filet z łososia - 937 przepisów (strona:22/63)

Smażony łosoś w ziołach 135

ręką, skutkiem czego powstała ta propozycja, którą szczerze polecam :)Składniki:- filety z łososia- cytryna- zioła prowansalskie- rozmaryn- tymianek- kurkuma- sól- pieprz- tłuszcz do smażenia Filetów używamy tyle, ile jest nam potrzebne - ja miałam jeden dość duży, który pokroiłam na trzy kawałki. Jeśli nas filet jest ze skórą, to ją odcinamy.Teraz traktujemy naszą rybkę z dwóch stron przyprawami - najpierw(...)będzie miała ładny kolor :) Teraz pora na smażenie - ile osób, tyle opinii na temat tego, którego powinniśmy użyć. Większość optuje za masłem, najlepiej klarowanym, mnie osobiście również bardzo smakuje łosoś smażony na smalcu. Nie polecałabym za to zwykłej margaryny do smażenia, jest w niej moim zdaniem za dużo wody.Czas smażenia nie jest długi - wystarczy raptem kilka minut z każdej strony

Kulinarne zapędy Kokosa
Łosoś Yuan Yaki 107

nosi jego imię do dziś. Popularne jest dodawanie do marynaty plasterków yuzu, limonki lub kabosu (rodzaj japońskich owoców cytrusowych). Łosoś Yuan Yaki. 鮭の幽庵焼き .   Składniki (ilość według potrzeb): - filet surowego łososia bez skóry Marynata – proporcje 1:1:1 - sos sojowy - Mirin - sake - 1 limonka lub cytryna   Łososia kroimy w większą kostkę (można też na plastry). Szykujemy marynatę (ilość

mojewypiekiinietylko
Łosoś po toskańsku – ryba w sosie po włosku 703

Poza tym można ją podać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Za każdym razem będzie inna ale zawsze smaczna i syta. Łosoś po toskańsku Składniki: 4 porcje 600 g fileta z łososia 1 mała cebula 10 suszonych pomidorów w oliwie 1 czosnek solo 200 g philadephia 150 ml śmietanki 250 ml buljong z kurczaka 150 ml białego wina wytrawnego

codojedzenia
Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego 98

bynajmniej mnie i nie zawiodłam się. Przepis Pascala, zaczerpnięty z Kuchni Lidla klik wart jest polecenia, więc polecam Smacznego! Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego filet z łososia 4 jabłka obrane bez gniazd nasiennych 1 koper włoski 1 szalotka pokrojona w piórka 100 ml śmietany 30 % 1 łyżka rodzynek 0,5 łyżeczki nasion kolendry

Pieguskowa Kuchnia
Łosoś teriyaki z bok choy i shiitake 145

dawna przyrządzam i jadam ryby z grzybami . Zachęcam również do wypróbowania przepisu na łososia z pesto lub łososia po azjatycku . Łosoś teriyaki Składniki: na 4 porcje 700 g fileta z łososia sok z połowy limonki 4 bok choy 250 g shiitake 100 ml jasnej soi 2 łyżki sezamowego oleju 100 ml octu ryżowego mirin 2 łyżeczki świeżego imbiru

codojedzenia
Duszony łosoś z koperkiem 146

Podobnie jak cytrynowo-miodowa pierś z kurczaka , ten łosoś to również danie w 30 minut. Składniki: filet z łososia (ok. 200 g) sok z 1 cytryny koperek - ilość wedle uznania sól pieprz  Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec

Szczęśliwa kuchnia
Duszony łosoś z koperkiem 148

Podobnie jak cytrynowo-miodowa pierś z kurczaka , ten łosoś to również danie w 30 minut. Składniki: filet z łososia (ok. 200 g) sok z 1 cytryny koperek - ilość wedle uznania sól pieprz  Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makaron. Pesto. Łosoś. 164

nagrzewać dodatkowo mieszkania. Ponad to danie proste i właśnie dlatego tak smaczne. Makaron z pesto z rukoli i łososiem składniki: dla 3 osób ulubiony makaron 3 filety z łososia skladniki na pesto: 2 spore garście rukoli 0,5 ząbka czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżki orzechów laskowych sól, pieprz wykonanie: Makaron gotujemy

