postanowiłam zaskoczyć swoją rodzinę zupełnie odmiennym obliczem ciasta czekoladowego. Dzięki olejowi Wielkopolski z chili moje ciasto ma lekko pikantny smak, który idealnie łączy się ze smakiem czekolady i wiśni. Zaś dzięki dekoracji z pestek granatu, ciasto wygląda niezwykle elegancko. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 250 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła(...)oleju rzepakowego Wielkopolski 30 ml oleju rzepakowego Wielkopolski z chili 200 g kwaśnej śmietany 12% 350 g mrożonych wiśni bez pestek 300 g mąki pszennej tortowej 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g białej czekolady 100 g śmietany 30% 1 płaska łyżeczka żelatyny 1 owoc granatu (w sezonie można wykorzystać wiśnie) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być
Passions hobbies lifeinny pudding ryżowy – pieczony ze śliwkami pod migdałową kruszonką. Myślę, że może się przydać bo jakoś znienacka przyszła do nas jesień… Zapiekany, waniliowy pudding ryżowy z wiśniami Drukuj Prep time 10 min Cook time 1 godzina Total time 1 godzina 10 min Waniliowy pudding ryżowy z dodatkiem gęstego kompotu wiśniowego - pyszne śniadanie na ciepło(...)litr mleka 150 g ryżu jaśminowego 4 łyżki syropu z agawy albo klonowego 1 laska wanilii 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego opcjonalnie- 2 łyżeczki cukru kokosowego lub brązowego Wiśnie: ½ kg wiśni – ja użyłam świeżych tylko jest trochę zabawy z pestkowaniem ( najelpiej to robić agrafką) można też użyć mrożonych 3 łyżki syropu z agawy/klonowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnej
Cooking for EmilyIdealna do weekendowej kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao(...)cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 kostki masła (150g) 1 jajko Składniki na nadzienie wiśniowe: 700 g świeżych wiśni 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki wody Składniki na krem śmietankowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki
Ciastkozercysmakuje i pachnie lato? Na pewno owocami i zdecydowanie wiśniami. Dlatego też przygotowałam ten pyszny, letni deser. Jest idealny na zimno, nie za słodki, nie za kwaśny. Z podanej ilości składników wychodzi 6 deserów w szklankach. SKŁADNIKI 75 g agrestu 1 galaretka agrestowa + 400 ml wody 450 g wiśni bez pestek (wraz z sokiem) 2 galaretki wiśniowe(...)wody 330 g jogurtu greckiego dodatkowo: wiśnie do dekoracji WYKONANIE Agrest umyć, oderwać ogonki, przekroić na pół i rozłożyć równomiernie do 6 szklanek. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując tylko 400 ml wody. Gorącą galaretką zalać agrest, zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do stężenia do lodówki. Sok z wydrylowanych wiśni przelać do garnuszka, dodać 400 ml wody
Passions hobbies lifemój sernikowy głód w końcu stał się nie do zniesienia. A gdy w sklepie wybierałam ser, czułam wręcz w ustach smak tego ciasta. Pierwszą myślą było upieczenie sernika z wiśniami. Tylko jak?? dodać owoce do masy serowej? ułożyć na wierzchu? Gdy kupowałam wiśnie, przyszło mi do głowy zrobienie z nich frużeliny. Tak! To będzie sernik z frużeliną wiśniową. Pozostało jeszcze(...)pomyśleć nad smakiem samego sernika. Najpierw miał być klasyczny waniliowy. Po chwili jednak zdanie zmieniłam, gdyż wiśnie świetnie się komponują z migdałami. I tak oto powstał pomysł na sernik o smaku amaretto z frużeliną wiśniową. Pyszny jest, tzn. był, powiadam Wam, p-y-s-z-n-y! Składniki: na spód: 150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych 60g masła
Obiad gotowymiski, rondelek lub garnek o grubym dnie, kieliszek, wagę kuchenną, nóż i deskę do krojenia, łyżkę ewentualnie tarkę o dużych oczkach, blender lub sitko. Przygotuj składniki: 1,5 kg wiśni, 5 dag gorzkiej czekolady, 50 dag cukru żelującego 3:1, 100 ml likieru migdałowego. Wiśnie umyj pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Następnie wypestkuj je i odszypułkuj. Laskę wanilii(...)przetnij wzdłuż na pół i czubkiem noża „zeskrob” miąższ z wnętrza jej połówek. Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Słoiki wymyj i wyparz. Połowę wiśni przełóż wraz z wanilią (zarówno miąższem jak i obiema połówkami laski) przełóż do rondelka. Całość postaw na ogniu i cały czas mieszając gotuj przez 15-20 minut. Po tym czasie ganek zdejmij z ognia
blog.moje-pasje.infoAromatyczna pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem na delikatnym puree ziemniaczanym. Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące(...)chipsy z jarmużu i mamy przepyszny, wyjątkowy obiad. Można wylizywać talerz. Przepis na około cztery porcje. Pierś z gęsi z wiśniami i jarmużem: 2 piersi z gęsi ze skórą (ok. 1 – 1,2 kg) ok. 2 kg ziemniaków ok. 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki majeranku 4 duże garści świeżego jarmużu 1,5 szklanki mrożonych wiśni 3/4 szklanki porto (słodkie
Poezja smakuWiśniówka to królowa letnich nalewek 1 kg wydrylowanych wiśni 300 g cukru 700 ml białego rumu 20-30 pestek od wiśni Wiśnie wsypać do słoja,pestki zawinąć w kawałek gazy,zawiązać i włożyć do słoja w ten sposób będzie łatwiej je wyciągnąć. Wiśnie zalać rumem,słoik zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. Wiśnie najpierw zalane alkoholem(...)zasypane cukrem oddadzą mu wszystkie soki i aromaty,a nalewka będzie miała piękny kolor. Po 6 tygodniach zlać z wiśni alkohol,wyciągnąć pestki i wiśnie zasypać cukrem. Słój można postawić w słonecznym miejscu by łatwiej rozpuścił się cukier,co jakiś czas potrząsać słojem. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści powstały sok połączyć ze zlanym wcześnie nalewem. Rozlać do butelek,odstawić
Kolorowa kuchnia Elkiinnej wersji. ( Wiecie, że D. długo musiała sobie przypominać ten specjał, którym mnie kiedyś poczęstowała u siebie? ;D ) Wtedy krem był podany z rodzynkami. Ja dodałam do niego świeżych wiśni, na które sezon trwa w najlepsze, i orzechów laskowych. Oczywiście wiadomo, że Panie Mamy robią wszystko na wysokim poziome, ale myślę, że i mój krem był dobry- w końcu korzystałam(...)oryginalnego przepisu! :D Słodka kwaskowatość wiśni przełamała ciężki sezamowy smak chałwy, a budyń dodał kremowej konsystencji. To taki deser, który kojarzy się z ciepłym, domowym kątem. Świetny na lato! Szczególnie wtedy, kiedy nie zawsze świeci słońce ;) Dzielę się dzisiaj nim z Wami, bo uważam, że takie dobro nie może zostać zamknięte w szufladzie! Możecie zajadać się
Kuchnia w Słońcu Skąpanapodstaw, a wypróbowałam ich już naprawdę wiele! Niesamowicie proste to wszystko, a jeszcze przyjemniejsze, jeśli posiadacie drylownicę...jeżeli nie, to słodkie zwieńczenie będzie okupione ręcznym pozbywaniem się pestek z wiśni, co wciąż jest warte efektu końcowego :D Całość wyszła przepysznie lekka i nie za słodka, dzięki dodatkowi kakao i świeżych wiśni, jak na Czarny Las przystało. Musicie sami przekonać się(...)mogą być urodziny dziadka Mirka ( tak jak w tym przypadku). Koniecznie spróbujcie tej słodyczy, póki jeszcze wiśniowe sady uginają się pod ciężarem owoców! Teraz są najlepsze :) A czekolada i wiśnie to nie tylko wykwintne ale i zawsze bardzo dobre i pyszne połączenie! :D Dla dziadka i reszty gromady! Tort bezowy Czarny Las Potrzebujesz: Bezowe blaty 250g cukru pudru 4 duże
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTarta z wiśniami na zimno jest szybka i prosta w wykonaniu, idealna jako deser w gorące letnie dni. Do jej przygotowania można wykorzystać inne owoce, choć polecam Wam właśnie taką wersję, gdyż kwaskowatość wiśni idealnie komponuje się ze słodkim kremem. Tartę najlepiej kroić tuż przed podaniem, gdyż frużelina wiśniowa nie jest stała jak galaretka i może nieco spływać. Jeśli chcielibyście(...)otrzymać bardziej trwałą warstwę, do frużeliny najlepiej dodać o jedną łyżeczkę żelatyny więcej. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 21cm . Tarta z wiśniami na zimno Składniki: SPÓD 150g herbatników 80g masła KREM 250g mascarpone 150ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią FRUŻELINA 400g wiśni 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki
Smakołyki Berenikiroku nasze wiśnie dały czadu jeżeli chodzi o owoce. Powstało dużo dobroci. Na zwieńczenie całodziennych zbiorów przygotowaliśmy niezłe party. Okazuje się, że wiśnie w piwie zrobiły niezłą furorę. Korzystajcie z sezonu i zamiast tradycyjnego soku malinowego do piwa dodajcie wiśnie. Co prawda nie pasteryzowałam ich, gdyż szybko zniknęły, jednak sadzę, że śmiało można tak zrobić i mieć spory zapas(...)zimę. Wykonanie jest bardzo proste... Składniki: 2 kg wydrylowanych wiśni 1 kg cukru Przygotowanie: wiśnie wkładamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy do zacienionego miejsca na 12-20 h w tym czasie wytworzy się sporo soku, a wiśnie dostaną odrobinę słodyczy. Takie wiśnie przekładamy do kufla w dowolnej ilości i zalewamy piwem. Dodajemy drewnianą
Niezły Młynektych letnich temperatur wiele brakuje, a i promienie słońca trudno dostrzec za kłębiastych chmur. Dlatego też postanowiłam sernik na zimno zastąpić tym pieczonym wzbogacając go soczystymi kwaskowatymi wiśniami . Wyszło naprawdę smacznie. Składniki : Spód : 200 g ciastek ( herbatniki , biszkopty , maślane , kruche ) 100 g rozpuszczonego masła. Masa serowa : 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego) 330 ml śmietany 30% 1 szklanka(...)cukru 4 jajka 2,5 opakowania budyniu waniliowego (łącznie 100g proszku budyniowego) 250 g wydrylowanych wiśni. Mus wiśniowy: 500g wydrylowanych wiśni pół szklanki cukru 6 łyżeczek żelatyny 300 ml śmietany 30% 1 op. cukru waniliowego Wykonanie : Ciastka zblendować lub rozkruszyć za pomocą wałka . Wymieszać z masłem i taką mieszanką wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić
Malinowa KawiarenkaRobia roztomajte 1 nalywki, ale ta ze wiśni to je cojsik tak dobrego, że bez ni niy umia sie już forsztelować 2 mojego barku. Choć tak po prołwdzie to nawet niy wiym, czy mi idzie ło ta nalywka, czy ło te wiśnie, co to je potyn idzie wmōcić 3 . Joł ich niy pestkuja, bo wiadōmo, żech je trocha zgniōły(...)łopak 6 . Joł żech je z tych inkszych, bo nawet jak żech sie sprōbowoł narychtować jōm tak jak ci piyrsi, to wcale niy boła lepszoł. Co potrza? 3 kg wiśni 0,5 litra szpirytusu 1 l gorzołki 7 1,5- 2 szklōnek cukru Umyte wiśnie wciepcie do srogi 8 krauzy 9 , zalyjcie gorzołkōm i szpirytusym i zapōmnijcie ło nich
Chop w kuchni