Prezentuję dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem łososia. Łosoś jest bardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole, z wielu powodów min. bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy(...)parze zawsze wychodzi idealna. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na szybki, smaczny i nietuzinkowy obiad. co nam będzie potrzebne:- świeży imbir- śmietanka 30%- filet łososia około 300g- natka pietruszki lub natka kolendry- oliwa z oliwek- masło solone- sól, pieprz- cytryna- tagliatelle szpinakowe najlepiej włoskie z mąki durum Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja
SMYKWKUCHNIlatem, dlatego znów przygotowałam szaszłyki z dodatkiem cytrynowej śmietany. Lekkie i ciekawe połączenie ryby z ananasem. Oczywiście dołączam przepis do wyzwania z Winiary. Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie:Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę. Z łososia ostrym
Pasja Smakuziemniaków. Dla mnie to wspaniały czas, gdyż ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią. Do młodych ziemniaków wspaniale pasuje delikatne grillowane mięsko lub ryba. Ja dzisiaj na elektrycznym grillu przygotowałam filet z łososia. W połączeniu z opiekanymi ziemniakami wyszło aromatycznie i pysznie :)Ziemniaczki:ziemniaki,sól, pieprz,zioła prowansalskie,olej.Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli nie są to młode ziemniaki(...)wysmarować olejem - przełożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia.W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę.Ryba:filety z łososia,sól, pieprz (najlepiej biały),cytryna,suszona bazylia,suszony tymianek,olej.Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem
Codzienna kuchnia niecodziennamiesiąc, więc zaczęłam szukać przepisów. Znalazłam setki, z których wybrałam 10, następnie, drogą losowania, ten jeden.Okazał się strzałem w dziesiątkę-zasmakował nawet mi :) SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 filety łososia ok. 10 cm pora (biała lub jasnozielona część) 6 plasterków cytryny ok. 3-4 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki i mięta) sól pieprz kilka malutkich kosteczek sera feta
Kopystką po garachSkładniki: 1 filet z Łososia około 300-350 g 1/2 natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka przyprawy do ryb 3 łyżki oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku skórka z 1/2 cytryny pieprz i sól Przygotowanie: Umyty filet z łososia lekko posypujemy solą i pieprzem, następnie marynujemy w marynacie z : drobno posiekanej natki, przeciśniętego czosnku przez praskę
ClauditteMissCookingKolejna dość skomplikowana, jednak warta zachodu potrawa :) Zainspirowało mnie TO danie, troszkę je zmieniłam. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: świeży filet z łososia odrobina soku z limonki kilka plastrów limonki pietruszka do dekoracji Składniki na winna galaretkę: 200 ml białego wina 20 g białego cukru 10 g żelatyny w proszku kilka kropli aromatu pomarańczowego Składniki(...)minut. Po tym czasie przekładamy do wysokiego naczynia, od razu wrzucamy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki mus i wkładamy do lodówki do schłodzenia. 3. Filet z łososia drobno siekamy, doprawiamy odrobiną soku z limonki. Wkładamy do lodówki do lekkiego schłodzenia. 4. Na talerze wykładamy po 3 galaretki, na nie kładziemy po około łyżce tatara. Mus wkładamy
My Culinary Artchili przekrojone wzdłuż (3-4 min.), po usunięciu papryczek usmażyć na oliwie łososia. Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 2 Składniki: 400 g łososia (filet lub 2 dzwonka), 2-3 łyżki stołowe kaparów, 100 ml białego wytrawnego wina, 60 g masła, zioła: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku(...)oliwa, świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska. Przygotowanie: Łosoś: oczysz czoną i osuszoną rybę posypać solą i pieprzem, przyklepać przyprawy ręką. Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami). Sos: na smaczkach
SzczyptaSmaQobiad w 15min :)Zaczynamy: Składniki:1 filet łososiaok 200 gr małych pieczarek- baby2 pęczki szparagów3 ząbki czosnkuok 300 ml śmietany200 gr serka Philadelphiasól, pieprz, paprikasok z cytryny ok 1-2 łyżkioliwanatka pietruszki Wykonanie:Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju.Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki I pokrojonego w kostkę łososia. Smażymy ok 2 min Dodajemy szparagi, czosnek ( wyciśnięty przez
Smaki Edytybambusowego parownika. Można go zastąpić metalowym lub przygotować naszą rybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta(...)paseczki, pozbywając się nasion. 3. W bambusowym parowniku układamy liść lub dwa kapusty pekińskiej (żeby sos nie wyciekał). Wrzucamy połowę imbiru, szczypioru i papryki. Układamy nasze filety z łososia skórą do dołu, polewamy przygotowanym wcześniej sosem i przykrywamy resztą składników. Na koniec pęczek świeżej kolendry. Zamykamy i gotujemy na parze 20 minut. Gotowe! :) Wskazówka: Na dolnym poziomie parownika
Tajskie smakiząbki czosnku 330 ml śmietanki 30% 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny pieprz ziołowy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Filet łososia myjemy w zimnej wodzie a następnie dokładnie suszymy. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy łososia z obydwu stron na złoty kolor (smażenie zaczynamy od strony
Qchnia po prostuKilka tygodni temu otrzymałam świąteczną paczkę od Netto z produktami Premieur. Zawartość... pierwsza klasa :). Co było w paczuszce? M.in. wędzony łosoś, filety Anchovies, masło orzechowe, ocet balsamiczny, sok z czerwonych sycylijskich pomarańczy, pakistańska sól krystaliczna, pieprz czarny ziarnisty, kawa ziarnista, syrop klonowy i wiele innych! Bardzo dziękuję za tak smaczną przedświąteczną niespodziankę. Na pierwszy ogień poszedł oczywiście mój ulubiony(...)wędzony łosoś. Z ryżem i warzywami smakował wybornie! Kilka dni później zrobiłam makowe pancakes z otrzymanym w paczuszce syropem klonowym (przepis poniżej). Tutaj szczególnie zwracam się do łasuchów... z przepisu otrzymujemy zaledwie 9-10 placuszków, więc jeśli wiecie, że to dla Was nikła ilość, raczę podwoić porcję! Składniki: (na ok. 9 sztuk) 1 duże jajko 1/2 szkl
Nastoletnie Wypiekaniektórego efekt jest zaskakujący i dla oczu, i dla podniebienia - terrina z łososia w maku. Składniki na formę keksowa 30 cm x 12 cm: - 1,1 kg świeżego łososia (filet bez skóry) - 2 czerstwe kajzerki (namoczone w wodzie) - 2 duże cebule (lub 3 średnie) - 4 jajka - 2 – 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu - 2 łyżeczki wędzonej soli morskiej (cypryjska(...)masło do wysmarowania formy - mak do oprószenia formy i terriny Łososia i cebulę kroimy w dużą kostkę. Odkładamy trochę ładnych „kostek” do ułożenia w całości. Pozostałą rybę, z cebulą przekładamy do malaksera. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, odciśnięte bułki, całe jajka i sól – miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy zielony pieprz marynowany – mieszamy łyżką (pieprz ma pozostać w całości). Formę keksową wykładamy
mojewypiekiinietylkoSpróbujcie! Składniki : * makaron spaghetti * mała cukinia * duża garść świeżego szpinaku lub szklanka mrożonego * oliwa z oliwek * 3-4 łyżki śmietany kremówki * ząbek czosnku * sok z połowy cytryny * świeży łosoś - filet * sól, pieprz Przygotowanie : Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i usmażyć bądź upiec. Makaron ugotować al dente. Czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać cukinie i szpinak. Przyprawić i poddusić(...)Dodać śmietanę i wymieszać całość z makaronem. Podawać z łososiem
Magiczne Życie Martyproszku Na maśle podsmażyć czosnek, dodać wcześniej opłukane liście szpinaku. Podgrzewać na większym ogniu, mieszając, aż zwiędnie, po czym zdjąć z patelni. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Filety z łososia opłukać, oprószyć solą i pieprzem, następnie upiec lub zgrillować. Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty. Upieczony spód wyjąć i ostudzić. Jajka roztrzepać dodając twaróg, chrzanowy serek, mąkę
Kuchnia Elliecytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki bułki tartej do podania cząstki cytryny, puree ziemniaczane i zielona fasolka lub w formie burgera w bułce Filet łososia kroimy na mniejsze części i miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy jamruż, koperek, sok z ćwiartki cytryny oraz szczyptę soli oraz pierzu i ponownie miksujemy. Dodajemy oliwę z oliwek
Mango Papaja