kolację (wtedy proponuje podawać bez ziemniaczków). Składniki: (4 porcje) 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych) 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 2 x 400 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżej bazylii ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej(...)skóry, usunąć szypułkę i pokroić w kostkę. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć piórka czerwonej cebuli (3/4 całej ilości). Na cebuli ułożyć 3/4 pokrojonej cukinii. Dodać połowę pomidorów. Filet z łososia obrać ze skóry (jeśli ją ma), umyć, osuszyć, przekroić na pół. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach. Pomiędzy łososia powtykać gałązki świeżych ziół (rozmarynu, tymianku
Moja Delicjacena takiego łososia, jednak zawsze można polować na jakieś okazje w dyskontach spożywczych i zakupić taką rybkę nieco taniej. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 filety z łososia lub 1 większy Cytryna Sól i biały pieprz Filet z łososia obsypujemy solą oraz białym pieprzem. Następnie ucieramy na niego nieco skórki z cytryny. Delikatnie skrapiamy
Kolizje Smakówantybiotykami i lekami, nawet nie zaleca się podawać go kobietom w ciąży. Warto sięgnąć po dzikiego łososia z Alaski, aby poznać jego prawdziwy smak A oto przepis: Składniki: filet łososia (350g) 1 limonka 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka kminku papryczka chilli sól pieprz masło (opcjonalnie) ¼ szklanki soku z pomarańczy garść kolendry Przygotowanie: Blendujemy lub dobrze mieszamy(...)limonki, sok z pomarańczy, czosnek, kolendrę, kminek, sól, pieprz i kilka małych kawałków chilli. Marynatę wylewamy na łososia i odstawiamy na 30 minut do 1 godziny do lodówki. Na rozgrzanego grilla (lub patelnię grillową, choć z grilla smakuje lepiej ) wrzucamy filet i grillujemy około 3-4 minut z każdej strony. W trakcie smażenia, co jakiś czas smarujemy go pozostałą
PaleoLiferisotto ziemniaczane, trufla Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad lax z ikrą z łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym, filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka
królestwo garówwłosy, wspomagają procesy metaboliczne, chronią przed anemią. Dzisiaj przepis na niezwykle aromatycznego i pieczonego łososia, czyli na super drogocenny dodatek do zdrowego obiadu. Polecam :) Składniki: filet z łososia suszony koperek sól ziołowa pieprz czarny lub cytrynowy papryka słodka troszeczkę papryki cayenne ( chili) troszeczkę carry suszony majeranek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy, suszymy i usuwamy ości
Wołowina od rekinazamiast mięsa, proponuję od czasu do czasu przygotować rybę. Dzisiaj padło na łososia. Rybę podałam na słodko-kwaśno, z salsą z mango, pomidorów i ogórka. Składniki: 4 filety z łososia sól, pieprz sok i skórka starta z limonki rukola do podania Salsa: 1 długi ogórek 1 owoc mango 2 pomidory malinowe pól szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka(...)łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku sól i biały pieprz do smaku Świeże filety z łososia skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Po ty czasie skropić z obu stron oliwą
Czerwień i błękittaką propozycję obiadu chcę Wam przedstawić: łosoś gotowany na parze z ziołami prowansalskimi, do tego świeża sałata, ziemniaki i brokuł. Smacznego. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI: filet z łososia (około 400g) 1 cytryna przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, zioła prowansalskie WYKONANIE: Filet z łososia umyć, przełożyć do głębszego talerza lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć na łososia
Passions hobbies lifepanierce z płatków migdałowych. Efekt był adekwatny do oczekiwanego, łosoś wyszedł pyszny, soczysty a płatki migdałowe zrumieniły się w piekarniku i zyskały przyjemnego, orzechowego aromatu. 1 duży filet z łososia 3 łyżki płatków migdałowych, u mnie od Piątnica 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 cytryny sól, pieprz 1. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki(...)Filet z łososia przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą, pieprzem, startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na minimum 30 minut w chłodne miejsce. 3. Filety smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy płatkami migdałów. 4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut
Szefowa kuchniZUPA RYBNA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM! NAJSMACZNIEJSZA! SKŁADNIKI dla 4 osób: - 2 spore filety z łososia norweskiego - kilka małży nowozelandzkich (jeśli nie masz możesz pominąć ten składnik) - 3 jędrne marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki(...)opakowanie śmietany 18% - sól - ewentualnie bulion krewetkowy w proszku ( do kupienia na dziale kuchnie świata) WYKONANIE: - marchewkę i ziemniaki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy na drobno - filet z łososia myjemy pod wodą, dokładnie obieramy z łusek, wszystkich ości, nie możesz przegapić żadnej, więc wykonaj to dokładnie - marchewkę kroimy w drobną kostkę - ziemniaki w ćwiartki bądź ósemki, jeśli
SMYKWKUCHNIMożecie zastąpić część kurek innymi grzybami np. pieczarkami, ale odradzam raczej grzyby typu maślaki czy prawdziwki. Przygotowanie : 25 min. Pieczenie : 35 min Porcja dla 4 osób: ● 4 filety z łososia bez skórki (po 125 g każdy) ● 400 g kurek ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 3 łyżki posiekanego szczypiorku ● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ● 4 plasterki cytryny (opcjonalnie(...)posiekany czosnek, i rozgnieciony lub rozkruszony stostowany chleb lub bagietkę. Nagrzej piekarnik do temperatury180°C. Pozostałe kurki podsmaż przez 5 minut na oliwie, posól, popieprz. Odstaw. Filety z łososia posól, popierz, ułóż na rozłożonym na blasze papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodopornym . Na filety wyłóż przygotowaną kruszonkę z kurek, chleba i ziół, s krop oliwą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskafilet z łososia ze zdrowymi, suszonymi jagodami goji stanowią idealną kompozycję smaków. Suszone jagody goji pod wpływem temperatury stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach, po prostu pycha… Łososia podałam z mało popularnym (A szkoda !) amarantusem, który zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych z dodatkiem szafranu i cukinii. Koniecznie spróbujcie Składniki: 2 filety z łososia
Oryginalny smakUdało mi się kupić piękne filety z łososia, musiałam więc je podać w oryginalnej oprawie;):) Postanowiłam przyrządzić go w nieco słodkiej wersji, z dodatkiem brzoskwiń i sera oraz pasty czosnkowej i aromatycznej pietruszki. Całość wieńczą chrupiące orzechy włoskie... Składniki:4 filety z łososia,2 brzoskwinie,4 plastry sera,3 ząbki czosnku,2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 30minut do lodówki. Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć filety. Polać łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi rybę, przykryć plastrem sera, na koniec
Z miłości do słodkościkalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy do zapiekania i grilowania zajrzyjcie na stronę homemart.plSkładniki dla 4 osób: 1 kalafior 50 - 60 dag filetów lub medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki soku z cytryny majeranek mąka 1.Kalafior dzielimy na małe kawałki, układamy na formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy(...)czosnkowymi. W piekarniku ustawiamy grill lub termoobieg, rozgrzewamy piekarnik na 175 C, i zapiekamy kalafior przez 60 minut, obracając często aby równo się opiekał. Oliwę dozujemy wg. potrzeby.2. Filety z łososia solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i majerankiem, skrapiamy kilkoma kroplami cytryny. Na talerzu przygotowujemy mąkę i obtaczamy w nich przyprawione filety. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety
Apetyczna babeczkaczarny, 1 plasterek cytryny, 1 woreczek ryżu basmati. Przygotowanie: Filet z łososia myjemy pod zimną wodą. Nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Łososia gotujemy na parze w parowarze ok. 20 minut. W rondelku gotujemy ryż w osolonej wodzie. Przekładamy na talerz filet z łososia, podajemy go z plasterkiem cytryny. Obok kładziemy kopczyk z ryżu. Smacznego
Aga w kuchni