Przysmaki Karolki
łosos w sosie bazyliowym 165

Dzisiaj zapraszam na łososia w sosie bazyliowymSkladniki:ok 0,5 fileta z łososiasol, papryka I sok z cytryny Sos bazyliowy:Bazylia- listki ok 200 ml smietany- cream fraiche ( gesta )ok 100-150 ml smietany fresh cream ( plynna )sol, pieprz, zabek czosnku0,5 lyzeczki cytrynyWykonanie:Sos- Do garnka wrzucic listki bazyli I cala gesta smietane. Polozyc na gaz I zagotowac(...)Jeszcze raz zblendowac.  Wlac reszte plynnej smietany, dobrze wymieszac. Przed podaniem podgrzac.Łosos:Nastawic piekarnik na 220 C I wstawic na 10 min blache, w ktorej bedzie łosos. Łososia doprawic sola I papryka. Dac na blache I skropic cytryna.Wstawic na 10 min.Smacznego

Smaki Edyty
Łosoś w galarecie. 136

mnie Pani Sylwia. Jak zrobić dobrego łososia w galarecie, takiego, żeby galaretka była smaczna i przezroczysta?  Przygotowując łososia w galarecie, musimy ugotować wywar. Należy wykorzystać pozostałości po wyfiletowanym łososiu, czyli kręgosłup, głowę, ścinki. Zawsze tego trochę pozostaje. Do zimnej wody włożyć te  pozostałości, dodać  marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy. Pod koniec gotowania  liść laurowy, ziele angielskie(...)specjalną wkładką ,obecnie są dostępne w sklepach. Jeżeli takiego nie  posiadamy to wykorzystujemy inny, najlepiej szeroki i płytki. Podgrzać  i do gotującego się wywaru, włożyć filety z łososia . Gotować około 10 minut na bardzo mały ogniu. Filety pozostawić do przestudzenia w wywarze, a następnie wyjąć i rozłożyć na półmisku. Mniej wprawnym proponuję ugotować filety

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś w galarecie z żurawiny 113

Wczoraj eksperymentowałam z żurawiną i łososiem. Galareta wyszła wspaniała. Jednak ... denerwują mnie skórki z owoców. Dlatego następną,  tą na święta zrobię  inaczej. Tu filet jest upieczony. W nowej, lepszej wersji ugotuję go w bulionie. A ugotowane owoce(...)żurawin przetrę przez sito.  Do tego obowiązkowo chrzan. Sos chrzanowy. Choć przyznam, że zjadłam dziś kawałek na lunch z octem balsamicznym. Jednak wybrałabym chrzan. filet z łososia świeży, taki aby zmieścił się do formy keksowej opakowanie żurawiny mrożonej 3/4 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny w proszku Filet upiekłam w folii na patelni

AZgotuj!
Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella 376

obiad w zabieganym tygodniu. Ja podałam klasycznie z frytkami i surówką. Polecam! Scroll down for recipe in English Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą (4 porcje) Składniki: 4 filety z łososia ze skórą (każdy po 170-200 g) 150 g jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki szpinaku, drobno posiekanego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

karmelowy
Duszony łosoś z awokado i pomidorkami koktajlowymi [ENG] 139

preferably wild) half an avocado some cherry tomatoes juice of half a lemon 1 tablespoon of rapeseed oil salt, pepper, dried vegetables PRZYGOTOWANIE Opłucz a następnie osusz filet z łososia. Ponacinaj go w poprzek tak aby nie uszkodzić skórki. Awokado pokrój w plastry i wsuń w miejsca nacięć ryby. Połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni z olejem(...)sokiem z cytryny. Nałóż przekrojone na połówki pomidorki (można je spokojnie zastąpić pomidorami malinowymi, wtedy połóż na filecie plastry nie grubsze niż 0,5 cm). Następnie nalej na patelnię wody i doprowadź ją do wrzenia. UWAGA! Wodę wlej obok łososia nie po nim. Ilość wody nie powinna przykrywać więcej niż 0,5 cm wysokości ryby. Przykryj i duś

Better Life By Auntie Ju
Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem 117

łososia skórka z 1/4 kiszonej cytryny ( link  do  przepisu  tutaj ) lub 4 plastry świeżej cytryny 8 bardzo cienkich plasterów solonego masła (np. Kerrygold, Lurpak lub Meersalz Butter) 8 cienki plasterków cebuli  pół pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku solanka - 3 łyżki stołowe soli rozpuszczone w takiej ilości zimnej wody, aby filet był całkowicie zanurzony(...)solance na 15 minut, dzięki temu ryba będzie bardziej soczysta. Po wyjęciu z solanki, przekroić filet na dwie części, każdą doprawić solą i pieprzem. Na folii aluminiowej położyć w podanej niżej kolejności: - 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli - 1 część filetu z łososia - pozbawione miąższu małe kawałki skórki z kiszonej cytryny (lub 2 plasterki świeżej cytryny) - znowu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania