każdym razem kiedy robiłem gołąbki w sosie pomidorowym to stawałem na głowie aby sossmakował tak jak ten od mojej mamy, tym razem postanowiłem zebrać całą wiedzę i wszystkie wskazówkii zrobić go po swojemu - i wiecie co - UDAŁO SIĘ - smakuje jak ten od mamy ;)Co potrzebujemy na gołąbki : kapustę - najlepsza jest młoda 3 woreczki ryżu(...)głębokiej patelni gotujemy wodę w ilości odpowiadającej grubości gołąbków razem z kostką rosołową. Dno naczynia wykładamy liśćmi kapusty której nie zużyliśmy.Gołąbki gotujemy 10-15 minut, w zależności od wielkości.Przygotowanie sosu pomidorowego :Cebulę drobno kroimy, papryczki czyścimy z pestek i kroimy max 1x1cm - to na odrobinie oleju smażymy do pierwszych oznak zarumienienia, dodajemy wtedy pomidory
Mechanik w kuchniogniu, dla mnie w ten sposób są lepsze, lecz na to trzeba mieć czas). Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i mąkę pszenną wymieszaną z kilkoma łyżkami wody by sos odrobinę zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gołąbki są gotowe do spożycia a my możemy się cieszyć ich wspaniałym smakiem. Ja podaję z ziemniaczkami z koperkiem
Mango PapajaKolejny przepis z serii klasyka kuchni domowej. Z gołąbkami jest tak jak z bigosem - każda gospodyni robi je po swojemu i oczywiście jej przepis
Smaczna PyzaZagotowujemy sos, żeby zgęstniał.Zalewamy ułożone w brytfance gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby gołąbki były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem. Podajemy z ziemniakami
Walijskie Pichceniekiedy nie ma dużo czasu, a coś trzeba dać na obiad :) I dzisiaj nastał taki dzień- gołąbki jak znalazł w zamrażarce , a do tego przepyszny sos pomidorowy. Przepis na gołąbki znajdziecie tutaj .Zaczynamy: Składniki:3 łyżki mąki50 gr masłapuszka posiekanych pomidorów200 ml bulionu kurczakowego3 łyżki koncentratu pomidorowego300 ml śmietanysól, pieprz, natka pietruszki Wykonanie(...)połączenia. Dodajemy bullion I mieszamy. Odstawiamy z gazu, dolewamy śmietany I miksujemy ( blenderem). Dodajemy pomidory w puszce I koncentrat I zagotowujemy. Doprawiamy solą I pieprzem I gotowe. Sos pomidorowy podałam do nasmaczniejszych gołąbków. Smacznego
Smaki Edytytradycyjnych jeszcze bardziej te fałszywe. Raz że robi się je szybciej, a dwa ze można ich smak i skład zmieniać do woli. A gdy te gołąbki pływają w pysznym pomidorowym sosie to jest niebo w gębie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikblogu dawno zapomniana i ostatnio traktowana po macoszemu kuchnia polska. A z nią nasze tradycyjne gołąbki mięsne w sosie pomidorowym. Czasami to co popularne wydaje nam się takie banalne, że myślimy po się tym dzielić z innymi, ale wielu z nas dalej nie wie jak zrobić to co lubimy najbardziej, co nasze, polskie, tradycyjne. Dlatego mimo
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1/2 kg cielęcina mielona, 2 szklanki ryż ugotowany, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 większa kapusta młoda biała, 1/4
W Mojej Kuchni Lubięgarnku to przygotowujemy na parze. Wychodzą pyszne, lekkie gołąbki o unikalnym fantastycznym smaku. Naprawdę polecamy wypróbować. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 70 minut Składniki: Główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego ½ szklanki ryżu 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku Nieco masła Sól, pieprz Sos pomidorowy przygotowany według tego przepisu Główkę kapusty włoskiej wkładamy do wrzącej wody na około
Kolizje SmakówWyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;) Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty
Ostra na SłodkoSkładniki: 2 woreczki ryżu 500 g mielonego mięsa 1 szklanka drobno pokrojonej białej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1/2 selera 1 korzeń
A Ty Smakuj Mnieoszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad. Składniki :* pół kilograma mięsa mielonego z łopatki* 1/4 główki kapusty* 2 torebki ugotowanego ryżu* cebula* ząbek czosnku * sól , pieprz* jajko* 3 łyżki kaszy manny bądź bułki tartej* olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy :* mały słoiczek przecieru pomidorowego* pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu* łyżka kwaśnej(...)posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Obsmażyć. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku. Przygotować sos. Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany i całość wlać do garnka z gołąbkami. Gotować całość na małym ogniu 40 minut. Podawać
Magiczne Życie Martysosie pomidorowym, bo takie lubią najbardziej, ja lubię podsmażone na patelni, ale o gustach się nie dyskutuje.Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule 3 łyżki smalcu sól pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy(...)talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu ok. 40-50 minut, zależne od miękkości kapusty.4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym
Apetyczna babeczkadzieciństwa:)Do tradycyjnych gołąbków przygotowałam tym razem nieco mniej tradycyjny sos pomidorowy z nutką chilli. Zdecydowałam się też na kapustę włoską, bo z taką mi bardziej smakują, a polecam ją też każdemu, kto nigdy nie robił gołąbków, bo łatwiej je zawinąć!;)Ja przygotowuję gołąbki w piekarniku, tak mi wygodnie, nie martwię się, że się przypalą itp.Czytaj
Kraina Tysiąca Smaków