Łosoś to idealny pomysł na obiad, rybę zwykle podaję z kaszą jaglaną i warzywami. Dzisiaj w pysznej marynacie z dodatkiem czarnego sezamu . Składniki: filet z łososia 2 łyżeczki czarnego sezamu pieprz szczypta soli himalajskiej łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Sos sojowy
Kukuleczkiszalotkowym sosem winnym Kochany łosoś, zawsze mile widziany na moim stole. Usmażony na maśle, podany z szalotkowym sosem na białym winie. Polecam. Miłego, słonecznego weekendu ! Składniki: 2 filety z łososia bez skóry 250 g młodej marchewki 2 gałązki rozmarynu 1 cytryna 1 garść rozmrożonego zielonego groszku 2 szalotki 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego
Wino Francja Kuchniaobiad. Hamburger z łososiem to źródło zdrowych węglowodanów, pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych Omega-3. Propozycja idealna. Składniki na 2 burgery: 2 bułki grahamki 1/2 dużego fileta z łososia 4 pieczarki 1/2 cebuli Garść mixu sałat 1 łyżeczka oliwy Pieprz Sos: Koperek Jogurt Sół himalajska 1 ogórek gruntowy 1/2 ząbka czosnku Pieprz Sól himalajska Przygotowanie: Pieczarki i cebulę kroimy
Czarnawisienkawłaśnie są szaszłyki z łososiem. Łosoś w marynacie z sosem worcestershire świetnie dopasowuje się do delikatnej cukinii i słodkich pomidorków koktajlowych. Warto spróbować. Składniki dla 4 osób: 500g fileta z łososia 24 pomidorki koktajlowe 2 wąskie cukinie* Marynata 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki sosu worecestershire 1 łyżka oleju szczypta pieprzu Patyki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie przez
Pełny talerznieprzyzwoicie wczesnej porze, udało mi się zrobić jedynie zdjęcie przed pokrojeniem i dodaniem składników sałatkowych (m.in. słodkiego sosu koperkowego). Zaraz potem całość zniknęła... Składniki: 300 g świeżego fileta z łososia 5 łyżek soli 5 łyżek cukru 1 szklanka świeżej żurawiny (ewentualnie suszonej) 1 cebula Wykonanie: Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Ułożyć w naczyniu o dopasowanym rozmiarze. Żurawinę posiekać
zadanie-gotowaniedaniu. PS Marzenie udało się jakoś natknąć w polskim sklepie na łupacza (!) i być może można z tego wysnuć wniosek, że za słabo szukam. Być może. ;) Składniki: filet z łososia, pstrąga łososiowego lub dużego pstrąga (około 500 g) kilka łyżek mąki 75 g roztopionego masła z solą morską kilka łyżek płatków owsianych 1 łyżka whisky sos: 2 łyżeczki majonezu
zadanie-gotowanieuwielbiam :) Mój łosoś tak jak widać z cukinią, suszonym pomidorem, jarmużem, do tego ząbek czosnku i trochę pestek z dyni. Jako dodatek ryż naturalny brązowy :) Składniki: filet z łososia mała cukinia 1 ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów garść pestek z dyni świeża kolendra sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię umyłam pokroiłam
kruche babeczkiwygodniej. Mój łosoś stał w lodówce, już w oleju, ponad tydzień, cały czas tak samo pyszny! Polecam! Przepis szefa kuchni Michała Koteckiego Składniki: 500 g świeżego fileta z łososia 500 ml soku z cytryny lub soku cytrynowego cytrynki z butelki 100 g białej cebuli. 50 g zielonego, marynowanego pieprzu. 500 ml oleju ( użyłam słonecznikowego) sól
Stare GaryDziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach. Na 4 porcje: 4 filety z łososia ze skórą 3 łyżki sake 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy) 1.5 łyżki brązowego cukru 1 łyżka wody Opcjonalnie olej do smażenia
Smaki Przyprawy i KoloryDziś trochę inna odsłona łososia. Bardziej orientalna. Jest to przepis zaczerpnięty z kuchni japońskiej. Wszystkie składniki sosu teriyaki są łatwo dostępne w większych supermarketach.Na 4 porcje:4 filety z łososia ze skórą3 łyżki sake3 łyżki sosu sojowego3 łyżki mirin (może być zwykły ocet ryżowy)1.5 łyżki brązowego cukru1 łyżka wodyOpcjonalnie olej do smażeniaSpory chlust sake też do smażeniaNajpierw rozpuszczamy
Kulinarna rozmowaczosnek,suszony pomidor, łosoś, brokuł, serek mascarpone i dużo płatków migdałów. Pyszne było, smakowało wszystkim, więc zadowolona jestem :)) Życzę Wam miłego dnia :)) Składniki: makaron u mnie papardelle pełnoziarniste filet z łososia brokuł płatki migdałów suszone pomidory 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku olej kokosowy do smażenia 3 łyżki serka mascarpone sól różowa pieprz Brokuła i makaron wcześniej gotuję
kruche babeczkipełnego witamin. Łosoś cytrynowy sprawdza się zawsze i pod każdą postacią (no chyba, że go przypadkowo zbytnio wysuszysz lub spalisz ;) Składniki (na 3-4 osoby): 2 świeże filety z łososia norweskiego 1/2 pęczka kopru 3-4 plastry cytryny 4-5 kulek mrożonego szpinaku (może być świeży) 6-7 łyżek śmietany UHT 12% 1 spory ząbek czosnku 1 łyżka
Kuchnia po mojemugroszkiem i łososiem to smaczne danie dla całej rodziny. U mnie bez wyjątku wszyscy je lubią. Makaron z groszkiem Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu 600 g fileta z łososia 200 g zielonego groszku, mrożony 2 łyżki migdałów 1 ząbek czosnku 5 listków mięty pieprzowej 5 listków bazylii 50 ml oliwy sól do smaku ½ łyżeczki ostrej papryki
codojedzeniałososia . Ułożyliśmy go na ogórkach i posypaliśmy galaretką o smaku mohito . Całość świetnie komponowała się z chrupiącą grzanką. Sami możecie łatwo przygotować taki koktajl – łącząc upieczony filet z łososia z krewetkami koktajlowymi skropionymi sokiem z cytryny. Potem dodajemy tylko odrobinę majonezu, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Grzanka, odrobina kawioru i gotowe! Zupa krem z zielonego groszku niczym
Poezja smakuChyba moje nowe ulubione danie :D Rybka, warzywka i jajeczko! Czegóż chcieć więcej?? Składniki: filet z łososia (ok. 350-400 g) sól ziołowa pieprz cytrynowy 2 jajka 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (450-500 g) 2 łyżki masła 2 łyżki octu 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej Przygotowanie: Filet podzielić na 4 porcje(...)wbić do miseczek i wlać znad samej powierzchni, do lekko wrzącej wody. Gotować ok. 4 minut (tak, by żółtko pozostało płynne), delikatnie wyjąć łyżką cedzakową. Na talerzach serwować łososia na porcji fasolki, z jajkiem na wierzchu i ćwiartką cytryny. SMACZNEGO
Malinowo w kuchni