golabki w sosie pomidorowym - 666 przepisów (strona:10/45)

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem 209

stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać, pod przykryciem, przez 3 - 4 godziny, aż gołąbki będą miękkie. Gołąbki podawać na ciepło, ze skwarkami lub z sosem pomidorowym (jak u mnie). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 10 średnich gołąbków. Liście kapusty należy podgotować (a nie ugotować do miękkości) i regularnie(...)odciąć głąb (to zgrubienie na spodniej stronie liścia), uważając, aby nie podziurawić liści. Dzięki temu gołąbki będą łatwiej się zawijać.  1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Gołąbki podaj z prostym sosem pomidorowym! Prosty sos pomidorowy

Gospodyni Miejska
Gołąbki z mięsem z indyka i brązowym ryżem 161

najsmaczniejsze, kiedy podamy je zaraz po wyjęciu z piekarnika. Gołąbki podałam z sosem pomidorowym i udekorowałam je liskami bazylii. Jeśli zachęciłam Was do zrobienia takich gołąbków, to życzę   SMACZNEGO! Krys Jeśli macie ochotę na inne moje gołąbki zapraszam do MENU: GOŁĄBKI Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło

Kuchnia u Krysi
4 propozycje na obiad – pierogi, gołąbki, makaron z kurkami i kluseczki z mięsem 204

przepisu wystarczy kliknąć w nazwę nad zdjęciem. Trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym                 Gołąbki bez zawijania                 Ziołowo-pomidorowy sos z kurczaka z kluseczkami                 Pieczone drożdżowe pierożki     Polecam! Dania są naprawdę proste

Słodkie okruszki
gołąbki z płatkami owsianymi z szybkowara z sosem pomidorowym... 136

proszku nakładać farsz na liście kapusty i zawijać gołąbki, w garnku szybkowara na dnie ułożyć dwa liście (szybkowarze gołąbki są szybko gotowe i kapusta zawsze jest miękka), układać gołąbki, wlać wodę, gotować w szybkowarze z 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, gołąbki wyjąć na talerz jak przestygną, kapusta się(...)garnku na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę z cukrem, czosnkiem, dodać przecier pomidorowy z pudełka, wlać wywar z gołąbków - nie pelną szklankę wywaru zostawić do wymieszania śmietany z mąką, gotować z 3 minuty, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i mieszać do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gołąbki są bardzo smaczne, bardzo delikatne, bardzo aromatyczne, sos pomidorowy uzupełnia walory

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 173

Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w

Gospodyni Miejska
Pieczone gołąbki 248

stopni i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny, na ostatnie 20-30 minut, zdejmujemy pokrywkę (i możemy nieco zwiększyć temp.). Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym – gotowym, lub wykonanym samodzielnie (opis w jednym z kolejnych wpisów).   Artykuł Pieczone gołąbki pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 118

inna. Do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach. W co zawinąć gołąbki? Sałata rzymska intuicyjnie wydaje się słabym wyborem

Niedzielny kucharz
EXPRESOWE GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU + FILMIK 100

się bardzo krótko, nie przypalają a kapusta jest bardzo mięciutka. Smak i zapach jest taki sam, są pyszne i miękkie a z wywaru który pozostał robię sos pomidorowy. Polecam ten przepis na gołąbki, bo jest świetny i przyprawy idealnie dobrane. Jeżeli nie macie szybkowaru można je prużyć w zwykłym garnku o grubym dnie, należy wtedy dno wyłożyć pozostałymi(...)SOS :  wywar z gotowania gołąbków ( około 1 litr ) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2-3 łyżki mąki rozmieszane w 1/2 szklance wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka gęstej śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 87

zapiekane w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne gołąbki z ryżem, ale nie chce im się tracić czasu na parzenie kapusty i żmudne zawijanie farszu w jej liście. Osobiście ta wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Gołąbki(...)wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka wody lub bulionu warzywnego kilka liści laurowych i ziela angielskiego łyżka mąki pszennej łyżka oleju łyżeczka cukru sól, pieprz, papryka ostra wędzona Przygotowanie

e-PrzepisyKulinarne
Domowy sos ze świeżych pomidorów 97

zupy pomidorowej, nie mówiąc już o gołąbkach! Ja dzisiaj proponuję przepis na domowy sos pomidorowy, przygotowany na bazie świeżych pomidorów i bazylii. Danie zdrowe a jakie szybkie w przygotowaniu. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów to uniwersalny składnik takich popularnych dań jak lasagne czy spaghetti. Można go dodawać także do gołąbków, do klusek, zapiec z nim inne(...)warzywa jak bakłażan, no… do wyboru do koloru. Oczywiście domowy sos pomidorowy jest o wiele smaczniejszy niż wersja z puszki czy koncentratu, nie mówiąc już o tym że jest zdrowy, bo bez konserwantów. Przekonajcie się sami! Dla miłośników sosów (nie tylko pomidorowych) polecam: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese

A to pestka
Gołąbkowa zapiekanka wg Marty 167

masło oliwa 2 łyżki mąki gryczanej przecier/koncentrat pomidorowy Ryż gotujemy. Kaszę gotujemy. Mięso podsmażyłam na patelni. Kapustę poszatkowałam, ale zanim to zrobiłam odłożyłam kilka całych liści. Potem do gotującej się wody włożyłam całe liście na 3-4 minuty, wyjęłam i w tej wodzie ugotowałam resztę kapusty. Wodę odcedziłam i zostawiłam do sosu. Pieczarki podsmażone na oliwie.  Następnie mieszamy: ugotowany(...)sosu) - wymieszać. Całość nakładamy do wysmarowanej oliwą formy, nakładamy kawałki masełka na wierzchu i przykrywamy sparzonymi liścmi. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni. SOS: W międzyczasie rozgrzać lekko olej, wrzucić kilka łyżek mąki i wymieszać ją z ciepłym olejem, podlewać wodą od parzenia kapusty, kiedy całość ma idealną już konsystencję sosu do gołąbków, dodawać koncentrat pomidorowy

Tradycyjna kuchnia inaczej
Gołąbki Teściowej 129

przykrywamy pozostałymi  niezużytymi liśćmi kapusty. Wstawiamy do piekarnika na około 2 h lub dusimy na niewielkim ogniu 1,5 h. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego! Kaloryczność 1 gołąbka to około 70-100 kcal

IzaGotuje
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 139

jedyne, to te duszone w sosie pomidorowym na mięsnym bulionie. Zrobiłam dziś pół ogromnego gara i... właściwie już zniknęły. ;_; 1 główka białej kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego  200g ugotowanego białego ryżu 1,5 litra bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 2 nieduże cebule 3 łyżki masła 50g koncentratu pomidorowego kawałeczek korzenia selera przyprawa warzywna, pieprz Z kapusty(...)kształt koperty. Układamy je ścisło w garnku, by gdy zostaną zalane sosem, nie zaczęły się rozpadać. Na wierzch układamy kilka pozostałych liści kapusty. Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Zasmażamy z nią koncentrat i łączymy z mięsnym bulionem. Gotowym sosem pomidorowym zalewamy w garnku gołąbki, dorzucamy do nich seler. Gołąbki dobrze jest ucisnąć

Kuchenna Kontrrewolucya
Gołąbki 143

pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek nazywa się sarma i podawany jest najczęściej z gęstą śmietaną.Myślę, że można długo jeszcze wymieniać, gdyż jest to tak wdzięczna potrawa, że chyba każdy kraj i niemal każda gospodyni mają swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków(...)nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :)Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :)Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki bez zawijania 218

podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym.**Można też usmażone gołąbki zalać sokiem pomidorowym (750 ml), doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotować przez 40 minut. Pod koniec należy zdjąć pokrywkę, by sos się zagęścił.Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania