filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:8/67)

RYBA PO GRECKU 147

RYBA PO GRECKU Zapraszam do zrobienia klasycznej ryby po grecku z warzywami. Ryba smakuje najlepiej dzień po przyrządzeniu. Składniki filet z dorsza 12 szt. marchewki 4 szt seler 1 szt ziele angielskie całe 8 szt liście laurowe 5 szt papryczka chilli 1 szt przecier pomidorowy 200 g cebula biała 1 szt pieprz czarny mielony 2 szczypty sól morska(...)kroimy w ćwiartki. Smażymy na oleju papryczkę chilli, por oraz cebulę przez 15 minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, starte marchewki oraz seler i smażymy jeszcze 15 minut. Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprze. Obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej. Smażymy filety około 6-8 minut z każdej strony. Wykładamy do naczynia dorsza. Na ryby kładziemy

chefintheforest
Dorsz zapiekany w folii 270

lekki i bardzo smaczny piątkowy obiad. Poniższą rybę możecie podać, np. z młodymi ziemniakami i mizerią. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie soczysty, maślany i aromatyczny. Składniki: 1 filet z dorsza (bez skóry) cytryna sól, pieprz 1/4 kostki masła świeży koperek folia aluminiowa Filet z dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek ryby przyprawić solą

Ugotować
Dorsz w migdałach z sosem winnym 218

składników odżywczych, minerałów i zdrowych tłuszczy, które są niezbędne w naszej diecie. Moją ulubioną rybą jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego dania(...)zajmie wam dłużej jak 40 minut. Delektujcie się smakiem jak najdłużej! Dorsz w panierce migdałowej z sosem winnym porcja dla 2 osób Składniki: około 150 – 200g rozmrożonych filetów z dorsza 1/2 szklanki płatków migdałów 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub innej, bezglutenowej) 1 duże lub 2 małe jajka sól, pieprz olej do smażenia sos: 100 g żurawiny 250 ml czerwonego

Jaglusia
DORSZ PO AZJATYCKU. 206

sercu stwierdzam, że z wielką chęcią zamieniłabym na ryby każdy inny rodzaj mięsa.Szczególnie, kiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. /po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego(...)łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze części (w zależności od upodobania), wkładam do garnka i wlewam tyle wody, aby przykryła rybę. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Zagotowuję i od tego momentu gotuję przez ok. 12 minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam

W kuchni Karmel-itki
Krokiety z dorsza --Crocchette di merluzzo 119

ziemniaków ,50 dkg filetów z dorsza ,jajko ,2 żółtka ,sól ,pieprz ,nać pietruszki ,3 łyżki oleju do smażenia(...)Ugotować filety z dorsza w małej ilości wody(15 minut) Ugotować w łupinach ziemniaki,obrać i póki są ciepłe utłuc na jednolitą masę. Drobno pokrajanego dorsza wymieszać z ziemniakami,dodając jajka,posiekaną nać pietruszki,sól i pieprz. Formować krokiety i smażyć na oleju na ładny,złoty kolor. Są pyszne . SMACZNEGO

w mojej kuchni
Dorsz z jarzynami i śliwką suszoną 115

Uwielbiam dorsza. Dziś w towarzystwie jarzyn i śliwek suszonych. Składniki: 1 kg fileta z dorsza 1 pęczek włoszczyzny 25 dag suszonych śliwek liść laurowy ziele angielskie sól do smaku sok z cytryny pieprz do smaku Wykonanie: Filety skropić sokiem z cytryny i odstawić. W miedzy czasie warzywa umyć, pokroić, zalać wodą, włożyć śliwki, przyprawy do smaku i ugotować(...)wywar. Pod koniec gotowania dodać filety z dorsza i gotować około 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Następnie odcedzić na sicie

Tradycyjna Kuchnia
Dorsz w migdałach 110

Sławka i od razu przypadł mojej rodzinie do gustu. Składniki: • 80 dkg filetówdorsza • sól, biały pieprz • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki oliwy • 2 białka • 4 łyżki majonezu • 1 cebula • 5 łyżek płatków migdałowych Wykonanie: • Filetydorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny i posypać(...)zapiekania, tak aby powstały dwie warstwy filetów, jedne na drugich na przemian. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. • Białka ubić na sztywno, wymieszać z majonezem i posiekaną w drobną kostkę cebulą, doprawić solą i pieprzem. • Wyjąć dorsza z piekarnika, ostrożnie odlać ze spodu naczynia

To co kocham
Dorsz z kuskusem i warzywami. 146

Konieczne muszą to być filety. Dla mnie jedzenie ryby z ośćmi, to mordęga, każdą ość wykryję. Jak to mówił jeden z kabareciarzy: "Taki mam organizm...". Staram się je powoli włączać do mojej diety. Smażone ryby nie za bardzo mi smakują, albo nie potrafię ich przyrządzić ;). W książce "Szybki i smaczny obiad" znalazłam przepis na dorsza z kuskusem i warzywami(...)porcje: 500 g filetów z dorsza 180 g kaszy kuskus 1 średnia cukinia 1 duża marchewka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula sok z cytryny  3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 - 3 łyżki oliwy sól pieprz czarny pieprz ziołowy           Sposób przyrządzania:             Filety z dorsza oczyścić, umyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Dorsz zapiekany na pomidorach z tymiankiem 145

będzie można cieszyć podniebienie tą świeżą pyszną rybą.  A czy może być coś pyszniejszego niż świeży dorsz? Może! Dorsz zapiekany z pomidorami. Składniki dla 3 osób: 700 g filetów dorsza bałtyckiego 900 g świeżych pomidorów 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 łyżki świeżego tymianku 2 ząbki polskiego czosnku 4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek(...)sera typu Bursztyn 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 2 szczypty pieprzu szczypta ostrej papryki Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 180 ° C (bez termoobiegu 200 ° C). Filety umyć, osuszyć czystą ściereczką, oczyścić z pozostałych ości, płetw. Ułożyć płasko w głębokim naczyniu zalać sokiem z cytryny.  Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w grubą kostkę. Dodać

Pełny talerz
Jeśli piątek, to rybka! 158

ryba!A jak ryba, to sos. W końcu każda ryba pływa! Zapraszam więc dziś na rybny, jarski obiad, typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól, pieprz, odrobina tymianku sok z 1 cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam cytryną, odstawiłam na kwadrans

W kuchni Karmel-itki
Dorsz w cieście piwnym z langustynką. 139

filet z dorsza Przyprawa do ryb mąka Ciasto piwne – na 10 porcji ½ l mleko ½ piwo 1/6 k. drożdże 1 ł. Soli ¼ ł cukier Mąka Odstawić na 5 godzin Filety z dorsza posypać przyprawą do ryb, odstawić do lodówki. Ciekawostką jest tutaj ciasto piwne, do którego dodajemy drożdże. Należy pamiętać żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać. Nie podaję ilości mąki

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz w sosie koperkowym 194

Dzisiaj pomysł na szybki i banalnie prosty przepis na piątkowy obiad - dorsz w panierce polany sosem koperkowym. Lubię takie proste połączenie smaków. Oczywiście filety z dorsza możecie dodatkowo skropić sokiem(...)cytryny, aby ryba nabrała kwaskowatego smaku. Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorami.  Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg filetów z dorsza 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia sos koperkowy koperek posiekany (może być mrożony) 100 ml śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła  2 łyżki

Ugotować
Ryba z warzywami w papilotach 149

będzie bardziej lekko , bardziej dietetycznie , ale to nie znaczy , że mniej smacznie.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie wcale nie myślą.Filet z dorsza z dodatkiem ulubionych warzyw – marchewki , ziemniaków , papryki i świeżych ziół  jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.SKŁADNIKI( 2 porcje )** filet z dorsza – 2 szt** marchew

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania