proponowałam ryby , a więc dzisiaj polecam łososia pieczonego na soli. Jest to bardzo prosta w przygotowaniu ryba. Do tego bardzo soczysta i aromatyczna ! Potrzebne nam składniki : 1- 2 filety z łososia ze skórą po 25 dag ( ja miałam jeden ) ok. 1/2 kg soli kuchennej, pieprz cytrynowy Kamis, przyprawa do ryb Prymat, Sposób przygotowania : Do naczynia żaroodpornego wsypać
Pysznosci Babci Basiwody, do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 3 minuty, tak by główki szparag wystawały znad powierzchni wody. Filet z łososia doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i skórką z cytryny. Smażymy filet po 2 minuty z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory(...)paski a łososia w kostkę. Ugotowaną kaszę mieszamy z filetem, suszonymi pomidorami, szparagami, pestkami dyni, szczyptą soli i pieprzu oraz olejem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajabrązowego cukru 1 duży burak, starty na tarce Sos: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny koperek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Filet układamy na półmisku skórą do dołu. Na łososiu układamy kolejno: warstwę gruboziarnistej soli (musimy przykryć solą całą rybę), cukier i startego buraka
Smakowity Blog Kulinarnysezamowej, podkręcony pikanterią soku z cytryny i odrobiną czosnku. Ale to dukkah gra tu pierwsze skrzypce – opanierowany w niej łosoś zyskuje pyszną, chrupiącą skórkę i zupełnie nowy wymiar! Filet z łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, sprawdzamy czy nie ma ości – czasami się zdarzają, warto rybę ‘pogłaskać’ i przekonać się, czy nie ma żadnych niespodzianek. Kroimy filet w poprzek(...)rybę. Jeśli tak jak u mnie – każdy kawałek Waszego łososia jest innej wielkości – zaczynamy od położenia na patelni najwyższego kawałka. Po 20 sekundach dokładamy kolejne. Łososia kładziemy na patelni skórą do dołu, kawałek po kawałku – najmniejszy kawałek na koniec, smażymy na średnio wysokim ogniu na stronie skórki i obserwujemy – łosoś zacznie zmieniać kolor z ciemnego na jasny – kiedy mięso zetnie
Karo in the KitchenPycha!!! Pasuje idealnie do ziemniaków pieczonych lub do puree ziemniaczanego. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki: 4 filety z łososia, 3 łyżeczki masła ( czubate), 0,5 kg warzyw na patelnię, sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy. Każdy filet przekrajamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony na masełku na małym ogniu. Dodajemy warzywa. Dusimy
Passion of Cookingdość szerokie i pozwala na wiele ciekawych eksperymentów. Dziś zapraszam na szparagi w towarzystwie łososia i wędzonego boczku. Łosoś pod pierzynką ze szparagów i boczkiem składniki 4 filety z łososia 4 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem z dodatkiem czosnku sól 4 plastry boczku wędzonego na szparagowe pesto/pure 500 g zielonych szparagów 1/4 szklanki uprażonych orzechów pinii 1/4 szklanki(...)tartym parmezanem miksujemy na pure. Dodajemy tyle oleju Kujawskiego z czosnkiem by uzyskać odpowiednią konsystencję. Otrzymany mus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia pozbawiamy skóry. Doprawiamy solą i nacieramy każdy filet łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia łososia plastry
Przysmaki Karolkimorskiej (kręgosłup, głowa)*, 2 liście limonki, 1 – 2 chili, kawałek świeżego imbiru (2 cm), kawałek kopru włoskiego, kawałek pora, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 400 g filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...) sok z 1 limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól, cukier, Kawałki ryby włożyć do garnka(...)podsmażyć krótko, na oliwie - na silnie rozgrzanej patelni. Na dnie talerza ułożyć warzywa, na nich rybę. Wlać zupę. *Ja przygotowałam zupę z kręgosłupa i głowy turbota. Użyłam filety z turbota i łososia. zastawa
królestwo garówprzepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym A tu widzimy już gotowe danie! Smacznego ! Składniki: 400 gram fileta z łososia 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku pęczek kopru 300 gram ulubionego makaronu ( ja stosuje świderki ekstra pasują) oliwa z oliwek ( ostatnio stosowałem masło klarowane Ghee ekstra(...)smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną oliwę (masło) i smażymy na wolnym ogniu około 5 min. Łososia płuczemy, osuszamy i odcinamy od fileta skórę jeśli takowa jest. Następnie filet kroimy
Sprawdzone przepisy kulinarneW piątkowe popołudnie bardzo często na naszym stole gości łosoś. Nie inaczej było również i tym razem… jako danie główne będzie grillowany łosoś z soczewicą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Aromatyczne danie z leśnymi grzybami i łososiem🙂 Składniki 150 g fileta z łososia 150 g ryżu do risotto 150 g szpinaku mrożonego 1 szklanka odgotowanych prawdziwków 1 mała cebula 2 … Czytaj dalej Risotto z prawdziwkami
czarrna od kuchniBurgery nie muszą być tylko z mięsem. Ryba też świetnie nadaje się do tego. Propozycja z pstrągiem, świetnie pasuje też filet z łososia. Składniki 300 g fileta z pstrąga łososiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki i pół szklanki sosu tatarskiego wiedeńskiego szczypta soli pieprz 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 2 bułki
R'n'G Kitchenrowków, będą kopytka – bo następny raz na pewno będzie. Danie szczególnie nam posmakowało, być może to magia szafranu, albo po prostu uwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków (ok. 5-6 średnich sztuk) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 jajko sól morska, świeżo mielony pieprz Sos szafranowy
Poezja smakuPyszny, aromatyczny, bardzo łatwy i szybki przepis na łososia grillowanego. SKŁADNIKI 600 fileta z łososia bez skóry sól pieprz Winegret: 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanych listków mięty 5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE Łososia kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni
Moje Kuchenne Rewelacjerozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był rozmaryn to zrobiłam go nuta wiodąca posiłku. Czas: 30 minut Składniki: filet z łososia ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą młode ziemniaki ( po 3-4 na osobę) 3 świeże gałązki rozmarynu sporą gałązkę natki pietruszki 1/2 cytryny szczypta soli
Buniabaje w kuchniulubionych mięs mojej córki. Nie ukrywam, ja też często po nie sięgam, stąd pomysł na dzisiejszy obiad :) Użyłam pstrąga łososiowego, bo udało mi się kupić grube filety, ale łosoś też nada się wyśmienicie. Danie nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że nie pokusimy się o własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego ;) Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego(...)jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Dobrze wszystko wmasować w mięso
Kuchnia w opałach