filet z łososia - 937 przepisów (strona:13/63)

Szaszłyki z łososia 196

mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia.     Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny(...)mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków   Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą, szałwią i wędzoną papryką (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskiem 193

filet z łososia od Pan Łosoś to dzisiaj do piekarnika wjechał łosoś ze szpinakiem, zapieczony w cieście francuskim i posypany płatkami migdałowymi Składniki: 600 g filetu z łososia Suempol ,  1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 50 g płatków migdałowych, 1 żółtko, pieprz czarny mielony, sól. Przygotowanie: Filet z łososia myjemy

Aga w kuchni
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 177

razy co 15 minut ubijając aż do całkowitego zamrożenia lodów. Jeżeli macie maszynkę do robienia lodów to oczywiście sprawa jest o wiele prostsza i mniej skomplikowana. Przygotowanie łososia Filety pokroić w paski o długości ok. 10 - 15 cm i szerokości 3 cm. Podane składniki na marynatę wymieszać ze sobą i dokładnie wysmarować nią paski łososia. Zawinąć

Jadło i czytadło
Wykwintny łosoś z camembert i zielonym pieprzem 126

specjalne zamówienie" i okazał się strzałem w dziesiątkę :)  Mam wrażenie, że już wkrótce ponownie zagości na naszym stole.  Łosoś pod camembert z zielonym pieprzem SKŁADNIKI: łosoś - filet około 500 g 8 plastrów cytryny 5 - 6 łyżek oliwy natka pietruszki pieprz zielony marynowany 1 okrągły ser camembert sól morska młynek - do smaku  PRZYGOTOWANIE: Łososia filetujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczony łosoś z buraczanym purée i awokado 162

się” od super składników, jest świetnie skomponowana smakowo, bogata w zdrowe tłuszcze, a dzięki wykorzystaniu upieczonych wcześniej buraków – do przygotowania w kwadrans. Składniki na 2 porcje: 2 filety z łososia pozbawione skóry i ości (najlepiej dzikiego) 2 nieduże awokado 4 małe upieczone buraki około 1-cm kawałek korzenia świeżego imbiru około 2 łyżki soku z limonki + drobno otarta(...)całego owocu kilka plasterków czerwonej cebulki (opcjonalnie) 2 łyżeczki oleju kokosowego świeża kolendra do podania nierafinowana sól, pieprz i suszony imbir Skórkę z limonki drobno otrzeć, odłożyć. Filety z łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby polać połową łyżki soku z limonki, posolić, posypać pieprzem i suszonym imbirem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić

Even Better Food
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 388

łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać olej z trzema rodzajami suszonej papryki oraz jednym ząbkiem czosnku, startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę. Filety ryby posolić z obu stron i natrzeć mieszanką oleju i przypraw (wykorzystać około 1/4 – 1/3 oleju(...)oleju (w razie potrzeby dodać kilka kropel oleju więcej). Wyjąć z piekarnika naczynie, temperaturę pieczenia zwiększyć do 175°C. Do papryki dodać pozostałe warzywa – wymieszać. Na warzywach ułożyć filety łososia, całość ponownie wstawić do piekarnika i piec zależnie od grubości ryby, około 8 – 13 minut. Smacznego! Łosoś nie powinien być wypieczony nadmiernie, by nie stał się suchy. Lepiej jest

Even Better Food
ŁOSOŚ W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z JABŁKAMI I ROZMARYNEM 139

zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia". Abyśmy mogli nadal korzystać z miodu i jego dobroczynnych właściwości, ratujmy pszczoły!   Dla 4 osób: ● 4 filety z łososia (ok. 200 g każdy) ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki miodu ● 4 łyżki musztardy Dijon ● 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ● 2 ząbki czosnku ● sok z ¼ cytryny(...)słodkie jabłka ● masło do smażenia   Przygotowanie: Filety z łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W płaskim naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, czosnek i sok z cytryny. W przygotowanej marynacie obtocz rybę, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybę przełóż do naczynia do pieczenia, piecz około 15 minut w temperaturze 190°C. W międzyczasie obierz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Łosoś z warzywami w sosie chrzanowym 121

okazję staram się przygotować danie z tej ryby. Gotowany z warzywami na parze, polany sosem chrzanowym,  posiada wyjątkowy smak.Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu  marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy na drobne, łososia

W kuchennym oknie Ewy
Rillettes z łososia 142

pyszne smarowidło jest doskonałą alternatywą dla wędlin i serów, a przygotowanie zajmie niewiele czasu.  Tak podane rillettes może być ozdobą szwedzkiego stołu Składniki: 350 g świeżego fileta do łososia 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub miękkiego masła (użyłam 1 łyżkę oliwy) 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki posiekanej natki(...)kolendry 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (ewentualnie jeśli lubicie) 1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub mielonej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut

Codziennik Kuchenny
Penne z łososiem i szpinakiem 137

jest aromatem parmezanu, czosnku i gałki muszkatołowej - to zdecydowanie podkreśla wyjątkowość tak podanej ryby. Propozycja szybkiego, pysznego i zdrowego obiadu na dzisiaj :) Składniki na 2 porcje: 250 g łososia (filet)  250 g szpinaku (liście) 100 g makaronu pełnoziarnistego (penne) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa(...)szczypta Przygotowanie: Łososia oczyść ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki - dopraw solą i pieprzem. Na patelni (nieprzywierającej) rozpuść masło i przesmaż łososia z obu stron - z każdej ok. 2-3 min. i przełóż do miseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka - przesmaż na tej samej patelni. Do cebuli wrzuć szpinak i czosnek (przeciśnięty przez praskę) - wymieszaj i duś

Alutka-Gotuje
Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym 179

Proste danie, które przyrządzimy w kilkanaście minut, w sam raz na letni obiadek. Łososia z makaronem łączy pyszny sosik ze śmietanki z dodatkiem aromatycznego koperku. składniki: 400 g łososia (filet bez skóry) 1 cebula 200 ml śmietanki 30 % 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej kokosowy do smazenia ok 300 g makaronu, u mnie kolorowa wstążka Wstawić wodę(...)makaron. Łososia pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obarć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Przyrumienić cebulkę. Dodać pokrojonego łososia. Smażyć chwilę aż łosoś zmieni kolor. Następnie wlać śmietankę. Dodać koperek i wszystko razem dusić aż sos zgęstnieje. Makaron ugotwać al'dente. Dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Delikatnie wymieszać i nałożyć na talerze

Monia miesza i gotuje
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 190

tego, że na straganach można dostać jeszcze piękne szparagi, bo potem może nam ich zabraknąć! Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki: 1 pęczek szparagów (7-9 sztuk) filet z łososia (ok.400g) 2 żółtka 2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku garść posiekanych listków świeżej bazylii 1/5 szklanki białego, półwytrawnego wina garść startego parmezanu parmigiano reggiano (lub grana padano(...)formy Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy, obieramy i odcinamy łykowate końce. Gotujemy je w sporej ilości posłodzonej i osolonej wody z dodatkiem masła ok.10minut (od wrzącej wody, do miękkości). Filet z łososia dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na 3 plastry o grubości ok.1-1,5cm. Każdy plaster dokładnie osuszamy ręczniczkiem papierowym, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i skraplamy sokiem z cytryny. Ugotowane

Symfonia Smaków
Czarny łosoś z sosem Veloute 202

wielu, wielu lat. Uwielbiam ją pod każdą postacią! Do wspaniałego sosu, który może stanowić bazę do wielu potraw, tym razem dobrałam dodatki w wersji deluxe, a są nimi filet z łososia opiekany w maku oraz cudownie czarny makaron.  Mam nadzieję, że przepis spodoba się nie tylko "czarnym charakterom." Myślę, że pokochają go również Ci z Was, którzy cenią(...)sobie prostotę w wersji luksusowej, bo takie właśnie jest to danie.  Składniki: filet z łososia (ilość zależna od apetytu)  mak świeżo zmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina

Garniec Magalie
Łosoś z młodymi ziemniaczkami, szparagami i sosem koperkowym 155

Składniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100 g), - 3 młode ziemniaki  (ok. 210 g), - 6 szparagów (ok. 138 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g) - cytryna, - sól, - pieprz, - koperek, - ½ opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g). Sposób przygotowania: 1. Filet z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy łososia obustronnie na patelni teflonowej

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczony łosoś z wędzonym boczkiem 172

wędzonym boczkiem. Takie połączenie jest świetne, boczek fajnie się wytapia i daje dodatkowy aromat. Znowu mamy proste danie, w którym łączymy różne smaki z powodzeniem. Składniki: filet łososia ok 1 kg porcjujemy na 5 mniejszych plastrów  5 plastrów wędzonego boczku pieprz cytrynowy sól  szczypta papryki ostrej Potrzebne składniki znajdziecie tutaj   Przygotowanie: Oczyszczonego i osuszonego łososia przypraw

Niezły Młynek