wiśnia - 6835 przepisów (strona:6/456)

Kompot z wiśni na zimę 66

Kompot z wiśni.  Kompot z wiśni.      Przepis na kompot z wiśni do słoików na zimę. Kompot łatwy do zrobienia. Przygotowany z wiśni z pestkami - do wcześniejszego zużycia. Owoce można wydrylować. W ten sam sposób można przygotować kompoty z innych owoców. Różnica jest tylko w ilości cukru i czasie pasteryzacji - twardsze owoce pasteryzuje się dłużej. Z jabłek(...)Marynowane młode buraczki>>> Ogórki w zalewie curry>>> Ogórki w musztardzie>>> Ogórki z chili>>> Słodko-kwaśne marynowane wiśnie>>> Chrupiące ogórki konserwowe>>> Jak zrobić kompot z wiśni.        Poniżej wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku kompotu z wiśni

Moja Książka Kucharska
Tort Szwardzwaldzki 64

mniejszą ilością cukru np. dla cukrzyka, spokojnie może ograniczać cukier. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, a biszkopt można upiec dwa dni wcześniej. Tort jest pyszny, zdecydowanie nieprzesłodzony, fajny posmak wiśni kontrastuje z dużą ilością śmietanki. Idealnie sprawdzi się na Komunię świętą lub na inną uroczystość rodzinną. Jeżeli chcecie robić tort w większej formie(...)jajek (koniecznie w temp. pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 70

mniejszą ilością cukru np. dla cukrzyka, spokojnie może ograniczać cukier. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, a biszkopt można upiec dwa dni wcześniej. Tort jest pyszny, zdecydowanie nieprzesłodzony, fajny posmak wiśni kontrastuje z dużą ilością śmietanki. Idealnie sprawdzi się na Komunię świętą lub na inną uroczystość rodzinną. Jeżeli chcecie robić tort w większej formie(...)jajek (koniecznie w temp. pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 149

mniejszą ilością cukru np. dla cukrzyka, spokojnie może ograniczać cukier. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, a biszkopt można upiec dwa dni wcześniej. Tort jest pyszny, zdecydowanie nieprzesłodzony, fajny posmak wiśni kontrastuje z dużą ilością śmietanki. Idealnie sprawdzi się na Komunię świętą lub na inną uroczystość rodzinną. Jeżeli chcecie robić tort w większej formie(...)jajek (koniecznie w temp. pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni

moj przepis na
Wiśnie drylowane – kuchnia podkarpacka 98

Wiśnie drylowane (kiszone) - kuchnia podkarpacka Kusiło mnie, żeby w nazwie użyć innego określenia dla tego specjału, ale obawiałam się, że jeśli napiszę „wiśnie kiszone” może wywołać to małe kontrowersje. Jednak tak właśnie określa się na północy Podkarpacia, w gminie Niwiska, drylowane wiśnie, które przed pasteryzacją przez kilka dni poddaje się specyficznej procedurze. Umyte, dojrzałe i wydrylowane owoce zasypuje się cukrem(...)następnego dnia odcedza się powstały sok i po zagotowaniu go z dodatkiem cukru, na nowo zalewa się wiśnie. Proces odcedzania, zagotowywania i zalewania powtarza się przez 2 kolejne dni, a na koniec wiśnie zalane sokiem pasteryzuje się w słoikach. Całe to zamieszanie i poświęcony czas nie idą na marne. Przyrządzone tą metodą wiśnie są jędrne, mają ładny ciemny kolor

Trzeci talerz
ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ 167

ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ – Dzisiaj zapraszam na kolejną pychotkę z owocami. Tym razem ze sporą ilością wiśni na kruchym cieście. W tym roku moja wisienka bardzo obrodziła, więc planuję sporo ciast z wiśniami i konfiturę wiśniową , na którą przepis znajdziecie w Małej Cukierence (klik) . A wracając do dzisiejszego ciasta jest maślane, waniliowe i soczyste od owoców. Wiśnie(...)ciężko poprzestać :). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ Składniki: Ciasto: 220g masła – roztopionego, ostygniętego 100g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 jajko Polewa śmietanowa

Mała Cukierenka
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 203

też będzie pięknie i pysznie :) Ale jeśli macie chęć "pobawić" się w dekorowanie kremem na bezie szwajcarskiej, to bardzo zachęcam ;) Inspiracją do wykonania tortu był przepis na Tort węgierski . Wiśnie w alkoholu : 350 g wiśni świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego   Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek(...)cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Wiśnie w alkoholu : Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) przełożyć do słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku ( mrożone na 2 godziny ), następnie zalać je alkoholem. Słoik

Opowieści z piekarnika
Gotowany sernik z wiśniami (bez pieczenia) 295

pucharkach. przepis w kolejnych postach. składniki:1 kg twarogu sernikowegomałe opakowanie margaryny1 szklanka cukru4 jajkapół szklanki mleka3 budynie waniliowe5 paczek herbatników kakaowycharomat rumowyokoło 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając(...)gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Na małej blaszce układamy herbatniki. Troszkę już przestudzoną masę serowa wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Wyrównujemy ser i kładziemy kolejną warstwę herbatników. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Bon Appetit Małgorzaty
Szampańskie galaretki z wiśniami 110

jeśli zalega Wam jeszcze odrobinę szampana w butelce wypróbujcie koniecznie ten przepis :) Składniki:1 galaretka czerwona1,5 szklanki gorącej wodygarść wiśni (u mnie z kompotu)pół szklanki wina musującegoGalaretkę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, dolać pół szklanki szampana i dokładnie zamieszać. Do pucharków dodać po łyżce(...)wiśni i zalać galaretką. Poczekać aż stężeje w chłodnym miejscu. szampańskie galaretki

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 118

Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Poprzednio robiłam tradycyjny - waniliowy. Dziś wariacja z czekoladą i wiśniami :)składniki na 4 małe porcje:3 żółtka 1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć)250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego)pół szklanki wydrylowanych wiśni

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z wiśniami 793

tylko dno, brzegi zostawić nie smarowane. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce z dużymi oczkami (fot.2). Wyłożyć masę serową, a następnie równomiernie rozłożyć na niej zamrożone wiśnie lekko wciskając je w masę palcem (fot.3). Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta (fot.4). Piec około 60-70 minut w temp. 180ºC. Studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej smakuje na drugi

Świat Ciasta
Kokosowa granola z ananasem i suszoną wiśnią 121

dopiero wtedy zalewamy podgrzanym mlekiem. Płatków owsianych nie gotujemy, ponieważ znacznie wzrasta ich indeks glikemiczny)1/6 świeżego ananasa, kroimy w kostkę1/2 gruszki, kroimy w kostkę garść suszonej wiśni 1 szklanka mleka krowiego 1,5 % (może być sojowe)3-4 łyżki mleka kokosowego opcjonalnie miód lub syrop klonowy  Mleko krowie podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym. Do miseczki wkładamy kilka(...)łyżek granoli, pokrojone w kostkę owoce i suszone wiśnie. Całość zalewamy ciepłym mlekiem, możemy polać miodem bądź syropem klonowym

Mango Papaja
Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami i wiśniami z kardamonem 138

odrobinie oleju, aż naleśniki nabiorą lekko złocistej barwy.Dodatki do naleśników:3 brzoskwinie,6 łyżek brązowego cukru,6 łyżek masła,120 ml likieru gruszkowego (opcjonalnie),konfitura z wiśni z kardamonem.Na patelni, na której były smażone naleśniki, roztopić masło. Dodać cukier i chwilę przesmażyć. Wszystko robić na średnim ogniu, żeby cukier nie przypalił się. Dodać brzoskwinie obrane(...)kłaść kolejno naleśniki i z obu stron zanurzać je w nim. Naleśniki składać w dowolny sposób, na wierzchu układać plastry brzoskwiń, w środek których nakładać po łyżeczce wiśni z kardamonem. Podawać na gorąco i rozkoszować się wspaniałym smakiem i aromatem :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami 154

Składniki: 2 szklanki mąki,200 g masła,100 g masy marcepanowej, 1/2 szklanki cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 łyżki mleka,1 garść suszonych wiśni.  Przygotowanie:    Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane(...)suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze jak będzie miejscami w kawałkach. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut

Aga w kuchni
Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami 139

słono). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce ze słoika.Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiegonadzienie (u mnie wiśnie ze słoika)Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko - chodzi o to, żeby wyrównać zagniecenia).W zależności od tego(...)jaki mamy kształt płatu ciasta kroimy wzdłuż przekątnej (koło) lub ukośnie na trójkąty (prostokąt). Musimy uzyskać długie trójkąty o podstawie około 6-7 cm.Nakładamy wiśnie lub dżem na szerszą część trójkąta i zawijamy rogaliki zaczynając tego brzegu.Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy