golabki w sosie pomidorowym - 666 przepisów (strona:22/45)

Gołąbki na dwa sposoby 215

pozostałe liście które razem z gołąbkami duszą się w sosie.    Ale może się też tak zdarzyć, że zabraknie kapusty na wszystkie gołąbki wtedy spokojnie można uformować podłużne klopsiki z masy mięsno-ryżowej i ugotować tak jak gołąbki w pomidorowym bulionie. Smakują   równie dobrze :) Gołąbki zalać bulionem pół(...)pół z sokiem pomidorowym, ewentualnie doprawić i dusić je do miękkości ok. 1 godziny.   Po tym czasie wyjąć gotowe gołąbki i zagęścić sos mąką z odrobiną wody lub śmietanką. Najczęściej podaję gołąbki z ziemniakami posypane koperkiem ale można spokojnie zajadać z chlebem

W garach u Gosi
Zapiekanka gołąbkowa 209

ryż i kapustę oraz obowiązkowo sos pomidorowy. Nie trzeba nic zawijać tylko ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec. składniki: 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 100 g ryżu sól majeranek sos pomidorowy 2 słoiki pomidorów krojonych  ( słoiki o pojemności 500 ml ) sól,cukier do smaku Przygotować sos pomidorowy. Do garnka przełożyć pomidory(...)naczynia wlać 3-4 łyżki sosu pomidorowego. Następnie ułożyć 2 liście sparzonej kapusty oraz cienką warstwę mięsnej masy z ryżem i polać 3-4 łyżkami sosu pomidorowego. I dalej układać kolejne warstwy w tej samej kolejności aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być kapusta, którą również należy polać sosem pomidorowym. W sumie zużyłam 11 liści kapusty

Monia miesza i gotuje
Błyskawiczny sos pomidorowy + film 116

Błyskawiczny sos pomidorowy na bazie soku jest świetnym dodatkiem do pizzy, gołąbków czy makaronu, doskonałym pomysłem dla osób zabieganych lubiących ekspresowe i proste potrawy  jest mega  pyszny, aksamitny i aromatyczny. składniki na 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml soku pomidorowego szczypta cukru szczypta bazylii sól przepis W garnku małym ogniu rozpuszczamy masło(...)wsypujemy mąkę i całość zasmażamy intensywnie mieszając, nie rumienimy. Zasmażkę rozprowadzamy sokiem pomidorowym, wszystko doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku szczyptą cukru, soli i suszoną bazylią

Smakowite Dania
Gołąbki z kaszą jęczmienną i sosem pomidorowym 121

mięsa mielonego pół łyżeczki ziół prowansalskich i bazylii suszonej pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku łyżka masła ziele angielskie i liść laurowy Sos: 0,5l passaty z pomidorów łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 łyżki jogurtu naturalnego 6 listków świeżej bazylii szczypta cukru sól i pieprz papryka słodka i ostra do smaku 1/2 łyżeczka curry Przygotowanie: Główkę kapusty wkładamy(...) około 45 minut do miękkości. W tym czasie passatę przelewamy do garnuszka i zagotowujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy cukrem i innymi przyprawami. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy całość jogurtem i miksujemy. Gotowe gołąbki polewamy sosem. Smacznego

ChilliJemy
Modre gołąbki z quinoą i kurczakiem 107

Trochę inne gołąbki ;) inny kolor, quiona zamiast ryżu i kurczak zamiast wieprzowiny, a sos pomidorowy zastąpiłam klarowanym masłem aromatyzowanym ziołami. Pychota! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 podwójna pierś z kurczaka pół cebuli 6-8 liści modrej kapusty 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka(...)dać go sporo), kminkiem i kolendrą. Farsz zawijamy w liście, a zawinięte gołąbki obsmażamy ze wszystkich stron na maśle, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 - 50 minut. Podajemy z ulubionym sosem, lub klarowanym masłem ziołowym

Quinoa Raz!
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 152

Masę mięsną  nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 -1,5 h godziny. Sos Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle(...)praskę czosnek i smażyć bardzo krótko. Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem. gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami

O kuchni z uczuciem
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 167

mięsa mielonego 2 szklanki ryżu sól majeranek   sos pomidorowy 2 puszki pomidorów krojonych sól,cukier do smaku  WYKONANIE    Do garnka przełożyć pomidory  i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane pomidory zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia. Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków,ale nie trzeba się starać żeby liście(...)przestygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy ryż i doprawiamy dobrze solą i majerankiem. Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy kilka liści kapusty następnie warstwę mięsa z ryżem i polewamy sosem pomidorowym(2-3 łyżki).Dalej układamy warstwy tak samo czyli liście kapusty,mięso i sos pomidorowy.Ostatnią warstwą musi być kapusta i ja także polewamy sosem.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego

Mała w garnku miesza
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 111

pomidorowym sosem tradycyjnym lub na bazie naturalnego jogurtu,  z ulubionym ketchupem, z jogurtowymi sosami ziołowymi,  z tradycyjnymi grzybowymi (z grzybów leśnych lub pieczarek),  z sosem mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia - choć w tym przypadku nie będzie już to wersja ani wegetariańska, ani tym bardziej wegańska. Jeśli lubicie takie nietypowe gołąbki, to spróbujcie także

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 124

Składniki : szklanka kaszy gryczanej główka kapusty włoskiej lub młoda biała koncentrat pomidorowy, mąka około 1 łyżki kilka pieczarek cebula zioła prowansalskie, bazylia sól, pieprz, olej do smażenia Przygotowanie : Kapustę sparzyć w gorącej wodzie (wyciąć głąba, szybciej zrobi się miękka), po przestudzeniu zdejmować ostrożnie kolejne liście tak by ich nie porozrywać Kaszę ugotować w 2 szklankach wody, pokrojone pieczarki wraz(...)równo. Całe gotowanie już z sosem trwa około 30 min. Z 3-4 łyżek koncentratu pomidorowego , łyżki mąki, i około 1 i 1/2 szklanki wody, odrobiny cukru, pieprzu i soli do smaku przyrządzić sos do gołąbków, po wymieszaniu zalać tym gotujące się gołąbki, uważać by z sosu nie zrobiła się "klucha". A jeszcze lepiej zrobić sos salsa

Proste Potrawy
Wyśmienity obiad, czyli klopsiki i inne zjawiska 172

gębie, u nas często goszczą na stole. Można powiedzieć, że są to takie szybsze i łatwiejsze gołąbki, bo wystarczy podać do nich surówkę z kapusty i skład będzie identyczny. Do dzieła zatem, moi drodzy wspólnicy w kuchennych zbrodniach! Klopsiki w sosie pomidorowym 1,5kg łopatki wieprzowej 2-3 kajzerki namoczone w mleku 2 jajka 2 ząbki czosnku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gołąbki z rzymskiego garnka 130

podlewania potaw wodą.Gołąbki  z rzymskiego garnka Składniki na gołąbki: 1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula sól i pieprz Składniki na sos: 1 kartonik 500 ml  przecieru pomidorowego 1 mały kubek śmietany 18% koperek sól, pieprz Wykonanie: Z kapusty wycinany(...)osiagnięcia temperatury 180 stopni. Po 45 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Do malego garnka wlewam przecier pomidorowy i śmietanę, przyprawiam i dolewam część sosu powstałego przy pieczeniu gołabków. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia dodaję koperek. Gołąbki podaję polane sosem

Kulinarne przygody Gatity
Moje gołąbki z sosem pomidorowym. 114

. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około godziny. Pod koniec temperaturę można trochę zmniejszyć, jeśli gołąbki za bardzo nam się rumienia to możemy je przykryć folia aluminiowa. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym

Radość kipiąca uśmiechem.
Gołąbki z ryżem i mięsem. 151

się w sytuacji gdy nie zdążyłam z obiadem lub gdy na obiad jest tylko "cienka" zupka. Można je podać z sosem pomidorowym, pieczarkowym, lubię też z sosem z pieczeni, mój tato lubi tylko skropione magą, a mąż uwielbia gołąbki sote, bez dodatków (bo mówi, że nie będzie sobie psuł tak pysznego dania;-) Składniki na gołąbki

Rozpustne gotowanie
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą 140

sos pomidorowy 2 puszki pomidorów sól cukier majeranek Kaszę ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić. Dodać mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Ze sparzonych liści ściąć zgrubienia. Z mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty. Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. Podawać polane ulubionym sosem, u mnie pomidorowy. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować i przelać do rondelka. Zagotować, do smaku doprawić solą,cukrem i majerankiem

Monia miesza i gotuje
Gołąbki z młodej kapusty 169

przypomnieć sobie tamte czasy. Składniki: Na gołąbki: 1 główka młodej kapusty 1 woreczek kaszy bulgur (lub tradycyjnie woreczek białego ryżu) 500g mięsa mielonego np. z łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) 500ml przecieru pomidorowego z kartonika 3 łyżki mąki pszennej Przyprawy: świeżo mielony(...)czasie zlewamy wywar z gołąbków, dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Stawiamy na ogniu i zaczynamy powoli gotować. W pół szklance zimnej wody rozprowadzamy mąkę. Dodajemy do niej stopniowo po łyżce ciepłego sosu. Kiedy temperatura się wyrówna wlewamy rozczyn do sosu i mieszamy. Gotujemy kilka minut. Całość przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Gołąbki

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania