filet z łososia - 937 przepisów

Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 137

Grilled salmon fillet in Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą(...)około 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć  na desce po dwa liście. Filety z łososia grillować krótko z obu stron na patelni. Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na rozłożonych liściach kapusty rozłożyć łososia i na każdym położyć podsmażone

Kulinarny karnet Christophera
Smażony filet z łososia 156

nasz ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj najprostszy przepis z udziałem tej ryby, mianowicie smażony filet z łososia. Składniki: Kawałek filetu z łososia  Oliwa z oliwek Sól, pieprz biały Filet myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą oraz białym pieprzem. Łosoś jako ryba niezwykle delikatna nie wymaga dużej ilości

Kolizje Smaków
Filety z łososia z masłem cytrynowym 148

Lubię ryby smażone w wersji najprostszej. Jak dobrze je skropimy sokiem z cytryny i usmażymy na rumiano nic więcej  nie trzeba. Tym razem smażyłam filety z łososia,  wzmacniając dodatkowo jego smak masłem cytrynowym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pieczony Łosoś - świeży filet Marinero od KORAL S.A. 177

Dziś jeszcze jeden wpis tym razem kulinarnie.A że mamy dziś piąteczek to zapewne w większości domów króluje dziś rybka, u nas też.I to nie byle

Farmażony
ŁOSOŚ W POSYPCE Z QUINOA 89

tylko smaczny, ale wizualnie bardzo ładnie się prezentuje, więc możecie go zaserwować na specjalne okazje. Gorąco polecam! Przygotowanie: 15 min Smażenie: 6 min Dla 4 osób ● 4 filety z łososia bez skórki ● 4 łyżki musztardy ● 250 g ziaren quinoa (komosy ryżowej) ● ok. 100 ml oliwy z oliwek ● 1 cytryna Bio ● 1 ząbek czosnku ● 3 czerwone (lub białe) cykorie(...)sałaty (np. batawi, rukoli) ● 100 g kiełków (np. lucerny, rzeżuchy) ● sól, pieprz Filety łososia oczyść, usuń ości i skórkę (jeśli używasz filetów ze skórką). Cytrynę sparz, osusz, zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Musztardę wymieszaj ze skórką startą z cytryny. Posmaruj nią filety łososia ze wszystkich stron. Wysyp surowe ziarna quinoa na talerz i obtocz w nich

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 193

który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentujące się bardzo wytwornie 😃 3-4 porcje łososia: * filet z łososia atlantyckiego*- 400 g * sos sojowy-4 łyżki * sezam- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * stopione masło klarowane- 1 łyżka * papryczka chili- 1/3 małej(...)kolendra- do posypania Cytrynowy kuskus: * kuskus- 1 woreczek * masło- 1 łyżka * skórka z cytryny- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * sól- wedle uznania * bulion/woda- do zalania kaszy Łosoś: Z fileta z łososia ściągnąć skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego

Kraina Miodem Płynąca
Łosoś w galarecie 146

Pyszny łosoś na zimno w galarecie, może jeszcze ktoś znajdzie czas i sobie go zrobi. Zachęcam.   Filet łososia umyć i osuszyć, zdjąć skórę. Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskie, cebulę, vegetę. Zagotować, gotować na małym ogniu 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać ocet i ponownie zagotować. Włożyć filet łososia

Kuchnia Pokoleń
Łosoś à la MasterChef 257

porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w  tym  odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego 100 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek(...)lodówki i teraz czynność wałkowania, składania oraz przekręcania wykonujemy ponownie dwa razy. W sumie czterokrotnie składane i wałkowane ciasto znów odkładamy na 20-30 min. do lodówki. Filety łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mąkę mieszamy z solą, a następnie obtaczamy w niej rybę. Na patelni rozgrzewamy masło (25 g) i olej (2 łyżki). Smażymy łososia (minutę z jednej

Ratunku obiad
Łosoś pod chrupiącą skorupką 120

Łosoś to jest ulubiona moja ryba, można ją przyrządzać na różne sposoby. Filet łososia umyć, wysuszyć, usunąć skórę. Doprawić solą, białym pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko natrzeć olejem o smaku czosnku lub jeśli nie macie to zwykłym. Płaty łososia wyłożyć na dno naczynia. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Pomidora umyć i przekroić na cztery części. Warzywa obłożyć naokoło ryby, obsypać

Kuchnia Pokoleń
Wyjątkowa kolacja 226

świeżego pomidorka lub inne warzywa, jednak tym razem pozostałam przy łososiu i ziemniakach, które i tak jadamy bardzo rzadko. Dziś zapraszam na wyjątkową kolację, którą ugotowałam (a właściwie upiekłam ;)) dla wyjątkowej osoby w nasz wyjątkowy dzień... Łosoś w papilotach z pieczonymi ziemniaczkami porcja dla dwóch osób Będziemy potrzebować: 2 filety z łososia (wielkość wedle zapotrzebowania, nasze były naprawdę duże(...)pozostanie niezwykle delikatny. Po ok. 20 min. od wstawienia, ziemniaki obracamy na drugą stronę i dokładamy papiloty z łososiem. Pieczemy kolejne 20 min. Po tym czasie wszystko powinno być gotowe, dobrze jednak sprawdzić, czy łosoś się dopiekł. Nasze filety były naprawdę duże, a po tym czasie oba były dobre. Można ewentualnie na koniec otworzyć paczuszki z łososiem, by trochę

Ratunku obiad
4 wyjątkowe pomysły na łososia z grilla 138

filecie z łososia. Posypać koperkiem. Umieścić w grillu w specjalnej wędzarce wióra do wędzenia. Umieścić łososia w grillu i grillować około 15 minut łącznie. Kiedy skóra ryby zaczyna ładnie się odwijać do góry rybę można odwrócić. Steki z łososia grillowane na desce cedrowej Grillowanie na deskach cedrowych to szybki i prosty sposób na pysznego łososia z grilla. Dzięki grillowaniu(...)równomiernie rozprowadzić po obu stronach steków z łososia. Umieścić steki z łososia na desce cedrowej, która była wcześniej moczona w wodzie przez co najmniej 30 minut. Tak przygotowane steki grillować w średniej temperaturze przez 20-30 minut lub do czasu aż ich temperatura wewnętrzna będzie wynosiła 79-80 stopni. Wędzony łosoś Jerk Łosoś przygotowywany w tym przepisie pokryty jest aromatyczną

naRuszcie
Łosoś w papilotach 205

mamy mniej zmywania bo blacha się nie ubrudzi. Łatwo też przyrządzić ją dla większej ilości osób zwiększając proporcje składników. Wy też tak przygotowujecie rybę? Łosoś w papilotach: 2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny(...)czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona

Poezja smaku