300g filetu z łososia 1/2 pęczka koperku 1 mała cebula 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz 1/2 cytryny 2 łyżki oleju do smażenia 1. Filet z łososia i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. W misce dokładnie mieszamy łososia, koperek, cebulę, mąkę jajko, sól i pieprz. 2. Na rozgrzanej patelni teflonowej wysmarowanej
Szefowa kuchnipysznie i na świeżym powietrzu. Łosoś i szparagi to duet idealny - a przepis bardzo, bardzo prosty :) SKŁADNIKI (dla 4 osób 1 porcja ok. 375 kcal) 600 g fileta z łososia bez skóry pęczek zielonych szparagów 2 łyżki tartego parmezanu oliwa z oliwek sól pieprz cytrynowy sok z cytryny PRZYGOTOWANIE Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy
Moje Kuchenne Rewelacjesmaków: sera pleśniowego, wędzonego łososia i sałaty. Do tego lampka schłodzonego wina i ... rozmarzyłam się :)) Składniki: garść kruchej sał aty kawałek sera pleśniowego (gatunek dowolny) 1 filet z łososia wędzonego (ok 150g) oliwa z oliwek sok z cytryny świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Łososia pokroić w dużą kostkę
Walijskie PichcenieZupa rybna z łososia i mintaja dla niecierpliwych – łatwa i szybka do zrobienia, ale zarazem bardzo smaczna i dobrze wyglądająca. Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g fileta z łososia 250 mrożonego mintaja 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka (125g) 1 mała cebula (100g) 2 nieduże ziemniaki (300g) 1l bulionu warzywnego (może być z kostki) 750ml wody 1 łyżka masła
Kulinarna Pokusaprzyjęciu urodzinowym czy zbliżającym się sylwestrowym.Składniki :40 dag filetu z łososia1 łyżka majonezu1 łyżeczka musztardy Dijonłyżka siekanego koperkusól, pieprz2-3 łyżki wody 1 duży ogórek zielonyPrzygotowanie :Filet z łososia rozdrobniłem trochę nożem a następnie zmieliłem używając robota. Do zmielonego mięsa dodaję majonez, musztardę i wodę, mieszam i doprawiam solą i pieprzem.Dużego ogórka przecinam na pół
Mechanik w kuchnifirmą mleczarską Mlekovita.Przydatne linki znajdziecie na końcu wpisuSkładniki:30 dag filetu z łososiasólświeżo mielony pieprz1/2 cytryny3 łyżki masła z czosnkiem Mlekovitapól pęczka koperku200 ml śmietany 12% MlekovitaWykonanie:Filet z łososia oprószamy dokładnie solą i pieprzem, zawijamyw folię aluminiową, podpiekamy ok 15 minut w temp 170 st. po tym czasie odkrywamy, zapiekamy jeszcze ok 3 minut. W rondelku rozpuszczamy masło
Z Majeczką w kuchnicytryny oraz dużą ilością czarnego młotkowanego pieprzu - jest idealnie soczysty i bardzo aromatyczny. Do tego sałata, pełnoziarnisty ryż - pyszny i zdrowy obiad gotowy w kilka chwil! Składniki: filet z łososia bez skóry - cztery kawałki szerokości ok 3 cm każdy 1 duża, soczysta cytryna pieprz czarny młotkowany - 1 czubata łyżeczka sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Fileciki oprószyć solą(...)Jeśli nie macie młotkowanego można utłuc ziarna w moździerzu, albo zawinąć ziarna w serwetkę i potraktować je tłuczkiem do mięsa:) Zostawić rybę na 10 minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć filety na złoto z obu stron. Przełożyć na folię aluminiową, skropić ponownie sokiem z cytryny, posypać skórką otartą z cytryny. Zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego
Kulinarne Inspiracjesię z Wami przepisem na łososia zapiekanego w maśle czosnkowo- ziołowym. Ryba tak przyrządzona jest niezwykle soczysta i aromatyczna a dodatkowo pływa w przepysznym masełku Składniki: 400 g fileta z łososia 100 g masła extra o temperaturze pokojowej 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu ½ cytryny 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Łososia umyć i osuszyć
Ola la LCHFsmakowało to danie. Tagliatelle z łososiem, cukinią i mascarpone porcja dla 4 osób Składniki: 350 g makaronu tagliatelle ( z mąki durum, możecie zastąpić bezglutenowym ) 250 g mascarpone 1 filet z łososia ( około 200 g ) 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki tartego parmezanu/cheddara sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Musi być lekko twardy. Czosnek drobno posiekać, cukinię obrać
JaglusiaŁosoś to idealny pomysł na obiad, rybę zwykle podaję z kaszą jaglaną i warzywami. Dzisiaj w pysznej marynacie z dodatkiem czarnego sezamu . Składniki: filet z łososia 2 łyżeczki czarnego sezamu pieprz szczypta soli himalajskiej łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Sos sojowy
Kukuleczkiszalotkowym sosem winnym Kochany łosoś, zawsze mile widziany na moim stole. Usmażony na maśle, podany z szalotkowym sosem na białym winie. Polecam. Miłego, słonecznego weekendu ! Składniki: 2 filety z łososia bez skóry 250 g młodej marchewki 2 gałązki rozmarynu 1 cytryna 1 garść rozmrożonego zielonego groszku 2 szalotki 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego
Wino Francja Kuchniaobiad. Hamburger z łososiem to źródło zdrowych węglowodanów, pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych Omega-3. Propozycja idealna. Składniki na 2 burgery: 2 bułki grahamki 1/2 dużego fileta z łososia 4 pieczarki 1/2 cebuli Garść mixu sałat 1 łyżeczka oliwy Pieprz Sos: Koperek Jogurt Sół himalajska 1 ogórek gruntowy 1/2 ząbka czosnku Pieprz Sól himalajska Przygotowanie: Pieczarki i cebulę kroimy
Czarnawisienkawłaśnie są szaszłyki z łososiem. Łosoś w marynacie z sosem worcestershire świetnie dopasowuje się do delikatnej cukinii i słodkich pomidorków koktajlowych. Warto spróbować. Składniki dla 4 osób: 500g fileta z łososia 24 pomidorki koktajlowe 2 wąskie cukinie* Marynata 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki sosu worecestershire 1 łyżka oleju szczypta pieprzu Patyki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie przez
Pełny talerznieprzyzwoicie wczesnej porze, udało mi się zrobić jedynie zdjęcie przed pokrojeniem i dodaniem składników sałatkowych (m.in. słodkiego sosu koperkowego). Zaraz potem całość zniknęła... Składniki: 300 g świeżego fileta z łososia 5 łyżek soli 5 łyżek cukru 1 szklanka świeżej żurawiny (ewentualnie suszonej) 1 cebula Wykonanie: Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Ułożyć w naczyniu o dopasowanym rozmiarze. Żurawinę posiekać
zadanie-gotowaniedaniu. PS Marzenie udało się jakoś natknąć w polskim sklepie na łupacza (!) i być może można z tego wysnuć wniosek, że za słabo szukam. Być może. ;) Składniki: filet z łososia, pstrąga łososiowego lub dużego pstrąga (około 500 g) kilka łyżek mąki 75 g roztopionego masła z solą morską kilka łyżek płatków owsianych 1 łyżka whisky sos: 2 łyżeczki majonezu
zadanie-gotowanieuwielbiam :) Mój łosoś tak jak widać z cukinią, suszonym pomidorem, jarmużem, do tego ząbek czosnku i trochę pestek z dyni. Jako dodatek ryż naturalny brązowy :) Składniki: filet z łososia mała cukinia 1 ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów garść pestek z dyni świeża kolendra sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyłam pokroiłam
kruche babeczkiwygodniej. Mój łosoś stał w lodówce, już w oleju, ponad tydzień, cały czas tak samo pyszny! Polecam! Przepis szefa kuchni Michała Koteckiego Składniki: 500 g świeżego fileta z łososia 500 ml soku z cytryny lub soku cytrynowego cytrynki z butelki 100 g białej cebuli. 50 g zielonego, marynowanego pieprzu. 500 ml oleju ( użyłam słonecznikowego) sól
Stare GaryDziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach. Na 4 porcje: 4 filety z łososia ze skórą 3 łyżki sake 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy) 1.5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka wody Opcjonalnie olej do smażenia
Smaki Przyprawy i KoloryDziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach.Na 4 porcje:4 filety z łososia ze skórą3 łyżki sake3 łyżki sosu sojowego3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy)1.5 łyżki brązowego cukru1 łyżka wodyOpcjonalnie olej do smażeniaSpory chlust sake też do smażeniaNajpierw rozpuszczamy
Kulinarna rozmowa