grillowa - 500 przepisów (strona:3/34)

Oszukany Cezar 645

porcje): 300 gram piersi kurczaka w marynacie: sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej w proszku, chili w płatkach, pieprz cytrynowy. Marynujemy 15-30 minut przed usmażeniem na patelni grillowej. garść fasolki szparagowej 3 jajka kiełki rzodkiewki  pomidor o dziwnej nazwie ale może być też o normalnej (hihi) sałata lodowa, mała główka 120 gram koziego sera jedna szalotka dressing: 3 ząbki(...)łyżka majonezu, garść świeżej mięty, 3 łyżki wody, sól, pieprz Piersi kurczaka marynujemy w przyprawach i umieszczamy w lodówce na minimum 15 minut. Po tym czasie nagrzewamy patelnię grillową i smażymy piersi po 5-6 minut z każdej strony, na dość wysokiej temperaturze. Gdy na każdej piersi otrzymamy charakterystyczne paski i uznamy, że nasze piersi już "doszły" (wszystko zależy

Mango Papaja
Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka 132

jeszcze ok. 5 minut. Odcedź i przepłucz ziemną wodą. Jeżeli chcesz podać do sałatki jajka na twardo, możesz ugotować je razem z ziemniakami i fasolką w jednym garnku. Patelnię grillową postaw na dużym ogniu i bardzo dobrze nagrzej. Steki z tuńczyka dopraw solą i pieprzem i nasmaruj oliwą. Połóż steki z tuńczyka na patelni grillowej i smaż przez

Chilli Czosnek i Oliwa
SOUVLAKI Z INDYKA 196

gram mięsa z indyka 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki kminku Oliwa Sok z cytryny 3 ząbki czosnku Sól Chili Cebula czerwona Zbliża się okres grillowy i choć większość grillowych przysmaków możemy wykonać w domu w piekarniku, to nic nie jest w stanie zastąpić smaku szaszłyków z grilla. Charakterystyczny dym spowija souvlaki i nadaje im niepowtarzalny

Markowy smak
Quasedillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quasedillas 167

jednej połówce każdej tortilli rozłóż kaczkę, którą posyp cebulką, dymką i kolendrą. Przykryj nadzienie drugą połówką tortilli tak by powstał „półksiężyc”. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię grillową i ułóż na niej po 2 tortille. Grilluj po 2-4 minuty z każdej strony, aż powstaną ładne przypieczone grillowe paski a ser się rozpuści. Podawaj! Smacznego! English version Bbq duck

karmelowy
Stek (befsztyk) 216

najlepiej w postaci marmurkowych przerostów. Do przyrządzenia steku w domu będziemy potrzebować patelnię – zwykłą (najlepiej grubą, żeliwną, jak nie masz to może być ceramiczna, ale nie teflonowa) albo grillową – oraz tłuszcz do smażenia – masło klarowane albo smalec – pod żadnym pozorem zwykłe masło, a po oliwie z oliwek mięso może być gorzkawe. W przypadku patelni grillowej trzeba

PaleoSMAK
Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger 168

łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 4 plastry ulubionego sera 4 bułki do hamburgerów, przekrojonych na pół i podsmażonych od wewnątrz na patelni grillowej sałata do podania majonez, opcjonalnie keczup, opcjonalnie Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, dodaj pieczarki, cebulę, 1 łyżeczkę soli i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje(...)Worcestershire, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i 1/2 łyżeczki i delikatnie wymieszaj. Uformuj 4 zgrabne kotleciki i dopraw solą i pieprzem. Smaż burgery na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni grillowej przez około 6-8 minut, obracając raz w międzyczasie, aż będą usmażone zgodnie z upodobaniami. Następnie ułóż na każdym ser, przykryj pokrywką i smaż przez kolejną minutę aż ser się roztopi

karmelowy
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 190

wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się na ruszcie nad ogniem (stąd nazwa) ale w domach idealnie sprawdzi się patelnia grillowa, żeliwna blacha czy wok. Szybkie pikle w orientalnym stylu robi się naprawdę szybko i – jak dalekowschodnia kuchnia – są słodkie, pikantne, słone i kwaśne jednocześnie. Swoją świeżością i soczystością idealnie pasują(...)sushi w sieci i czasami w Biedronce, w tygodniu azjatyckim). Mięso po zamarynowaniu odcedzamy z marynaty i smażymy do zbrązowienia i skarmelizowania z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni grillowej, na żeliwnej blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy

Karo in the Kitchen
Domowe hamburgery 206

rzodkiewka keczup majonez Do mięsa mielonego dodać przyprawy do smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie kotlety-hamburgery, mi wyszło 8 szt. Patelnię grillową skropić olejem i grillować kotlety z obu stron aż się dobrze przyrumienią. Bułki rozkroić, jeśli mamy zimne można lekko podgrzać na patelni grillowej. Na bułkę położyć kotleta z dodatkami polać

Monia miesza i gotuje
Grillowana Pierś z Kurczaka w Rewelacyjnej Marynacie z Pieczonymi Marynowanymi Ziemniaczkami i Spaghetti z Cukinii z Pesto alla 268

włożyłam do pojemnika i szczelnie go zamknęłam, wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Często mięso marynuję wieczorem i wstawiam do lodówki na całą noc. Zamarynowane mięso usmażyłam na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu . ZIEMNIACZKI: kilka niedużych ziemniaków Rewelacyjna marynata do mięs i warzyw Ziemniaczki wyszorowałam dokładnie pod bieżącą wodą. Pokroiłam w ósemki. Każdy kawałeczek ziemniaka posmarowałam marynatą i ułożyłam(...)Przygotowałam pesto. Wstawiłam ziemniaczki do nagrzanego piekarnika, wstawiłam wodę na cukinię. Na szybko przygotowałam sałatkę, jak widać to na talerzu była prosta. Po 25 minutach pieczenia ziemniaków, rozgrzałam patelnię grillową i zaczęłam smażyć mięso, cukinię włożyłam do gotującej się wody. Potem było szybko. Cukinię z wody, mięso na talerz, ziemniaki wyciągnęłam z piekarnika i przekładałam na talerz, cukinię wymieszałam

Blondynka Gotuje
Musztardowa karkówka na patyku 216

obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 60 dag karkówki bez kości, 1/2 cebuli, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, 2 szklanki wody, 1,5 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w cienkie pasy. Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki mięsa. Mięso nacieram papryką(...)śmietaną. Dodaję do mięsa. Duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy W SP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Grillowane mini burgery 183

Grillowane mini burgery Sezon grillowy uważam za otwarty !  Macie już dość nudnych piersi z kurczaka i kiełbasek ? Polecam Wam grillowane mini burgery, czyli znakomitą, pożywną oraz pełnowartościową przekąskę, która doskonale sprawdzi się na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu.  Składniki:  (7 sztuk

Fit-amina
Grillowany filet w ziołach śródziemnomorskich 221

zwykłe kotlety z patelni - Mama je lekko rozbiła, co wcale nie okazało się złym pomysłem. Nasoliła, oprószyła pieprzem i wstawiła do lodówki. Kiedy my przybyliśmy i wyklarowały się plany grillowe - zmieszałam oliwę, sok z cytryny z mieszanką przypraw. Każdego kotleta wysmarowałam powstałą marynatą. Tak przygotowane mięsko poleżakowało jeszcze przez czas szykowania grilla i dodatków. Kotlety pieczone były na rozgrzanym grillu(...)Pewne jest to, że takie kotleciki były na pewno zdrowsze niż te tradycyjne z patelni. Spożyte na ogródku z chłodnym piwkiem i masą innego mięcha ;) - rewelacja. Kolejna szybka opcja grillowa

Kuchnia po mojemu
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 206

minut. Następnie zdejmij przykrywkę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż chutney zgęstnieje, około 5 minut. Dopraw do smaku jeżeli to koniecznie. Przygotuj grilla lub umieść patelnię grillową na średnim ogniu. W małej miseczce wymieszaj kolendrę, paprykę, cynamon, sól i pieprz (wg uznania) i natrzyj powstałą mieszanką kotlety z obu stron. Natłuść ruszt grilla/patelnię grillową i smaż kotlety

karmelowy
Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą 134

Sezon grillowy rozpoczęty ? Oczywiście, w końcu pogoda za oknem zachęca nas do przebywania na świeżym powietrzu i oczywiście grillowania w towarzystwie przyjaciół. Obok mięs i warzyw na naszym stole grillowym zawsze pojawiają się różne sałatki. Dziś zapraszam na sycącą sałatkę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, oto sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą, z dodatkiem curry. Sałatka z kaszą

Kulinarne przygody Gatity
HOT DOG – BIOSHOCK INFINITE – hot dog z pikantną karmelizowaną cebulą w whisky, grillowaną papryką oraz korniszonami 187

karmelową, stać się bardzo kleista i nabrać wyjątkowego smaku – wtedy dodajemy do niej płatki chili, mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika. 3. PODSMAŻANIE PAPRYKI (5 min) Jeśli macie patelnię grillową lub grill elektryczny to paprykę wystarczy oczyścić, podzielić na większe kawałki, chwilę zgrillować (tak, aby nabrała grillowych prążków, ale nadal była jędrna – czyli ok. 3-5 min max) i następnie

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania