golabki w sosie pomidorowym - 666 przepisów (strona:3/45)

Oszukane gołąbki (bez zawijania) 473

przyrządzenia w nieco inny sposób. Oszukane gołąbki to nic innego jak smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej wielkości cebuli, np. czosnkowej(...)mięsa formować pulpety, lekko spłaszczyć. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć mięso z obu stron, Przełożyć na talerz. Do garnka wlać sos pomidorowy, dodać wodę. Za pomocą blendera całość ze sobą zmiksować. Następnie do gładkiego sosu pomidorowego przełożyć usmażone gołąbki. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Sos delikatnie posolić oraz popieprzyć. Gotować kilkanaście minut (najlepiej pod przykryciem). Pod koniec

Ugotować
Gołąbki z pysznym sosem pomidorowym 166

nieco czasochłonne danie ale czego się nie robi dla ukochanego. Zatem żeby nie przedłużać podaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona(...)piekarnika na ok. 1,5 godz. Jak gołąbki będą miękkie można je jeszcze zostawić w piekarniku na ok. 15 min bez przykrycia żeby woda odparowała. Gotowe!   Składniki na sos: najmniejsze liście kapusty, w które już nie dało się zawinąć gołąbka puszka pomidorów w puszce łyżka przecieru pomidorowego łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, ziół prowansalskich, bazylii i oregano

Mama z miasta
GOŁĄBKI bez mięsa w gęstym sosie pomidorowym (wegańskie, bezglutenowe) 164

będą miękkie. Gołąbki możesz również gotować, jednak zajmie to więcej czasu. Jeśli gołąbki chcesz zamrozić po godzinie wyciągnij je z piekarnika i włóż do zamrażarki, kiedy ostygną.   Składniki (sos): 4 – 5 dużych pomidorów 1 czerwona papryka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia Sposób przygotowania: Pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części

Via Gusto
Gołąbki z mięsem i kaszą orkiszową 384

dnie większego szerokiego garnka ułożyć pozostałe, malutkie, nie nadające się na gołąbki liście. Na nich ciasno układać zwinięte gołąbki. Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut. Po tym czasie powinny być już gotowe. Zamiast domowego sosu pomidorowego można użyć małego słoiczka koncentratu

Smakołyki Asi
Gołąbki z sosem pomidorowym 106

Gołąbki z sosem pomidorowym to chyba jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Ale ile kucharek, tyle wersji. Z białą albo włoską kapustą, bardziej i mniej mięsne, gotowane i zapiekane, z sosem ledwo pomarańczowym w kolorze i mocno pomidorowym. Te, które ja lubię i polecam, to gołąbki dość mięsne, zapiekane po lekkim podduszeniu, z aromatycznym(...)gołąbki i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Wyjąć gołąbki z garnka. W naczyniu żaroodpornym lub brytfannie ułożyć pozostałe liście kapusty (można wykorzystać także te z gotowania gołąbków). Pomidory w puszki zmiksować, dodać passatę (lub przecier) i bulion – w ilości, która Wam odpowiada do Waszej ulubionej gęstości sosu

Pociąg Do Kuchni
Gołąbki bez Zawijania w Sosie Pomidorowym 199

bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700 g kapusty białej 200 g ryżu 150 g cebuli sól, pieprz olej do smażenie na sos: 500 g przecieru pomidorowego 150 ml wody sól,pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Gołąbki bez zawijania https://www.youtube.com/watch?v=T2c8lZj8DIs(...)zapiekam 35 minut. Po 35 minutach gołąbki polewam sosem pomidorowym i zapiekam kolejne 30 minut – po tym czasie gołąbki są gotowe i można podawać. Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym są gotowe. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym 228

Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50  dkg mięsa mielonego 30  dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15  dkg ryżu 2  ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki(...)bułce tartej, nie za dużo aby się nam nie przypalała podczas smażenia. Na patelnię z rozgrzanym  olejem wkładamy nasze gołąbki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy już mamy usmażone wszystkie robimy sos. Wszystkie składniki przeznaczone na sos mieszamy dokładnie razem i wlewamy na patelnię na której smażyliśmy gołąbki. Gotujemy 2-3 minuty

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych 701

najlepsze na świecie pod każda postacią. Dziś moja wariacja z kaszą jaglaną, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Gołąbki przygotowałam w moim ulubionym warzywno pomidorowym sosieGołąbki bez zawijania - dla leniwych  Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 100 g kaszy jaglanej 600 g kapusty białej 1/2 pęczka koperku jajko(...)mocno z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, szklimy na oleju, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i seler - całość przesmażamy 2-3 minuty mieszając. Dodajemy passate pomidorową (przecier) wraz z wodą, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano - całość zagotowujemy. Do przygotowanego sosu wkładamy gołąbki.  Całość gotujemy na niewielkim ogniu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Prosty sos pomidorowy 197

łatwy do wykonania.Niezastąpiony do gołąbków, pulpetów czy zapiekanek.Po prostu pyszny! Domowy!Składniki:2 szklanki wody;1 kostka bulionowa (u mnie rosół z kury Knorr);3 łyżki koncentratu pomidorowego;2 łyżeczki mąki pszennej;1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;1 łyżka masła.Sposób przygotowania:Do rondelka lub małego garnka wlać 1,5 szklanki wody (tj. 375 ml) i zagotować.Do gotującej(...)wody (tj. 125 ml) wsypać obie mąki i dokładnie wymieszać. Wlać do sosu i gotować, cały czas mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 - 7 minut.Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła i gotować stale mieszając, aż do jego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia.Ciepłym sosem polewać gołąbki czy klopski.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Sos można doprawić przeciśniętym przez praskę

Gospodyni Miejska
Sos pomidorowy ze śmietaną 202

zagotować. Do wrzącej wody z przyprawami dodać passatę pomidorową. Wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Powoli wlewać do gotującego się sosu, stale mieszając. Zagotować. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do gotującego się sosu. Wymieszać. Zestawić z ognia. Sos doprawić solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym(...)mnie bez) do smaku. Podawać gorący z faszerowaną papryką, gołąbkami czy pulpetami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 850 ml sosu. Sos jest kwaskowy w smaku.  Idealnie komponuje się z faszerowaną papryką, gołąbkami czy pulpetami. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 150

musi się lekko zagotować.  10. Gdy sos się zagotuje, to dodajemy do niego śmietankę, chwilę jeszcze mieszamy, próbujemy, powinien to być taki typowy smak sosu do gołąbków, dlatego nie dodaję żadnych ziół oprócz majeranku. Ewentualnie jeszcze sól i pieprz. I sos gotowy. 11. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy nasze gołąbki. W moim wyszły "trzy piętra(...)Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 12. Następnie zalewamy gołąbki sosem pomidorowym i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach.  Wkładamy gołąbki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem z grzaniem góra-dół. Po tym czasie ściągamy przykrywę i zapiekamy jeszcze 15 minut z termoobiegiem. Po tym czasie

Kawa z mlekiem
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 155

musi się lekko zagotować.  10. Gdy sos się zagotuje, to dodajemy do niego śmietankę, chwilę jeszcze mieszamy, próbujemy, powinien to być taki typowy smak sosu do gołąbków, dlatego nie dodaję żadnych ziół oprócz majeranku. Ewentualnie jeszcze sól i pieprz. I sos gotowy. 11. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy nasze gołąbki. W moim wyszły "trzy piętra(...)Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 12. Następnie zalewamy gołąbki sosem pomidorowym i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach.  Wkładamy gołąbki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem z grzaniem góra-dół. Po tym czasie ściągamy przykrywę i zapiekamy jeszcze 15 minut z termoobiegiem. Po tym czasie

Kawa z mlekiem
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 164

Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym, który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie(...)rulon. Robimy 6 dużych gołąbków. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy  z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 25 minut aż gołąbki będą miękkie. Gołąbki podajemy z sosem śmietankowo-koperkowym, ale będą również smakować z sosem pomidorowym, czy też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 160

jednolitą masę. Gdy kapusta już zmięknie, to wyciągnąć liście z dna brytfanny i gołąbki zalać sosem pomidorowym. Gotować około 5 minut, do zgęstnienia sosu. Jeżeli okaże się, że jest za gęsty, to można dolać wody z gotowania kapusty. Gotowe gołąbki nakładać na talerz i polać sosem pomidorowym

Passions hobbies life
Gołąbki w sosie pomidorowym 195

Gołąbki w sosie pomidorowym to doskonałe danie na chłodniejsze dni. Dzieci zwykle je uwielbiają, więc warto poświęcić trochę czasu, by je przygotować. kapusta 60 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) 1 cebula pół słoiczka koncentratu pomidorowego pęczek koperku pieprz ziołowy sól Oczyszczoną główkę kapusty wkładamy głąbem do dołu do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez 15 minut(...)garnka wkładamy kilka liści kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Na liściach układamy gołąbki. Zalewamy wodą tak, by gołąbki były przykryte. Solimy i zagotowujemy. Po 50 minutach gotowania rozprowadzamy w szklance pół słoiczka koncentratu pomidorowego z wodą, w której gotowały się gołąbki. Próbujemy sos. Dosalamy do smaku jeśli to konieczne i dodajemy

Dieta bez mleka