filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:4/67)

Niedzielny obiad w stylu fine dining 126

łatwo dostępne odpowiedniki. Np. zamiast pieprzu sancho możemy mieć zwykły pieprz bez straty dla smaku dania. Wykorzystuje się też lepsze jakościowo składniki np. polędwicę, czyli grubsza część filetów z dorsza zamiast zwykłych filetów. Dzisiejszy zestaw obiadowy pochodzi z warsztatów Macieja Siąkowskiego dla Victoria Cymes – świeżych soków marchwiowych. Maciej Siąkowski pracował wcześniej u Andrea Camastry w Restauracji Senses, w tapasowo(...)łyżki cukru brązowego śól 2 starte na tarce marchewki pół startej bulwy selera pół pęczka natki pietruszki Ryba na parze: kg polędwicy z dorsza (grubsza część filetów) lub filetów z dorsza sól i pieprz cytryna – – wyciśnięty sok i starta skórka 2 gałązki świeżego estragonu (posiekanego) łyżka zielonej herbaty jaśminowej Sałatka: 2 małe sałaty rzymskie pół opakowania selera naciowego

Ugotowane pozamiatane
JAK SMAŻYĆ MROŻONE RYBY? DORSZ 150

błąd. Aż któregoś dnia metodą prób i błędów opracowałam swoją własną teorie smażenia mrożonych ryb :)  Jeśli Jesteś Zainteresowana/Zainteresowany zapraszam :) Po Pierwsze Ryba:) -odmrażanie Mrożone filety z dowolnej ryby (ja dziś na podstawie dorsza) musimy dokładnie odmrozić, najlepiej na kradce z piekarnika . Zajmie nam to od godziny do 3 .  Po Drugie -osuszanie  Po odmrożeniu kiedy widzimy(...)Taką rybę podaję z ulubionymmi surówkami i gotowanymi ziemniakami lub tak jak Anglicy z frytkami :) Fish and Chips :)  Poniżej podaję składniki na 4 filety z Dorsza: - 4 filety mrożonego dorsza  - 2 jaja - 1/3 szklanki bułki tartej -1/3 szklqnki mąki pszennej  -sól i pieprz do smaku  -olej rzepawkowy do smażenia ryb  Polecam

Gotowanie Patki
w pieprzu cytrynowym smażone filety dorsza... 133

Składniki: filet z dorsza 2 sztuki/duże, papryka słodka mielona 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, sól morska 1 łyżeczka aby ryba nie puściła soku i nie była(...)sucha to soli dopiero dać do panierki przed samym smażeniem, marynować w innych przyprawach bez soli, tak samo zrobić z sokiem cytrynowym, przed samym smażeniem dodać = dwa duże filety dorsza ze skórą, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, filety pokroić na dzwonki, układać w misce skórą do dołu posypując papryką słodką i obficie pieprzem cytrynowym, przykryć talerzem

W Mojej Kuchni Lubię
soczysty i aromatyczny dorsz pieczony na obiad: airfryer 9240/30... 672

łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, filet z dorsza 1 większy, ser żółty 10 dag, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, natka pietruszki 2 łyżki, surówka - w opisie opłukać filet dorsza, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 6 porcji, olej wymieszać z kucharkiem, pieprzem, rozmarynem, sokiem z cytryny i natrzeć marynatą filety, odstawić na 30 minut, do kosza włożyć papier(...)filetami i piec z 10-13 minut, na złocisty kolor, filety lekko można z papieru nakładać na talerz - można też w piekarniku na termoobiegu z 20 minut podać z tłuczonymi ziemniakami z natka pietruszki, surówką np. z kiszonej kapusty i posypać gorące startym serem - tak pieczony dorsz jest soczysty, smaczny.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym 127

dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga nawet 70%. Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 6 filetów z dorsza 6 plasterków wędzonego boczku sól pieprz cytrynowy Mus jabłkowy: 4 Jabłka Grójeckie Jonaprince 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu /2 łyżeczki imbiru(...)jabłka, dodajemy przyprawy. Wszystko dusimy pod przykryciem, aż jabłka będą miękkie. Uduszone jabłka z cebulą dokładnie blendujemy, przekładamy do garnuszka i lekko podgrzewamy. Jeśli jest taka potrzeba przyprawiamy. Filety dorsza oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, każdy zawijamy w plasterek boczku. Boczek spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut

Kulinarne przygody Gatity
Dorsz pieczony z papryczkami padron i młodymi ziemniakami 135

Pomysł na danie, które "robi się samo" w piekarniku - pieczone ziemniaki, papryczki padron i filety z dorsza 😉 Prosto i smacznie. Zachęcam do pieczenia. Składniki na porcję dla 2 osób: 9-10 sztuk młodych, małych ziemniaków 1 opakowanie papryczki padron (250 g)  filet z dorsza (wagowo około 0,4 kg)  sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa(...)oliwek Filet z dorsza pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby ryba mogła "przejść" przyprawami. Ziemniaki umyć i obgotować w osolonej wodzie. Następnie przeciąć na pół, posypać solą i polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszać. Papryczki umyć, osuszyć i również posypać szczyptą soli i polać

Ugotować
Dorsz smażony 143

idealną smażoną rybę? PRZEPIS NA DORSZA SMAŻONEGO Składniki na dorsza smażonego: filety dorsza świeżego lub mrożonego (wcześniej odmrożonego) sól pieprz mąka bułka tarta spora szczypta kurkumy – opcjonalnie 1-2 jajka olej Jak zrobić dorsza smażonego: Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. By ryba się udała musi być sucha(...)Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami z obu stron. W jednym talerzu roztrzepujemy jajka, na drugi sypiemy mąkę i mieszamy ja z kurkumą, na trzeci wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię – tutaj warto zaznaczyć, że na sukces idealnie usmażonej ryby składa się też dobra patelnia, najlepiej z powłoką nieprzywierającą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – najlepiej wybrać olej rzepakowy, olej

Dorota Smakuje
Dorsz w śmietanie 96

filety z dorsza ok 600 g, 1 cebula, masło, cytryna, 200 - 250 ml śmietany 18%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, natka pietruszki, kilka kropel soku z cytryny, Filety dorsza pokroić.  Skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na 2 łyżkach masła dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula będzie miękka dodać śmietanę. Doprawić

królestwo garów
filety dorsza z patelni... 117

dorsza 2 sztuki/większe, masło 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa 2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 łyżki świeże filety dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na dwie porcje dobrze natrzeć solą ziołową, pieprzem cytrynowym i odłożyć na 15 minut do lodówki filety obtoczyć w tartej bułce wymieszanej

W Mojej Kuchni Lubię
Maślany Dorsz z grilla 150

grillowany dorsz ma pyszny i delikatny maślany smak. Polecamy podawać go z ulubionymi grillowanymi warzywami. Składniki: 4 filety z dorsza / około 170 g każdy 1 mała cebula drobno posiekana ¼ szklanki białego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 cytryna / pokroić w plasterki Przygotowanie: Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Na małej(...)posiekaną cebulę i smażyć przez około 1-2 minuty. Dodać białe wino i całości pozwolić się gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Filety dorsza natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Rybę umieścić na oczyszczonym i dobrze naoliwionym ruszcie grilla i grillować przez 8 minut. Po tym czasie natrzeć dorsza przygotowanym wcześniej

naRuszcie
Dorsz w porach i marchewce 165

Filety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny(...)dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić

Bullio
Dorsz w porach i marchewce 176

Filety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny(...)dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić

Bullio
Dorsz w tymianku z warzywami 161

Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 400 g dorsza (filet) 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona papryka świeży tymianek sproszkowana papryka słodka sól oliwa papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Dorsza myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy na porcje i przekładamy na talerz. Doprawiamy solą i listkami świeżego tymianku. Odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie(...)drugiej patelni rozkładamy papier do pieczenia i układamy porcje ryby skórą do dołu. Smażymy ok. 3 min. z obu stron. Na talerzu układamy usmażone warzywa, a na nich filety z dorsza. Smacznego

kulinarnyJa
Pulpety rybne. Przepis krok po kroku. 132

Pulpety rybne. Przepis krok po kroku.     Składniki:   200 g filetów z łososia 300 g filetówdorsza 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku skórka otarta z ½ cytryny 4-5 łyżek bułki tartej 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku sól, czarny pieprz   Sos:   400 ml śmietanki(...)najlepszy sprawdzony przepis na pulpety rybne. Bardzo aromatyczne, pachnące skórką cytrynową i koperkiem.   Piątkowe danie idealne   Do przygotowania tego dania użyłem filetówdorsza i łososia ale możecie użyć dowolnej ryby. Warto zwrócić uwagę, aby jeden z gatunku był nieco tłustszy. Przy daniach przygotowywanych na parze lub gotowanych sprawia

kuron.com.pl
dorsz w panierce orzechowej na obiad.. 155

Składniki: filet z dorsza 1 kg, jajka 2 sztuki "XL", olej rzepakowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka(...)cytryny 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, orzechy włoskie 3/4 szklanki/zmielone, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - jaką lubisz umyte i osouszone z wody filety dorsza posypac kucharkiem pieprzem sokiem z cytryny, jajka z łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma) dobrze rozbełtać widelcem, bułkę tartą wymieszać z orzechami mielonymi filety obtaczać w jajku, w bułce

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania