filet z łososia - 937 przepisów (strona:15/63)

Burgery z łososia, jarmużu i kopru 98

cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki bułki tartej do podania cząstki cytryny, puree ziemniaczane i zielona fasolka lub w formie burgera w bułce   Filet łososia kroimy na mniejsze części i miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy jamruż, koperek, sok z ćwiartki cytryny oraz szczyptę soli oraz pierzu i ponownie miksujemy. Dodajemy oliwę z oliwek

Mango Papaja
Łosoś z grilla na sałatce z rukoli 114

właśnie taki grilowany oraz w sushi. Tych drugich jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale kto wie, ostatmio widziałam nori w Tesco i bardzo mnie kusiło. Składniki: 4 filety łososia ze skórą 1/2 pęczka natki pietruszki garsć liści bazyli skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku sól morska do smaku 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Gosia gotuje
Łosoś pieczony z pomidorkami cherry 110

czubata łyżka cukru sól, pieprz 1/2 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku suszona bazylia, suszone oregano 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 3 filety z łososia kilkanaście czarnych oliwek Wykonanie: Pomidorki pokroić na pół, włożyć do miski, posypać cukrem, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu - wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia przecięciami do dołu i polać(...)odłożyć na talerz a pozostałą oliwę wymieszać z łyżeczką oregano, solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny.  W naczyniu żaroodporny ułożyć folię aluminiową, a na niej filety z łososia. Polać je przygotowaną wcześniej oliwą i posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st.C. Łososia podawać z pomidorkami i kaszą kuskus

Pasja Smaku
Czosnkowo- cytrynowy grillowany łosoś z warzywami po prowansalsku 70

Składniki: 2 filety z łososia- każdy po 300 g 10 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cytryna 1 natka pietruszki 1 natka koperku sól i pieprz 1 cukinia 1 duży pomidor malinówka 1 duża cebula 1 główka czosnku oliwa z oliwek zioła prowansalskie Przygotowanie: Filety z łososia myjemy i przekładamy do głębszego naczynia tak aby każdy

ClauditteMissCooking
Curry z łososiem 128

minut. Nie jest może najtańsze, ale w przedziale do 10 zł się spokojnie mieści, no i smakuje wybornie. Jeśli lubicie łososia, koniecznie spróbujcie! Składniki: 500 g łososia (filet)400 g mleka kokosowego1 cebula 2 łyżki czerwonej pasty curry (ok. 1/2 małego słoiczka) 1/2 cytryny1 łyżeczka cukru1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)sól 1/2 pęczka świeżej kolendry lub ew. pietruszki garść(...)rodzynek (opcjonalnie) 300 g ryżu Sposób przygotowania:Łososia pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Podsmażyć krótko na odrobinie oliwy lub oleju aż zetnie się z wierzchu (w środku nadal powinien być surowy), odstawić.Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na odrobinie oliwy (najlepiej zrobić to w woku, ale jeśli go nie macie może być też duża, głęboka patelnia

Obiad za dychę
Łosoś w galarecie 321

rybka pływać lubi 😋 Łosoś jest delikatną rybką, w tej postaci mogą go śmiało zjeść nawet dzieci bez obaw, że gdzieś tam trafią na ość.  Składniki: 700g łososia (filet) sól, pieprz oliwa z oliwek sok z ½ cytryny Galaretka: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera ½ pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pęczek lubczyku 1 łyżka posiekanej drobno(...)natki pietruszki 1/3 puszki groszku konserwowego 4 łyżeczki żelatyny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Łososia myjemy, osuszamy i nacieramy sola oraz pieprzem. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160st C ok 20 minut. Studzimy i delikatnie nacinamy od spodu oddzielając mięso od skóry. Przekładamy na wysoki półmisek. Posypujemy groszkiem

Kuchnia w czekoladzie
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 145

strony   Akademii Smaku , również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko do ryb ale również do mięs. Bardzo polecam taki zestaw! składniki (2 porcje) 500 g filetów  łososia ze skórą sól, zmielony pieprz na wywar 1 szklanki wody 1/2 szklanka białego wytrawnego wina 1/2 cytryny, pokrojona w cienkie plasterki 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki 1 liść

Stare Gary
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun 157

aromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań z kuchnią dalekiego wschodu. Jak na razie jestem zachwycona ;-) Zapraszam ;-) Składniki:łosoś filet około 30dagsos teriyakiświeża kolendrasos sojowy jasnysos sojowy ciemnyocet ryżowysłodki ocet ryżowycukinia zielona pokrojona na małe paseczkicebula w paseczki2 ząbki czosnkuświeży imbir3 pieczarkigrzyby Munpapryka czerwonakukurydzamakaron Chow Meinchililimetaolej     przygotowanie(...)Łososia kroimy w paski marynujemy przez około godzinę w sosie teriyaki. Skrapiamy limetą. Smażymy na oleju podlewamy łyżeczką sosu sojowego jasnego.Posypujemy świeżą kolendrą.Warzywa (cebula, pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza) i namoczone grzyby Mun, smażymy w woku dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę świeży korzeń imbiru, chili. Podlewamy sosem sojowym ciemnym, octem ryżowym, słodkim octem ryżowym. Przykrywamy dusimy około

SMYKWKUCHNI
Grillowany łosoś w czosnkowej marynacie 159

cytryny2 łyżeczki słodkiej papryki4 łyżki marynaty teriyakidodatki: cukinia, pomidorki cherry, chleb, ryżW misce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, marynatę teriyaki, słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Filet łososia podzielić na cztery porcje. Kawałki łososia dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc o lodówki. Następnie łososia przełożyć do natłuszczonego rusztu i grillować

Monia miesza i gotuje
Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 212

łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię

Monia miesza i gotuje
Łosoś z warzywami 150

ciągu 30 minut, także można również uznać to za szybki obiad. Warzywa które użyłam do tego przepisu mogą być zastąpione innymi, np. szparagami, szpinakiem, marchewką. Spróbujcie :) Składniki: * 4 filety łososia * 2 średnie brokuły * 2 papryki (czerwona i zielona) * 12 małych ziemniaków * łyżka soli i pieprzu poziom trudności: łatwa kaloryczność: niska porcja: 4 osoby czas przygotowania 40 minut Ziemniaki myjemy

Klasyka Gotowania
Łosoś cytrynowy, czyli piątkowy obiad Maksia 134

cytryną. Przygotowanie tego dania zajmuje w sumie pół godziny, a dziecko w atrakcyjnej formie otrzymuje bogactwo witamin i substancji odżywczych właściwych rybie. Składniki (na jeden dziecięcy posiłek): kawałek fileta łososia bez skóry (nigdy go nie ważyłam) 2 plasterki cytryny łyżka posiekanego kopru szczypta soli i pieprzu łyżka masła  Przygotowanie: Umytą rybę lekko solimy i obsypujemy pieprzem. Odstawiamy

Kuchnia po mojemu
Makaron z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola 135

szpinakiem i sosem gorgonzola można podać i na lunch i na obiad i gwarantujemy Wam, że nie będziecie mieć dość. Składniki: ok. 300g ulubionego makaronu ok 150g łososiafilet bez skóry opcjonalnie 150g polędwiczek z kurczaka 2 garści szpinaku baby ok. 100-150 ml śmietany 30% lub 36% (zależy jak bardzo gęsty sos lubicie – im mniej śmietany(...)100g sera gorgonzola – do wyboru słodkiego lub pikantnego (dolce/ piccante) 2 łyżeczki posiekanego lub suszonego tymianku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka oliwy Wykonanie: Szpinak opłukać. Łososia pokroić w długie paski (w poprzek włókien) i dalej w sporą kostkę. Polędwiczki z kurczaka pokroić w duże kawałki (zwykle 1 polędwiczka na 3-4 kawałki jest ok). Zagotować wodę

Pociąg Do Kuchni
Pieczony łosoś teriyaki 130

więc łyżeczkę, a cała buteleczka stoi i czeka, aż jakiś pomysł na wykorzystanie przyjdzie mi do głowy. Spróbujcie. Inne, dobre i bardzo proste danie. Składniki:   ok. ½ kg łososia (filet ze skórą) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina Mirin (można też kupić sos sojowy z dodatkiem Mirin) 2 łyżki syropu klonowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego(...)czarny sezam do posypania Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę: W miseczce mieszamy wszystkie składniki (sos sojowy, syrop klonowy, Mirin, przeciśnięty czosnek, starty imbir, olej ryżowy oraz sól i pieprz).  Łososia myjemy, kroimy na 4-5 porcji. Osuszamy i każdy kawałek zanurzamy w marynacie. Układamy w szklanym naczyniu, zalewamy pozostałą częścią marynaty. Naczynie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki

bistro mama
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 143

obiecać na jednej porcji nie poprzestaniecie ;-))). Ta zupa jest uzależniająca hehehe. Zresztą musicie zrobić i się przekonać innej rady nie mam ;-))))  SKŁADNIKI dla 4 osób: - 2 spore filety z łososia norweskiego - kilka małży nowozelandzkich (jeśli nie masz możesz pominąć ten składnik) - 3 jędrne marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku(...)opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet z łososia myjemy pod wodą, dokładnie obieramy z łusek, wszystkich ości, nie możesz przegapić żadnej, więc wykonaj to dokładnie - marchewkę kroimy w drobną kostkę - ziemniaki w ćwiartki bądź ósemki, jeśli

SMYKWKUCHNI
Roladki z cukinii w sosie winegret 163

Przepis dla wielbicieli cukinii, ale nie tylko.   Składniki 2-3 średnie cukinie (400 g) 4 łyżki oleju rzepakowego 100 g rosołu drobiowego 300 g fileta z łososia 2 łyżeczki soku cytrynowego 8 małych gałązek koperku sól pieprz 2 łyżki octu z sherry 1 łyżeczka ostrej musztardy ( dijon ) pół łyżeczki miodu 2 dojrzałe pomidory Przygotowanie   Cukinie umyłem(...)krótko z obu stron na średnim ogniu. Podlałem 50 ml rosołu, dusiłem cukinię przez 5 minut na małym ogniu, następnie zdjąłem z patelni, osączyłem i odstawiłem. Rosół zachowałem. Filet z łososia pokroiłem na 8 cienkich plastrów. Każdy plaster skropiłem sokiem z cytryny, obłożyłem gałązką koperku, posoliłem, popieprzyłem i złożyłem wzdłuż na pół. Łososia położyłem na patelni, Dolałem pozostałe

R'n'G Kitchen