filet z łososia - 937 przepisów (strona:6/63)

Łosoś i pstrąg w galarecie 180

Składniki:1 kg filety z łososia,1 kg filety z pstrąga,1 kostka warzywna,4 łyżki żelatyny,4 jajka,2 marchewki,1 pietruszka,1 seler,1/2 groszku zielonego,1 pomidor,1/2  papryki,natka pietruszki.Przygotowanie:  Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową

Aga w kuchni
Delikatna zupa rybna 101

czarno cebule 1/2 cukinii 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu gałkę muszkatołową, sól, pieprz jogurt lub śmietankę do zupy 0,3 kg świeżego fileta z łososia 0,3 kg świeżego fileta z dorsza 0,1 kg wędzonego łososia Marchew, pietruszkę, seler, seler naciowy, kalarepę, ziemniaki obieramy, kroimy w zgrabną kostkę i zalewamy zimną wodą(...)opaloną cebulę. Gotowanie od zimnej wody wydobywa cały smak i aromat z warzyw. W miarę gotowania dodajemy cukinię, brokuły i kalafior. Jak wszystko zmięknie, dorzucamy pokrojone w kostki filety z łososia i dorsza. Gotujemy przez około 10 min. Ryba ma być jędrna i soczysta. Zupę zaprawiamy jogurtem bądź śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, posypujemy sporą ilością koperku. Dokładamy

ladykitchen
Łosoś smażony 113

postanowiliśmy, jak co roku - darować karpiowi życie.Kupiliśmy filety z łososia.Przyrządzimy je w sposób bardzo prosty.Składników niewiele:-filety z łososia-przyprawa do ryb-jedna cebula-olej   Cebulę kroimy w plastry i układamy na półmisku. Posypujemy ją przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.   Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na części. Posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i przekładamy na cebulkę.Pozostawiamy na ok. godzinę.   Na patelni rozgrzewamy olej, układamy łososia skórką

Maminek kulinarny
Dyniowe bliny z serkiem, łososiem i truskawkami 165

mąki gryczanej 200 ml ciepłego mleka 2 kopiaste łyżki puree z dyni jajko 10 g świeżych drożdży szczypta soli i pieprzu olej rzepakowy do smażenia łosoś i salsa: filet z łososia ok. 400 g ok. 2 cm pikantnej papryczki chili łyżka soku z limonki 6 truskawek pół pęczka szczypiorku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu dodatkowo: 4 łyżki serka Almette(...)dyni i mieszamy na gładką papkę. Dodajemy rozpuszczone drożdże, jajko i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Filet z łososia dzielimy na 4 części. Nacieramy sokiem z limonki oraz posiekaną papryczką. Gotujemy na parze około 7 minut. W tym czasie truskawki kroimy w kosteczkę i mieszamy z posiekanym

Mienta blog
przepis na łososia według litewskiego rybaka czyli carpaccio z Pałangi 163

opisem przygotowania fileta. Na dno sporego naczynia ( takiego aby zmieścił się rozłożony filet)  wysypujemy dość grubą warstwę soli ( około 200 gram), układamy  na niej fileta łososia, skórą do dołu. Rybę przesypujemy resztą soli i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Ważne jest by sól, której użyjemy była naprawdę gruba ( ja niestety nie mogłem takiej(...)grubej soli, jest fakt, że mięso ryby wchłonęłoby miałką sól i całość zrobiłaby się zbyt sucha i słona). Drobno siekamy pęk koperku i grubo pokrywamy nim wierzch fileta. Ostrym nożem kroimy łososia na skośne plastry i układamy je na półmisku. Podajemy z cząstkami cytryn, posypując odrobiną grubo zmielonego pieprzu

Miód i pieprz
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 159

Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny. Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem."B. Leśmian, "W malinowym chruśniaku" Rolady z łososia w nori (4 porcje):duży filet łososia norweskiego (600-800 g)8 płatów alg noriolej sezamowy lub arachidowysól morskaFilet podzielić na 8 równych części. Każdy kawałek posolić. Następnie umieścić na macie do zawijania sushi płat nori

Food Square
Pieczony łosoś z pesto i brokułami 162

niż to kupne. Brokuły proponuję lekko zblanszować. Powinny być lekko chrupiące. Brokuły z łososiem smakują wybornie. Podaję je bardzo często właśnie do łososia. Pieczony łosoś Składniki: 600 g fileta z łososia 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku ¾ łyżeczki płatków chili 1 duży brokuł 4 plastry cytryny, grube 1 łyżka oliwy Pesto z bazylii 1 doniczka(...)świeżej bazylii 50 g migdałów 100 ml oliwy 1½ łyżka utartego parmezanu szczypta soli Nastaw piekarnik ma 200ºC. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ugotuj brokuły al dente

codojedzenia
Łosoś z grilla w sosie barbecue 115

bogaty sos doskonale uzupełnia smak łososia, nadając mu bardzo delikatny aromat. Składniki: 4 filety z łososiana sos: 1 posiekana drobno średnia cebula1 ½ szklanki dobrego ketchupu½ szklanki ciemnego rumu1/3 szklanki sosu Worcestershire¼ szklanki octu z jabłek2 łyżki chili w proszku2 łyżki papryki2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych½ łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonej kolendry¼ łyżeczki pieprzu cayenne¼ łyżeczki soli¼ łyżeczki mielonego(...)minuty. Następnie dodajmy pozostałe składniki i mieszając doprowadźmy wszystko do wrzenia. Całość duśmy na małym ogniu około 5 minut. Sos zdejmijmy z ognia i ostudźmy do temperatury pokojowej. Filety z łososia posypmy solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewajmy grilla, naoliwmy dobrze ruszt żeby filety nie przywierały do rusztu. Grillujmy około 10-12 minut na każdy 2 cm grubości

naRuszcie
Szparagi, tak już są! 144

mogłabym je jeść codziennie. Dzisiaj przepis na łososia pieczonego w piekarniku, ze szparagami i kaszą jaglaną ze szczypiorkiem.    Składniki: (3 porcje) -pęczek szparagów -3 kawałki fileta z łososia -125g kaszy jaglanej -3 łyżki cebulki dymki - łyżka płatków migdałowych -olej rzepakowy -cytryna -oliwa z oliwek Filet z łososia myjemy, solimy, układamy w naczyniu żaroodpornym skórą(...)dołu i obficie polewamy oliwą z oliwek. Filet doprawiamy pieprzem, posypujemy płatkami migdałowymi i układamy po plasterku cytryny.  Łososia pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Kaszę jaglaną gotujemy w 350 ml osolonej wody wraz z łyżką oleju, co jakiś czas mieszając.  Po ugotowaniu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i mieszamy.  Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe

Receptura smaku
Pieczony łosoś i risotto z pomidorami 178

dawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód.  Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego(...)wina 1 mała biała cebula 2 łyżki masła 1/2 mozzarelli 1 łyżka oleju Wykonanie:  Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie łososia obsmażyć na patelni. Następnie każdy z filetów zapakować w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut/160 st.C. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła

Pasja Smaku
Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 163

kilka z nich wypróbować i powiem szczerze, ze byłam mile zaskoczona. Efekty były bardzo aromatyczne i smaczne. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis na „Łososia al forno” czyli filet z łososia faszerowany masłem, zapiekany z ziemniakami. Danie nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest przy tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam!Czas przygotowania: 60 minut(...)całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką, skórką cytryny oraz solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez 15. Smacznego

Kolizje Smaków
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 305

lata istnienia bloga nie pojawił się ani razu. Mimo, że to jedno z najszybszych i najprostszych rybnych dań jakie możecie przygotować w domu. Dzisiaj podstawowy przepis na filet z łososia z patelni. Szybko smażony – chrupki z zewnątrz i wilgotny w środku. A do ryby – maślany sos z cytrynowo-czosnkowym akcentem. Łosoś to wdzięczna i prosta w obsłudze ryba(...)świeżo usmażoną rybę, polewamy pozostałym sosem. Podajemy od razu, gorącą. My zjedliśmy ją z wiosenną sałatką z ziemniaków i fasolką z pesto – perfekcyjny, lekki zestaw! SKŁADNIKI filet z łososia (na zdjęciach 550g) sól pieprz olej ryżowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia SOS MAŚLANY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 3 łyżki masła 3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka soku

Karo in the Kitchen
Pieczony łosoś w posypce z curry 151

można podać w towarzystwie ryżu lub kuskusu z gotowanymi warzywami na zwykły obiad. Bardzo dobrze smakuje również w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret. Łosoś przed pieczeniem Składniki: filet łososia ze skórą mieszanka curry (używam curry z młynka Kotanyi) 1-2 szczypty soli kawałek cytryny (do skropienia sokiem  łososia po upieczeniu) Przygotowanie: Łososia oczyścić z ości, posypać solą

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z marchewki z pesto i łososiem 137

pokrojone w kostkę marchewki. Smażę około 20 minut.  Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  doprawiłam bazyliowym pesto oraz pieczonym filetem z łososia w ziołach.  1 filet z łososia około 300-400 g 1 łyżka bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku zmielone suszone pomidory sól himalajska mielone chilli Na łososia wylewamy sporządzona marynatę i zapiekamy przez 10 minut

ClauditteMissCooking
Łosoś, soczewica i sos śmietanowo-musztardowy. 143

kiedy znów wpadnę tu z kolejnym przepisem. Mam nadzieje, że mi to wybaczycie i nadal chętnie będziecie tu zaglądać. Łosoś z soczewicą i sosem musztardowo-śmietanowym. składniki: 4 filety z łososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka pietruszki około 2 łyżki sól, pieprz tymianek(...)zimną wodą, solimy. Wody powinno być  razy więcej niż soczewicy. Dokładamy marchewkę, całą, obraną cebulę i gotujemy przez 35 minut. W połowie gotowania dokładamy do garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki