czosnek, fetę i zielonego ogórka. Spróbujcie. Sos godny tegorocznego sezonu grillowego. Składniki: - 0,5 opakowania fety - 3-4 ząbki czosnku (więcej lub mniej wg własnego smaku) - pół zielonego ogórka wężowego - pół pęczka świeżego koperku - 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - sól
CookYourselfSezon grillowy w pełni. Nie samym mięsem człowiek żyje, oprócz chlebka przyda się warzywny dodatek. :-) Pyszna i prosta sałatka ze świeżych warzyw. Ziołowo-jogurtowy sos z wyraźnym posmakiem czosnku dopełnia całości. Nie wymaga dużo czasu, pracy ani wymyślnych składników - kupimy je w każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu. 1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomidory
Szefowa kuchniUwielbiam grillowe kombinacje. "Klasycznie" nie wchodzi już u mnie w grę. Bo ile można jeść kiełbasę, kaszankę i karkówkę. Jeśli szukasz inspiracji bardzo dobrze trafiłeś. W mojej głowie każdego dnia rodzą się nowe pomysły na dania przygotowywane w plenerze- zawsze są smaczne, łatwe i z "codziennych" składników. Tym razem padło na pieczarki. Kupiłam w sklepie takie piękne, ogromne kapelusze
Wielki apetyt