wiśnia - 6835 przepisów (strona:22/456)

Placuszki na kwaśnym mleku z wiśniami 175

kocham lato! Fajnie wybrać się gdzieś daleko na łono natury i troszkę pokorzystać z uroków lipca! Dzień dobry! Wstajesz rano idziesz do ogrodu, zrywasz kilka garści świeżutkich wiśni, na trawie jeszcze rosa, a słońce dość nisko. Drzewko jeszcze młode, więc drabina nie jest Ci potrzebna. Siadam na skrzynce, bo to mam pod ręką, szybko dryluje wiśnie nożykiem, twarz wystawiając(...)trochę nabrała kolorytu. Miłe ciepło na policzkach i w powietrzu. O tak! Takie poranki uwielbiam celebrować. Wracam do kuchni i robię szybko ciasto na placuszki. Będą nietypowe bo z wiśniami, sama jestem ciekawa smaku, bo takich jeszcze nie jadłam. Ciasto robię z tego co znajduję w lodówce. A tam niby nic, a tam tyle skarbów. Jajka kupione od Pani, która

SMYKWKUCHNI
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 148

Ciasto doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.  SKŁADNIKI: Ciasto: 2 torebki herbaty czarnej, 200ml wrzącej wody, 40g rodzynek MAKAR , 40g suszonych wiśni MAKAR , 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki cukru, 100g masła, skórka otarta z połowy cytryny, 1 jajko, 1 żółtko, 250g mąki pszennej + 2 łyżki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia, Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru, 1,5 łyżki wody przegotowanej, kilka kropli czerwonego barwnika, kandyzowane wiśnie MAKAR do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatę zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 godziny. Rodzynki oraz wiśnie razem mieszam i zalewam rumem. Odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i wiśnie odsączam z rumu i obtaczam w 2 łyżkach mąki. 2. Masło razem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiśnie bez Cukru na Zimę w Soku Własnym 213

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie wiśni w soku własnym na zimę, tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: na 1 kg wydrylowanych wiśni będziemy potrzebować 3 słoiczki 300 ml wydrylowane wiśnie słoiki Link do filmu z przygotowania: Wiśnie bez cukru w soku własnym https://www.youtube.com/watch?v=sfTqz5D-GWI Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku(...)dryluję z pestek. Następnie wiśnie nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając, tak żeby ściśle do siebie przylegały. Sok który zgromadził się w misce rozlewam po równo do słoików. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – teraz słoiki będę pasteryzować. Pasteryzacja:  Słoiki przed wstawieniem do garnka sprawdzam czy nie ciekną, jeżeli słoik cieknie to jeszcze

Uwaga Babcia Gotuje
Kolejne muffiny, kolejne idealne… czekoladowe z wiśniami 186

tych ideałów się na moim blogu narobiło... na początku były te z czekoladą, migdałami i cukinią (mniammmm) a teraz czekoladowe z wiśniami - w sumie o tych muffinach opowieści  w rodzinie krążyły już od dawna. Ale ja byłam pod tak silnym wrażeniem tych z cukinią, że żadne informacje o ,,jeszcze lepszych" do mnie nie docierały. Ale pewnego dnia zabrakło cukinii(...)postanowiłam je wypróbować - i co? Okazały się chyba jeszcze lepsze! Te cudne rozpływające się wisienki mniam! Na zdjęciach są jeszcze muffiny z serem i wiśniami na które przepis podam wkrótce.  Chciałam serdecznie podziękować  Mirabelce za te wspaniałe przepisy. CZEKOLADOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI (NAJLEPSZE :-)) łatwe (jak to muffiny) pieczenie 30 minut Składniki 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru

sierotka maRysia w kuchni
WIŚNIE W SYROPIE 117

Wspaniały przepis na wiśnie w syropie.Wersja bez spirytusu,dla dzieci.Zarówno do ciast,deserów ale też zamiast kompotu.Zatrzymuje smak lata,zapach oraz kolor.Są bardziej jędrne,po prostu pyszne.Nie może ich zabraknąć w naszej spiżarni. Składniki:   5kg wiśni  ok 2 kg cukru dodatkowo1 kg cukru na każdy 1 litr powstałego soku z wiśni  Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem(...)odstawiamy aż puszczą sok(ok 4 godzin albo na całą noc). Powstały sok odcedzamy,wiśnie wsadzamy do dużego garnka.Do odcedzonego soku dodajemy cukier,w proporcji 1 litr powstałego soku- 1 kg cukru i zagotowujemy.Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godzin.Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni.Na trzeci dzień wiśnie wkładamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Frużelina wiśniowa - wiśnie w żelu 193

roku robiłam konfiturę wiśniową, w tym roku postanowiłam zrobić frużelinę. Frużelina wyszła tak dobra, że przerobiłam na nią 8 kg wiśni, kilka słoiczków już zjedliśmy, kilka rozdaliśmy i chyba będę musiała jeszcze dorobić póki są wiśnie na rynku ;) Najlepsza jest polania lodów, gofrów i naleśników :) Składniki: 4 kg wiśnie, 1 kg cukru, 10 łyżeczek mąki ziemniaczanej, 2 galaretki wiśniowe. Przygotowanie(...)Wiśnie umyłam i wydrylowałam (choć sprawdzałam każdą wiśnie to i tak podczas gotowania wypłynęło mi kilka pestek). W dużym garnku wiśnie zasypałam cukrem i wymieszałam. Odstawiłam je na kilka godzin by puściły sok. Następnie gotowałam je ok. 30 minut. Odlałam trochę soku i wymieszałam w nim mąkę ziemniaczaną i dodałam ponownie do wiśni. Gotowałam ok. 10 minut, po czym dodałam

Aga w kuchni
Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym 218

mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Krem śmietanowy: 1 l śmietany 36% 2 fixy (usztywniacze do śmietany) po 12 g 3 łyżki cukru pudru 250 g wiśni w żelu  (możesz tu kupić ) 50 ml likieru wiśniowego Krem kukułkowy: 3 łyżki kremu kukułkowego   (możesz tu kupić) 3 łyżki ubitej śmietany 36% 1 łyżka wódki(...)mascarpone Dodatkowo: 100 g wiśni kandyzowanych Piątnica  (tu kupisz) 50 g gorzkiej czekolady Biszkopt ciemny: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dodajemy do jajek (miksujemy na średnich obrotach). Margarynę rozpuszczamy i przestudzoną dodajemy do masy, mieszamy silikonową szpatułką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę

VioletoweKucharzenie
Odkrywamy kalifornijskie wina II 139

dębowych francuskich beczkach. 34% beczek jest nowych. Rubinowy kolor. Smak i aromat wina doskonale odzwierciedla klimat Russian River zwanym także Green Valley. Wyczuwalne aromaty czerwonych owoców, śliwek oraz wiśni. Przyprawowe akcenty łączą się z nutami kawy mocha. Idealne przede wszystkim do jagnięciny, serów, grillowanych mięs. Importer: Piwnica Wybornych Win Panamera Cuvée California 2011 Region: California Jasny, rubinowy kolor. Pełne aromatów(...)świeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni, truskawek i wanilii. Ma jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami. Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej. Importer: Cerville Investments Sp. z o.o. Wente Sandstone Merlot 2011 Region: Livermore Sandstone Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W ustach jest pełne, z posmakiem

królestwo garów
Tort wiśniowy wyborny 267

Jeszcze w lecie, kiedy zbieraliśmy wiśnie z drzew, postanowiłam sobie, że na moje urodziny zrobię tort wiśniowy. Zamroziłam więc sobie wydrylowane wiśnie, mimo że nie miałam jakiegoś specjalnego planu jak ten tort wyglądać dokładnie będzie. Już dwa tygodnie wcześniej snułam plany, ale ostatecznie zmieniły się w trakcie robienia samego tortu. Nie chciałam żeby było to ciasto ociekające alkoholem, bo szwagierka(...)jest w ciąży, ja po operacji, a goście wracający samochodem do domu też niechętnie sięgają po ciasta "wysoko procentowe". Ostateczna zmiana planów nastąpiła też dlatego, że z odmrożonych wiśni wyciekło bardzo dużo soku. Za dużo na nasączenie, a szkoda byłoby go wylać. I tak też powstała cienka warstwa galaretki :-) Mam nadzieję, że tort będzie Wam smakował, bo to nie lada

Passions hobbies life
Wiśniowa chmurka na biszkopcie 38

większe blaszki) Biszkopt 1 jajko 25 g cukru szczypta soli 25 g mąki 0,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia * Można zastąpić biszkoptami ze sklepu. Wiśnie w galaretce 150 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa Masa waniliowa 125 ml śmietanki 36% 125 g mascarpone (pół standardowego opakowania 1 łyżka cukru drobnego 1 łyżeczka esencji waniliowej * Śmietanka(...)upieczeniu pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia. Zimny biszkopt odklej z papieru do pieczenia i umieść w tortownicy, w której się piekł. Boki tortownicy możesz wyłożyć folią rantową. Wiśnie w galaretce Galaretkę rozpuść w szklance (250 ml) gorącej wody. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie mrożone wiśnie zalej zimną galaretką i przełóż na upieczony blat biszkoptu. Mrożone wiśnie spowodują, że galaretka

Słodki Blog
Tort czarny las 30

głowie i był w planach do zrobienia :) Myślę, że świetnie nadaje się na świętowanie zbliżającego się dnia kobiet, ale oczywiście na inne okazje również. Połączenie słodkiego i kwaskowatych wiśni jest boskie, a biszkopt nasączony sokiem wiśniowym i wiśniówką jest mega delikatny i wilgotny. Pycha! :) Składniki (tortownica o średnicy 22 cm.): Biszkopt: 5 jajek (temp. pokojowa) 130 g cukru(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 750 g śmietanki kremówki 36% (schłodzonej) 70 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny Wiśnie: 250 g mrożonych wiśni 70 g cukru 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wiśniówki Wierzch: kilka kostek gorzkiej czekolady kilka kandyzowanych wisienek Białek oddzielamy od żółtek i ubijamy

Delicious Place
TORT WIŚNIOWY 69

Tort wiśniowy podobny do Szwarcwaldzkiego   czyli biszkopt kakaowy , bita śmietana, wiśnie i czekolada. Idealne połączenie smaków, must have każdego lata. SKŁADNIKI Biszkopt (tortownica 22 cm) 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej Cukier waniliowy Galaretka krystaliczna rozpuszczona w ½ szklanki gorącej wody Poncz(...)wiśni wydrylowanych (plus parę wiśni do dekoracji) 3 łyżki cukru Kieliszek alkoholu 50g czekolady deserowej Wiśnie zasypać cukrem i zalać alkoholem pozostawić na24 godziny aby puściły sok. Po tym czasie wiśnie odcedzić do ponczu dodać ¾ szklanki przegotowanej wody ewentualnie dodać cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek

RAROSSA
Muffinki z wiśniami 94

Muffinki z wiśniami to niezwykle szybka propozycja deseru. Zwłaszcza dobrze sprawdza się, gdy trzeba szybko wyczarować poczęstunek dla niespodziewanych gości. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/11\/muffinki-z-wisniami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/11\/muffinki-z-wisniami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/11\/muffinki-z-wisniami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["0,25 szklanki oleju,\r","1 jajko,\r","1 szklanka mleka(...)misce.\r","Nape\u0142nia\u0107 foremki ciastem do ok 2\/3 wysoko\u015bci.\r","Piec ok 20min w 180st."],"keywords":"deser,muffinki,proste,szybkie,wi\u015bnie"} Drukuj Muffinki z wiśniami Składniki: 0,25 szklanki oleju, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 0,3 szklanki cukru 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, wiśnie, sól. Przygotowanie: Wiśnie umyć

Bardzo Gruby Smok