wiśnia - 5835 przepisów (strona:5/389)

Lody limonkowe z wiśniami 188

sztuki)350 ml śmietany kremówki ( dałam 30%)200 ml mleka2 - 3  łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku)2 łyżki cytrynowego likieru lub wódkiok 200g wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałkiPrzygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcjąLimonki sparzyć, skórkę zetrzeć, wycisnąć sok. Skórkę z limonki wraz(...)naszej maszynki  do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie należy przełożyć je do plastikowych pojemników, wymieszać z wiśniami  i włożyć do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby trochę rozmarzły. Smacznego

Stare Gary
Tort Szwardzwaldzki 46

mniejszą ilością cukru np. dla cukrzyka, spokojnie może ograniczać cukier. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, a biszkopt można upiec dwa dni wcześniej. Tort jest pyszny, zdecydowanie nieprzesłodzony, fajny posmak wiśni kontrastuje z dużą ilością śmietanki. Idealnie sprawdzi się na Komunię świętą lub na inną uroczystość rodzinną. Jeżeli chcecie robić tort w większej formie(...)jajek (koniecznie w temp. pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni

moj przepis na
Wiśnie drylowane – kuchnia podkarpacka 85

Wiśnie drylowane (kiszone) - kuchnia podkarpacka Kusiło mnie, żeby w nazwie użyć innego określenia dla tego specjału, ale obawiałam się, że jeśli napiszę „wiśnie kiszone” może wywołać to małe kontrowersje. Jednak tak właśnie określa się na północy Podkarpacia, w gminie Niwiska, drylowane wiśnie, które przed pasteryzacją przez kilka dni poddaje się specyficznej procedurze. Umyte, dojrzałe i wydrylowane owoce zasypuje się cukrem(...)następnego dnia odcedza się powstały sok i po zagotowaniu go z dodatkiem cukru, na nowo zalewa się wiśnie. Proces odcedzania, zagotowywania i zalewania powtarza się przez 2 kolejne dni, a na koniec wiśnie zalane sokiem pasteryzuje się w słoikach. Całe to zamieszanie i poświęcony czas nie idą na marne. Przyrządzone tą metodą wiśnie są jędrne, mają ładny ciemny kolor

Trzeci talerz
ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ 149

ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ – Dzisiaj zapraszam na kolejną pychotkę z owocami. Tym razem ze sporą ilością wiśni na kruchym cieście. W tym roku moja wisienka bardzo obrodziła, więc planuję sporo ciast z wiśniami i konfiturę wiśniową , na którą przepis znajdziecie w Małej Cukierence (klik) . A wracając do dzisiejszego ciasta jest maślane, waniliowe i soczyste od owoców. Wiśnie(...)ciężko poprzestać :). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ Składniki: Ciasto: 220g masła – roztopionego, ostygniętego 100g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 jajko Polewa śmietanowa

Mała Cukierenka
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 188

też będzie pięknie i pysznie :) Ale jeśli macie chęć "pobawić" się w dekorowanie kremem na bezie szwajcarskiej, to bardzo zachęcam ;) Inspiracją do wykonania tortu był przepis na Tort węgierski . Wiśnie w alkoholu : 350 g wiśni świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego   Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek(...)cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Wiśnie w alkoholu : Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) przełożyć do słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku ( mrożone na 2 godziny ), następnie zalać je alkoholem. Słoik

Opowieści z piekarnika
Gotowany sernik z wiśniami (bez pieczenia) 286

pucharkach. przepis w kolejnych postach. składniki:1 kg twarogu sernikowegomałe opakowanie margaryny1 szklanka cukru4 jajkapół szklanki mleka3 budynie waniliowe5 paczek herbatników kakaowycharomat rumowyokoło 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając(...)gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Na małej blaszce układamy herbatniki. Troszkę już przestudzoną masę serowa wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Wyrównujemy ser i kładziemy kolejną warstwę herbatników. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Bon Appetit Małgorzaty
Szampańskie galaretki z wiśniami 95

jeśli zalega Wam jeszcze odrobinę szampana w butelce wypróbujcie koniecznie ten przepis :) Składniki:1 galaretka czerwona1,5 szklanki gorącej wodygarść wiśni (u mnie z kompotu)pół szklanki wina musującegoGalaretkę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, dolać pół szklanki szampana i dokładnie zamieszać. Do pucharków dodać po łyżce(...)wiśni i zalać galaretką. Poczekać aż stężeje w chłodnym miejscu. szampańskie galaretki

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 103

Crème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Poprzednio robiłam tradycyjny - waniliowy. Dziś wariacja z czekoladą i wiśniami :)składniki na 4 małe porcje:3 żółtka 1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć)250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego)pół szklanki wydrylowanych wiśni

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z wiśniami 779

tylko dno, brzegi zostawić nie smarowane. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce z dużymi oczkami (fot.2). Wyłożyć masę serową, a następnie równomiernie rozłożyć na niej zamrożone wiśnie lekko wciskając je w masę palcem (fot.3). Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta (fot.4). Piec około 60-70 minut w temp. 180ºC. Studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej smakuje na drugi

Świat Ciasta
Kokosowa granola z ananasem i suszoną wiśnią 111

dopiero wtedy zalewamy podgrzanym mlekiem. Płatków owsianych nie gotujemy, ponieważ znacznie wzrasta ich indeks glikemiczny)1/6 świeżego ananasa, kroimy w kostkę1/2 gruszki, kroimy w kostkę garść suszonej wiśni 1 szklanka mleka krowiego 1,5 % (może być sojowe)3-4 łyżki mleka kokosowego opcjonalnie miód lub syrop klonowy  Mleko krowie podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym. Do miseczki wkładamy kilka(...)łyżek granoli, pokrojone w kostkę owoce i suszone wiśnie. Całość zalewamy ciepłym mlekiem, możemy polać miodem bądź syropem klonowym

Mango Papaja
Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami i wiśniami z kardamonem 127

odrobinie oleju, aż naleśniki nabiorą lekko złocistej barwy.Dodatki do naleśników:3 brzoskwinie,6 łyżek brązowego cukru,6 łyżek masła,120 ml likieru gruszkowego (opcjonalnie),konfitura z wiśni z kardamonem.Na patelni, na której były smażone naleśniki, roztopić masło. Dodać cukier i chwilę przesmażyć. Wszystko robić na średnim ogniu, żeby cukier nie przypalił się. Dodać brzoskwinie obrane(...)kłaść kolejno naleśniki i z obu stron zanurzać je w nim. Naleśniki składać w dowolny sposób, na wierzchu układać plastry brzoskwiń, w środek których nakładać po łyżeczce wiśni z kardamonem. Podawać na gorąco i rozkoszować się wspaniałym smakiem i aromatem :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami 140

Składniki: 2 szklanki mąki,200 g masła,100 g masy marcepanowej, 1/2 szklanki cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 łyżki mleka,1 garść suszonych wiśni.  Przygotowanie:    Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane(...)suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze jak będzie miejscami w kawałkach. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut

Aga w kuchni
Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami 123

słono). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce ze słoika.Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiegonadzienie (u mnie wiśnie ze słoika)Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko - chodzi o to, żeby wyrównać zagniecenia).W zależności od tego(...)jaki mamy kształt płatu ciasta kroimy wzdłuż przekątnej (koło) lub ukośnie na trójkąty (prostokąt). Musimy uzyskać długie trójkąty o podstawie około 6-7 cm.Nakładamy wiśnie lub dżem na szerszą część trójkąta i zawijamy rogaliki zaczynając tego brzegu.Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Naleśniki z twarożkiem - wiśniami i świeżą miętą 151

kocha naleśników, a ileż pomysłów na ich nadzienie w każdym domu...moje dziś pieszczą podniebienia wiśniami w syropie i świeżą miętą... Składniki na ciasto: 1/2  l mleka Mąka krupczatka i pszenna ok. 40 dag z przewagą pszennej Sól 3 łyżki oliwy 1-2 jajka Miksujemy, mąkę sypiemy tyle ile zabierze mleko, aby wyszła konsystencja lekko lejąca Farsz(...)cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony lub składamy na kwadraty. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na talerzu posypujemy je  cukrem pudrem, układamy wiśnie w syropie i świeżą bazylię. Zapach i smak jak u Mamy

Apetyczna babeczka
Szybki placek z wiśniami 164

szklanki mąki tortowej*,  100 g  margaryny,  3/4 szklanki cukru*,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3 jajka,  1 cukier wanilinowy,  300 g wiśni (u mnie mrożone), 1/2 szklanki mleka*. *(szklanka na 250 ml) Przygotowanie:   Cukier ucieramy z margaryną. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajmy jajka, mleko i na wolnych(...)obrotach ucieramy mikserem ciasto. Taką masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy wiśnie. Pieczemy ok. 50-60 min w 170 stopniach

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania