grillowa - 500 przepisów (strona:12/34)

Łatwe grillowanie – grillowany topinambur 363

serca karczochów i najlepsze odmiany ziemniaków. Grillowany topinambur jest absolutnie pyszny. I niezależnie od tego dla kogo go grillujemy, wegetarian, wegan czy też nie, topinambur będzie miłym dodatkiem do grillowego menu. Składniki: 1 kg Topinamburu, posiekany w plastry 1 ½ cm oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy do nasmarowania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przy pomocy pędzla silikonowego natrzeć dokładnie

naRuszcie
Biała kiełbasa ze smażoną cebulą 175

Rozpoczął się sezon grillowy. Wolna sobota, działka, słońce, grill, węgiel drzewny, leżak i kryminał w ręku. Oto jeden ze sposobów spędzania przeze mnie czasu wolnego. Dzisiaj danie dla amatorów smażonej cebulki. Ach ten aromacik :) Składniki: biała kiełbasa 4 cebule sól 6 łyżek oleju Przygotowanie: Rozpalamy grilla. Cebulę będziemy przygotowywać na folii aluminiowej. W tym celu wykorzystamy około 50 centymetrowy kawałek

Smak mojego domu
Śródziemnomorska sałatka z grillowaną ośmiornicą! 233

czerwona - 1/2 ogórka zielonego - 15 oliwek zielonych - świeża bazylia - świeży koper zielony - roszponka - 1/2 awokado - oliwa z oliwek - otarta skórka z limonki - 3 kromki ciabatty Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię grillową wlej oliwę, usmaż ośmiornicę. Rukolę umyj i osusz. Na suchej patelni zrumień pokrojoną w kostkę ciabattę. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszoną bazylią. Warzywa pokrój w kostkę

SMYKWKUCHNI
Sałatka makaronowa z wedzoną piersią z kurczaka. 169

kształcie, u nas był to makaron gwiazdki 1 wędzona pierś kurczaka 1 czerwona papryka 6 jaj ugotowanych na twardo 1 cebula około 5 łyżek majonezu Kieleckiego 1 łyżka musztardy grillowej WSP Społem sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po czym przelewamy go zimną wodą, wręcz można nazwać ten proces studzeniem, bo taki makaron właśnie jest niezbędny do przygotowania sałatki

MamaOskarka
Chickenrollki czyli ... 226

grillową przekąskę robiłem już dziesiątki razy, zawsze jednak na pytanie co robię albo co będzie mówiłem pełną nazwę czyli "kurczak zawijany w plastry ... ". Od dziś koniec, nowa nazwa jaka mi idealnie do tego pasuje to "Chickenrollki" Składniki : filet z kurczaka (ok 5dag na szt) przyprawa do kurczaka (najlepiej własnej roboty) oliwa plastry boczku wędzonego pażonego cukinia - nie za gruba

Mechanik grilluje
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 184

wyparuje,a jarmuż zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łosoś: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Zostawiamy na 10-15 minut. Na patelni grillowej (może być też zwykła) rozsmarowujemy obrobinę oleju lub oliwy za pomocą pędzelka. Silnie rozgrzewamy palnik. Smażymy rybę ok. 3 minuty z każdej strony. Post Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym

Poezja smaku
Sałatka z wstążkami z cukinii 176

młynek) Wykonanie: Cukinię oraz szpinak należy dokładnie umyć, następnie osuszyć. Odciąć końcówki cukinii, następnie ściąć wstążki obieraczką do jarzyn. Podsmażyć wstążki na kilku kroplach oliwy z oliwek na patelni grillowej, tylko do utraty surowości - pamiętajmy, że zbyt długo smażona cukinia będzie miała gorzki smak. Zostawić na ręczniku kuchennym do ostygnięcia. Następnie należy uprażyć na patelni orzechy laskowe. W tym celu

Garniec Magalie
Roladki z bakłażana 128

góry ręcznikiem kuchennym, docisnąć dłonią i pozbyć się wody z górnej warstwy.  Kolejno należy posmarować plastry bakłażana oliwą z oliwek i obsmażyć je z obu stron na patelni grillowej.  Odstawić do wystygnięcia.  Mielone mięso wrzucamy do miski. Kroimy w kostkę mozarellę i jedną cebulę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, 3 łyżeczkami oregano oraz 1 łyżeczką cynamonu

Garniec Magalie
Wiosenna zapiekanka jajeczna 198

minut (na złoty kolor). W tym czasie pokroić mozzarellę w cienkie plasterki.  Cukinie pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Podsmażyć z obu stron, można ją również podsmażyć na patelni grillowej - będzie jeszcze bardziej efektowna.  Następnie odsączyć cukinie na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, ułożyć na niej plastry mozzarelli, cukinii oraz pomidory.  Posypać listkami świeżego

Garniec Magalie
Tęczowa tarta warzywna 227

klik) . Marchew, pietruszkę, cukinię oraz bakłażana pokroić w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Marchew i pietruszkę zblanszować (około 3 minut w gorącej wodzie). Bakłażana podsmażyć na patelni grillowej, nie jest to konieczne, jednak ja wolę takiego. Czosnek posiekać drobno. W miseczce wymieszać jajko, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem

Garniec Magalie
Grillowana kanapka z pieczonym kurczakiem - domowy fast food 216

pierś z pieczonego kurczaka , 4 kromki chleba tostowego - najlepiej pełnoziarnistego, pomidor , dymka wraz ze szczypiorem , majonez , ząbek czosnku , opcjonalnie ketchup. Pierś pokroić na plastry. Chleb krótko opiec na patelni grillowej lub na ruszcie. Majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chleb przesmarować czosnkowym majonezem, na niego ułożyć mięso. Na mięsie dowolne dodatki - ja ułożyłam plastry pomidora i posiekaną dymkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szaszłyki z pieczarkami po tajsku i ananasem 119

pokroić w plastry, następnie w trójkąty, zalać marynatą z oleju, cukru oraz posiekanej mięty. Składanie: Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nakładać pieczarki i ananasa. Smażyć na grillu lub patelni grillowej. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sos czosnkowy z fetą i zielonym ogórkiem a'la tzatzyki 144

potraw z grilla. Jest idealny i kremowy w smaku i zawiera w sobie to co my lubimy najbardziej: czosnek, fetę i zielonego ogórka. Spróbujcie. Sos godny tegorocznego sezonu grillowego. Składniki: - 0,5 opakowania fety - 3-4 ząbki czosnku (więcej lub mniej wg własnego smaku) - pół zielonego ogórka wężowego - pół pęczka świeżego koperku - 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - sól

CookYourself
Sałartka grillowa - do grilla i nie tylko 320

Sezon grillowy w pełni. Nie samym mięsem człowiek żyje, oprócz chlebka przyda się warzywny dodatek. :-) Pyszna i prosta sałatka ze świeżych warzyw. Ziołowo-jogurtowy sos z wyraźnym posmakiem czosnku dopełnia całości.  Nie wymaga dużo czasu, pracy ani wymyślnych składników - kupimy je w każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu.  1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomidory

Szefowa kuchni
Grill: pieczarki faszerowane mielonym mięsem 249

Uwielbiam grillowe kombinacje. "Klasycznie" nie wchodzi już u mnie w grę. Bo ile można jeść kiełbasę, kaszankę i karkówkę. Jeśli szukasz inspiracji bardzo dobrze trafiłeś. W mojej głowie każdego dnia rodzą się nowe pomysły na dania przygotowywane w plenerze- zawsze są smaczne, łatwe i z "codziennych" składników. Tym razem padło na pieczarki. Kupiłam w sklepie takie piękne, ogromne kapelusze

Wielki apetyt