Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką – Dzisiaj zapraszam na kolejny pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem z wiśniami i chrupiącą kruszonką. Jest bardzo wilgotny, kremowy, aromatyczny, na spodzie z herbatników w czekoladzie. Wygląda fantastycznie i goście byli nim zachwyceni, prosili o przepis. W przygotowaniu jest prosty i szybki, bardzo polecam… Więcej pysznych serników znajdziecie tutaj: „Serniki w Małej Cukierence(...)klik) . Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką Składniki: Spód: 220g herbatników w czekoladzie 90g miękkiego masła Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik 300g naturalnego jogurtu typu greckiego 3 jajka 200g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 budyń
Mała Cukierenkakawy. Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): biszkopt (1 szt): jajka 3 szt, mąka pszenna 0,5 szklanki, kakao 2 łyżki, cukier 0,5 szklanki, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie świeże lub mrożone wydrylowane 600 g, cukier 4 łyżki lub więcej do smaku, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki + 3 łyżki soku z wiśni, żelatyna 1,5 łyżeczki+ 2 łyżki zimnej wody(...)woda 80 ml, krem z mascarpone: śmietanka 36% 1 litr, mascarpone 500 g, cukier puder 6 łyżek lub do smaku, dodatkowo: czekolada mleczna 50 g, wiśnie lub czereśnie dekoracyjne z ogonkami, Sposób przygotowania: Pieczemy 3 biszkopty z przepisu powyżej. Składniki powinny być w temp, pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy do miski razem z kakao i mieszamy
kulinarne odsłony patiTort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami – Kolejny, bardzo smaczny tort w Małej Cukierence, który pozwoli uczcić wyjątkowe chwile w naszym życiu. Tort jest z kremem jogurtowym na wilgotnym, migdałowym biszkopcie. Wierzch tortu zdobi spora warstwa wiśni, ciasteczka amaretti oraz uprażone płatki migdałowe. Tort jest nie za słodki, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, u mnie przepis zagości(...)stałe, polecam… Jedno ze zdjęć Monika Szeffler Przez Ogródek . Polecam również piękny Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami Składniki: Biszkopt: 3 jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku
Mała CukierenkaPyszne połączenie kakaowego biszkoptu z wiśniowym kremem. Ciasto całoroczne, ponieważ do kremu można użyć wiśni mrożonych, będzie równie smacznie jak ze świeżymi. W sezonie polecam oczywiście wiśnie świeże, jednak do sezonu wiśniowego bardzo daleko, dlatego wykorzystajmy zamrożone zapasy tych owoców i przygotujmy na weekend dla rodziny Kostkę wiśniową.. ;). Ciasto nie za słodkie ( kwaskowy krem wiśniowy świetnie się uzupełnia(...)łyżki ) 30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem wiśniowy: 800 g wiśni, świeżych lub mrożonych 5 - 8 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 g żelatyny ( 6 łyżeczek ) 500 ml śmietany kremówki 36 %, dobrze schłodzonej Polewa czekoladowa: 125 ml śmietany
Opowieści z piekarnikaSzwarcwaldzki tort, Blach Forest Cake, Schwarzwälder Kirschtorte, tort Czarny las - to jedno z ciast, które są znane niemal na całym świecie. Mocno czekoladowe blaty nasączone wiśniówką, bita śmietana oraz wiśnie – któż chociaż raz nie spróbował tego połączenia? I choć nazwa sugeruje, że tort wywodzi się ze Schwarzwaldu, historia jego pochodzenia nie jest tak oczywista. O ile kwestia rodowodu wędzonej dojrzewającej(...)nich bazowana jest na wizualnym podobieństwie słynnego deseru do stroju ludowego dziewczyn ze Szwarcwaldu: czarna spódnica jak czekoladowy biszkopt, biała bluzka niczym bita śmietanka oraz kapelusz z wyglądającymi jak wiśnie czerwonymi pomponami. Być może nazwa tortu wzięła się też stąd, iż ciemne czekoladowe blaty bardzo przypominają niemal czarne korony sosen, porastających góry Czarnego Lasu. Kolejna wersja zakłada, iż deser
Obiad gotowysłodki (jeśli wolicie bardzo słodkie torty to proponuję dodać więcej cukru do masy), środek to masa ze śmietany kremówki i serka mascarpone i druga z dodatkiem gorzkiej czekolady i wiśnie. Dodatkowo blaty nasączone są syropem z wiśni. Jest rewelacyjny, aż bym zjadła :-). Inspirację znalazłam tutaj - klik , pozmieniałam tylko proporcje jeśli chodzi o ciasto i nie robiłam syropu z soku(...)wiśni. Nie dawałam też tyle cukru ile w oryginale. Miłego dnia :-) Tortownica 23cm. Składniki ciasto: 8 jajek L 60 g kakao 190 g maki pszennej 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Mąkę razem z kakao i proszkiem
kruche babeczkipyszne ciasto „wiśniowiec” z kremem cytrynowym i galaretką. Takie ciasto idealne na rodzinne spotkania imprezowe. Kojarzy mi się z imieninami u cioci. Ciasto ma dwa biszkopty, dość grubą warstwę wiśni i wspaniały, kwaskowaty krem cytrynowy bez żelatyny. Pięknie się prezentuje i jest smaczne, nie jest za słodkie. Do przygotowania deseru możemy użyć swoich ulubionych w smaku galaretek, bardzo polecam… Zapraszam(...)użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 70g zmielonych orzechów włoskich Do nasączenia: 150ml ostygniętej kawy 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa: 500g mrożonych, wypestkowanych wiśni 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 galaretki wiśniowe + 1 szklanka gorącej wody Krem cytrynowy: skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 100g cukru 30g mąki ziemniaczanej
Mała Cukierenkajest super sposób i bardzo łatwy, a co najważniejsze będą wiśnie wypestkowane i sok. Dwa w jednym. Tak zawsze robiła moja mamuśka i teraz ja to kontynuuję. Wiśnie dokładnie umyć, osuszyć. Następnie wypestkować. Wypestkowane wiśnie wsypać do dużej miski, przesypać cukrem. Wymieszać, przykryć i zostawić tak najlepiej na całą noc. Pestki położyć na sitko, trochę dobrego soku z nich też(...)wody i cukru. Powstał szybki sok do picia Nic nie dała zmarnować, kiedyś nic nie było i trzeba było wykorzystać wszystko. Ilość cukru to znowu indywidualnie musicie dobrać. Każde wiśnie są inne, mniej lub bardziej słodkie. Chodzi mi tutaj bardziej o to żeby Wam pokazać ten sposób. W składnikach podane ilości to takie jakie ja dodałam. Na drugi dzień zlać
Kuchnia Pokoleńrobicie z nadmiarem wiśni ? ja często dryluje i zasypuje cukrem po czym kiedy puszczą sporo soku zakręcam w słoik. Dzięki czemu mogę tworzyć pyszne placki z ich udziałem. Nie lubię marnować jedzenia dlatego do tego placka wykorzystałam również sok z wiśni, bo aż żal nie skorzystań z tej dobroci. Placek wilgotny, pachnący, delikatny no cóż same zalety, Zapraszam... Przepis(...)autorski. Skala smaku 10/10 Uwagi: Zamiast wiśni mogą być oczywiście czereśnie, Ciasto powinno być gęste nie lejące. Jeżeli używamy borówek mrożonych nie rozmnażamy ich wcześniej tylko odrazu posypujemy na ciasto. Składniki: 500g. wiśni już po usunięciu pestek lub można pomieszać ja tak zrobiłam i dodać 300 g. wiśni i 2 garście borówki amerykańskiej
Kubki smakuWitam serdecznie Propozycja na wiśnie w syropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: 1 kg wiśni wydrylowanych 3 słoiki 500 ml na syrop: 200 g cukru 500 ml wody 1 laska kory cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 4 goździki Link do filmu(...)przygotowania: Wiśnie w syropie z cynamonem https://www.youtube.com/watch?v=oZqfEoV4mEk Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku i dryluję z pestek. Następnie wiśnie nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając. Sok który zgromadził się w misce rozlewam po równo do słoików. Teraz przygotuję syrop: Do garnka wlewam wodę dodaję cukier, goździki, cynamon, mieszam i garnek stawiam na gazie. Syrop
Uwaga Babcia Gotujemojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny(...)masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła
moj przepis naSernik gotowany jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama przekładała nim biszkopt a górę polewała czekoladą. Ja swój podaję z musem z wiśni na ciasteczkowym spodzie, w których chrupią prażone płatki migdałow. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) Ciasteczkowy spód: - ok. 30 dag ciasteczek / herbatników maślanych - 80 gr masła - 100 gr płatków migdałowych Płatki migdałów wsypuję(...)łatwo przywiera do dna. W zależności od mocy ognia mieszam ok. 10-15 minut. Po tym czasie wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuję łopatką. Mus wiśniowy: - 900 ml słoik wiśni w kompocie lub opakowanie wiśni mrożonych** - 400 ml śmietanki 30% ( kubek ) - żelatyna do spożądzenia na1 litra płynu - 3/4 szklanki wody Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami wody i odstawiam do napęcznienia
kawawszklancejest wedle przepisu, u niego wszystko łączy się z wszystkim i za każdym razem wychodzi wielkie pozytywne zaskoczenie, tym razem była wiśniówka .... tradycyjna... aromatyczna... z własnych powiedziałabym przejrzałych wiśni... mmm pycha. Koniecznie musiałam skorzystać i spróbować, wiem, że gdy już ją rozleje będzie bardzo długoooo czekała aż ją ktoś zasmakuje, bowiem mój tata twierdzi że im starszy trunek tym lepszy(...)więc jak już ją schowa to będzie pilnie strzeżona i pewnie nie tak wcześnie będę miała okazję ponownie się nią delektować. O smaku nalewki decyduje owoc, im lepsze wiśnie tym smaczniejsza nalewka, nasza odmiana wielkością przypomina czereśnie, ma bardzo bogaty smak i aromat, a co najważniejsze jest naprawdę krwista, czy to soki, czy nalewka wychodzą wręcz czarne. Nalewka
Kuchenne aromatydawna przybierałam się do zrobienia tego ciasta...i zawsze coś stało na przeszkodzie..ale skoro dostałam wiśnie od Rolnika ..nie było innego wyjścia ..jak tylko zrobić to ciasto..moja mama kiedyś robiła je kilka razy...a ja piekłam je po raz pierwszy..skorzystałam z przepisu Dorotki ..ciasto pycha...a do ciasta kawka lub kompocik ze słoiczka w, którym były(...)wiśnie..Takie wiśnie z kompotu nadają się idealnie do ciasta, wystarczy wiśnie osączyć z zalewy i mamy wiśnie do ciasta i jeszcze soczek do picia..pycha.....muszę coś jeszcze wymyślić innego z wykorzystaniem tych wiśni. Ciasto upiekłam w ramach akcji Ciasta na niedzielę. ..jestem ciekawa co piekły inne osoby..ja może jeszcze się skuszę na ciasto z rabarbarem
Moje domowe kucharzenie