golabki w sosie pomidorowym - 666 przepisów (strona:13/45)

Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 155

nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron, tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym, pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki, a z góry możemy lekko poprószyć mieloną papryką.  Z tej porcji(...)robię dla 5 osób na 2 dni. Jeśli potrzebujesz mniejszą ilość zmniejsz proporcje.    R ada : Zamiast jednej dużej główki kapusty, możesz użyć 2 średniej wielkości, wtedy Twoje gołąbki będą mniejsze i zgrabniejsze

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki. 123

sosem pomidorowym. Sama nie wiem, dlaczego do tej pory, nie było ich jeszcze na blogu. Ale jak to mówią, lepiej późno niż wcale :) Sos pomidorowy zrobiłam ze swojego przecieru pomidorowego. Składniki: 1 kg. łopatki 1 szklanka ryżu suchego 1 główka kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz, majeranek Do zalania gołąbków(...)zwijać gołąbki. (Najpierw tył, następnie boki i zwijamy do przodu. Podobnie jak krokiety :)) Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty. Następnie ułożyć dość ciasno gołąbki. Przygotować wodę do zalania gołąbków: Do wody wkruszyć kostkę rosołową, dodać 2 łyżeczki koncentratu, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać gołąbki. Gotować

Agusiowe smakołyki
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA 156

Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1kg łopatki 2 woreczki ryżu 2 woreczki kaszy jęczmiennej 2 cebule PRZYPRAWA DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX sól pieprz 500ml sosu pomidorowego zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Z kapusty wydrążyć głąb. Kapustę włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować.  Gdy liście będą miękkie to wyciągamy, studzimy i odkrawamy twarde części. Łopatkę mielimy i smażymy(...)patelni, gdy będzie dobrze podsmażone dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy jeszcze chwilkę. Pod koniec doprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem.  Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy. Ugotowaną kaszę, ryż i mięso łączymy razem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku

Prosto i Smacznie z Anetą
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 240

Moje ulubione gołąbki to te z sosem pomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków.   Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu(...)prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku  Sos grzybowy: 1 duża cebula350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół)2 ząbki czosnku2 płaskie łyżki mąki2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%masłoolejpół pęczka natki pietruszkisól i pieprzzioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Do duszenia gołąbków: 1,5-2 szklanki bulionu W kapuście wyciąć głąb

Czerwień i błękit
GOŁĄBKI Z MIĘSA MIELONEGO I RYŻU BIAŁEGO 180

duża kapusta 2 jaja mielony pieprz ziołowy do smaku sól do smaku Składniki na sos:  małe opakowanie koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki 1łyżka kucharka mąka pszenna do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania:  Przygotuj kapustę z dużymi, szerokimi liśćmi. W garnku z osoloną wodą ugotuj ryż na półtwardo, odsącz wodę i poczekaj aż ryż wystygnie. Do garnka na tyle dużego(...)których znajduje się farsz. Z garnka, w którym gotowały się gołąbki odlej do mniejszego rondla 2,5 szklanki wywaru, dopraw go koncentratem pomidorowym i zagęść mąką do konsystencji sosu. Gołąbki poporcjuj na płaskie talerze i polej sosem. Można podawać z chlebem, z ziemniakami lub według własnego uznania

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Gołąbki baz zawijania 123

tego przepisu, nie będziecie żałować. Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków bez zawijania (otrzymacie około 20 średniej wielkości gołąbków): 70 dag kapusty, 70 dag mielonego mięsa, 100g ryżu, 2 jajka, bułka tarta, sól i pieprz do smaku. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 1 litr bulionu, 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 czubate łyżki maki. Sposób przygotowania gołąbków(...)układam je w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki baz zawijania Przygotowuję sos. Do gorącego bulionu dodaję koncentrat pomidorowy i mieszam. Mąkę rozrabiam w kubeczku z zimną wodą tak aby nie było grudek i wlewam do bulionu, mieszam przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje zalewam nim gołąbki. Gołąbki baz zawijania Całość wstawiam do rozgrzanego

Gotuj Się Kto Może
Kapusta. Grzyby. Kasza jaglana. Gołąbki z kaszą i świeżymi grzybami. 198

latały i to bardzo nachalnie. To pyszne danie, ale nie lubię go robić więc kiedy mamy na nie ochotę zbieram się do przygotowania kilka dni.Klasyczne gołąbki z mięsem, w sosie pomidorowym, i to z młodej kapusty, śniły mi się nawet którejś nocy... Kupiłam więc piękną główkę, naszykowałam mięso, pomidory, zmobilizowałam się .... Tyle, że zawsze muszę coś pokombinować(...)główki kapusty zrobiłam 2 rożne rodzaje kapuścianych zawijasów. Zaletą zrobienia gołąbków jest to, że nawet z 1 główki kapusty wychodzi ich cały garnek więc kiedy już się zbiorę to potem przez 2-3 dni nic innego nie muszę gotować :) Nie lubisz zawijanych gołąbków ? Zobacz przepis na Gołąbki oszukańce   ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gołąbki Teściowej (gotowane)- etapy przygotowania 129

Pozostawiamy ok 6cm od góry) Ostatnią warstwę gołąbków zalewamy wodą i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Od momentu zagotowania gotujemy ok 40 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym (pieczarkowym).  Taką ilość gołąbków najlepiej rozłożyć do dwóch mniejszych garnków. Będziemy mieć pewność, że mięso jest na pewno dobrze dogotowane. Odgrzewanie gołąbków: W piekarniku lub na patelni

Kuchnia w czekoladzie
Gołąbki w sosie pomidorowym - duszone na patelni 221

SKŁADNIKI 1 kapusta 200 g ryżu 200 miesa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego listek laurowy serki w plasterkach olej z oliwy czosnek papryczka chili sól,cebula

zielonacukinka
GOŁĄBKI DOMOWE JAK JE ZROBIĆ 190

chciałabym podzielić się z Wami moimi gołąbkami jakie robię dla siebie i rodziny. 1 duża kapusta biała 2 szkl.ryżu 4 szkl.wody sól 0.5 kg.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule 0.5 kostki smalcu przyprawa uniwersalna Maggie czarny tłoczony pieprz Sos pomidorowy: ********************************************* 0.5 litra bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 kubek śmietany(...)opłukać,zalac wodą i na małym ogniu gotujemy przez 20 minut. Przygotować sos do gołąbków- w rondelku zagotować bulion z koncentratem pomidorowym,przyprawami.Mąkę ziemniaczaną połączyć z odrobiną zimnej wody,wymieszać i wlać do rondelka,przyprawić przyprawą uniwersalną ,solą i pieprzem.Wlac śmietanę , wymieszać.Gdy gołąbki będą gotowe , wlać sos do nich ,przykryć pokrywką i dusić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczone żeberka w sosie ketchupowym 212

Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z pasztetem paprykowym 136

zalewamy szklanką rosołu i dusimy aż kapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź po prostu polać ketchupem jeżeli ktoś lubi :) Przepis bierze udział w konkursie

W Moim Magicznym Domu
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie 428

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna

VioletoweKucharzenie
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak. 178

naczyniem szklanym, jeśli nie macie takiego to możecie przykryć resztą liści lub po prostu papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Gołąbki można podać z sosem pomidorowym, ketchupem lub czym wolicie. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z włoskiej kapusty. 157

nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się

Przepisy i porady kulinarne