filet z łososia - 937 przepisów (strona:9/63)

Łosoś marynowany a la gravlax 188

Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego łososia. Asiu, a teraz do dzieła! :) Składniki: 1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g) starty świeży chrzan (kilka łyżek) - ja wzięłam taki ze słoiczka skórka otarta z cytryny 3 łyżki soli morskiej 1-2 łyżki

Kuchnia Prezydentowej
Grillowany łosoś na himalajskim kamieniu solnym 117

się częściowego powierzchniowego zwęglania. Po za tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują się wewnątrz bloków solnych. składniki: 1 duży filet łososia ze skórą (około 1 ½ kg)1 Himalajski kamień solnydo sosu/glazury2 łyżki soku z limonki2 łyżki octu (ryżowego, jabłkowego lub białego wina)2 łyżki musztardy Dijon2 łyżki miodu2 łyżki świeżo(...)pieprzu¼ łyżeczki pieprzu cayenne60 ml oliwy z oliwekPrzygotowanie: Przy pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką jednolitą masę. Przygotować łososia. Ponacinać na zewnątrz (nie przecinając skóry, w nacięcia polecamy włożyć plasterki cytryny), przy pomocy np., pędzelka silikonowego filety natrzeć przygotowaną mieszanką. W międzyczasie w grillu w temperaturze (180-200°C ) rozgrzewać kamień solny. Na rozgrzany kamień solny wyłożyć

naRuszcie
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 106

potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku.  SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy) 250 g makaronu ryżowego, lub chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu sojowego

Calzonella.com
ŁOSOŚ PIECZONY Z CZĄBREM. 126

się w zlewający tłum, ani tym bardziej wybijać się z niego za wszelką cenę. Po prostu BYĆ SOBĄ. ŁOSOŚ PIECZONY Z CZĄBREM. /własny;/ 2 porcje 2 kawałki fileta łososia 1/2 łyżeczki suszonego cząbru sok z 1/2 cytryny 30-40g masła 2-4 plastry cytryny sól, biały pieprz, odrobina granulowanego czosnku Łososia opłukałam, odcięłam delikatnie skórę, natarłam solą

W kuchni Karmel-itki
Kolorowy talerz smaków 137

kwasów Omega-3, które działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie.Mięso łososia można dostać pod różną postacią. Najzdrowszą i najbardziej wartościową wersją tej ryby jest świeży filet. Jest nieco droższy od łososia w dzwonkach, ale na pewno o wiele smaczniejszy. Zdecydowanie wart swojej ceny i warto zajadać go od czasu do czasu. Moja propozycja na dziś to łosoś(...)się nimi zajadać, nawet wtedy, gdy ilość ości zdecydowanie przewyższa nasze oczekiwania... No cóż, dłubanie nie jest taką złą sprawą - cierpliwość z pewnością w tym wypadku się opłaca! :) Łosoś na warzywach - filet z łososia 400g - 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz

Sajkofanka smaku
Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto 139

zawartego w rybie. Dlatego tym razem w moje trafił dosyć mięsisty kawałek łososia. Kilka dodatkowych składników i powstała przepyszna kolacja, do zrobienia której, zapraszam również Was. Składniki: 250g fileta z łososia 200g makaronu tagliatelle 50g szpinaku świeżego 50g rukoli 50g orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku kilka pomidorków cherry 100ml oliwy z oliwek sok z cytryny sól pieprz cukier Przygotowanie(...)Filet z łososia dzielimy wzdłuż na 2 kawałki. Każdy z nich opruszamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy oliwą. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po skropieniu sokiem z cytryny na rybie może pojawić się biały nalot. Nie należy się obawiać. Sok z cytryny ścina białko, powodując, że ryba zostanie soczysta. Potrzebuje o wiele krótszej obróbki termicznej

Jacob Tastes
Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) 135

SKŁADNIKI 2 filety z łososia ze sk ó r ą 2 cukinie 1 limonka 1 z ąbek czosnku 1 cm imbiru bazylia szczypiorek s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 filetti di salmone  2 zucchine 1 lime 1 spicchio d'aglio 1 cm di zenzero fresco basilico erba cipollina sale, pepe olio d'oliva(...)listkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.   Cukinie wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1 godz. Filety z łososia skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rybę układamy na natłuszczonej formie

La grande e la piccola cuoca
Palony łosoś z kapustą kiszoną curry Karola Okrasy 136

chrupka i musimy wyczuwać w niej zdecydowany kontrast pomiędzy smakiem słodkim i kwaśnym. Palony łosoś z kapustą kiszoną curry Karola Okrasy Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g fileta z łososia przyprawy do obtoczenia łososia (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, ostra papryka) 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka(...)limonka 1 łyżka posiekanych listków kolendry 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka masła 50 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz Foto Lidl Wykonanie: Filet z łososia bez skóry kroimy w plastry o grubości 2,5 cm. Na płaskim talerzu mieszamy wszystkie przyprawy do obtoczenia ryby. Obtaczamy w nich łososia, ale tylko z góry

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś pieczony w białym winie, cytrynie i koperku 142

dostarcza około 456 kcal, 38 g białka, 27,5 g tłuszczu, 2,7 g węglowodanów oraz 0,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 350 - 400 g fileta z łososia 150 ml białego, wytrawnego wina 1 cytryna 1 łyżka masła ½ pęczka koperku szczypta chili (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Łososia przekrawamy na dwa kawałki, delikatnie(...)obsypujemy pieprzem, solą i chili (opcjonalnie). 2. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Układamy filety z łososia, obkładamy je plasterkami cytryny i gałązkami koperku. 3. Całość zalewamy białym winem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut. Po upieczeniu można zlać płyn z naczynia na patelnię, dodać odrobinę soku z cytryny, posiekanego

W kuchni Katie
Grillowany łosoś z sosem agrestowym. 167

Grilled salmon with gooseberry sauce. Składniki. 40 dag filet z łososia Marynata do łososia. 1 łyżeczka przyprawa do ryb 1 łyżka olej 0,5 łyżeczki papryka 1 ząbek czosnku bazylia 1 łyżeczka sok z cytryny Sos agrestowy. 10 dag agrest 3 łyżki woda 1 łyżeczka miód 50 ml śmietana 36% sól Dodatkowo. 20 dag fasolka szparagowa 2 łyżki bułka(...)agrest zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę miodu, szczyptę soli i gotować 5 minut, następnie dodać śmietanę i całość roztrzepać blenderem. Podgrzać  i zredukować do pożądanej gęstości sosu. Filet z łososia wyjąć z marynaty i grillować z obu stron po 5 minut. Podać polany sosem agrestowym. Dodatkowo podałem z fasolką szparagową, którą należy ugotować, a następnie na patelnię

Kulinarny karnet Christophera
Gravlax 152

dużo bogatszy. Nie wspomnę już o oszałamiającym kolorze, jeśli do marynowania użyjemy buraków.  I w końcu gravlax to przystawka. Bardzo wyrafinowana w swej prostocie.   - filet łososia ze skórą (kluczowe jest, aby ryba była świeża (!); ilość zależy oczywiście od zapotrzebowania, ale nie mniej niż 500 g) - sól morska gruboziarnista 2-3 łyżki - cukier brązowy(...)pęczek koperku - dobrej jakości alkohol wysokoprocentowy (wódka, gin, whiskey) do skropienia   Filet myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy w naczyniu do marynowania skórą do dołu. Dokładnie pokrywamy go i nacieramy solą i cukrem,  a następnie skrapiamy alkoholem. Ścieramy skórkę z cytryny i nacieramy łososia. Na koniec układamy warstwę startego na grubych oczkach buraka oraz koper (można

Simple Dish
Kotlety siekane z łososia 105

Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia.   Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula różowa (akurat tylko taką miałam) - sok z ½ cytryny - skórka starta z cytryny(...)łyżeczki papryki wędzonej - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz - 2 łyżki oliwy - olej/oliwa do smaźenia   Filet płuczemy, osuszamy, zdejmujemy skórę. Bułkę kroimy w kostkę, partiami mielimy w blenderze, przesypujemy do miski. Łososia drobno siekamy tasakiem, dodajemy do miski z bułką. Cebulę kroimy w drobną kostkę – przekładamy do miski. Wbijamy dwa całe jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy

mojewypiekiinietylko
Sałatka z łososiem i pomelo 158

sosami. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo smaczną, lekką i aromatyczną sałatkę z łososiem i pomelo na tajską nutę. Przepis na to danie pochodzi z książki "Chinatown Kitchen". Składniki : filet z łososia (250-300g) 100-200g pomelo garść kiełków fasoli 2 szalotki pół ogórka kilka listków mięty kilka listków kolendry 1 łodyga trawy cytrynowej 1 czerwona papryczka chili(...)połowy limonki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć na zimnej patelni, skórą do dołu, powoli podgrzewać i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż skórka będzie chrupiąca. Następnie zmniejszyć ogień, rybę odwrócić i smażyć przez kolejną minutę lub do czasu aż nie będzie surowa. Zdjąć

Codzienne Gotowanie
Łosoś po mojemu. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. 153

nikogo takiego. Są takie chwile, kiedy nie ma z kim dzielić talerza. Jednak ochota pozostaje.  ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. /całkowicie autorski;/ 4 kawałki fileta łososia ze skórą500ml czerownego półsłodkiego winaliść laurowy8 gałązek świeżego tymiankuziele angielskiepieprz ziarnisty i mielonysok z cytrynysól1-2 łyżki mąkipuree:2 średnie brokuły2-3 ząbki czosnkusól, pieprz mielony  Łososia nacieram

W kuchni Karmel-itki
Pstrąg łososiowy glazurowany pieczony w folii 101

Niedzielny obiad już gotowy. Dzisiaj przyrządziłam na obiad rybę. Pstrąg łososiowy glazurowany i pieczony w folii to wspaniała alternatywa dla łososia. Pstrąg łososiowy przypomina łososia, filety są jednak mniejsze i cieńsze. Należy więc być ostrożnym i piec pstrąga nieco krócej niż łososia, aby ryba była miękka i soczysta. Nie ma nic gorszego jak wyschnięta na wiór ryba. Pieczenie ryby(...)przyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso. Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki. Pstrąg łososiowy w glazurze Składniki: 700 g fileta

codojedzenia