filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:18/67)

Dorsz Marka z Łodzi 86

Czas Przygotowania : 4 h Czas Smażenia : 40 min Gotowe w : 4:40 h Liczba porcji : 4 osoby   Każda ryba jest smaczna pod warunkiem, że odpowiednio

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ryba w zalewie octowej 140

Moja ryba właśnie trafiła do słoików. Teraz już będzie się przeryzała i czekała na odpowieni moment żeby trafić na stół. Fajna propozycja dla wszystkich, którzy nie

Polska Zupa
Kotleciki z dorsza 133

muszę przyznać, że troszkę trzeba się przy nich napracować, ale efekt jest warty tego. Idealne danie na piątkowy obiad (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotleciki z dorsza składniki: 150 g fileta z dorsza 1/2 czerwone podłużnej papryki 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko panko, jajko i mąka do panierki Kotleciki z dorsza wykonanie: Dorsza, paprykę

Delusional Trine
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 263

pastą tom yum. Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minuty. Podajemy gorącą ze świeżą kolendrą i grillowanymi krewetkami. GRILLOWANY DORSZ PO TAJSKU SKŁADNIKI: * filet z dorsza – ok. 150 g * czosnek – 1 ząbek * chili- 1 szt * pasta tamaryndowa – 1 łyżeczka * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * sos rybny – 1 łyżeczka * świeża kolendra

Ostra na Słodko
Ryba w pomidorach 208

śledzie po kaszubsku . Jednak powracając do ryb, to dzisiaj przygotowałam rybkę w pomidorach. Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby. Do tego frytki i surówka z kapusty kiszonej. Składniki 700 g filetów z dorsza lub innej ryby 1 puszka pulpy pomidorowej 2 średnie cebule 1/2 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziela

O kuchni z uczuciem
Kotleciki z dorsza 210

rzymską w którą można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę z białej kapusty. Kotleciki z dorsza: ok. 350 g filetów z dorsza (można też użyć innej białej ryby) ok. 300 g ziemniaków (ok. 2-3 sztuki) 1 mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki

Poezja smaku
Fish and chips (fish & chips) 273

Post Fish and chips (fish & chips) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 249

Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną! Będzie Ostro i będzie Słodko – czyli tak jak lubię najbardziej! Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad(...)jeszcze będzie oblizywał się ze smakiem! A jeśli lubicie takie słodko -ostre smaki to spróbujcie też Dorsza po seczuańsku : http://ostra-na-slodko.pl/2015/02/06/biala-ryba-po-seczuansku/ Równie pyszny! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 200 g * mąka pszenna – 60 g * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * jajko – 1 szt * oliwa – 1 łyżka * mleko – 4 łyżki SŁODKI SOS CHILI

Ostra na Słodko
Kotleciki z dorsza 119

surówką z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej . Można podawać z ryżem, ziemniakami bądź frytkami. Składniki 500 g filetów z dorsza świeżych bądź mrożonych 2 kromki białego chleba namoczonego siekana zielona pietruszka, łyżka cebula dymka ze szczypiorkiem siekana jajko sól,pieprz olej do smażenia Filety … Czytaj dalej Kotleciki z dorsza

gotuj ze mną
Ryba w pomidorowej galarecie 146

smakuje i wbrew pozorom jest łatwa do przygotowania. Taka ryba  idealnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra.  Składniki na 8 porcji: 2 filety z białej ryby, np. dorsza (wagowo około 0,5 kg) 1,5 l wody 1 szklanka soku pomidorowego (250 ml) 1 czubata szklanka mrożonego groszku 1 duża cebula 4 liście laurowe(...)wywar zdjąć z ognia i wlać do niego żelatynę. Całość wymieszać. Na dno kokilek (lub w dużym naczyniu) wlać wywar. Poczekać, aż stężeje. Następnie dodać groszek i ugotowane filety z dorsza. Całość zalać zalewą (do 3/4 wysokości ryby). Rybę wstawić do lodówki. Gdy galareta stężeje to zalać ją pozostałym pomidorowym wywarem. Wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galareta

Ugotować
Dorsz w porowych papilotach z puree z topinamburu z szafranem i surówką z białej rzodkwi. 163

przede wszystkim jakie właściwości zdrowotne posiadają. Kupiłem więc na bazarku i działamy. Czego nam trzeba? -topinambur kilka bulw, obieramy jak ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości -filet z dorsza -por, część biała przechodząca w zieloną -mleko 1/2 kubka -mała szczypta szafranu -śmietana 18%, łyżka -sól, pieprz, pieprz biały -wino różowe półsłodkie Ugotowany topinambur podlewamy mlekiem, dodajemy śmietany(...)pieprzu białego i szczyptę szafranu. Blenderem miksujemy na gładkie puree. Filet z łososia, oj z dorsza (miał być z łososia, ale dorsz był jedyną świeżą rybą dziś!),  nacieramy solą i pieprzem, smażymy od strony skórki, aż się zrumieni. Nie przewracamy, solimy i pieprzymy od góry. Odstawiamy. Na innej patelni na maśle klarowanym szklimy, posiekanego w krążki pora, podlewamy

BaRepas
Paluszki z dorsza w panko 184

tylko w Japonii, lecz również w innych krajach azjatyckich. Paluszki z dorsza w panko.   Składniki: - ok. ½ kg filetów z dorsza (bez skóry) - ½ szklanki panko - kilka łyżek mąki tortowej - 1 jajko - sok z cytryny - różowa sól himalajska - olej rzepakowy Filety dokładnie osuszamy i kroimy na porcje (paluszki). Lekko skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy różową solą himalajską. Odstawiamy do lodówki(...)rondlu rozgrzewamy olej (ilość do głębokiego smażenia), kładziemy porcje ryby (po kilka sztuk) i smażymy na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Paluszki z dorsza w panko są delikatne, a panierka długo po usmażeniu zachowuje swoją chrupkość. Dzięki zastosowaniu panko potrawa chłonie mniej tłuszczu, niż po użyciu zwykłej bułki tartej, jest więc mniej kaloryczna. Gorąco

mojewypiekiinietylko
Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 154

razie potrzeby nieco więcej soli gotuj zgodnie z przepisem Etap II  wyjmij z szybkowaru warzywa Pasta rybna Składniki 270 g  filetów z dorsza (bez skóry) 2 małe filety z sieji ze skórą (ok. 200 g ), skóry nie oddzielaj 2,5 - 3 łyżki oliwy z oliwek  o bardzo łagodnym smaku 1-2 łyżki soku(...)sporo Przygotowanie wstaw garnek z wywarem na palnik i podgrzej do temp. około 80 - 95   ° C (patrz: wskazówki na początku przepisu) włóż do wywaru osuszonego dorsza i sieję gotuj ryby  w otwartym garnku   na bardzo małym ogniu (wywar nie może bulgotać), do momentu, aż mięso przestanie być szkliste  ugotowane ryby

Szybko Szybkowar
kotlety rybne z dorsza 169

Składniki: * 2 filety z dorsza * 2 marchewki * cebula * ząbek czosnku * bułka kajzerka * garść natki pietruszki * sól * pieprz * olej do smażenia * bułka tarta * dwa jajka Przygotowanie: Bułkę namaczamy w wodzie. Dorsza kroimy w drobną kostkę lub mielimy przez maszynkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, natkę pietruszki i startą na drobnych oczkach marchewkę. Dodajemy odciśniętą bułkę kajzerkę oraz jajka.  Na koniec

Kulinarne przygody
Ryba po włosku 197

filet z dorsza3 pomidory4 ząbki czosnkuoliwa z oliweksok z cytrynyoreganokoperekWykonanie:1. Pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i z dodatkiem oregano smażymy na rozgrzanej oliwie.2. Filet z dorsza kroimy na pół, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.3. Filety układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek(...)nakładamy porcję pomidorów. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.Ja dorsza podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką wiosenną (rzodkiewka, sałata, ogórek, pomidor

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania