Przynajmniej raz w tygodniu powinno się zjeść rybę. Przygotowałam ją na patelni grillowej z dodatkiem sosu cebulowo-szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki. 2. W misce mieszamy mąkę z bułką tartą. Obtaczamy rybę i smażymy na patelni grillowej do momentu zarumienienia. 3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy
VioletoweKucharzeniechwilę trzymamy na ogniu- jednak nie za długo, żeby rukola nie zciemniała. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy z dwóch stron ziołami prowansalskimi i podsmażamy na maśle na patelni grillowej. Po obróceniu go na drugą stronę, solimy po wierzchu. Sól dodajemy tylko z jednej strony ryby. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Chleb kroimy na cienkie kromki, które smarujemy(...)stron masłem. Grillujemy z dwóch stron na patelni grillowej- po obróceniu, na wierzch w miarę równomiernie rozkładamy rozdrobniony czosnek. Tak jak sól na łososiu, czosnek jest tylko z jednej strony chleba. Podajemy na ciepło układając kromkę chleba, na niej kurki i kawałki łososia. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu- wiele rzeczy można robić jednocześnie, na przykład kiedy kurki
les mirabellesKolejna błyskawiczna surówka obiadowa lub grillowa.... bo sezon grillowy już niebawem zostanie otwarty :) Smaczna, zdrowa wiosennie pachnąca koperkiem. Polecam. Składniki: - pół główki kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - pół pęczka koperku - 1 cebulka dymka - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę siekam, ogórki kroję w drobna kosteczkę, dodaję pokrojony drobniutko koperek i cebulkę. Mieszam, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawiam
Kuchnia z widokiem na ogródplasterków ogórka konserwowego majonez keczup 5 bułek (u mnie zwykłe kajzerki + jedna razowa) Mięso doprawiam solą i pieprzem i formuję 5 równych kulek, które spłaszczam delikatnie dłonią. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem oliwy z oliwek. Smażę kotlety po kilka minut z każdej strony, następnie tuż pod koniec na każdy kotlet kładę plasterek sera (lub po dwa jak ukochany sobie zażyczy(...)boku, na patelni grillowej, smażę cebulę. Bułki grilluję przez 5 minut w piekarniku. Następnie każdy krążek bułki smaruję z jednej strony majonezem, z drugiej keczupem. Na dolną część bułki układam posiekaną sałatę rzymską, usmażoną cebulkę, plasterki ogórka, usmażony kotlet z serem, pomidor i całość przykrywam drugą częścią bułki z keczupem. Postępuje tak samo z resztą składników. W zdrowszej wersji
Mango Papajatypu porter 40 g mąki 50 g masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz biały mielony 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C (termoobieg). Farsz do rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem(...)schabowe: Plastry schabu myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i rozbijamy na grubość około ½ cm. Doprawiamy białym pieprzem i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej ( ja zrobiłam je na grillu elektrycznym, a potem jeszcze włożyłam na chwilę do piekarnika razem z marchewkami i niewielką ilością sosu). Sos piwny: Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła, czekamy
noteskulinarnyfiganasze kolejne grillowanie z Dobrą Kiełbasą i zarazem ostatnie z tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki(...)drugą stronę i robimy to samo – kieszonki wypełniamy czosnkiem i rozmarynem. Na wierzchu sera dodatkowo układamy rozmaryn i plasterki czosnku, a następnie owijamy ser plastrami boczku. Na tacce grillowej (na wypadek gdyby ser wypłynął) układamy camembert owinięty w boczek. Gdy boczek się zrumieni przekładamy ser na drugą stronę. Gotowego camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę
OstryKęsczujecie się po długim weekendzie? Sezon grillowy rozpoczęty? Dla poszukiwaczy trochę mniej standardowych smaków podaję przepis na koftę jagnięcą w wersji na grilla. Mam nadzieję, że lubicie jagnięcinę. Nieprzekonanym proponuję się nie uprzedzać. Moje pierwsze doświadczenia z jagnięciną to kuchnia grecka. Specyficzny smak mięsa na początku nie przypadł mi do gustu, ale z czasem w wersji indyjskiej przekonałam się(...)kawałkach. Mięso jagnięce zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać z pozostałym przyprawami i skórką z cytryny. Zwilżonymi dłońmi utworzyć szaszłyki (jak na zdjęciu na górze). Smażyć na patelni grillowej lub prawdziwym grillu :)Kiedy jagnięcina będzie gotowa, doprawić sałatkę, dodać do cebulki pietruszkę. Podawać z chlebkami pita i jogurtem. Każdy może sobie zrobić mini kebaby wkładając do chlebka porwane
W kuchni wieczoremzmielony suszony czosnek, musztardę dijon, sól, cukier i pieprz do smaku. Z mielonego mięsa wołowego przygotowałam hamburgery (wielkości ok.100g) i usmażyłam, po 3 minuty z każdej strony, na patelni grillowej. Bułkę przekroiłam na 3 części i podpiekłam (też na patelni grillowej). Teraz pora na składanie hamburgerów: spód bułki – sos – drobno posiekana cebula – pokrojona sałata lodowa – plaster
mojewypiekiinietylkoPyszna, mięciutka jagnięcina zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane - ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu na mocno rozgrzaną patelnię pod wpływem smażenia puszczają swój naturalny cukier, który następnie się karmelizuje. Pyszności :) Zapraszam do smażenia!Składniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięceodrobina olejuMarynata do jagnięciny:1 łyżeczka musztardy rosyjskiej1 łyżka(...)soliskórka z 1/2 limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce. Kotlety jagnięce dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, przy pomocy pędzelka smarujemy odrobiną oleju. Wrzucamy kotlety i smażymy 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 5 minut, żeby mięso "odetchnęło".Karmelizowane warzywa
My Culinary ArtKupiłam w Lidlu paczkę jagnięcych kotlecików - 4 malutkie sztuki. Zrobiłam je w sposób najprostszy z możliwych, czyli na grillowej patelni. Kotleciki wyszły bardzo dobre, jedyne zastrzeżenie to fakt, że dużą część stanowił tłuszcz, który niestety nie do końca przy takiej obróbce się wytapia. Tak więc jagnięcina z kością tym sposobem tak, ale jednak bardzo trzeba uważać na jakość kupowanego(...)rozmieszać czosnek, sól, pieprz, rozmaryn, dodać oliwę i otoczyć w tej mieszance mięso. Zawinąć miskę z mięsem w folię i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinę. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć kotleciki po ok 4 min z każdej strony (zależny od grubości mięsa)Podawać z pieczonymi ziemniakami (np z tego przepisu) i sałatą . Smacznego
Stare Garyobciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy! Dobrze nagrzać patelnię grillową, bez tłuszczu , rozłożyć równomiernie szparagi i grillować z obu stron aż zrobią się soczyście zielone i pojawią się na nich ciemne grillowe paski. Jak tylko będą gotowe, rozłożyć
Stare Garykrewetki. W przepisie oryginalnym (tutaj) wykorzystano duże krewetki (ok 20 na 1 kg) Ja miałam nieco mniejsze, nie robiłam niestety krewetek na grillu - pogoda nie dopisała - tylko na patelni grillowej. Zrezygnowałam więc z nadziewania krewetek na patyczki szaszłykowe. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić je też na tradycyjnym grillu, ale to następnym razem. Przepis podaję oryginalny, ale uważam(...)minut z każdej strony lub do czasu aż zrobią się różowe. Smacznego!Uwagi: Jeżeli chcemy zrobić te krewetki w domu na patelni, najlepiej użyć patelni grillowej. Układałam krewetki w jednej warstwie i po 3 minutach odwracałam. Wyszły pyszne
Stare Garygrillu ogrodowym lub w kuchni na patelni grillowej.Proponuje jako marynate do lososia zielone paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest aromatyczna i orzezwiajaca trawa cytrynowa.Marynata zatem idealnie wpisuje sie w grillowe letnie klimaty.Znakomicie smakowo laczy sie z lososiem salatka truskawkowo-melonowa z mieta,najsmaczniejsza podana mocno schlodzona.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 4 porcje:4 filety z lososia norweskiego -700-800 gsolsok(...)pokroic na porcje (mrozonego wczesniej rozmrozic)rybe skropic sokiem z cytryny i posolic,nastepnie posmarowac pasta curry.Pasta jest bardzo ostra,wiec ilosc jej musisz dobrac indywidualnietacke lub patelnie grillowa wysmarowac olejem przy pomocy pedzla lososia ulozyc skora do dolu i piec kilka minut,do zrumienienia skory.Nastepnie opiekac po 2 minuty z pozostalych 3 stron.Odlozyc lososia na bok (bedzie jeszcze surowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przyprawa do kurczaka-glassa di soia Ponti-oliwa z oliwek Olitalia-garść sałatki- u mnie rukola, botwinka,pomidorek koktajlowyZabieramy się za grillowanie. Do tej operacji użyłam patelni grillowej marki Florina z kolekcji Gardino A nawiasem mówiąc w moim ulubionym śliwkowym kolorze, z licencjonowaną powłką Teflon Select. Posiada ona żebrowane dno, co pozwala na smażenie(...)niewielkiej ilości tłuszczu, bądz bez tłuszczu kompletnie.Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy umyte wcześniej i pozbawione błon ,zrostów i wszystkiego co nam się nie podoba, wątróbki. Do przewracania używamy drewnianej łopatki. Grillujemy do momentu ,aż wątróbka będzie gotowa.Te białe kropki to sól morska- bez obaw. Używam w kuchni soli morskiej na co dzień. Obieramy jabłka i kroimy w małe
Z Kuchni Do Kuchnifeta.Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można na końcu posypać wierzch sałatki uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanymi i uprażonymi orzechami.Jak zauważyliście kolejny raz użyłam patelni grillowej WOLL Logic otrzymanej ze sklepu Gustus. Używam jej dość często, kiedy mam ochotę na coś z grilla. Moja opinia na jej temat nie zmieniła się: jest bardzo praktyczna(...)znaczenia jest fakt, że można ją wstawić do zmywarki, a ta umyje ją za nas bez obaw o zniszczenie powłoki.Kolejny raz polecam ją każdemu, kto planuje zakup patelni grillowej :) w naszym przypadku na stałe zastąpiła elektryczny grill stołowy, który powędrował na dno szafy :)Życzę wszystkim smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna