Składniki: 1 filet łososia pesto z natki pietruszki (przepis znajdziesz tutaj ) 2 ząbki czosnku 10 szt topinamburu 1 łyżeczka sezamu pieprz, sól Marynata do łososia: 1 łyżka oleju ryżowego sok z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy, sól 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Łosoś dokładnie myjemy,przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie
Łycha smakównaszą zupę "Rajską" i tak już zostało. Bardzo chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, gdyż wyszła na prawdę świetnie. Składniki : 2 l bulionu rybnego 500 g filetów łososia 2 czerwone pieczone papryki 1 ząbek czosnku 2 czerwone cebule 2 puszku pomidorów 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 chilli 2 pęczki kolendry 150 ml mleka kokosowego
Niezły Młynekotarta skórka z limonki (ja otarłam około połowę limonki) Masę dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, i wyłóż na ciasto. Na wierzch poukładaj grube kawałki wędzonego łososia (dzwonki z łososia, filety, bądź podbrzusza) TARTĘ piekłam 45 minut. Pierwsze 30 minut w temp. 170 stopni C. Ostatnie 15 minut 190 stopni C. Piekarnik grzanie: dół + termoobieg. Życzę smacznego! Zapraszam WAS KOCHANI
SMYKWKUCHNIwyszedł "skromnie" pisząc po mistrzowsku ;-)Późno dziś wróciłem do domu, dlatego główne przygotowanie obiado-kolacji zawdzięczam żonie, zresztą to jej danie. Ja tylko podałem i wykończyłem.Co potrzebujemy:-filet łososia bez skóry-por, część zielona-pietruszka, natka-sól, pieprz-skórka limonki, świeża mięta-ziemniaki-mix sałat-oliwa-sok z limonki-śmietana 12% lub jogurt greckiŁososia przygotowujemy w foli, skrapiamy
BaRepasszparagi ugotowane al dente, z grillowanym łososiem i puree ziemniaczano-chrzanowym w jajecznym sosie cytrynowym. Długo się to pisze, ale to naprawdę proste danie. SKŁADNIKI (na 3 osoby) Łosoś: 3 filety z łososia zioła prowansalskie sól morska cytryna do podania Szparagi: pęczek zielonych szparagów łyżeczka soli łyżeczka cukru 1 łyżka stołowa startego parmezanu Puree: 6 dużych ziemniaków (lub objętościowo
OstryKęswłaściwościach zdrowotnych łososia, bo już niejednokrotnie o tym pisałem, najważniejszą jego cechą jest bardzo duża zawartość kwasów omega-3. Łosoś na parze z dyniowym puree – składniki filet z łososia sól szczypta słodkiej papryki 800g dyni 2 cm imbiru szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu cayenne 4 łyżki oliwy z oliwek Łosoś na parze z dyniowym puree – przepis Łososia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!właściwości zdrowotnych opisanych wyżej, mają też oryginalny smak i świetnie będą komponowały się z wieloma potrawami np. łososiem. Łosoś na parze z pieczonymi batatami – składniki 2 bataty filet z łososia (ok. 400g) sól pieprz oliwa rozmaryn Łosoś na parze z pieczonymi batatami – przepis Bataty obieramy ze skóry i kroimy w słupki przypominające frytki . Dodajemy odrobinę oliwy, pieprzu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rzodkiewki i pieczonych ziemniaczków. Moim zdaniem, zestaw idealny, całej mojej rodzince bardzo smakował, także mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu! Składniki na łososia: - jeden duży filet z łososia - kilka łyżek pesto alla genovese - pesto z bazylii (przepis znajdziecie tutaj - KLIK ) - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Dodatkowo: - pęczek rzodkiewki - kilka młodych ziemniaczków - opakowanie jogurtu(...)filety ze 3-4 razy. Małe naczynie żaroodporne lub inne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią filety, które przykrywamy łyżką lub więcej pesto alla genovese - pesto z bazylii. Całość, łososia i ziemniaczki zapiekamy 20minut. W tym czasie rzodkiewkę bardzo drobno kroimy lub umieszczamy w misie blendera. Pokrojoną rzodkiewkę odsączamy przez sitko (możemy również
Be Fit Be StrongFish & chips czyli ryba w panierce z frytkami, bardzo popularne jedzenie w Anglii. Nie jest to danie dietetyczne, ale nie wszyscy muszą się ograniczać. Panierka
Kuchnia Pokoleńfileta ze świeżego łososia 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz przyprawa do ryb zioła prowansalskie Wykonanie: Filet z łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około
Kuchnia MagdaLenyróżnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp. Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy. Składniki: 400 g fileta z łososia sos sojowy sos chili cytryna łyżka masła pół czerwonej papryki jedna czerwona cebula 10 czarnych oliwek 1 pomidor 100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą roladka
Taste TherapyOstatnia propozycja w tym roku. Suflet z łososia chciałam zrobić na filecie z sandacza, ale braki w sklepach i mały wybór... Dlatego też to iście idealne danie postanowiłam wydać w moim stylu. Niebanalnie i niestandardowo! W końcu(...)trzeba kombinować i próbować nowych rzeczy. Mięso ze słodkimi dodatkami uwielbiam! Śledziki na słodko również, więc dlaczego nie zrobić łososia z pysznym owocowym musem? Zapraszam! 400 g filet z łososia 100 ml śmietana 30% Sól pieprz biały lub czarny 100 g żurawina suszona 80 g wiśnie bez pestek sok z cytryny cukier kardamon Wykonanie:Żurawinę i wiśnie
Malinowe Pocałunkiłyżek oliwy dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skórkę otartą na tarce o drobnych oczkach z jednej cytryny. Całość doprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i wymieszałem. Filety z łososia umyłem i ułożyłem skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, a następnie delikatnie posmarowałem przygotowaną marynatą. Rybę pozostawiłem w temperaturze pokojowej na 20 minut, a po tym czasie umieściłem
Wyprawy kulinarne