filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:27/67)

Curry z dorsza ze skórką mandarynkową. 188

razem? Okazuje się, że razem też! Wyraźny, słodki i orzeźwiający aromat cytrusów sprawia, że to proste w gruncie rzeczy danie staje się całkiem wyjątkowe. Polecam. :) Składniki: 400 g filetów z dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki przyprawy curry skórki z 3 mandarynek oliwa sól

zadanie-gotowanie
Pieczony dorsz 153

innym, owszem smaczny, warzywa dodają smaku, cytryna idealnie nadaje się do ryb, ale ja chyba po prostu nie należę do miłośników ryb Składniki na 3 porcje: - 300 g fileta z dorsza (podzielić na 3 części) - 1 średnia pietruszka; - kawałek selera; - 2 średnie marchewki; - kawałek pora; - 6 plasterków cytryny; - 2/3 szklanki przecieru pomidorowego (passaty); - sól, pieprz, imbir Wykonanie: Warzywa umyć

dom-agi.pl
Ceviche z dorsza 208

pamiętać o zasadzie stosowania około 150 ml soku z limonki na ok. 500 g ryby. Ceviche zawsze podajemy na zimno i natychmiast po przygotowaniu. Składniki: ok. 750 g filetów z dorsza (bez skóry i ości) 0,5-1 papryczka chili świeża garść natki kolendry lub pietruszki kilka limonek (można wymieszać z cytrynami; na tę ilość ryby potrzeba ok. szklanki soku

Pociąg Do Kuchni
Dorsz z patelni 159

oczywiście najlepiej zrobicie jeśli wybierzecie rybę bez tego całego lodu pod nazwą "glazura". Dzięki temu ryba nie rozleci Wam się podczas rozmrażania i smażenia...   SKŁADNIKI Filet z dorsza (ze skórą)  sól, pieprz olej do smażenia rozmaryn Rybę myjemy o dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy, a następnie posypujemy solą i pieprzem. Olej mocno rozgrzewamy na patelni

Czary - gary w kuchni
Dorsz w cieście piwnym 225

ziemniakami i surówką z białej kapusty. Można też podać z frytkami ale wtedy jest bardziej kalorycznie. :) Ryba podana na talerzu z Porcelana Bogucice. Składniki: 400 g filet z dorsz (u mnie świeży) sól, pieprz do smaku sok z cytryny Ciasto piwne 1 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 2 łyżki kaszki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka z dorsza i fenkułu 194

żółtego startego 1 szklanka groszku mrożonego 200 g śmietany 18 % gęstej 1 cebula 2 jajka 100 g jogurtu greckiego sól, pieprz przyprawa do ryb płatki chili olej rzepakowy Filety z dorsza posypuję solą , pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Ziemniaki ugotowane kroję w plastry. Przekładam do naczynia do zapiekania, posypuje solą, pieprzem, płatkami chili. W misce

wesoła kuchnia
DIETETYCZNE PULPETY Z DORSZA 201

Kotleciki są nie tylko pyszne ale małokaloryczne, wręcz dietetyczne. Podałam je z gotowanymi batatami i surówką.  Danie zaliczam do bardzo smacznych.  SKŁADNIKI :  500 -600 g filetów z dorsza sól, pieprz do smaku  1/2 czerwonej papryki natka pietruszki koperek 1 mała cukinia 2 jajka 4 kromki chleba tostowego por, biała część odrobina oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba po grecku, wersja obiadowa 158

Połączenie ryżu i soczewicy z rybą w sosie warzywnym. Dla fanów ryby po grecku, obiad idealny. 2 większe filety z dorsza lub innej białej ryby 1 duża marchewka 20 cm pora 1 średnia pietruszka 1,5 szklanki przecieru pomidorowego/passaty 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g ryżu brązowego 4 łyżki czerwonej soczewicy przyprawy: sól i pieprz Pora

Kucharzyca
Zupa z dorszem, ryżem i duszonym porem 149

warzywnym lub rosole, a w razie braku gotuję zwyczajnie na wodzie, ale wtedy koniecznie z dodatkiem suszonej włoszczyzny, dzięki czemu zupa jest pełna smaku 😋 * bulion warzywny- 1 l * filet z dorsza- około 120 g * ryż jaśminowy- 2/3 szklanki * pietruszka- 1 większa * por- 1 szt. * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku * świeży koper- do posypania

Kraina Miodem Płynąca
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) 203

ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka mąki 5 łyżek śmietany 18% 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex 150 g twardego sera Olej do smażenia Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy.  Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki (surowe) i warzywa

VioletoweKucharzenie
Bałtycki dorsz na Podhalu w kremie vinegar z Hiszpanii! 143

Sącza, żebym go mogła przyrządzić w cytrynowym vinegrecie, które to przyjechały od Hiszpańskich Delikatesów :). Banalnie prosty sposób na wyśmienity smak ryby! Składniki: 6-8 sztuk filetów z dorsza Marynata: sok z 3/4 cytryny koper świeży lub suszony sól Do polania: cytrynowy krem vinegar Do smażenia : oliwa z oliwek masło 1. Ryby dokładnie myjemy, nacieramy solą

Apetyczna babeczka
Dorsz pieczony na szpinaku 178

pomidorów • 3 garści szpinaku świeżego • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • W naczyniu żaroodpornym położyć umyte i osuszone liście szpinaku. Lekko posolić i skropić połową oliwy. • Filetdorsza pokroić na 4 kawałki i skropić sokiem z cytryny. • Posypać pieprzem cytrynowym i odrobiną soli. • Dorsza ułożyć na szpinaku, posypać płatkami

To co kocham
solianka z dorszem 198

sporządzenie rybnego wywaru gorsze części z pozostałe z filetowania dorsza (kręgosłup ogon, płetwy, łeb) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten  sposób  ). Kawałki fileta oprószamy  solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gorsze części(...)ziemniaki, pokrojone w kostkę  i gotujemy przez  dziesięć minut. Teraz do zupy dodajemy kiszone ogórki ( starte lub pokrojone w cienkie plastry),  koncentrat pomidorowy, oraz kawałki filetów z dorsza. całośc gotujemy na małym ogniu przez 7-10 minut  doprawiamy  solą, oraz pieprzem, dodajemy oliwki oraz kapary i garnek zdejmujemy z ognia.  Rozlewamy zupę na talerze

Miód i pieprz
Ryba po indiańsku 202

mrożona, dzięki czemu nie płacę za wodę zamrożoną. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rybami takie jak zapiekane, smażone, itp (tutaj) Inspiracja: prl-kuchniadanusi.blogspot.com Składniki 800 g filetów z dorsza 5 średnich ziemniaków 1 czerwona papryka 1 papryka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 puszka pomidorów bez skóry 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka

O kuchni z uczuciem
Opiekane śledzie lub fileciki w zalewie octowej 151

się im nie dzieje :) Składniki: 1kg śledzi zielonych (lub filetów z dorsza, czy innej rybki) 2 jajka Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Zalewa octowa: 3 szklanki wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 1 ½ łyżki soli Ok. 10 ziarenek ziela angielskiego Ok. 4 listki laurowe Śledzie lub filety solimy, pieprzymy, a następnie kroimy na niewielkie kawałeczki, po czym

Smakowy Raj
Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą 202

świetnie smakuje i całkiem fajnie się prezentuje.składniki:500 g filetu z dorszamajeranek100 g jarmużu1 kulka mozzarellimasło klarowane do smażeniaolejJarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na każdym kawałku ryby ułożyć trochę przesmażonego na maśle jarmużu. Mozzarellę pokroić w plastry

Monia miesza i gotuje