przygotowany na sposób podany w poniższym przepisie jest połączeniem wyjątkowej delikatności i świeżości z mocniejszymi akcentami imbiru, czosnku i chili w tle. Szczerze polecam! Składniki: 300 - 400 g fileta z łososia 4 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki płatków chili sok z 1/2 cytryny szczypiorek(...)Wykonanie: Filet opłukać, dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem i zdjąć delikatnie skórę. Wymieszać płynny miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek. Filet umieścić w foliowej torebce i wlać do niej połowę marynaty. Delikatnie wmasować w łososia i pozostawić na 1 godzinę w lodówce. Do pozostałej części marynaty dodać sok z cytryny. Po upływie godziny przecedzić przez sitko wyciskając
zadanie-gotowanieszczególności osobom zapracowanym i tym którzy nie mają czasu lub chęci na długie przebywanie w kuchni, danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki : 2 filety z łososia 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżka mirinu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę kawałek imbiru starty(...)ryżowy, olej sezamowy, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Łososia umieścić w marynacie i odstawić na około 15 minut. Od czasu do czasu polewać łososia marynatą lub obracać rybę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej łososia po kilka minut (4-5) z każdej strony (zależy od grubości filetów). W czasie smażenia można podlewać rybę pozostałym sosem terijaki
Codzienne Gotowanietygodniu. Stosuję zawsze mój ulubiony przepis. Łosoś po azjatycku to wspaniałe danie i samo zdrowie. Łosoś – ulubiony przepis Składniki 4-6 porcji 800 g fileta z łososia 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki chili w proszku 6 łyżek klonowego syropu 6 łyżek jasnej soi sok 2 limonek 1½ łyżeczki ziemniaczanej mąki 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez(...)suszonych płatków chili 2 łyżki czarnego sezamu Dodatki biały ugotowany ryż Nastaw piekarnik na 275ºC. Osusz rybę, posól i dopraw chili. Ułóż filety w żaroodpornym naczyniu skórką do dna. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz łososia przez 12 minut. Ryba powinna być w środku błyszcząca. W między czasie ugotuj sos. Roztop masło. Dodaj czosnek i płatki chili. Zeszklij delikatnie
codojedzeniaporcje): - 300 g świeżego filetu z łososia - pół szklanki kaszy kuskus - pół cytryny - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - pesto Jeżeli łosoś posiada skórę należy oczyścić ją z łusek i zdjąć z fileta, tak aby nie uszkodzić mięsa. Wykorzystamy ją jako chrupiącego chipsa. Zmieszać(...)sobą łyżeczkę musztardy, dwie łyżeczki soku z cytryny i pół łyżeczki pieprzu, natrzeć nimi łososia i pozostawić na 2 godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, filet z łososia i wcześniej zdjętą skórę przekroić na pół i ułożyć na blasze. Łosoś powinien leżeć w piekarniku bliżej drzwiczek, a skóra z tyłu, ponieważ w tylnej części piekarnika zazwyczaj panuje
Cook&Lovepostanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam więc nuty smakowe, które idealnie się z nimi uzupełniają - cytrynę oraz świeżą miętę. Makaron z pesto pistacjowym i łososiem robi się prościutko, a w efekcie otrzymujecie smaczne, sycące danie - makaron i kawałki łososia skąpane w pysznym, kremowym sosie! :) Makaron z pesto pistacjowym i łososiem Składniki / na 4 porcje: pesto(...)zmikusj, do uzyskania gładkiego pesto. Pesto może być gęste, ponieważ później rozrzedzimy je wodą z gotowania makaronu. Na dużej patelni rozgrzej odrobię oliwy i usmaż na niej filet z łososia ok. 5-7 minut z jednej strony i 3-5 minut z drugiej, aż filet będzie lekko rumiany na wierzchu i usmażony w środku. Ja skorzystałam z łososia
Chilli Czosnek i Oliwafilety z łososia po około 250 gramów - 1 pomarańcza - pieprz - sól Przygotowanie: Łososia oczyszczamy i osuszamy. Pomarańczę parzymy. Odcinamy kawałek z początku oraz końca owocu i wrzucamy go do wody, na parze z której gotować będziemy łososia. Wodę uzupełniamy również o sól. Rybę układamy skórą do dołu w garnku. Doprawiamy pieprzem. Na wierzchu filetów układamy cienkie plasterki pomarańczy
Życie zamknięte w smakubazie jogurtu - z czosnkiem lub koperkiem. Polecam inspiracja tutaj składniki - 2 porcje ok 400 g filet z łososia ze skórą (miałam dzikiego łososia pacyficznego) pesto sól, pieprz cytryna przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Filet podzielić na dwie części. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, dwukrotnie większe od filetów. Na każdym kawałku położyć jeden płat ryby, skórą
Stare Garynaszych polskich jezior. Była mrożona, ale i tak smakuje o niebo lepiej niż „marketowa”. Lekko, smacznie, szybko i zdrowo Roladki z łososia na parze 500 g filetów z łososia bez skóry 2 marchewki 1 por (zielona część) sól, pieprz, tymianek przyprawa do ziemniaków ziemniaki Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Marchewkę pokroić w równe
Pieguskowa Kuchniadiabetyków . Liście roszponki mają łagodny smak z subtelną nutą orzechowego aromatu, stanowią bazę do sałatek. Im mniejsze listki, tym bardziej aromatyczne. Sałatka z łososia wędzonego i roszponki. Składniki: - filet z łososia wędzonego ok. 800 g (bez skóry) - 2 średnie cebule czerwone - 1 cebula biała - kilka korniszonów - garść kaparów - 3 łyżki oliwy cytrynowej ( domowa ) - różowa sól himalajska - pieprz grubo mielony
mojewypiekiinietylkopatelnia jest duża ). Pomarańcza świetnie pasuje do kopru włoskiego – uspokaja jego mocno anyżowy smak i łagodzi tłustość łososia. Nic więcej nie potrzeba. Łosoś smażony z fenkułem: 2 filety z łososia bez skóry 1 duży koper włoski (fenkuł) sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakucoraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna – u mnie tym razem w formie duszonej. Łosoś z ziemniakami hasselback: 4 filety z łososia kilkanaście małych ziemniaków (długości ok. 5-6 cm) – 3-5 na osobę sok z cytryny rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego) 2-3 łyżki klarowanego masła
Poezja smakuzupełnie wywindowała... Tą rybkę robiłam już bardzo dawno i wygrzebałam to zdjęcie z mojego archiwum. Możemy użyć różnych gatunków ryb, choć przyznam, że łosoś smakował super! Składniki: 2 filety z łososia 2 gałązki świeżego rozmarynu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. 2. Naczynie żaroodporne natrzeć olejem
Kuchnia domowa Anijest nie tylko zdrowy, ale także niskokaloryczny. To alternatywa dla ciężkich, smażonych mięs oraz dla osób na dicie lub szczególnie dbających o linię. Łosoś na parze - przepis: Składniki: filet z łososia (u mnie 30 g, po podzieleniu wystarczył na 2 porcje) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sok z 1/2 cytryny sól morska świeżo mielony kolorowy pieprz
Moje Qulinariawymyśliłam sobie pomidory, a kawior pominęłam. Wyszło pysznie dla podniebienia i przyjemnie dla oka :) Składniki na 2 duże tatary: 200 g tatar z łososia Suempol lub 200 g fileta z łososia, który musimy samodzielnie posiekać 50 ml oliwy z oliwek kawałek cukinii 1 pomidor kiełki rzeżuchy do przybrania 1 łyżka wasabi 50 ml sosu sojowego 4 łyżki soku
Blondynka Gotuje