u00f3re pu\u015bci\u0142y sok. Wymiesza\u0107.\r","Rozla\u0107 do butelek."],"recipeYield":"ok 3l","keywords":"alkohol,nalewka,wi\u015bnie"} Drukuj Domowa wiśniówka Porcje: ok 3l Składniki: 3kg wiśni, 1l spirytusu, 0,5l wody, 1kg cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć, wydrylować. Wsypać do dużego słoja. Zalać spirytusem i wodą. Słój zakręcić. Odstawić na ok 6 tygodni w ciemne miejsce, co kilka(...)wstrząsać. Po tym czasie zlać płyn do innego słoika/słoików. Wiśnie zasypać cukrem. Wszystkie słoiki odstawić na ok 2 tygodnie. Po tym czasie wlać zawartość małych słoików z powrotem do dużego słoja z wiśniami, które puściły sok. Wymieszać. Rozlać do butelek. Smocze porady: Wiśnie można potem użyć jako dodatek do ciast i deserów. https://www.bardzogrubysmok.pl/domowa-wisniowka/ Wiśnie wsypane
Bardzo Gruby SmokWczorajsza pogoda nie sprzyjała jakimkolwiek pracom w ogrodzie, bo wciąż padało. W krótkich chwilach przejaśnienia udało mi się zerwać trochę pierwszych wiśni. I żeby się nie nudzić, poczyniłam ciasto, którego część niektórzy podkradli 😉, zanim udało mi się je dokończyć. Zapraszam zatem na szybki i łatwy wypiek, bo czas rozpocząć sezon na wiśnie! 😊😋 Składniki (na formę (20 x 34) cm): Ciasto(...)waniliowego 300 ml mleka 150 ml oleju 450 g mąki pszennej łyżka ciemnego kakao + łyżka mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia pół litra wydrylowanych wiśni Dodatkowo 400 ml zimnej śmietany (u mnie 18%) 6 łyżeczek cukru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry
Weekendy w domu i ogrodziełyżce. Dodać 50 ml spirytusu. Nasączenie: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 150 ml spirytusu 1 szklanka wiśni z nalewki Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dobrze wymieszać, ostudzić do temp. pokojowej, dodać spirytus, wymieszać. Ewentualnie 3 płaskie łyżki żelatyny rozpuścić w 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego, ostudzić(...)temp. pokojowej, dodać spirytus, wymieszać. Dodatkowo: 1/2 szklanki wiśni z nalewki jako przystrojenie 50 gr gorzkiej czekolady Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół. Formę (w której był pieczony biszkopt) wyłożyć mocną folią aluminiową, wyłożyć pierwszy blat, nasączyć połową mieszanki galaretki i spirytusu. Wyłożyć pół szklanki wiśni, wyłożyć około 1/3 kremu, tak żeby wiśnie zostały przykryte. Wyłożyć 2 blat, nasączyć mieszanką galaretki
moj przepis nałyżce. Dodać 50 ml spirytusu. Nasączenie: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 150 ml spirytusu 1 szklanka wiśni z nalewki Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dobrze wymieszać, ostudzić do temp. pokojowej, dodać spirytus, wymieszać. Ewentualnie 3 płaskie łyżki żelatyny rozpuścić w 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego, ostudzić(...)temp. pokojowej, dodać spirytus, wymieszać. Dodatkowo: 1/2 szklanki wiśni z nalewki jako przystrojenie 50 gr gorzkiej czekolady Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół. Formę (w której był pieczony biszkopt) wyłożyć mocną folią aluminiową, wyłożyć pierwszy blat, nasączyć połową mieszanki galaretki i spirytusu. Wyłożyć pół szklanki wiśni, wyłożyć około 1/3 kremu, tak żeby wiśnie zostały przykryte. Wyłożyć 2 blat, nasączyć mieszanką galaretki
moj przepis naMakowiec z wiśniami i budyniową pianką (w kruchym cieście) Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis. Tym razem coś dla wielbicieli ciast z makiem i owocami. Makowiec z wiśniami i budyniową pianką w kruchym cieście. Prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny. Wiśnie doskonale komponują się z makiem. My uwielbiamy takie połączenia. To moje kolejne ciasto na tegoroczne święta, choć taki(...)szklanki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Warstwa makowa: 850 g masy makowej ( domowej (klik) lub z gotowej dobrej jakości)* 2 białka jaj Dodatkowo: 1 puszka wiśni z syropu Leśne Skarby Przygotowanie: Spód formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Do miski wsypujemy
Słodkie okruszkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto drożdżowe z wiśniami to smaczny wypiek, który posmakuje każdemu. To idealny deser do kawy i nie tylko. Świetnie smakuje z dodatkiem mleka czy kakaa. Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , a także wypełnić swoją kuchnię cudownym zapachem domowych wypieków, koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Przygotowanie ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a także(...)pieczenie. Składniki zawsze mam pod ręką, z pewnością każdy z Was także, dlatego też tym bardziej zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI Składniki: *na keksówkę o wymiarach 35×11 600 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 15 g drożdży instant szklanka ciepłego mleka 2 jaja 3-4 łyżki roztopionego masła
Przepiski.plŻelka wiśniowa to wiśnie w żelu z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać wiśniowy blat do tortu. Żelka z wiśni w torcie idealnie przełamuje słodycz kremów. Uwaga! Żelkę wiśniową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku(...)Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę. Żelka wiśniowa – śr ok 15 cm , wysoka 6 mm: 150 g świeżych/mrożonych wiśni 1 – 1,5 łyżki cukru lub więcej, do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy
Słodki PomysłWiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast i deserów. Można oczywiście kupić gotowe, ale przygotowanie ich w domu nie wymaga dużo pracy. Przygotowane samodzielnie będą smakowały jeszcze bardziej, i mamy pewność, że nic poza owocami i cukrem nie zostało tam dodane. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki /ok. 6-7 słoiczków 300 ml/: 2 kg wiśni(...)wydrylowaniu) 500 g cukru Wykonanie: Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Przełożyć do garnka lub miski i zasypać cukrem. Odstawić na ok. 12h lub całą noc. Co jakiś czas przemieszać, by cukier się rozpuścił. Słoiczki umyć i wyparzyć. Następnie wiśnie wraz z sokiem zagotować na małym ogniu. Wiśnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Syrop ponownie
Pasja SmakuPyszny domowy sok z wiśni. Kto lubi musi obowiązkowo zrobić kilka słoiczków czy buteleczek do domowej spiżarni. Cukru dodajemy według własnego smaku. Smakiem takiego pysznego soku możemy cieszyć się zimą. Polecam :) Potrzebujemy: 2 kg wiśni 60 dag cukru Wykonanie pysznego soku z wiśni: 1. Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Wydrylowane przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i podgrzewamy, wiśnie zaczną puszczać(...)następnie gotujemy kilka minut na małym ogniu, cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. Można spróbować czy sok jest odpowiednio słodki i ewentualnie dosypać cukru. 2. Następnie wiśnie przecedzamy przez gęste sitko. Sok przelewamy do czystych wyparzonych słoiczków lub buteleczek i dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Sok studzimy i przenosimy do spiżarni. Moje rady: Owoce które pozostają
Izabelawkuchninalewek, bo żłopał wszystko na bieżąco i smak nie miał czasu się rozwinąć. Alkus jeden twierdził, że się smaku nie może doszukać, pieprzony Indiana Jones alkoholizmu. Jak sobie odłożyłam wiśnie z nalewki, że do ciast będę miała, to mi wyżarł. Jak ja się wtedy modliłam, żeby spełniły się słowa babci: „nie żryj pestek, bo ci drzewo w brzuchu wyrośnie”. Będę(...)świadomość cen, więc można śmiało zastępować ilość spirytusu wódką. Będzie ciut słabsze, lecz równie pyszne. Gotowi? Przed wami najlepsza na świecie nalewka wiśniowa. Potrzebujemy: 2 kg wydrylowanych wiśni (ten sok z drylowania też wykorzystujemy) 300 g wiśni z pestkami (dadzą lekką i przyjemną goryczkę) 1 kg cukru białego 2 laski wanilii (rozkrojone na pół) 1 płaska łyżeczka soli (podbija smak
ladykitchenDrzewa wiśniowe w tym roku wyjątkowo obrodziły, więc można poszaleć z ich owocami. Ja bardzo lubię wszelkie ciasta z wiśniami. Dziś zapraszam na kawałek ciasta drożdżowego 😊 Uformowałam je w kolejny fantazyjny kształt, dzięki któremu ciasto zostało nazwane przez pewnego Milusińskiego ciastem wężowym. I tak też je zapisuję 😊 Do jego upieczenia użyłam owoców, które zostały mi z nastawu publikowanego niedawno kwasu(...)wiśniowego. Można oczywiście użyć normalnych wydrylowanych wiśni 😊🍒🍒🍒 Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 0,5 kg mąki pszennej 13 g drożdży 100 ml wrzątku 100 ml zimnego mleka 60 g masła + łyżeczka do posmarowania formy 120 g cukru łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli duże jajko małe jajko do posmarowania ok. 400 g wydrylowanych i odsączonych wiśni Masło stopić
Weekendy w domu i ogrodzieWiśnie to bardzo wdzięczny składnik do nastawiania różnych napojów. Są bardzo wygodne do nastawiania nalewek i win, bo ładnie klarują. Po przygotowaniu kwasu truskawkowego postanowiłam spróbować podobnego napoju z wiśni właśnie. Tym razem skróciłam czas nastawu, bo wiśnie szybciej fermentują. Zatem napój gotowy jest po krótszym czasie 😊😋 Po zlaniu wiśnie zachowują swój smak, więc wykorzystałam je do upieczenia ciasta drożdżowego(...)przepis wkrótce). Składniki (na ok. 2 l napoju): ok. 1,5 l wydrylowanych wiśni 200 ml miodu 1,5 l wody (przegotowanej lub przefiltrowanej) Wiśnie umieścić w dużym (4 l) słoju. Miód rozpuścić w wodzie. Dodać do wiśni. Całość wymieszać, lekko zakręcić lub przykryć i odstawić w wygodne miejsce w kuchni. Mieszać i odgazowywać nastaw kilka razy dziennie
Weekendy w domu i ogrodzieKruche ciasto ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi wiśniami oraz tartym ciastem na wierzchu. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne połówki wiśni. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa przełamana jest kwaśnymi(...)Pianka budyniowa: 5 białek (jajka rozmiar L) 100 ml oleju ok. 3/4 szklanki cukru pudru 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g) szczypta soli Dodatkowo: ok. 500 g wiśni 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Wiśnie myjemy i osuszamy. Każdą wiśnie kroimy na pół i usuwamy pestkę. Wiśnie oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ciasto
Kuchnia MagdaLenyKruche ciasto ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi wiśniami oraz tartym ciastem na wierzchu. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne połówki wiśni. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa przełamana jest kwaśnymi(...)Pianka budyniowa: 5 białek (jajka rozmiar L) 100 ml oleju ok. 3/4 szklanki cukru pudru 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g) szczypta soli Dodatkowo: ok. 500 g wiśni 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Wiśnie myjemy i osuszamy. Każdą wiśnie kroimy na pół i usuwamy pestkę. Wiśnie oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ciasto
Kuchnia MagdaLenyłyżce. Dodać 50 ml spirytusu. Nasączenie: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 150 ml spirytusu 1 szklanka wiśni z nalewki Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dobrze wymieszać, ostudzić do temp. pokojowej, dodać spirytus, wymieszać. Ewentualnie 3 płaskie łyżki żelatyny rozpuścić w 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego, ostudzić(...)temp. pokojowej, dodać spirytus, wymieszać. Dodatkowo: 1/2 szklanki wiśni z nalewki jako przystrojenie 50 gr gorzkiej czekolady Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół. Formę (w której był pieczony biszkopt) wyłożyć mocną folią aluminiową, wyłożyć pierwszy blat, nasączyć połową mieszanki galaretki i spirytusu. Wyłożyć pół szklanki wiśni, wyłożyć około 1/3 kremu, tak żeby wiśnie zostały przykryte. Wyłożyć 2 blat, nasączyć mieszanką galaretki
moj przepis na