golabki w sosie pomidorowym - 666 przepisów (strona:24/45)

A la gołąbki szybko i pysznie 124

Rewelacyjne danie, smak jak gołąbki a mniej pracy. Bardzo nam smakowało, mogę bez obawy polecić to danie. Przygotowanie klopsów – w małym garnuszku ugotować ryż. Woda musi być osolona. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie mocno wycisnąć wodę. Do miski wrzucić mięso, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, ugotowany ryż, majeranek. Wymieszać i doprawić do smaku solą(...)lekko nabrać „rumieńca”. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić klopsy, przykryć i gotować 10 minut. Przewrócić klopsy na drugą stronę. Gdyby woda się wygotowała, trzeba uzupełnić wodę. Gotować następne 10 minut. Delikatnie zamieszać. Sos można zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i wlać do wrzącego

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z mięsem i ryżem. 131

Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. Sos przygotowuję osobno. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)maśle Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem

O kuchni z uczuciem
szybkowar-gołąbki o smaku kurczaka po węgiersku... 189

szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować z 30 minut, zostawić w szybkowarze najlepiej na całą noc, rano gołąbki można wyjąć bez "rozwalania się" w całości można je podać z sosem pomidorowym, lub innym, my lubimy je jeść takie do pieczywa na zimno..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki 143

garnek z wrzątkiem. Na dnie poukładać resztki liści żeby nam się gołąbki nie przypaliły a następnie na nie układać gotowe gołąbki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. Składniki na sos pomidorowy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego woda 3 – 4 łyżki mąki pszennej łyżka śmietany kostka rosołowa, sól pieprz do smaku. Przygotować sos pomidorowy

Na słodko lub wytrawnie
Proste kotleciki w sosie pomidorowym 187

gołąbki bez zawijania . Składniki: Kotleciki: 500 g mięsa mielonego – u mnie z szynki wieprzowej 1/2 czerwonej cebuli 1 jajko M 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam takiej ) olej do podsmażenia kotlecików – użyłam rzepakowego od Woj-len Sos pomidorowy: 500 ml passaty pomidorowej

Słodkie okruszki
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 142

duża cebula 1/2 szklanki surowego ryżu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego) sól Sos: 1,5 litra przecieru pomidorowego ( przepis znajdziesz  tutaj  ) lub kupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeży koperek Sposób wykonania(...)czasie gołąbki wyjmujemy z garnka. Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy oraz koncentrat. W osobnej misce mieszamy śmietanę z mąką. Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy energicznie i wlewamy z powrotem do garnka. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką oraz solą. Gołąbki wkładamy do sosu i podgotowujemy na małym ogniu przez 10 minut

Qchnia po prostu
Gołąbki bez zawijania z kaszą i soczewicą 163

rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Piekarnik rozgrzać do 180*c na grzaniu góra-dół, gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem do połowy wysokości, przykryć folią aluminiową zapiekać 35 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym Smacznego

Wanilia i Kardamon
Gołąbki z młodej kapusty 172

młodej kapusty 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 400-500 g ryżu białego lub naturalnego 250 g przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem) 4 duże cebule sól, pieprz rosół - bulion do duszenia gołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej(...)gołąbki będą się gotowały. Na każdy liść nałożyć farsz i zwinąć. Boki wcisnąć delikatnie do środka. Ułożyć gołąbki, tak aby do siebie ściśle przylegały. W osobnym garnku zagotować bulion i zalać nim gołąbki. Garnek przykryć i gotować gołąbki ok godziny. Po tym czasie wywar można odlać i przygotować z niego sos

Ze smakiem i z pasją
Gołąbki bez zawijania 133

gołąbki bez zawijania. Fajny pomysł, gdy mamy do przygotowania rodzinny obiad - bo dużo ich wychodzi, więc wszyscy się najedzą do syta. Smacznego!   Składniki: 1 kg mielonego mięsa 1 woreczek ugotowanego ryżu pół główki małej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego natka(...)stron na rozgrzanym oleju. Do garnka o dłużej średnicy wlewamy ok. 2 szkl. wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem i do wrzącego sosu dodajemy usmażone gołąbki. Dusimy je ok. 25 min na wolnym ogniu do miękkości. Na ok. 10 min przed końcem dodajemy posiekaną natkę pietruszki

psgotujemy
Gołąbki 145

przyszedł ten dzień gdy postanowiłam zrobić najprawdziwsze gołąbki. Składniki: główka kapusty, 1,5 kg mięsa, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy. Przygotowanie: Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę. W gorącą wodę wkładamy kapustę i trzymamy ją tam ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy kapustę, oddzielamy zmięknięte liście, a pozostałą część(...)była miękka. Po ugotowaniu część wywaru odejmujemy i na jego bazie robimy sos pomidorowy. Do wywaru dodajemy sos lub koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku i gotujemy aż zgęstnieje. Niektórzy do mięsa dodają również ugotowany ryż, ja u kogoś zjem, ale jak robię sama to wolę typowo mięsne gołąbki

Państwo Wojtczuk gotują
Dietetyczne oszukane indycze gołąbki 116

kombinuje jak mogę by dania, które do tej pory lubiła zmienić na bardziej dietetyczne ale równie smaczne. Dlatego postanowiłam zrobić oszukane gołąbki z mięsa indyczego i ryżu jaśminowego, ale nie smażone tylko ugotowane w sosie pomidorowym. Wyszło pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki wegetariańskie 332

wyciągnięciu z wody na środek liścia nakładamy porcję nadzienia (ilość zależna od wielkości liścia) i zawijamy w zgrabne gołąbki :-).Gołąbki układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy odrobiną bulionu lub dowolnym sosem (najlepiej pomidorowym lub szpinakowym) i zapiekamy przez 20 min, w 190 st. C.Filed under: Dania wegetariańskie

kuchcikownia
Ziołowy sos pomidorowy z cukinii 127

przekonacie się w dalszej części. 1,5kg. cukinii 0,5kg. cebuli dwie duże marchewki sól 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 ostrej papryczki 0,5kg. brązowego cukru 400g. koncentratu pomidorowego świeże zioła – dodaję pęczek (do kupienia w doniczkach, standardowy rozmiar, nie XXL) bazylii, szczypiorku i majeranku, pół pęczka mięty i sporo rozmarynu. Oregano suszone 1 szklanka octu(...)tutaj blender dobrej jakości, ważne, by w sosie nie było grudek. Można dodatkowo przetrzeć przez sito. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy, lub używamy od razu do przygotowania pysznych potraw. Smacznego! RADA: Ja używam octu smakowego, winnego lub jabłkowego. To dodatkowo wzmocni smak sosu. Tak przygotowany sos stanowi doskonały dodatek do tradycyjnych gołąbków. Może posłużyć jako sos do pizzy

MarcinChef
Sos pomidorowy 132

Najszybsza i najprostsza wersja sosu do gołąbków i nie tylko - według przepisu mojej mamy. Trochę inny sos na bazie soku z pomidorów możecie znaleźć tutaj.Składniki:1 cebulkaolejmąkagorąca woda koncentrat pomidorowykostka rosołowasól, pieprzSposób przygotowania:1. W rondelku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy na małym ogniu.2. Do rondelka z mąką wlewamy 1,5 szklanki gorącej wody(...)się grudki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, kostkę rosołową i chwilę gotujemy, aż cebula zmięknie.3. Dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku (u mnie zazwyczaj 2-3 łyżki), mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku i jeszcze chwilkę dusimy.4. Podajemy między innymi do gołąbków czy makaronów.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sos pomidorowy 145

Przepisów na sos pomidorowy jest oczywiście wiele. Ten poniżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie(...)potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki, gładko zblendowany lub zachowujący strukturę drobnych kawałków warzyw. Teoretycznie można go też stosować zarówno na ciepło jak i na zimno, aczkolwiek najlepiej smakuje ciepły. Sos pomidorowy 2015-03-06 23:33:51 Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem śródziemnomorskich ziół oraz czosnku. Pasuje do szerokiego wachlarza potraw, a przy tym łatwo

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania