filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:14/67)

ryba po grecku 150

filetów dorsza  lub ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-4 cebule 2/3 szklanki soku pomidorowego 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 8-10 łyżek oleju 1 szklanka mąki sól, pieprz sposób wykonania Rybę myjemy, jeżeli mamy filety ze skórą

Miód i pieprz
Sałatka na ciepło z dorszem i cukinią 145

Składniki na 2 porcje: 200 g dorsza (filet) lub innej białej ryby 3 garści porwanej salaty lodowej kilka zielonych oliwek (opcjonalnie) 2 suszone pomidory z oliwy 1 mała cukinia 3-5 łyżek oliwy z oliwek(...)łyżka soku z cytryny Wykonanie: Cukinię kroimy na półplasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę i smażymy, po czym doprawiamy solą i pieprzem ( musimy uważać aby dorsz się nie rozpadł). Cukinia musi być al dente Na talerzu układamy sałatę, na nią kładziemy usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone

IMPRESJA SMAKU
Curry z dorszem i szparagami 128

pysznym, lekko pikantnym i rozgrzewającym curry sprawia, że to naprawdę świetny pomysł na obiad w chłodny majowy dzień. Inne przepis ze szparagami znajdziecie TUTAJ . Składniki /4 porcje/: 1 filet dorsza (można też użyć polędwiczki) 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 białej cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 8 zielonych szparagów 3 łyżeczki żółtej pasty curry 1 papryczka

Pasja Smaku
Jajka z fasolą mung, marchewką baby i duszonym dorszem 140

same dobroci na talerzu, poddane szybkiej obróbce termicznej. Obiad? wczesna kolacja? Dodaje sił, energii,radości! Składniki 250 g  fasoli mung jaja wiejskie marchewka baby, u mnie mrożona dorsz filet sól ,pieprz do smaku oliwa z oliwek parmezan opcjonalnie trochę oleju kokosowego  do smażenia Fasolę mung namocz, najlepiej na noc, wylej wodę w której się moczyła, wypłucz(...)razy a za trzecim razem wlej wodę, zagotuj i ugotuj do miękkości. Na dużej patelni uduś marchewkę. Dosmacz solą, pieprzem, oliwą z oliwek, odstaw na bok.  Dorsza pokrój na kawałki, rozgrzej patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Duś dorsza ,aż zmięknie . Na dużą patelnię wyłóż fasolę, jeśli jest ugotowana na sypko, zrób w niej dołki i do każdego dołka wbij

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka filet z dorsza na zielono 148

Sałatka z pieczoną rybą, świeżym szpinakiem, zielonymi warzywami: groszkiem, ogórkiem i bobem, do tego chrupiący prażony słonecznik i całość polana delikatnym miodowo – koperkowym orzeźwiającym dressingiem. Składniki: 450g fileta z dorsza 150g mrożonego zielonego groszku 150g mrożonego bobu 300g zielonego ogórka 100g świeżego szpinaku 4 łyżki słonecznika sok z cytryny sól pieprz Dressing 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka wody 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z dorsza pokroić na paski , oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem  z cytryny i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI 253

szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos" pomidorowy", a na koniec rybę i krewetki miesza się z całością. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:500 g filetów z dorsza 250 g krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych)2 czerwone cebule1 czerwona paryka1 puszka pomidorów w kawałkach7 łyżek oliwy z oliwek3 ząbki czosnku2 średnie marchewki1 pietruszka0,5 średniego selera(...)proszku, płatki chili i tymianek. Dosól i dopieprz do smaku. Podgrzewaj "sos' pomidorowy przez kolejne 5 minut.Po tym czasie przelej go do bulionu warzywnego i dodaj masło.Filety z dorsza dobrze umyj, wyjmij z nich ewentualne ości i pokrój je w większą kostkę (2,5-3 cm), a następnie wrzuć do zupy.Krewetki odcedź i również dorzuć do zupy

Słodko-Słony Świat Ilony
Paluszki rybne z pomidorowo- kolendrową salsą 215

Przygotowanie paluszków zajmie Wam tyle samo czasu, co szybki wyskok do klepu po te gotowe, zaś smak będzie o niebo lepszy! :) SKŁADNIKI (około 15 paluszków) paluszki rybne 150g filetów z dorsza 300g filetów z halibuta lub łososia (lub pół na pół, lub innej tłustej ryby) 2 kopiaste łyżeczki bułki tartej 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/2 cebuli

DefinicjaSmaku
Zupa z dorsza pod gwiazdami 137

dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 2 liście laurowe 3 kromki chleba natka pietruszki lubczyk 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane Marchew, seler(...)kroję w paski. W garnku przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę

wesoła kuchnia
Dorsz bałtycki pieczony z ziemniaczkami i pomidorkami 160

mają za dużo wolnego czasu oraz tym którzy nie przepadają za wystawaniem w kuchni :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie (35 minut) Ilość porcji: 4 Składniki: 2 filety dorsza bałtyckiego (ok. 500g) 500g młodych ziemniaków 200g pomidorków koktajlowych Ćwiartka cytryny Olej rzepakowy Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek Gałązka koperku Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą

Kolizje Smaków
Dorsz pieczony z warzywami 150

Składniki (na 1 porcję) - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - filet z dorsza (ok. 150 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - pół pora (ok. 59 g), - 1/8 papryki (ok. 19 g), - pół marchewki (ok. 52 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - kapusta kiszona (ok. 100 g), - przyprawy: papryka słodka(...)prowansalskimi, słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu. 3. Zamarynowane ziemniaki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C ok. 40-50 min. 4. Filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy szczyptą soli, pieprzu. 5. Por i paprykę kroimy w plasterki. 6. Marchew obieramy i trzemy na tarce. 7. Dorsza z dodatkiem pora

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Azjatycki rosół na dorszu 147

zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com). Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4 Składniki: 600-800 g dorsza (filet bez skóry), 1 cebula, 1 marchewka, 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych), 4 cm korzenia galangalu lub imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 listki limonki kaffir, 2 czerwone papryczki chili(...)rybny i sok z limonki do smaku, 2 łyki oleju roślinnego do smażenia. Do podania: makaron ryżowy, pęczek kolendry, pęczek dymki, 100 g surowych grzybków enoki lub małych pieczarek, dorsz z zupy, ugotowane grzyby shitake pokrojone w cienkie paski, tajski sos chili (tu przepis) , Przygotowanie: Świeże shitake oczyścić, suszone namoczyć w ciepłej wodzie na 20 minut.  W dużym rondlu

SzczyptaSmaQ
Tajska zupa rybna 261

użyć innej białej ryby np. mintaja, halibuta, miruny itp. Idealna dla zabieganych, ponieważ robi się ją naprawdę szybko. Składniki: 300 g makaronu Chow Mein około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu 300 g mleka kokosowego 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 listki limonki Kaffir 1 łyżka soku(...)czosnek. Podsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier trzcinowy, sos rybny, liście kaffiru, sok z limonki i mleko kokosowe. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone filety dorsza. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 10 minut. Doprawić sosem sojowym i podawać z makaronem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Zupa rybna z pomidorami i cukinią 149

domu czy od znajomych wyłudzam głowy np.: szczupaka czy karpia. Świetnie nadają się na rybny wywar. Ale oczywiście jeśli nie mamy można użyć bulionu warzywnego. Składniki: 70dag fileta z dorsza ok 1- 1,5litra wywaru 2 średniej wielkości pomidory 1-2 małe cukinie zielone 1 puszka krojonych pomidorów + opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości marchewka 1 cebula(...)mnie w większą kostkę. Podlać wszystko bulionem przyprawić do smaku, gotować na małym ogniu do miękkości ok 20minut. Po tym czasie dodać do zupy pokrojony na kawałki filet z dorsza oraz obrany ze skórki pomidor pokrojony w kostkę. Całość jeszcze chwilę gotować, obficie posypać posiekaną natką pietruszki. W razie konieczności można uszlachetnić zupę śmietanką

W garach u Gosi
Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. 188

Dorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 125 ml oleju o smaku wędzonej papryczki chilli 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć solą z obu stron i odstawić na 20 minut. Sól(...)papryki i zmiksować .Przyprawić do smaku (sól, cukier, pieprz) ,wmieszać natkę pietruszki ,przykryć i do lodówki. Bakłażany posmarować resztą oliwy i piec na patelni grillowej ,aż będą miękkie. Dorsza smażyć na oleju ,niezbyt długo, żeby nie stwardniał. Na talerzu położyć grillowane plastry bakłażana, na każdym położyć paski upieczonej papryki, na niej kawałki dorsza, a wierzch polać odrobiną aioli. Pozostałe aioli

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania