golabki w sosie pomidorowym - 666 przepisów (strona:5/45)

Leniwe gołąbki z młodej kapusty 194

około 10 minut *** *** Po tym czasie całość blendujemy na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną chilli i niewielką ilością cukru *** *** Podsmażone gołąbki zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas je obracając *** *** Przed podaniem danie możemy posypać suszoną bazylią *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: KLOPSIKI DUSZONE

Blog z Apetytem
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 243

z kaszą gryczaną,  czerwoną fasolą i pieczarkami   są ciekawą propozycją dla wegetarian. Zdrowe, lekkie i bezmięsne. Farsz można również idealnie wykorzystać do naleśników. Zamiast sosu pomidorowego można gołąbki podać np. z sosem grzybowym. Wystarczy wtedy do wywaru warzywnego dodać suszone grzyby. Składniki: główka kapusty włoskiej około 500 g pieczarek 2 duże cebule około(...)liście kapusty. Następnie kolejno układałam w nim gołąbki. Dodałam ziele angielski, liście laurowe, sól i pieprz. Do połowy garnka wlałam wywar warzywny. Można też oczywiście zamiast niego wlać wodę. Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około godzinę. W połowie gotowania wlałam przecier pomidorowy. Można sos zagęścić, dodając 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Smacznego! Polecam również: Naleśniki szpinakowe

potrawyregionalne
Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 574

zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj Kochani, obiad gotowy - oszukane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym  , lub z każdym innym jaki lubicie np sosem pieczarkowym, do tego mogą być ziemniaki , chleb, bułka lub po prostu same oszukane gołąbki :)Smacznego

Smaki Edyty
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym 152

pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej.  SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 600g kapusty, 1 saszetka ryżu (100g), 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, woda, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI, 1 łyżka masła, sól, pieprz(...)oraz pieprzem. 5. Gołąbki wykładam na talerz i polewam sosem pomidorowym. Do przygotowania gołąbków wykorzystałam koncentrat pomidorowy, który otrzymałam do testowania od firmy ROLESKI . Koncentrat pomidorowy to składnik niezbędny w każdej kuchni. Jest głównie używany jako dodatek do zup, sosów, czy dań głównych. Koncentrat jest przygotowywany z najwyższej jakości, świeżych pomidorów. Produkt jest wart polecenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Brak tytułu 2738

litra wody, 3 łyżki koncentratu, 1/2 kostki rosołowej - zagotować. Doprawić do smaku. Można zagęścić łyżką mąki. W liście nakładać farsz, zwijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki zalać sosem pomidorowym. Piec około 90 minut. Do gołąbków podałam pieczone kartofelki i sos tzatziki.   Pieczone kartofelki Ziemniaki obrać,   obgotować, by trochę zmiękły. Ostudzić i pokroić

kolorowotorcikowo
Gołąbki – przepisy na gołąbki 836

Jonas je gołąbki przez cały dzień! Jeśli zostaną na drugi dzień, cała radość po stronie Jonasa. Kiedy planujemy odwiedzić dziadków, to babcia oczywiście przyrządza gołąbki z sosem pomidorowym, specjalnie dla swojego wnuka. Nic dziwnego, smakują wspaniale! Typowo polskie danie…wcale nie! Zdziwieni? Przyrządza je niemalże cała Europa, a i kraje azjatyckie jak na przykład(...)problemu z oderwaniem liści w przeciwieństwie do białej kapusty. Podobne właściwości ma młoda kapusta . Oczywiście nieodzownym dodatkiem do gołąbków jest sos. Może być z suszonych grzybów, sos pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli

codojedzenia
Gołąbki z pieczarkami 238

moim rodzinnym domu zawsze jadało się gołąbki z mięsem i ryżem lub z pieczarkami i ryżem, polane sosem pomidorowym. Mama Sławka robi gołąbki z samym mięsem, z sosem pomidorowym i z ziemniakami. Są smaczne, ale ja nie mogę się do nich przekonać(...)okolicy dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki. • Gotowe obsmażyć na oleju z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Podlać 1 szklanką bulionu, przykryć i zapiekać przez godzinę w temp. 180 st.C. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym

To co kocham
Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym 158

to idealne danie na jesienne dni – rozgrzewa i daje energię. A w dodatku jesienią mamy łatwy dostęp do fantastycznej polskiej kapusty. Ja najbardziej lubię gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym i w takiej wersji przedstawiam je dziś:) Składniki: główka kapusty (ja użyłam białej) 250 g ryżu 1 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule koncentrat pomidorowy (średni(...)najlepsza jeżeli chcecie nadmiar gołabków zamrozić a włoska jest bardzo miękka, dobrze się zwija i efektownie wygląda. Pekińska i czerwona jeszcze przede mną Smacznego ! The post Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Kasza gryczana, boczek i kiełbasa w koszulce z kapusty 135

dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem. Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym . :-) Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą SMACZNEGO

peggiwkuchni
Gołąbki 139

jeden przy drugim KROK 5: Podlać gołąbki na dnie bulionem lub wodą (aby się nie przypaliły) Gotować na średnim ogniu około 45 minut. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym. Porada: Gotowe już gołąbki bardzo dobrze smakują podsmażone :). Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oleju, podsmażać gołąbki ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą

smacznieinatemat
GOŁĄBKI Z MIĘSEM WIEPRZOWYM W SOSIE POMIDOROWYM 108

GOŁĄBKI Z MIĘSEM WIEPRZOWYM W SOSIE POMIDOROWYM Zapraszam do zrobienia klasycznego, polskiego dania, jakim są gołąbki faszerowane mięsem wieprzowym z dodatkiem sosu pomidorowego. Polska klasyka, która zawsze dobrze smakuje. Polecam użyć zielonego pieprzu zamiast czarnego, jest bardziej delikatny i nie tłumi reszty smaków. Składniki na gołąbki mięso wieprzowe 1200 g biały ryż(...)Sos pomidorowy Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek przez 30 sekund. Dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu. Przestajemy gotować, kiedy sos zrobi się gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy sos zrobi się chłodny, dodajemy oregano i mieszamy. Propozycja podania Wylewamy 3-4 łyżki sosu do głębokiego naczynia i wykładamy na samym środku gołąbka

chefintheforest
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 84

natkę pietruszki, paprykę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście) Sos: Szklankę wody wymieszać z przecierem(...)pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem Dno misy wolnowaru, wyłożyć odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem , wierzch przykryć liśćmi kapusty. Wolnowar przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu LOW przez 8 do 9 godzin lub HIGH od 4 do 5 godzin

Stare Gary
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 140

natkę pietruszki, paprykę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście) Sos: Szklankę wody wymieszać z przecierem(...)pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem Dno misy wolnowaru, wyłożyć odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem , wierzch przykryć liśćmi kapusty. Wolnowar przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu LOW przez 8 do 9 godzin lub HIGH od 4 do 5 godzin

Stare Gary
Wege gołąbki II - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą 126

. Podlewamy je wodą lub rozrzedzonym przecierem pomidorowym. Madzia podlała bulionem z naszej domowej bulionetki . Pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Dobrze jest podawać te gołąbki z sosem pomidorowym, takim samym jak przy poprzednich gołąbkach, czyli: puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżeczka cukru pieprz, sól koper suszony

Marder&Marder Manufacture
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 140

możemy  wyłożyć plasterkami boczku lub niewykorzystanymi liśćmi kapusty. * pomiędzy gołąbki możemy wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Krok 6. Kiedy gołąbki będą gotowe, polewamy je sosem pomidorowym, dusimy jeszcze 30 minut. Smacznego

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania