SKŁADNIKI 500 g filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bu ł ki tartej 2 l bulionu warzywnego 150 ml śmietany 2 łyżki m ą ki koperek natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di filetti di merluzzo 1 cipolla 1 uovo 3 cucchiai di pangrattato 2 l di brodo(...)verdure 150 ml di panna 2 cucchiai di farina aneto prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Filety z dorsza i cebulę mielimy. W misce mieszamy zmielone filety z bułką tartą, pokrojoną drobno natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpety wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy pulpeciki. Wkładamy
La grande e la piccola cuocasmaku potrawy, a dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;) Polecam :) Składniki: 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej Rybę rozmrażamy
Czerwona PorzeczkaDorsz w pomidorach Składniki: 3 filety z dorsza 2 cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki kapary (1 łyżeczka) 2 puszki pomidorów w puszce oliwa sól pieprz majeranek tymianek Filety z dorsza posypałam solą, pieprzem oraz tymiankiem, a następnie odstawiłam do lodówki. Sos: Cebulkę i czosnek pokroiłam na drobno i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Do rondelka przełożyłam pomidory
nietadietaSKŁADNIKI 3 du ż e filety z dorsza 1 cytryna 2 marchewki 200 g fasolki szparagowej 300 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietany 4 łyżki m ą ki 2 żółtka oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 3 filetti di merluzzo 1 limone 2 carote 200 g di fagiolini 300 ml di brodo vegetale(...)oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Fasolkę szparagową oczyszczamy odcinając końcówki. Marchewkę kroimy w słupki. Warzywa gotujemy al dente. Dokładnie odcedzamy i osuszamy. Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem. Warzywa rozkładamy na filetach. Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju
La grande e la piccola cuocasera feta, tworzy zieloną bazę pod rybę. Dzięki czemu danie jest proste, ale estetyczne. Każdy szczegół jest dokładnie dopracowany, dzięki czemu można delektować się każdym kęsem. SKŁADNIKI: filety z dorsza 2 szt. szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony ) czosnek 3 ząbki sok z cytryny ok. 2 łyżek sól i pieprz do oprószenia ryby natka pietruszki siekana 4 łyżki(...)bulion warzywny 300 ml. ser feta classic Apetina 150 g. pieprz do smaku masło klarowne 2 łyżki METODA: Filety z dorsza pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i natką pietruszki z obu stron. Natrzeć posiekanym bardzo drobno czosnkiem. Skropić cytryną. Wstawić do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku na noc. Na patelni rozgrzać
Kuchnia Pauletteskalorii. Do przygotowania tego dania możecie użyć zarówno filetów dorsza, jak i mintaja, którego użyłam ja. Rybę doprawiłam mocno czosnkiem i pieprzem, jednak jeżeli nie przepadacie za smakiem czosnku, możecie dodać go mniej lub w ogóle nie dodawać, ale jak dla mnie to właśnie on nadaje tej rybie smak. Pieczonego fileta możecie podawać z warzywami gotowanymi na parze, warzywami(...)patelnię czy domowymi frytkami . Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego! Dajcie znać czy smakowało. Zobacz też: Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Dorsz po grecku Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na filet rybny z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 250 g filetów z mintaja lub innej ryby pół cytryny 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku
Kuchnia BazyliiZdrowa ryba czyli chudy filet z dorsza gości dzisiaj w mojej kuchni. Dzięki marynacie stał się niezwykle aromatyczny i kruchy, a kolorystycznie imituje łososia. Skład marynaty przyszedł mi do głowy bardzo spontanicznie i był to strzał w dziesiątkę. Składniki: • 4 filety z dorsza • sok z 1/2 cytryny • pieprz
To co kochamtyminakiem na warzywach (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "500 gram filetów z dorsza (u mnie atlantycki) 8 gałązek świeżego tymianku 0,5 średniej cytryny przyprawy sól, pieprz 1 opakowanie warzyw na patelnie (np z brokułem) 5 łyżek oliwy z oliwek " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Dorsza układamy w misce, dodajemy oliwę, sok z cytryny sól, pieprz i gałązki(...)tymianku (najlepiej dwie pokroić). Ładnie nacieramy każdy kawałek i zostawiamy na 2 godziny. Następnie filety odciskamy z marynaty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą, na każdym kawałku kładziemy gałązkę tymianku i pieczemy z termoobiegiem około 20 minut w 180 stopniach. Warzywa wg instrukcji smażymy na patelni. Układamy na talerzu na to upieczonę rybę i gałązki tymianku
CoolinarniePLSkładniki:4 filety z dorsza,400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)ser feta2 ząbki czosnkusól, pieprz2 łyżki oliwy2 łyżki orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Szpinak przesmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy do niego posiekane ząbki czosnku,odrobinę soli i pieprzu. Umyte i osuszone filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowy, pokrojony w kostkę ser feta
Smakowity Blog Kulinarnystole królował filet z dorsza pod kołderką z warzyw. Pychota! Dobra ryba nigdy nie jest zła, i chyba nie da się jej zepsuć w żaden sposób ;) Do tego to danie robi się w mniej niż pół godziny! A więc oto mój tercet idealny: dorsz, papryka i cukinia. Składniki: 1 filet z dorsza 1/2 małej cukini 1/2 papryki
Jak gotować i nie zwariowaćniestandardową panierkę do kotleta, dziś przy piątku postanowiłam ją nieco zmodyfikować i wykorzystać do obiadu z rybką w roli głównej.Szczegóły poniżej: Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce Składniki: filety z dorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek sok z cytryny - do smaku sól(...)smaku woda - 1 łyżka oliwa z oliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką.Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami z jednej strony, nakryć plastrem sera, panierować w jajku i otrębach i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.Zastosowałam dziś taki wariant, ale myślę, że fajnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 szt.* ryż- 150 g* filet z dorsza- 130 g* olej- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy, suszona papryczka chili* koperek- do posypania (ja posypałam natką pietruszki)Cebulę poszatkować i zeszklić(...)wraz z cebulą dodać do garnka z bulionem.Zagotować.Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż oraz listek laurowy i ziele.Gotować do miękkości ryżu.W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę.Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili.Posypa
Kraina Miodem PłynącaFilet z dorsza w lekkim sosie z białego wina i masła, to świetny sposób na szybki obiad z jednej patelni. Gotowy w 20 minut, przy minimalnym nakładzie pracy. Najlepszy z ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 350 g filetu/polędwicy z dorsza 50 g masła 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina(...)płomień i dodajemy dorsza. Smażymy po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy pomidorki cherry oraz oliwki i gałązkę rozmarynu, jeśli używamy. Dolewamy wino i redukujemy 1 minutę na dużym ogniu. Próbujemy sos i w razie potrzeby dodajemy syrop klonowy lub miód. Doprawiamy solą i szczyptą chili do smaku. Smażymy 1-2 minuty w zależności od grubości filetów. Przed podaniem
cool and mintypotrzeba na ugotowanie ziemniaków. Wszystko inne zrobicie w czasie, gdy ziemniaki będą wesoło pyrkać na gazie :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. Dorsz w suszonych pomidorach: około 400 g fileta z dorsza 5 - 6 suszonych pomidorów 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego kilka kropli soku z cytryny Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 200 g ziemniaków 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut
W kuchni KatieDorsz pieczony z ziołami i jarmużem Składniki: filet z dorsza jarmuż czosnek oliwa z oliwek rozmaryn tymianek koperek sól Jarmuż sparzyłam wrzątkiem. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam jarmuż, dodałam czosnek i filety z dorsza. Następnie dodałam sól, zioła i delikatnie polałam oliwą z oliwek. Całość wstawiłam do piekarnika na 40 min, temp
nietadieta