Lekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni- mus czekoladowy. Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach, wylać na spód biszkoptowy albo ciasteczkowy - jak u mnie. Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów. Polecam gorąco(...)śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody + ok. 50 g startej czekolady (połowa do środka, połowa do dekoracji)+ słoik wiśni drążonychWykonanie: Wiśnie odsączamy na sicie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy jogurt grecki
Walijskie Pichcenietrochu, delikatnie mieszając, dodawać do czekolady. Na koniec wmieszać ubite białka. Mus przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną. W tytule piszę „Mus czekoladowy z wiśniami”. Wykorzystałem wydrylowane wiśnie z wiśniowej nalewki, które dodałem do czekoladowego musu. Wiśnie takie podajemy tylko dorosłym. Dla dzieci, wiśnie mogą być z kompotu, byle bez pestek. Można również ten dodatek
Kulinarny karnet ChristopheraPowoli trzeba pomyśleć o zapasach w spiżarni. Przez dwa dni smażyłam konfitury z wiśni, a dzisiaj już zamknięte w słoiczkach. Jeśli chcecie podarować komuś przetwory przez Was zrobione, to koniecznie zaopatrzcie się w piękne nakładki na słoiki, kliknij TUTAJ Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 1 duża cytryna 1. Wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować, odcisnąć poswatały sok. 2. Zagotować(...)cukrem i do gorącego syropu dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawić. 3. Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaCiasta drożdżowe w naszym domu pojawiają się często, zwłaszcza latem gdy jest duża dostępność sezonowych owoców. To wersja trochę bogatsza od zwykłego drożdżowca, bo z marcepanem. Kwaśne wiśnie i słodki marcepan wspaniale do siebie pasują. Składniki na 1 blaszkę ciasta: 50 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 5 dag cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajo 4 łyżki(...)roztopionego masła Warstwa wierzchnia: ok. 30 dag wydrylowanych wiśni 10 dag marcepanu, może być batonik marcepanowy Polewa: 3 jaja 5 dag cukru 1 mała śmietana, ok. 20-25 dag 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem , dodać 2-3 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajo
Apetyczna babeczkaCóż by to była za spiżarnia domowa bez kompotów!, a wiśniowy ulubiony, bo można dodatkowy wyjadać wiśnie:). Obieram je prosto z drzewa, myje słoje, pasteryzuje i cały czas ich przybywa, stygną i czekają, aż je przeniosę z kuchni do spiżarni. Przetworami można obdarować znajomych lub postawić dekoracyjnie w kuchni zakładając mu ręcznie wykonaną piękną nakładkę :), zajrzyjcie TUTAJ , jeśli się(...)spodobały! Składniki: wiśnie cukier woda 1. Wiśnie dokładnie opłukać, osuszyć na durszlaku. 2. Przygotować litrowe słoje, wyparzyć, a nakrętki kupić nowe co roku. 3. W dużym garnku zagotować wodę i odstawić do przestudzenia. 4. Do każdego słoja dajemy 3/4 wysokości wiśni i zasypujemy 6- cioma pełnymi łyżkami stołowymi cukru. Zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy i lekko potrząsamy słojem
Apetyczna babeczkaWiśniowa Rurka – czyli przekładane rurkami z kremem ciasto z wiśniami, galaretką i serkiem homogenizowanym. To ciasto doskonale nadaje się na letni deser dla całej rodziny! Połączenie kremowego waniliowego serka homogenizowanego z galaretką wiśniową daje niepowtarzalną lekkość i delikatność. Rurki z ciasta francuskiego nie tylko sprawiają, że ciasto pięknie wygląda, ale również dodają wielu tekstur. Frużelina wiśniowa na wierzchu ciasta(...)inny smak, a wszystkie z warstw łączą się ze sobą w rozpływający się w ustach deser: rurki z ciasta francuskiego z kremem z bitej śmietany i galaretki krem z wiśniami, serkiem homogenizowanym i galaretką krem z serkiem homogenizowanym i galaretką frużelina z wiśni Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na ciasta z galaretką: brzoskwiniowe ciasto
Via GustoTarta z wiśniami to bardzo proste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami. Ta tarta to połączenie klasycznego kruchego ciasta z dodatkiem delikatnie kwaśnych wiśni. Górę tarty zdobi kratka zrobiona z ciasta kruchego. Tarta wiśniowa na kruchym cieście to fajny deser, który można zrobić z wyprzedzeniem i podać na zimno lub w temperaturze pokojowej. Na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach(...)przepis na tartę jest bardzo prosty, ponieważ nie wymaga wielu składników, jest łatwy do wykonania i smakuje wyśmienicie. Podstawą tej tarty z wiśniami jest kruche ciasto, które można zrobić samemu lub kupić gotowe. Nadzienie do tej tarty to mieszanka wiśni, cukru i bułki tartej do zagęszczenia soków. Tartę tą można przygotować również na bazie wiśni mrożonych. Jednak podstawą tego przepisu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny przepis w którym możecie wykorzystać zapas mrożonych owoców. Tym razem wiśnie, sernik ten możecie zrobić z wiśniami mrożonymi, a w sezonie z wiśniami świeżymi. Jest kremowy, orzeźwiający i dla miłośników serników mocno uzależniający. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki Składniki(...)serowa: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka 3 całe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 130 g masła (miękkie) 3/4 szklanki drobnego cukru 130 g Dodatkowo: 500 g wiśni (bez pestek) jeśli używacie wiśni mrożonych należy je wcześniej rozmrozić i dobrze osączyć na sitku z nadmiaru soku 5 białek białka, które pozostały z przygotowania ciasta 0,5 szklanki cukru
To co lubię - gotuję i polecamfajne wilgotne muffinki. Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje, ale podaję ze swoimi zmianami.Składniki:1 tabliczka gorzkiej czekolady1/2 kostki masła2 czubate łyżki dżemu wiśniowego2/3 szklanki wydrylowanych wiśni (świeżych lub z syropu)1/2 szklanki cukruszczypta soli2 jajka1 niepełna szklanka mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób wykonania:1. Masło roztopić w garnku, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę(...)mieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier, dżem, jajka, sól, dokładnie wymieszać.2. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, a na końcu wsypać wiśnie.3. Ciasto przelać do foremek do ok 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180 st. C.4. Po upieczeniu i wystudzeniu można je polać roztopioną czekoladą lub polewą i udekorować np. wiśniami.Smacznego
Kuchnia domowa AniBardzo zasmakowały mi wiśnie z kardamonem z Anielskich Przysmaków. Dodawałam je już do naleśników z brzoskwiniami, a teraz postanowiłam użyć do sernika zamiast tradycyjnej polewy. Wyszło naprawdę smacznie :) Tak smacznie, że żałowałam, że słoiczek jest już pusty ;)Składniki:0,5 kg twarogu półtłustego,6 jajek,1/2 kostki masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżka mąki pszennej(...)szklanki cukru,1 średnia laska wanilii,szczypta soli,wiśnie z kardamonem.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić. Można użyć twarogu z wiaderka (i wtedy nie trzeba go mielić), jednak nie może być on zbyt rzadki.Wanilię rozkroić wzdłuż i zeskrobać ze środka drobne pesteczki.Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać
Codzienna kuchnia niecodziennaKończący się termin dwóch opakowań śmietany zmobilizował mnie do upieczenia tego pysznego ciasta. Śmietankowo - kokosowa warstwa, kakaowe kruche ciasto i delikatnie kwaskowate wiśnie pasują do siebie rewelacyjnie. Ciasto z wyglądu przypomina serniczek a po schłodzeniu nawet go troszkę przypomina. Czy będzie powtórka tego wypieku...? na 100 % bo domownikom bardzo ale to bardzo smakował(...)przez 15 minut w temp. 180°C.Masa:4 białka3/4 szkl. cukru2 op. budyniu śmietankowego (proszek)1 szkl wiórków kokosowych3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około900 ml )Dodatkowo: wydrylowane wiśnie ( użyłam z kompotu)Wykonanie:Białka ubić na sztywną pianęBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , wiórki kokosowe oraz
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWiśnie kandyzowane są wspaniałym dodatkiem do ciast, można nimi zarówno wzbogacić smak, jak i wygląd słodkich wypieków. Przygotowanie ich wymaga odrobiny cierpliwości, która potrzebna jest podczas gotowania wiśni w syropie cukrowym. Stanie przy garnku, potrząsanie nim i zbieranie powstającej piany jest nużące, ale dzięki temu nie będzie brakowało wisienki na torcie – będą całe dwa słoiczki. Składniki na wiśnie kandyzowane(...)wiśni 500 g cukru 125 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć na sitko, żeby nadmiar soku odkapał. Wodę zagotować z cukrem, gdy zawrze, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Do gotującej się wody wsypać wiśnie, nie mieszając ich, trzymać na ogniu, aż zaczną się gotować. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować przez 30 minut. Bardzo ważne
niecodziennikparymój tort jest niekompletny :( Powinien być jeszcze udekorowany wiórkami czekolady....nawet przygotowane były..., ale … No cóż... czekoladę zjedliśmy na deser ;) No i oczywiście troszkę musiałam dodać od siebie :) Troszkę wiśni z nalewki, mniej cukru... Tort szwarcwaldzki, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Czarnego Lasu, czyli rejonu w południowo-zachodnich Niemczech, rozciągającego się od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii(...)czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny Las. Ja użyłam nalewkę z wiśni nadwiślanki . :) Tort najprawdopodobniej pierwszy
królestwo garówutworzyły jednolitą masę oraz delikatnie się podgrzały. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i wtedy wlewamy wodę z rozpuszczoną żelatyną i dokładnie mieszamy.Na dno pucharków wrzucamy po kilka, najlepiej wydrylowanych, wiśni i wlewamy gotową masę. Przed podaniem należy ją trzymać przynajmniej 2 godziny w lodówce, by stężała. Można udekorować wiśniami i miętą.Wskazówki:W moim przepisie użyłam czekolady mlecznej
upichcicDlatego dzielę się przepisem. Jeden już prezentowałam tutaj: Wino z dzikiej róży . To wprawdzie jeszcze poczeka na degustację,ale warto czekać. POTRZEBUJEMY 15 litrów czarnej porzeczki 5 litrów wiśni 10 kg. cukru 20 litrów wody wrzątek 1 opakowanie pożywki do drożdży 1 opakowanie drożdży winnych WYKONANIE Wiśnie opłukać i odsączyć. Porzeczki czarne dokładnie przebrać, płukać(...)odsączyć z wody. Połowę wiśni wydrylować, a drugą część pozostawić z pestkami.Pestki dodają aromatu. zmiażdżyć owoce. Zagotować 15 litrów wody z 6 kg cukru. Zmiażdżone owoce zalać wrzątkiem, wody z cukrem. Pozostawić do wystygnięcia. W ystudzone owoce wlać do dużego balona zakorkować z rurką fermentacyjną i odstawić w cieple miejsce. Do butelki z ciemnego
W kuchennym oknie Ewy