Dorsz podany w towarzystwie marchewki to super zdrowy i lekki obiad. Szczególnej uwadze polecam bardzo ciekawe risotto. Marchewkowe znasz? Koniecznie wypróbuj przepis, bo smakuje rewelacyjnie. Z takim dodatkiem dorsza na pewno zjesz z przyjemnością, a może nawet poprosisz o dokładkę! Risotto przygotowane na marchewkowym soku posmakuje nie tylko dzieciom. Ma apetyczny kolorek i bardzo ciekawy smak. Warzywny dodatek stanowi karmelizowana(...)całość smakuje rewelacyjnie. Polecam! Składniki na 2 porcje: 0,5 szklanki ryżu np. arborio 1 mała cebula 0,5 szklanki bulionu 330 ml soku z marchwii 2 filety z dorsza a' 160 g 2 łyżki mąki sok z cytryny olej sól, pieprz tymianek 1 łyżka miodu 2 łyżki masła starty parmezan Przygotowanie: filety z dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybki i łatwy sposób na przygotowanie chudego dorsza. Całość pieczona w jednym naczyniu dzięki czemu smaki się przyjemnie łączą. Składniki (4 porcje) -800 g filetów dorsza -2 woreczki ryżu brązowego -mała cukinia -2 cebule -czerwona papryka -cytryna -3 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz cytrynowy lub ziołowy Przygotowanie Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne
Zielona Kuchniaciastami. Pamiętacie galette śliwkowe Marzeny? To właśnie słodka strona bretońskiej tradycyjnej kuchni :) PS Alkohol użyty przy gotowaniu pali się lub wyparowuje - danie nie ma % ;) Składniki: 1/2 kg dorsza (filet bez skóry), lub innej białej ryby (najlepiej żabnica) 2 łyżki oliwy 3 łyżki masła z solą morską 2 łyżki mąki 50 ml koniaku lub brandy 1 puszka krojonych pomidorów(...)pietruszka Wykonanie: Kawałki ryby obtoczyć w mące. Na grubej stalowej patelni rozgrzać masło z oliwą i smażyć dorsza po 3 minuty z każdej strony. Zwiększyć ogień do maksimum i wlać koniak. Podpalić. Po wypaleniu ognia zdjąć patelnię z ognia i przełożyć filety na talerz. Wrzucić na patelnię posiekaną cebulę i wstawić na mały ogień. Zeszklić 5 minut i dodać
zadanie-gotowanieSkładniki: -filet z dorsza -pomidor -koperek -olej konopny -bataty -marchew -korzeń pietruszki -zielona pietruszka -oliwa z oliwek extra virgine -łuskany słonecznik Przygotowanie: Filet z dorsza gotujemy na parze. Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy poszatkowany koperek, olej konopny i słonecznik. Bataty, marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na patrze, lekko
Szkrab Je SamNatka pietruszki dodatkowo wzmacnia świeżość całego dania. Taka ryba jest świetną propozycją obiadową, podana ze świeżym pieczywem lub ziemniakami będzie po prostu idealna. Składniki (na 1 porcję): 150g filet z dorsza 2 łyżki mąki odrobina soli pieprz do smaku łyżka masła sok z połowy cytryny łyżeczka małych kaparów wraz z zalewą łyżeczka drobno siekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju(...)rzepakowego Filet z dorsza myjemy, osuszamy i sprawdzamy czy nie ma ości – jeśli są, usuwamy pęsetą. Oprószamy rybę z obu stron delikatnie solą, bo nie trzeba jej duży gdy kapary są słone, oraz do smaku pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie na talerz wysypujemy równomiernie mąkę i panierujemy rybę cienką warstwą – nadmiar delikatnie strzepujemy
Smaczna Stronaakcji konkursowej z wykorzystanie papirusu Winiary i oczywiście nie zdążyłam. Ale dzięki temu wyczarowałam coś ciekawego na kolację: ryba, ryż i marchewka. Składniki:[dla 2 osób] 2 filety dorsza lub innej białej ryby dwa pergaminy z "Winiary pomysł na...Papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" woreczek ryżu (u mnie z warzywami) kilkanaście małych marchewek łyżka
Pasja Smakujuż wiecie. Dziś kolejny przepis, mocna inspiracja Kwestii Smaku, sprawiła, że będzie to jedno z moich ulubionych rybnych dań. Składniki: (dla 4-6 osób) 3 filety z dorsza 2 puszki całych pomidorów w sosie pomidorowym 1,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie oregano łyżeczka cukru pieprz, sól Wykonanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki(...)kilku minutach dodać dwie puszki pomidorów, łyżką rozdrobnić je na mniejsze cząstki. Doprawić cukrem, solą i pieprzem, wsypać zioła i wymieszać. Zagotować. 3. Po 5 minutach dodać filety z dorsza i przykryć je w całości sosem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Rada: Rybę można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem. W każdym połączeniu
Pasja Smakudzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na rybę smażoną z sosem. 6 średnich mrożonych filetów z dorsza 1 łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 4 łyżki mąki 1/2 szkl. bułki tartej 2 jajka olej słonecznikowy do smażenia Sos: 100 ml wody bądź bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Dijon szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 100 ml śmietanki pęczek świeżego koperku Ryba w sosie musztardowym Jak przygotować rybę w sosie musztardowym. Filety z dorsza rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Oprószyć jedną łyżeczką soli i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej
mecooksSkładniki: 7 filetów dorsza (mogą być ze skórą lub nie) 2 cebule 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 żółte świeże pomidory 2 szklanki świeżych kurek sól, pieprz, kardamon, majeranek łyżka cukru masło klarowane Wykonanie: Filety dokładnie umyj, przypraw (tylko nie cukrem). Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w cienkie talarki, gdy się zeszkli dodaj kurki(...)duś. Następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę z puszki i te świeże żółte. Przypraw do smaku, dodajac także łyżkę cukru, mieszaj, chwilę duś. Na innej patelni usmaż na rumiano dorsza, pokrojonego w większe kawałki. Zacznij od smażenia od strony skóry. Ja zrobiłam to tak: Złącz z pomidorową salsą, podawaj z pieczywem jako przystawkę lub jako obiad do ryżu czy ziemniaków
Zasmakuj Kuchniwystają z panierki lubią się zrobić czarne co nie wygląda zbyt ładnie . Na szczęście smak jest wyborny . Polecam , szybkie , wegetariańskie i smaczne danie Składniki na 4 osoby : 4 filety z dorsza , bez skóry ( może też być inna ryba ) 1,5 łyżeczki ostrych lub łagodnych , suszonych płatków papryki ( my lubimy ostre , ale łagodne też są smaczne ) 1/2 płaskiej łyżeczki gałki(...)pieprz cytrynowy do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka mocno pogniecionych, kukurydzianych , płatków śniadaniowych 1/2 szklanki mąki pszennej olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety płukamy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem . W miseczce mieszamy płatki papryki , gałkę , i czosnek . Tą mieszanka posypujemy filety , doprawiamy do smaku solą selerową i pieprzem cytrynowym . Obtaczamy
Ogrodnik w podróżyrybka ;)Źródło : czasopismo dla kobiet Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów z dorsza sok wyciśnięty z cytryny 15 dag makaronu spaghetti 1 duży brokuł 3 średnie pomidory 15 dag żółtego sera 30 dag mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny
Słodkości i nie tylkopostanowił spróbować ryby w takiej postaci, ponieważ do tej pory jadał tylko panierowane i smażone filety. Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 26 Składniki: 2 filety z dorsza 60 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz pęczek natki pietruszki 8 dag miękkiego masła 6 łyżek tartej bułki 1-2 łyżki soku z cytryny(...)chwili dołożyć pomidory. Smażyć 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Zapiekać przez
Pasja Smakuobiad? Ryba po bolońsku będzie świetnym wyborem. Potrawa ta już wielokrotnie gościła na naszym stole. Do tego dania można użyć różnego rodzaju ryb. My najczęściej korzystamy z filetów dorsza, soli lub mintaja. Składniki: - 0,5 kg pieczarek - 2 czerwone papryki - 1 zielona papryka - 1 żółta papryka - 2 cebule - 500 g mrożonych filetów ryby - 4 łyżki przecieru pomidorowego
Pan i Pani Smith w kuchni