filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:19/67)

Łosoś na parze czy dorsz w migdałach ? 157

każdy lubi rybę na swój sposób, dlatego tym razem robimy podwójne menu. Łosoś gotowany na parze z włoszczyzną oraz dorsz smażony w migdałach SKŁADNIKI: 2 dzwonki łososia 2 filety z dorsza ziemniaki pieczone z masłem i rozmarynem szpinak w śmietanie sol, pieprz,czosnek, jajko, mąka, migdały, włoszczyzna Oba filety należy oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć(...)ręczniku papierowym, następnie oprószyć solą i pieprzem. Łososia umieścić w garnku na parze i gotować wraz z włoszczyzną 10-15 minut pod przykryciem. Natomiast dorsza obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w płatkach migdałów. i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru panierki z migdałów. Obie ryby podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami z masłem

MarciochaKucharzy
FILETY BIAŁEJ RYBY W PANIERCE CURRY 199

Prosty przepis na szybki i zdrowy codzienny obiad. Filety białej ryby np. dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja, miruny, w cieniutkiej panierce z curry w proszku i mąki pszennej. Usmażone na klarowanym maśle ( lub zwykłym maśle z którego po podgrzaniu zbieramy powstałą pianę(...)koniec udekorowane świeżą papryczką chili i szczypiorkiem. Podane z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także z  sałatką coleslaw  . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 filety białej ryby (dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja) sól morska, pieprz 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku 3 łyżki klarowanego masła  1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej papryczki chili

cool and minty
Paluszki rybne!:) 203

chociaż w pewnym stopniu na wakacje, nad morze... Będzie to dorsz a dokładniej paluszki rybne z dorsza. Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę wszystkim smacznego! :)   Składniki:   -filet z dorsza -sok z cytryny -mąka pszenna -bułka tarta -jajko -pieprz -sól -olej słonecznikowy Sposób przygotowania:   Filet z ryby opłukać i osuszyć z wody. Pokroić

Magia jedzenia.
Pieczony dorsz z warzywami 209

temat powiedziane już wiele m.in. poprzez kampanie społeczne :) Dlatego dzisiaj w trosce o zdrowie i piękny wygląd proponuję dorsza z warzywami w wersji dietetycznej, bo pieczonego. Składniki: filety z dorsza ulubione warzywa, ja wykorzystałam marchew, pietruszkę, cebulę, ale wszystkie pozostałe również będą się nadawać sól, pieprz, suszony koperek oliwa pergamin Wykonanie: Polecam kupić filety, które myjemy, osuszamy(...)powstała kwadratowa paczuszka. Zawiniątka układamy w naczyniu żadoodpornym i pieczemy ok 45 minut (w zależności od wielkości filetu) w temperaturze ok 180 - 200 stopni. Po tym czasie zarówno dorsz jak i warzywa są gotowe do spożycia. Każde zawiniątko pergaminu to osobna porcja, którą możecie nałożyć rodzinie na talerz, lub przełożyć do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Smacznego

Taste Of My Day
Dorsz na parze z imbirem 222

dorsza i dodatkowo na coś z kuchni chińskiej. Prosty przepis na dorsza na parze. Inspirowałam się kilkoma różnymi przepisami z książek o kuchni chińskiej.  Składniki: duży filet z dorsza 2 łyżki pokrojonego w drobne paski świeżego imbiru 2 łyżki pokrojonej na cienkie paski dymki 1 łyżka ciemnego sosu sojowego papryczka chilli sól, pieprz sok z cytryny  Wykonanie(...)sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie oprószyć kawałki dorsza solą i pieprzem. 3. W garnku do gotowania na parze ułożyć kawałek folii aluminiowej i zagiąć jego rogi tak, by powstała miseczka. Ułożyć w niej rybę. 4. Na filetach położyć paski imbiru i dymki oraz pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chilli. Polać sosem sojowym

Pasja Smaku
Smaczny obiad z dorsza 159

sosem aioli . Lubię dorsza z risotto . Dzisiaj proponuję tradycyjne puree ziemniaczane, zrumienione kapary i karmelizowaną marchewkę. Smaczny obiad z ryby. Smażony dorsz 4 porcje Składniki: 600 g fileta z dorsza sól i pieprz do smaku 50 g masła 3 łyżki kaparów w zalewie Karmelizowana marchewka 4 duże marchewki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny

codojedzenia
Dorsz zapiekany z orzechami i słonecznikiem 223

godzin poleżał. W domu zawsze mam słonecznik, bo lubię go prawie do wszystkiego i znalazłam kilka orzechów włoskich, więc pomysł już był. Dorsza wyszedł bardzo smaczny :)) Pozdrawiam :)) Składniki: filet z dorsza papryka czerwona wędzona słonecznik orzechy włoskie sól różowa  pieprz z młotkowaną kolendrą oliwa Dodatkowo: roszponka pomidorki koktajlowe suszone pomidory z bazylią i czosnkiem frytki Dorsza umyłam, osuszyłam

kruche babeczki
Smażony dorsz ze skórką. 144

Składniki: 500 g fileta z dorsza ze skórką pieprz cytrynowy, sól Fileta płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy w zgrabne kawałki, solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego.  Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Świąteczny przepis na rybę, czyli dorsz w cieście paprykowym 141

pokaz. Dziś przepis w świątecznym duchu, a jednocześnie prosty, finezyjny i uniwersalny. Amatorzy dań rybnych będą zachwyceni! Dorsz w cieście paprykowym Składniki na 1 filet: 1 filet z dorsza (waga ok. 220 g) 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do przyprawienia ryby Ciasto paprykowe: 1 duże jajko 1 i ¾ łyżki mąki pszennej lub 1 czubata łyżka(...)łyżka (16 g) ½ łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki (ok. 2 g) szczypta soli do ciasta 6,5 łyżki oleju rzepakowego (100 ml lub 92 g) do smażenia ryby Wykonanie: Filet myjemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Z dwóch stron oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony skrapiamy sokiem z cytryny, dzielimy nasz filet

KulinarneImpresje.pl
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 215

znacznie zdrowsza niż ta smażona. Do dorsza w sosie pomidorowym najlepiej podać chrupiącą bagietkę, choć równie dobrze możemy ugotować do niego młode ziemniaczki czy ryż. Składniki: 4 filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki(...)smaku – ale ostrożnie – nabierze on też słoności od sosu sojowego i oliwek). Sos gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie dorsza kroimy na części, oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy filety na wierzchu gotującego się sosu i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez ok. 8 minut na małym ogniu, po czym od razu podajemy – ze świeżym

Poezja smaku
Dorsz pieczony 147

Składniki : • 800 g filetów z dorsza • 4 średnie ziemniaki • 3 ząbki czosnku • pęczek dymki (biała i zielona część) • puszka pomidorów w puszce (całych) • 1 por - biała część • 150 g pomidorków koktajlowych • 3 łyżki oliwy z oliwek • sól • pieprz • szczypta cukru • tymianek Przygotowanie : Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy

KUCHNIA POLSKA
Dorsz na pure z selera 137

się, a ryba podana w ten sposób jest niezwykle smaczna, delikatna i soczysta. Chrupiąca, czosnkowa skorupka nadaje jej wyrazistości. Dorsz na pure z selera   Składniki:  300g filetów z dorsza łyżka masła ząbek czosnku 2-3 łyżeczki bułki tartej seler (korzeń) około 400g mleko sól biały pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej olej masło ulubiona sałata do podania ósemki(...)gałką muszkatołową. Jeżeli pure jest bardzo gęste i sztywne (choć nie powinno), dolać odrobinę mleka z gotowania. Odstawić, i trzymać w cieple, aby pure nie ostygło. Przygotowanie ryby Filety umyć, przełożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Rybę posolić i popieprzyć. W niedużej miseczce rozetrzeć masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i smażyć

Codzienne Gotowanie
Dorsz pieczony z warzywami 213

ryż długoziarnisty z dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami. Składniki: (na 3 porcje) 600 - 700 g świeżego fileta z dorsza 2 średnie marchewki 1 duża papryka 3 ząbki czosnku 3 średnie gałązki świeżego koperku 3 plasterki cytryny lub limonki 3 cienkie plasterki masła pieprz biały (u mnie cytrynowy(...)sól dodatkowo: 1 szklanka ryżu długoziarnistego z dzikim folia aluminiowa do pieczenia Przygotowanie: Filet umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na 3 kawałki. Oprószyć każdy kawałek z obu stron pieprzem i solą i położyć na kawałku folii aluminiowej (folii ma być tyle, aby dorsza można było zawinąć w pakiecik). Marchew oczyścić i pokroić w niezbyt grube słupki. Paprykę oczyścić

Kuchcik gotuje
Dorsz zapiekany w sosie grzybowym z kruszonką 129

dobra rybka podana w aromatycznym grzybowym sosie z dodatkiem młodych ziemniaków Pyszny rybny obiad. Dorsz w chrupiącej kruszonce smakuje wspaniale. Składniki: 2 filety z dorsza 4 duże pieczarki 4 borowiki pół szklanki śmietany 18% łyżeczka musztardy sól, pieprz, lubczyk mały pęczek cienkiego szczypioru masło klarowane składniki na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego

Zasmakuj Kuchni
Dorsz na wiosennych warzywach 172

przygotowaniu, także gorąco polecam ją wypróbować. Całe danie jest niezwykle smaczne, lekkie i bardzo "wiosenne". Gorąco polecam!  Dorsz na wiosennych warzywach Składniki na 2 osoby:  2 filety z dorsza 250g młodych ziemniaków 2 garście zielonego groszku 2 garście bobu kilka łodyg szparagów sok z cytryny oliwa z oliwek masło sól, pieprz natka pietruszki do przybrania Przygotowanie(...)kilka minut z każdej strony (w zależności od grubości fileta), pod koniec smażenia dodać łyżkę masła oraz sok z cytryny. Smażyć  jeszcze minutę po czym rybę zdjąć z patelni.  Przygotowanie talerza - na talerzu (najlepiej głębokim) ułożyć ziemniaki z wiosennymi warzywami, a na nich położyć usmażonego dorsza. Przybrać natką pietruszki i natychmiast podawać.   Smacznego

Codzienne Gotowanie