wiśnia - 5835 przepisów (strona:18/389)

Ciasto Drożdżowe z Wiśniami 57

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto drożdżowe z wiśniami to smaczny wypiek, który posmakuje każdemu. To idealny deser do kawy i nie tylko. Świetnie smakuje z dodatkiem mleka czy kakaa. Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , a także wypełnić swoją kuchnię cudownym zapachem domowych wypieków, koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Przygotowanie ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a także(...)pieczenie. Składniki zawsze mam pod ręką, z pewnością każdy z Was także, dlatego też tym bardziej zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI Składniki: *na keksówkę o wymiarach 35×11 600 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 15 g drożdży instant szklanka ciepłego mleka 2 jaja 3-4 łyżki roztopionego masła

Przepiski.pl
ŻELKA WIŚNIOWA 1723

Żelka wiśniowa to wiśnie w żelu z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać wiśniowy blat do tortu. Żelka z wiśni w torcie idealnie przełamuje słodycz kremów. Uwaga! Żelkę wiśniową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku(...)Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę. Żelka wiśniowa – śr ok 15 cm , wysoka 6 mm: 150 g świeżych/mrożonych wiśni 1 – 1,5 łyżki cukru lub więcej, do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy

Słodki Pomysł
Wiśnie w syropie 55

Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast i deserów. Można oczywiście kupić gotowe, ale przygotowanie ich w domu nie wymaga dużo pracy. Przygotowane samodzielnie będą smakowały jeszcze bardziej, i mamy pewność, że nic poza owocami i cukrem nie zostało tam dodane. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki /ok. 6-7 słoiczków 300 ml/: 2 kg wiśni(...)wydrylowaniu) 500 g cukru   Wykonanie: Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Przełożyć do garnka lub miski i zasypać cukrem. Odstawić na ok. 12h lub całą noc. Co jakiś czas przemieszać, by cukier się rozpuścił. Słoiczki umyć i wyparzyć. Następnie wiśnie wraz z sokiem zagotować na małym ogniu. Wiśnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Syrop ponownie

Pasja Smaku
Najlepsza nalewka wiśniowa 149

nalewek, bo żłopał wszystko na bieżąco i smak nie miał czasu się rozwinąć. Alkus jeden twierdził, że się smaku nie może doszukać, pieprzony Indiana Jones alkoholizmu. Jak sobie odłożyłam wiśnie z nalewki, że do ciast będę miała, to mi wyżarł. Jak ja się wtedy modliłam, żeby spełniły się słowa babci: „nie żryj pestek, bo ci drzewo w brzuchu wyrośnie”. Będę(...)świadomość cen, więc można śmiało zastępować ilość spirytusu wódką. Będzie ciut słabsze, lecz równie pyszne. Gotowi? Przed wami najlepsza na świecie nalewka wiśniowa. Potrzebujemy: 2 kg wydrylowanych wiśni (ten sok z drylowania też wykorzystujemy) 300 g wiśni z pestkami (dadzą lekką i przyjemną goryczkę) 1 kg cukru białego 2 laski wanilii (rozkrojone na pół) 1 płaska łyżeczka soli (podbija smak

ladykitchen
"Wężowe" ciasto drożdżowe z wiśniami 64

Drzewa wiśniowe w tym roku wyjątkowo obrodziły, więc można poszaleć z ich owocami. Ja bardzo lubię wszelkie ciasta z wiśniami. Dziś zapraszam na kawałek ciasta drożdżowego 😊 Uformowałam je w kolejny fantazyjny kształt, dzięki któremu ciasto zostało nazwane przez pewnego Milusińskiego ciastem wężowym. I tak też je zapisuję 😊 Do jego upieczenia użyłam owoców, które zostały mi z nastawu publikowanego niedawno kwasu(...)wiśniowego. Można oczywiście użyć normalnych wydrylowanych wiśni 😊🍒🍒🍒 Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 0,5 kg mąki pszennej 13 g drożdży 100 ml wrzątku 100 ml zimnego mleka 60 g masła + łyżeczka do posmarowania formy 120 g cukru łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli duże jajko małe jajko do posmarowania ok. 400 g wydrylowanych i odsączonych wiśni  Masło stopić

Weekendy w domu i ogrodzie
Kwas wiśniowy - napój naturalnie gazowany i orzeźwiający 107

Wiśnie to bardzo wdzięczny składnik do nastawiania różnych napojów. Są bardzo wygodne do nastawiania nalewek i win, bo ładnie klarują. Po przygotowaniu kwasu truskawkowego postanowiłam spróbować podobnego napoju z wiśni właśnie. Tym razem skróciłam czas nastawu, bo wiśnie szybciej fermentują. Zatem napój gotowy jest po krótszym czasie 😊😋 Po zlaniu wiśnie zachowują swój smak, więc wykorzystałam je do upieczenia ciasta drożdżowego(...)przepis wkrótce). Składniki (na ok. 2 l napoju): ok. 1,5 l wydrylowanych wiśni 200 ml miodu 1,5 l wody (przegotowanej lub przefiltrowanej) Wiśnie umieścić w dużym (4 l) słoju. Miód rozpuścić w wodzie. Dodać do wiśni. Całość wymieszać, lekko zakręcić lub przykryć i odstawić w wygodne miejsce w kuchni. Mieszać i odgazowywać nastaw kilka razy dziennie

Weekendy w domu i ogrodzie
Kapelusze z wiśniami 50

Pychoty z ciasta półfrancuskiego. Kapelusze z wiśniami przygotowuje się super sprawnie i łatwo. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na inne zajęcia, a na koniec szybkie sklejanie kapelusików i ciastka gotowe   Z podanej poniżej porcji wychodzi około 15 kapeluszy. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 dag drożdży 200g masła 2 jajka(...)łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Dodatkowo: 200 g wiśni lub dżemu wiśniowego 2 łyżki cukru pudru (jeśli użyjesz wiśni) Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Wiśnie mieszam z cukrem pudrem

Słodki sentyment
Wiśnie w syropie po szwarcwaldzku 100

kiedy słońce przedziera się prze wciąż zielone liście :) Delikatny dodatek likieru sprawia, że całość zyskuje głębię i to coś, co wynosi smak na kolejny poziom. To coś więcej, niż wiśnie w syropie i coś więcej, niż czeko-wiśnia...to ciężki smak pełen wdzięku i delikatnej dostojności, który doda szyku Waszym ciastom, deserom i wszystkiemu, do czego ich użyjecie. To taki(...)Czarny Las w słoiczku! Wystarczy, że ubijecie śmietanę, dodacie te oto wiśnie i oprószycie lekko kakao i przepyszny, najprostszy deser gotowy ;) Będą także wyśmienite na serniku. Polecam ogromnie, dopóki można zaopatrzyć się w owocowe rubiny i oczerwienić przy drylowaniu lekko kwaśnym sokiem...po same łokcie ;) Wiśnie w syropie po szwarcwaldzku na 3-4 słoiczki Potrzebujesz: 1kg świeżych wiśni 2 łyżki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Lody wiśniowe i książki na lato 80

maszynki do mieszania lodów, mrożę je zwyczajnie w pojemniku w zamrażarce. Są zamarznięte na kość i potrzebują z 15 minut ocieplenia, żeby dało się je zjeść. Ale takiego smaku wiśni nie otrzyma się za to z żadnego proszku.  Wiśnie w tym roku doprowadziły mnie prawie do łez... Kupiłam w końcu drylownicę, która dryluje losowo mniej więcej co dziesiątą wiśnię(...)zacytuję tu mojego syna: mamo, to jakiś chiński badziew jest! Wróciłam z pokorą do drylowania wiśni zwykłym spinaczem, a chiński badziew schowałam na strych. Jeśli ktoś jest chętny, to oddam, bo więcej nie zamierzam korzystać.  To teraz idealne na lato, mrożące krew w żyłach książki (to taki chwyt marketingowy, bo książki wcale nie są takie straszne

bistro mama
Wiśniowa fantazja 370

pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia ciasta: 1/2 szklanki mocnej kawy lub cherry albo brandy Krem wiśniowy: 750g kg wydrylowanych wiśni (świeże lub mrożone) 0,5 litra śmietanki kremówki 6 łyżek cukru 25g (ok 6 łyżeczek) żelatyny 100ml wody Polewa czekoladowa 50g czekolady deserowej +3 łyżki mleka 50g białej czekolady(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka *** *** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Biszkopty nasączamy kawą lub alkoholem *** *** Wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok *** *** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut

Blog z Apetytem
Pleśniak z wiśniami 122

Tegoroczne wiśnie tak mi smakują, że postanowiłam upiec na ich bazie klasyczne polskie ciasto - pleśniak. Kwaskowatość tych owoców idealnie pasuje do słodkiej bezy i smaku kakao. Duża kwasowość wiśni sprawia, że pleśniak musi być w inny sposób słodzony. Składniki (na formę (20 x 26) cm): 500 g mąki pszennej 9 g proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 12 łyżeczek(...)cukru 200 g masła 6 jajek z lodówki łyżka ciemnego kakao 2 szczypty soli ok. 500 g wiśni Wiśnie dobrze umyć i wydrylować. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Żółtka dodać do suchych składników. Masło pokroić na kawałki i dodać do suchych składników. Wyrobić kruszonkę. Podzielić ją na 3 części, przy

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las 119

przygotować własną wersję, która okazała się rewelacyjna i wielce zachwalana przez moich znajomych. Tort świetnie łączy w sobie kakaowy biszkopt, dwusmakową masę z bitej śmietany i serka mascarpone, kwaskowate wiśnie oraz posmak kuszącej czekolady. Z pewnością jeszcze nie raz pojawi się na liście moich wypieków. I to bez modyfikacji! Polecam! (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Biszkopt: 5 jajek(...)120g) 3 łyżki kakao (płaskie) Krem: 500g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30-36% 5 łyżek cukru pudru (płaskich)   3 łyżki kakao Nasączenie:  100 ml soku/kompotu z wiśni (w ostateczności wody) 50 ml nalewki/likieru wiśniowego Dodatkowo: około 300-400g wiśni z kompotu (można też użyć świeżych lub mrożonych) 50g czekolady    Upiec biszkopt. Białka ubić

Di gotuje
wiśnie w syropie 75

składniki: 4000 g wiśni 2000 g cukru wykonanie: Wiśnie myjemy, drylujemy. Następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puszczą sok (ja odstawiam na ok. 8 godz. lub na noc). Po tym czasie zlewamy oddzielamy wiśnie od soku. Wiśnie przekładamy do wyparzonych słoiczków a sok zagotowujemy. Gorącym syropem zalewamy wiśnie w słoiczkach. Zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20-30 min. w zależności(...)wielkość słoiczków. Takie wiśnie idealnie nadają się deserów i przeróżnych mas oraz wypieków

Domowy Smak Jedzenia
Dżem wiśniowo-daktylowy 150

Wiem, że zbyt późno publikuję ten post, bo sezon na wiśnie w zasadzie już się kończy, ale jeśli jeszcze macie możliwość je dostać, to polecam zrobić kilka słoiczków tego pysznego dżemu na zimę. Dżem wychodzi bardzo gęsty, jak powidła. Jest bez dodatku białego cukru i szybko się go przygotowuje. A to wszystko dzięki daktylom! Tak, to one nadają gęstości(...)słodyczy. Produktem ubocznym przy produkcji dżemu jest syrop wiśniowo-daktylowy, powinno Wam wyjść ok. 1200-1300 ml. Super, prawda? :) Składniki (na ok. 14 małych słoiczków): 4 kg wiśni 2-2,5 kg suszonych daktyli (w zależności jak słodkie macie wiśnie, ja dałam 2 kg) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wiśnie umyć i wydrylować, przełożyć do garnka z grubym dnem. Daktyle

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowe racuszki z wiśniami 109

racuszki powstały jakby z przypadku. Miałam dużo wiśni, więc przerabiałam na różne sposoby. Ostatnio robiłam wiśnie w karmelu i odłożyłam trochę, żeby zjeść, bo są naprawdę pyszne. Pomyślałam, że odłożę jeszcze trochę, żeby usmażyć placki z wiśniami, bo je uwielbiam :) Postanowiłam zrobić trochę inne niż pancakes , więc zdecydowałam się na ciasto drożdżowe. To była bardzo dobra decyzja, bo racuszki wyszły(...)obłędnie pyszne. Zazwyczaj takie placuszki typu panacakes robię na śniadanie weekendowe, tym razem powstały spontanicznie w inny dzień. Teraz już wiem, że na sobotę koniecznie zrobię racuszki drożdżowe z wiśniami i to podwójną porcję :) Składniki: 300 g wiśni 200 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 50 g stopionego

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania