filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:32/67)

Risotto z pomidorami i dorszem 197

Nieskomplikowane i jednogarnkowe danie w postaci risotto ze świeżymi pomidorami oraz delikatnym dorszem, podlane białym i słodkim winem dla nadania charakteru 😋 Jeżeli chodzi o pomidory, to w tym okresie zdecydowanie polecam wybrać te z puszki/kartonika, a najlepiej ze słoika (puszki i kartoniki wyściełane są aluminium, czyli szkodliwym i toksycznym glinem!), ponieważ teraz pomidory(...)sklepach nie są tak słodkie i aromatyczne, a jednak na smaku zależy Nam najbardziej 😊 2-3 porcje: * gorący bulion warzywny- 800 ml * pomidory krojone w puszce/kartoniku- 400 g * filet z dorsza- 200 g * ryż- 100 g * białe, słodkie wino- 50 ml * masło- 50 g * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- do smażenia * sól, pieprz, cukier trzcinowy- do smaku * świeży

Kraina Miodem Płynąca
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 159

cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.To był świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!Danie na stałe zagości w mojej kuchni!SKŁADNIKI:- filety z dorsza – 500 g- olej – 100 ml- tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew

Ostra na Słodko
Dorsz z warzywami w mleku kokosowym – bez laktozy 145

skórka była chrupiąca , podany z warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych przyprawach.Przepis zainspirowny kuchnią tajską , ale przyrządzony całkowicie po mojemu.Danie smaczne , a zarazem lekki i dietetyczne.SKŁADNIKI:* filet z dorsza – 2 szt* marchew – 2 szt* mały seler – 1 szt* por – 1 szt* cebula dymka – 1 szt* mleko kokosowe – 250 ml* curry

Ostra na Słodko
ROLADKI Z DORSZA NA OSTRO Z PIECZONYMI POMIDORAMI 135

Dziś zapraszam na pyszną rybkę, jedną w moich ulubionych, czyli dorsza. Niesamowicie smaczna, nie droga i dietetyczna. Przygotowałam ją w formie roladek i połączyłam z ukochanymi tajskimi smakami. Dodatek chili, imbiru, galangalu, trawy cytrynowej i innych aromatycznych przypraw sprawia, że zyskuje niesamowity smak i aromat, ale również nakręca się przemiana materii. Pieczone pomidorki to taka kropka nad I, która(...)świetnie komponuje się z całością. Świetnym dodatkiem jest tutaj ryż albo opiekane ziemniaczki. Koniecznie wypróbujcie! Gwarantuję, że będziecie oblizywać się ze smakiem, tak jak ja! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z dorsza – 1 szt PRZYPRAWY: * limonka * korzeń galangalu * korzeń imbiru * trawa cytrynowa * sos sojowy * cukier trzcinowy * cebula dymka / zielona część * papryczka chili * sól , pieprz DODATKOWO: * pomidory koktajlowe * świeży ogórek

Ostra na Słodko
Jogurtowy dorsz z warzywami 140

powstała ta pyszna patelnia i ryba jogurtowa z bakłażanem, makaronem i brokułami.Syte danie które łączy w sobie wiele składników zdrowych.   dorsz: 25 dkg filetu z dorsza 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz przyprawa do ryb olej warzywa: 1 bakłażan 1/2 brokuła 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 papryczki chili 100 g makaronu drobnego sól, pieprz natka(...)plastry sole z dwóch stron odstawiam a 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam posypuje pieprzem i smażę na oleju na patelni grillowej, razem z pomidorkami. Filet z dorsza kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, dodaję jogurt, kurkumę, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość mieszam dokładnie i odstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażę

wesoła kuchnia
Filety rybne gotowane z zielonym groszkiem 157

Składniki: 600 g fileta z dorsza lub mintaja 3 pomidory 1 duża cebula 1 puszka zielonego groszku 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki oleju sól pieprz świeżo mielony 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Groszek odcedzamy z zalewy na sitku, przepłukujemy zimną wodą. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko(...)patelni rozgrzewamy olej wkładamy groszek, cebulę oraz pomidory chwilkę podsmażyć wlewamy bulion warzywny przyprawiamy tymiankiem solą i pieprzem gotujemy warzywa około 5 minut. Filety z ryby kroimy na połowę posypujemy solą i pieprzem dodajemy do gotującego sosu warzywnego przykrywamy pokrywką gotujemy do 10 minut. W trakcie gotowania delikatnie odwracamy filety rybne i gotujemy jeszcze przez 2 -3 minuty

kgwjanczewo
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 237

domu na pobliskim straganie kupiłam cukinię, dymkę, nać pietruszki i doniczkę z tymiankiem. Rozpakowałam zakupy w domu i stwierdziłam, że niewiele mogę z tego wyczarować. Całe szczęście w lodówce dorsz czekał na swoją kolej, ziemniaki też w każdym domu są a żółta i zielona cukinia wspaniale urozmaicą ten obiad. I dobrze, że kupiłam tymianek. Zawsze takie cudo wpadnie(...)ponieważ ostatnio kupiłam nieskromny kawał tego przysmaku i postanowiłam urozmaicić moją zapiekankę. Dziś na obiad też będzie "coś" z dodatkiem koziego.  Składniki: (na dwie osoby, wiadomo!) 2 filety z dorsza- jak ktoś umie filetować można kupić w całości (jak ja!) 2 duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach

Mango Papaja
Dorsz zapiekany pod musem z jabłek 142

błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole. Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe. Składniki: 4 porcje dorsza 1 kg jabłek (szarej renety/antonówki)   +  1 łyżka mąki 1 szklanka soku z jabłek 2 łyżki masła ghee skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz 1 jajko(...)dodać skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą  i szczyptą cukru  jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do musu jabłkowego naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć filety z dorsza. Rybę wcześniej posolić i oprószyć pieprzem, zalać musem jabłkowym. Do zapiekanki najlepiej użyć grubych kawałków dorsza piec 15 minut w 200`C. Pozostałe jabłko pokroić ze skórką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 137

rozwiązanie, przygotujemy flagowe danie tamtejszej kuchni. Fish and chips, czyli ryba z frytkami to najbardziej popularne danie w Wielkiej Brytanii, podawane niegdyś w zwiniętej gazecie. Dorsz smażony w cieście, podawany w towarzystwie chrupiących ciętych ziemniaków, króluje również na naszej rodzimej krainie Mazurach. Jedyną różnicą jest, że podajemy wtedy rodzinne gatunki ryb słodkowodnych(...)sosach. Szklanka Coca-Coli to natomiast najlepsze zwieńczenie tej kulinarnej, odprężającej uczty.   Ryba w cieście z domowymi frytkami   Składniki:   Ryba: 400g filetówdorsza bez skóry 200g mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby 250g zimnej wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy sól, pieprz olej

kuron.com.pl
Ryba w cieście naleśnikowym 125

jest wtedy na zewnątrz chrupiąca i soczysta w środku. Co można zrobić z ryb? Możemy przygotować najlepsze kotlety rybne . Polecam też przepis na rybę w cieście piwnym ! Składniki: filet z dorsza, mintaja, morszczuka lub innej ulubionej ryby sól i pieprz do smaku ciasto naleśnikowe: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki wody gazowanej 1 jajko sól ½ łyżeczki proszku do pieczenia olej rzepakowy(...)wody powinno być tyle samo. Dodajemy sól do smaku i odrobinę proszku do pieczenia, aby ciasto było bardziej puchate, wszystko mieszamy trzepaczką. Ciasto naleśnikowe ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki, maczamy je w cieście naleśnikowym, dokładnie z obu stron i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni aż do zrumienienia. Wykładamy na ręcznik papierowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 231

kolejny zabieram Was do Hiszpanii na coś pysznego. Pochodzenie tej potrawy nie jest jednoznaczne, bo można ją spotkać w różnych częściach Hiszpanii ( w Aragonii , Nawarze , Cuenca ). To danie z dorsza z dużą ilością czosnku ( a wiecie, że ja lubię czosnek :D ) i warzywami. Nazwa pochodzi albo od rodzaju czosnku – Arriero –> stary , albo też od czynności wykonywanej przez(...)daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też na tostach z podpieczonego chleba! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * filet z dorsza – 200 g * ziemniaki – 150 g * dojrzałe pomidory – 2 szt * papryka czerwona – 1 szt * papryka zielona – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek

Ostra na Słodko
SZPINAKOWA ZAPIEKANKA RYBNA Z LUBELLĄ 284

może obejść się moje ulubione danie. W połączeniu z aromatycznym czosnkiem zarumienionym na masełku nadaje aromatu całemu daniu.  Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita !  ~~SKŁADNIKI~~ ryba dorsz świeży (filety) 3 szt. ( 350 g.) makaron Lubella pióra 1/2 opakowania  szpinak świeży 250 g.  czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby(...)pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy kawałki ryby. Przysmażamy na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni. Czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy na patelnie z masełkiem po dorszu. Przysmażamy, dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy śmietankę. Dodajemy serek topiony i na średnim ogniu dusimy, aż sos zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu.  Makaron gotujemy według wskazówek

Kuchnia Paulettes
Ryba pod sezamową kołderką 127

rodowód tej potrawy, ale w różnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej, jak i w Libanie czy Maroku. Składniki 1 kg ryby (może być w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.)   3 średniej wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka pasty sezamowej tahini 50 g dowolnych(...)można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego imbiru po podaniu można udekorować prażonymi ziarnami sezamu lub prażonymi migdałami lub grubo posiekanym szczypiorkiem Przygotowanie Filety posolić lub pozostawić na 30 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety, tak aby skórka była chrupiąca (średnio

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Paella z owocami morza i kurczakiem 182

wersją jest paella mixta i taką właśnie Wam przedstawiamy – paella z owocami morza i kurczakiem: pełna aromatycznego ryżu doprawionego szafranem, bogata w małże, krewetki, z dodatkiem kurczaka i dorsza, pachnąca pomidorami, słodkawa od groszku. Wbrew pozorom paella z owocami morza i kurczakiem wcale nie jest ani trudna, ani czasochłonna, jest potrawą jednogarnkową (a właściwie jednopatelniową :) – w oryginalne przygotowuje(...)idealnie nasiąka smakami i aromatami składników paelli. Składniki (na sporą patelnię): 500g ryżu do risotto Uncle Ben’s 2 średnie piersi z kurczaka ok. 350-400g filetów z dorsza bez skóry 500 ml bulionu warzywnego, ewentulnie drobiowego 375 ml wina białego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 3-4 ząbki

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania