DORSZ Z SZAŁWIĄ, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI POD MIMOLETTE 215Miałam zrobić dorsza w papilotach, ale jak zwykle lenistwo (nie potrzeba!;) jest matką wynalazku i szybkich rozwiązań ;) Składniki: filet z dorsza sól ziołowa, pieprz 2 łyżki masła plasterki cytryny kilka listków szałwii garść pomidorków koktajlowych opcjonalnie (dla tych, którzy mogą i chcą): ser mimolette lub ser wegański Rybę posypujemy solą ziołową lub zwykłą, na wierzch kładziemy masło, listki szałwii
Cytryna&Co.
Dorsz pieczony z warzywami 352także fit potrawą dla osób będących na diecie. Soczysty dorsz pieczony z warzywami to ciekawy pomysł na szybkie, proste i aromatyczne danie. Polecam! Składniki: 300g filetów z dorsza (użyłam polędwiczki) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + łyżka soku z cytryny), papryka słodka mielona, papryka ostra mielona – szczypta, ulubione zioła (świeże lub suszone) oliwa – około
Blog z Apetytem
Krokiety ziemniaczane z dorszem. Przepis krok po kroku. 420rybach w tym oczywiście na solonym suszonym dorszu. Niestety ten portugalski rarytas jest trudno dostępny i bardzo drogi. Dlatego postanowiłem zastąpić go zwyczajnym filetem z dorsza, który kupisz w każdym większym sklepie spożywczym i nie kosztuje fortuny. Oczywiście warto choć raz w życiu wypróbować oryginalne Pasteis de bacalhau
kuron.com.pl
Zapiekana ryba pod kapustą 217Składniki: 3 filety z dorsza 300g kapusty z grzybami (może być bigos bez mięsa) 2 cebule, marchewka, sól, pieprz Przygotowanie: Filet dzielimy na 2-3 części. Opruszamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Podsmażamy do miękkości, następnie dodajemy kapustę i mieszamy. Na oddzielnej patelni podsmażamy rybę - około 3-4 minuty
Lena Gotuje
Ryba w ziemniaczanej panierce. 176panierka ciakawa! Dziś nadszedł czas, aby spróbować jej smaku. W internecie widziałam mnóstwo przepisów, ale zrobiłam je po swojemu. Myślę, że im prościej tym lepiej! SKŁADNIKI: 1 filet z dorsza około 60 dag. 4 ziemniaki starte na grubych oczkach 1 duże jajko sól, pieprz WYKONANIE: filet kroimy na kawałki, nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, starte ziemniaki
Kuchnia Beaty
Mini Fishburger 232nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotlecików sól pieprz olej do smażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych
Smakowity Blog Kulinarny
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 219gotowe! Lazania z dorsza z bazyliowym pesto Składniki: 1 litr mleka 100 g mąki 100 g masła 1 kg filetów z dorsza 250 g makaronu do lazanii ( Barilla ) 60 g bazylii 250 g oliwy extra vergine 50 g migdał y skórka
SzczyptaSmaQ
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi 258pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI : 400 g dorsza 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli pieprz czarny świeżo mielony sól ziołowa tymianek szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na foli aluminiowej. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę kroimy w plastry. Rybę oprószamy solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dorsz na salsie pomidorowej 220rybkę podsmażyłam na patelni, a z braku czerwonej cebuli musiałam wykorzystać białą, więc salsa jest trochę mniej kolorowa. Niemniej - ciekawe i całkiem lightowe danie. Składniki (dla 4 osób): filet z dorsza sok z cytryny koperek 12 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki pół cebuli 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z limonki pół łyżki octu Wykonanie: 1. Filet umyć
Pasja Smaku
Solankowy dorsz z grillowaną sałatą rzymską 251Lekki, zdrowy obiad. Składniki filet z dorsza 2 szt sałata rzymska mini 2 szt seler nać 3 gałązki por 3-4 liście cebulka 1 szt liść laurowy 2 szt ziele angielskie … Czytaj dalej Solankowy dorsz z grillowaną sałatą rzymską
czarrna od kuchni
Dorsz w chrupiącej panierce 182głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.Składniki:-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb-przyprawa do ryb-sól-1 i 1/3 szklanki mąki-1 szklanka bardzo zimnej wody-1 jajko-olej do smażenia Filety
Maminek kulinarny
Zupa wiosenna z dorszem. 212gatunki ryb będą najlepsze dla brzuszków dzieci? Warto podawać dziecku ryby morskie i słodkowodne. Z chudych polecam dorsza, sandacza i morszczuka, natomiast z tłustych halibuta, łososia oraz makrelę. Dwulatkom możesz podawać też owoce morza: krewetki czy kalmary. Najlepsze są świeże ryby, filety oczyszczone z ości. Mrożone kupuj tylko w sprawdzonych sklepach, aby nie trafić na takie, które były zamrażane(...)filetów z dorsza (świeżych) 450 g mrożonych warzyw (zupa kalafiorowa z koperkiem) 450 g mrożonych warzyw (zupa jarzynowa) 150 g mrożonej włoszczyzny 1 łyżka lubczyku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 pęczek koperku (posiekać) szczypta soli himalajskiej i przyprawy do ryb 400 ml jogurty naturalnego świeżo mielony pieprz 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Filety
ClauditteMissCooking
Kotlety rybne. Przepis krok po kroku. 164kotletów: 500 g zmielonych filetów z dorsza lub innej morskiej ryby 15 cm kawałek pora 1 ząbek czosnku skórka otarta z jednej cytryny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz czarny olej roślinny do smażenia Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa. Jeżeli były mrożone upewnij się(...)rybne warte waszej uwagi Ostatnio przygotowałem dla Was Pulpety rybne z sosem cytrynowym , inne bardzo fajne danie na bazie ryby. W tej potrawie zastosowałem dorsza, ale Wy możecie użyć dowolnej ryby lub mieszanki ryb. Dobrze jest łączyć gatunki ryb chudszych, dorsz właśnie z tłustszymi np. łosoś, ale nie jest
kuron.com.pl
Ceviche z dorsza 237Świetnie nadająca się na Święta Bożego Narodzenia. Sposób marynowania, który przedstawiłam poniżej, powoduje, że ryba zachowuje się tak, jak podczas gotowania - ścina się białko. Składniki: 300 gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba
Szczęśliwa kuchnia