tradycja w mojej rodzinie :) muszę powiedzieć, że wszyscy je bardzo lubią, a ich atutem jest to, że można je zrobić o każdej porze roku, bo zwykle mamy słoje z wiśniami schowane gdzieś w spiżarni na czarną godzinę. Połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany to po prostu bajka! Już mam na blogu jeden przepis na Black Forest Cake, czyli tortze Szwarcwaldu(...)Czarnego Lasu) , tym razem jego zmieniona wersja, bo z galaretką i w innej szacie :) PS. Do tortów z wiśniami możecie również dodać wiśnie z likieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów
Smakowy RajCiasto czekoladowo-wiśniowe to niesamowity deser, który smakuje fenomenalnie. Połączenie czekoladowego kremu z galaretką z dodatkiem wiśni oraz czekoladowego biszkopta do prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto czekoladowo-wiśniowe z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom wiśni i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto czekoladowo-wiśniowe wygląda bardzo efektownie, przez co pięknie prezentuje się na stole. Wzbudza zachwyt nie tylko swoim wyglądem(...)kremówki 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki nalewki czekoladowej (opcjonalnie) GALARETKA 2 galaretki wiśniowe 600 ml kompotu z wiśni (kompot + woda) 360 g wiśni z kompotu (waga po odsączeniu) DODATKOWO posypka czekoladowa lub czekolada do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie BISZKOPT Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę
Przepiski.pldębu, zwane też korą orzechową, w wersji oryginalnej, tej najbardziej znanej z brzoskwiniami jest już na moim blogu → KORA DĘBU Tym razem wykonałam to ciasto w formie tortu, z wiśniami zamiast brzoskwiń. Składa się ono z dwóch blatów orzechowo-kokosowych przełożonych wiśniową masą budyniową przygotowaną na bazie soku z wiśni oraz delicjami wiśniowymi nasączonymi w kawie z procentami. Na wierzchu(...)znajdują się wiśnie ze słoika oraz galaretka wiśniowa. Jak dla mnie petarda! Osobiście ta wersja wiśniowa dużo bardziej przypadła mi do gustu niż brzoskwiniowa. Ciasto jest przede wszystkim mniej słodkie, a lekko kwaśne wiśnie sprawiają, że ma ono orzeźwiający smak. Polecam spróbować, szczególnie osobom, które nie przepadają za przesłodzonymi wypiekami. Składniki: Ciasto orzechowe: 6 białek 2 żółtka
Kuchnia MagdaLenyWiśniówka, nalewka z wiśni Sezon na wiśnie powoli dobiega końca, pora więc się zabrać na przygotowanie pysznej domowej nalewki. Wiśniówka ma piękny głęboki kolor i wspaniały aromat. Według mnie to klasyka gatunku, która powinna się znaleźć w każdym barku. Niestety, tak jak każda nalewka, wiśniówka również wymaga sporo czasu, zanim trafi do naszych kieliszków, ja np. uważam(...)najlepiej smakuje kolejnego roku, kiedy pięknie dojrzeje i nabierze cudownego koloru. Dlatego nalewka z wiśni, którą widzisz na zdjęciu jest zeszłego roku. Teraz czas nastawić kolejną, a tą się delektować. Oczywiście nie zapominając przy okazji o wiśniach, które zostają po produkcji nalewki. Dodaj je do lodów, a wtedy deser z pewnością nabierze charakteru. A na blogu znajdziesz również przepisy
Kulinarne przygody GatityOszczędne bułeczki maślane z wiśniami Dziś polecam oszczędne bułeczki maślane z wiśniami - są puszyste, mięciutkie, idealne na podwieczorek dla małych i dużych. Do oszczędnych bułeczek maślanych użyjecie tylko jednego jajka i niezbyt dużo masła. Dzięki dodatkowi mleka i opcjonalnie jogurtu wychodzą naprawdę delikatne i smaczne. Można przygotować je z użyciem suchych drożdży (lub świeżych). Nadziewane bułeczki mleczne smakują(...)pysznie z dodatkiem różnych owoców - ja tym razem nadziałam je świeżymi wiśniami, ale wypróbujcie na przykład jagody, borówki czy jabłka z cynamonem. Miejcie na uwadze, że gdy nadziejecie je mniejszymi, soczystymi owocami, część soku może wyciec z bułeczek podczas pieczenia, nie należy się tym przejmować. Bułeczki maślane z wiśniami nie są zbyt słodkie, wspaniale nadają się na wyjazd lub piknik
Lekcje w kuchniKinder bueno z wiśniami bez pieczenia. I w zasadzie nie musiałabym nic więcej mówić. Opis mówi sam za siebie. Ale wtrącę swoje trzy grosze. Ciasto robi się szybko. Nie trzeba nawet czekać aż poszczególne warstwy ostygną. Jedyny czas oczekiwania to ten który ciasto powinno spędzić w lodówce. Jadłam po ok. 4 godzinach i już było pyszne. Herbatniki jeszcze chrupały(...)już kwestia gustu czy wolicie je rozmiękczone czy chrupiące. Ciasto jest słodkie dlatego dodatek wiśni świetnie z nim współgra. No i jako polewa koniecznie gorzka czekolada. Obawiam się, że przy mlecznej mogłoby być trochę za mdło. Kinder bueno z wiśniami bez pieczenia przepis na blaszkę 20×20 cm: Składniki: ok 160 g maślanych herbatników (mogą być też kakaowe
RelaxtimeSkładniki: Wiśnia: 1 słowik wiśni (700 g) lub ok 300 g świeżych 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1,5 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru jeśli używamy świeżych wiśni Mus kokosowy: 3 x 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru kokosowego 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki żelatyny Nasączenie: 2 torebki owocowej herbaty(...)wyjąć wszystkie torebki herbaty i rozcieńczyć napar w 200 ml zimnej przygotowanej wody. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie. Można doprawić cukrem do smaku. Wiśnie - wiśnie w syropie przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowej i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia
Ciastka - domowe słodkościRobiąc przegląd zamrażarki znalazłam woreczek mrożonych, wiśni. Tym razem zdecydowałam się na upieczenie czekoladowego ciasta z delikatnym, puszystym kremem wiśniowym. Dodatkowo polewa czekoladowa świetnie podkręca smak wiśni. Muszę przyznać, że w takiej wersji wyjątkowo mi smakowały. W sezonie ciasto robimy ze świeżych wiśni, a teraz z mrożonych. Ciasto smakuje idealnie o każdej porze roku. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto(...)czekoladowe z wiśniami Składniki Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 5 jajek ¾ szklanki cukru + 0,5 szklanki ¾ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki wody szczypta soli Składniki na krem wiśniowy: 700 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 500 ml śmietanki 30% lub 36% mocno schłodzonej 5 łyżek drobnego cukru
To co lubię - gotuję i polecamktórego dodasz kostki lodu, jest przepyszny. Tak smacznego napoju nie kupisz w sklepie, w dodatku o takim czystym składzie. Dzisiaj podrzucam banalnie prosty przepis na kompot ze świeżych wiśni. Ale zachęcam także do gotowania kompotu z innych owoców: jabłek, truskawek, rabarbaru czy czereśni. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Lodowy kompot wi\u015bniowy z kostkami lodu","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)litr Przygotowanie 10 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 90 kcal Kompot wiśniowy, efektowne kostki lodu z zatopionymi owocami czerwonej porzeczki. Wymarzony lodowy napój na upały. Kompot ze świeżych wiśni. Składniki: KOMPOT WIŚNIOWY 500 g świeżych wiśni 1/3 szklanki cukru tradycyjnego 1200 ml wody KOSTKI LODU czerwona porzeczka przefiltrowana chłodna woda Sposób przygotowania: KOMPOT WIŚNIOWY Wiśnie umieść w durszlaku i obmyj
ProstePesto.plSezon owocowy w pełni. Tym razem nasze dłonie dorwały się do wiśni. Poprzednio zrobiliśmy z nich zupę owocową , czas więc na drugie danie – pierogi z wiśniami . Z dodatkiem roztopionego masła bardzo szybko zniknęły z naszych talerzy. Składniki na pierogi z wiśniami 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka masła 1 łyżeczka(...)soli 750 g wiśni 5 łyżek cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wiśnie wydrylować, odcisnąć z nich sok, żeby nie rozmoczył ciasta. Dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, starannie wymieszać. Jeżeli pojawi się sok, należy go odlać. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić w nie jajko. Dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę soli
niecodziennikparyZnowu w tym roku mamy wysyp wiśni, normalnie klęska urodzaju! Ledwo wróciliśmy z urlopu , a wiadomo jak pod koniec wyglądają rozmowy... jak wrócimy to idziemy do babci na mięsko z sosikiem. Jedno chce z kluskami, drugie z ziemniakami, żeby zrobić błotko. Były marzenia o rosole, zupie ogórkowej, a ja miałam ochotę na pierogi z jagodami! Wracamy, a tu zonk! Mięsko(...)sosie co prawda było, ale poza tym wszędzie wiśnie. Paznokcie tak pięknie wypielęgnowałam podczas nicnierobienia i po dwóch dniach mam czarne od wyciskania pestek. Drylownicy dalej się nie dorobiłam, ale dzisiaj ruszam na łowy, bo kolejne wiadro wiśni czeka... I tak mamy już zapas dżemów wiśniowych, wydrylowanych spinaczem wiśni do tego ciasta w zimie, mamy lody wiśniowe i ciasto
bistro mamaOpis Sernik z wiśniami: Przedstawiamy przepis na smaczny sernik, do którego dobrym dodatkiem będą domowe konfitury z wiśni, czyli sernik z wiśniami. Takie ciasto wybornie smakuje zarówno latem, jak i zimą, jeżeli mamy przygotowane wiśniowe przetwory. Jest to delikatny i soczysty sernik na zimno, na spodzie z herbatników. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 20 dkg herbatników(...)może być gotowy z wiaderka, 3/4 szklanki mleka w proszku, 2/3 szklanki mleka, 4 łyżeczki żelatyny, 3/4 szklanki cukru pudru, 200 ml słodkiej śmietanki, sok z cytryny. Konfitura z wiśni: ½ kg wiśni, ½ kg cukru Sposób przygotowania: Masło utrzeć, herbatniki dokładnie rozdrobnić. Dodać herbatniki do masła i mieszać, aż utworzy się masa. Włożyć ją na spód tortownicy, wyrównać z wierzchu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedorzuciłam tylko kilka. Napewno też przetestuje kiedyś wersję bez pestek. Nie wiem czy to zasługa pestek ale osoby kosztujące nalewkę stwierdziły, że ma posmak śliwki. składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 500 g cukru 0,5 l spirytusu 300 ml zimnej przegotowanej wody 8 pestek z wiśni Wydrylowane wiśnie przełożyć do dużego słoja. Do słoja wrzucić także kilka pestek(...)dałam 8. Spirytus wymieszać z wodą i zalać wiśnie. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. W międzyczasie kilkakrotnie zamieszać zawartością słoja. Po upływie 6 tygodni z wiśni zlać cały płyn (alkohol z sokiem który puściły wiśnie) do butelki. Wiśnie w słoju zasypać cukrem i odstawić na kilka dni aż cukier całkowicie się rozpuści. W międzyczasie
Monia miesza i gotujeIdealna do kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao(...)cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 kostki masła (150g) 1 jajko Składniki na nadzienie wiśniowe: 700 g świeżych wiśni 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki wody Składniki na krem śmietankowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji Tarta z wiśniami – jak to zrobić
Ciastkozercy