filet z dorsza - 1000 przepisów (strona:32/67)

SZPINAKOWA ZAPIEKANKA RYBNA Z LUBELLĄ 318

może obejść się moje ulubione danie. W połączeniu z aromatycznym czosnkiem zarumienionym na masełku nadaje aromatu całemu daniu.  Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita !  ~~SKŁADNIKI~~ ryba dorsz świeży (filety) 3 szt. ( 350 g.) makaron Lubella pióra 1/2 opakowania  szpinak świeży 250 g.  czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby(...)pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy kawałki ryby. Przysmażamy na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni. Czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy na patelnie z masełkiem po dorszu. Przysmażamy, dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy śmietankę. Dodajemy serek topiony i na średnim ogniu dusimy, aż sos zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu.  Makaron gotujemy według wskazówek

Kuchnia Paulettes
Ryba pod sezamową kołderką 160

rodowód tej potrawy, ale w różnych wariantach znana jest zarówno w Arabii Saudyjskiej, jak i w Libanie czy Maroku. Składniki 1 kg ryby (może być w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.)   3 średniej wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka pasty sezamowej tahini 50 g dowolnych(...)można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego imbiru po podaniu można udekorować prażonymi ziarnami sezamu lub prażonymi migdałami lub grubo posiekanym szczypiorkiem Przygotowanie Filety posolić lub pozostawić na 30 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety, tak aby skórka była chrupiąca (średnio

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Paella z owocami morza i kurczakiem 205

wersją jest paella mixta i taką właśnie Wam przedstawiamy – paella z owocami morza i kurczakiem: pełna aromatycznego ryżu doprawionego szafranem, bogata w małże, krewetki, z dodatkiem kurczaka i dorsza, pachnąca pomidorami, słodkawa od groszku. Wbrew pozorom paella z owocami morza i kurczakiem wcale nie jest ani trudna, ani czasochłonna, jest potrawą jednogarnkową (a właściwie jednopatelniową :) – w oryginalne przygotowuje(...)idealnie nasiąka smakami i aromatami składników paelli. Składniki (na sporą patelnię): 500g ryżu do risotto Uncle Ben’s 2 średnie piersi z kurczaka ok. 350-400g filetów z dorsza bez skóry 500 ml bulionu warzywnego, ewentulnie drobiowego 375 ml wina białego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 3-4 ząbki

Pociąg Do Kuchni
Kotleciki z dorsza z oliwkami (Polpette di merluzzo e olive) 154

SKŁADNIKI  (na ok. 12 sztuk) 500 g filetu z dorsza 300 g ziemniaków (ok. 2 sztuki) 50 g oliwek (dowolnie wybranych) 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko s ó l, pieprz   oliwa z oliwek bu ł ka tarta **** INGREDIENTI  (per ca. 12 pezzi) 500 g di filetto di merluzzo(...)aglio 1 uovo sale, pepe olio d'oliva pangrattato PRZYGOTOWANIE Przygotowanie kotlecików rozpoczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie.  Ugotowane ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki, filet z dorsza oraz ząbek czosnku blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy 1 jajko, natkę pietruszki oraz drobno posiekane oliwki.  Mieszamy do uzyskania jednolitej

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka rybno-ziemniaczana (Sformato di pesce e patate) 169

SKŁADNIKI 500 g ziemniaków 500 g filetu z dorsza 150 ml śmietany 1 łyżeczka ziarenek kopru włoskiego  koperek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di patate 500 g di merluzzo 150 ml di panna 1 cucchiaino di semi di finocchietto  aneto sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obrane ziemniaki kroimy(...)PREPARAZIONE Sbucciate le patate e tagliatele a fettine sottili dello spessore di 1-2 mm. Scottatele per circa 2 minuti in acqua bollente salata, scolandole e asciugatele bene. Filety z dorsza oczyszczamy i usuwamy z ewentualnych ości, następnie kroimy w kostkę. Do ryby dodajemy 2/3 ziemniaków, śmietan ę , drobno pokrojony koperek, ziarna kopru włoskiego; doprawiamy

La grande e la piccola cuoca
Dorsz w sosie tysiąca wysp 163

Dzisiaj dorsz. Wcale niełatwo go kupić świeżego, nie wybierając się jednocześnie do marketu. Ja mam jednak, jak już kiedyś wspominałam,  taki niby plac niedaleko domu i tam podjeżdża samochód z takimi rybkami raz w tygodniu, z reguły w czwartek lub piątek właśnie. Nie jest tanio, ale chętnych nie brakuje...Świeża rybka nastraja wakacyjnie, przypomina o szumie fal i widokach(...)obiadowe, choć oczywiście można podać je na ciepło. Sos tysiąca wysp pasuje bowiem idealnie do grillowanych mięs, ryb, pieczonych ziemniaków czy  frytek...Serdecznie polecam. Składniki: 4 świeże filety z dorsza bez skóry ( u mnie 80 dkg) 2 jajka mąka pszenna  do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól  i pieprz do smaku Sos: 6 łyżek gęstego majonezu

Gosia gotuje
Dorsz z purée marchewkowo - ziemniaczanym 176

również o smaku ryby zastąpionym panierką. Najwyższy już czas aby o tym pomyśleć a jednocześnie zwróćcie uwagę na przepis który tu właśnie zamieszczam. Składniki :Ryba : 1 duży filet z dorsza bałtyckiego sok z cytryny pieprz i zioła prowansalskie Purée : 2 większe ziemniaki 1 większa machew pół kostki rosołowej Kiełki : Kiełki na patelnię oliwa z oliwek Przygotowanie :Dorsza kroję

Mechanik w kuchni
Ryba w cieście piwnym. Przekonaj się, za co pokochali ją Anglicy. PRZEPIS na fish and chips 153

ikon brytyjskiej kuchni. Mamy na nią sprawdzony przepis, który wiele lat temu przywieźliśmy z wakacyjnej pracy w barze. Przepis na angielskie fish and chips Składniki: około kilograma filetów z dorsza, 2 duże jajka, 200 ml jasnego piwa, 3-4 kopiaste łyżki mąki pszennej plus mąka do obtoczenia ryby, sól, pieprz, olej do smażenia. Zrób tak: do dużej miski wbij jaja

Kulinarna Polska
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 171

nowości.  Dzisiaj zrobiłam coś specjalnego. Jest to danie, które nadaje się na codzienny obiad, jak również na elegancką kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej(...)łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Najpierw zrobiłam puree z selera  z tego przepisu . Następnie zabrałam się za przygotowanie ryby. Filety opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym

Kuchnia u Krysi
Dorsz w panko 149

jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju. Tym razem wykorzystałam ją do przygotowania filetów z dorsza. I tak jak myślałam ryba wyszła delikatna w środku a chrupiąca na zewnątrz. Pycha. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dorsz w zapiekance tortowej 143

puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki: • 500 g dorsza • 1 por • 5 średnich marchewek • 1 średni seler • 2 pietruszki • 9 jajek • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki masła • kilka łyżek oleju • 2 łyżki natki pietruszki • sól, biały pieprz(...)podlać wodą i udusić do miękkości. • Odlać powstały płyn, zmiksować i doprawić gałką muszkatołową. Po ostudzeniu dodać 1 jajko i ponownie zmiksować. • Filetdorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. • Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. • Rozgrzać 2 łyżki oleju

To co kocham
Dorsz cytrynowy z kaparami podany z surówką koperkową z kapusty 131

rzeczy, które chrupią? :)) Cytrynowy dorsz jest bardzo delikatny – jego smak świetnie podkręcają słone kapary i orzeźwiający sos. Dorsz cytrynowy z kaparami: 2-4 porcje grubego, świeżego filetu z dorsza (świetnie sprawdzi się też halibut) 2 cebule szalotki (lub dymki – białe części) 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki kurkumy(...)łyżka oleju 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Ryba cytrynowa (ryba w sosie cytrynowym): Filety z dorsza (lub innej ryby) posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół). Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy

Poezja smaku
RYBA PIECZONA W PAPILOTACH Z WARZYWAMI 252

papieru do pieczenia i całość polejecie czosnkowo - pietruszkową marynatą. Ryba piecze się sama, w tym czasie możecie ugotować ryż lub ziemniaki albo usmażyć frytki.  Ja upiekłam filety z dorsza, ale oczywiście możecie użyć swojej ulubionej ryby, każda sprawdzi się tu doskonale. Słowo daję, że taka zapieczona z warzywami rybka smakuje genialnie! Jest idealnie soczysta, warzywa jędrne, a marynata

Słodko-Słony Świat Ilony
Klopsiki z dorsza z makaronem z grochu i pesto z bobu 197

bobu 4 gałązki bazylii sól 1 ząbek czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki migdałów obranych i zmielonych 1/2 szklanki oleju rzepakowego kotleciki z dorsza: 30 dkg filetu z dorsza 1 cebula 2 łyżki migdałów mielonych 1 jajko sól, pieprz, majeranek 2 łyżki koperku pokrojonego płatki chili olej rzepakowy panierka: po dwie łyżki czarnego sezamu i zmielonych migdałów pozostałe(...)miski, reszta która została będzie do dekoracji. Do bobu dodaję, czosnek, migdały, parmezan, bazylię, i miksuję blenderem. Wlewam stopniowo olej i dalej miksuję. Na końcu doprawiam solą. Klopsiki: Filet z dorsza bez skóry i ości mielę maszynka do mięsa razem z obraną cebulą. Do ryby dodaję migdały, jajko, sól, pieprz, majeranek, płatki chili, koperek i wyrabiam całość. Formuję nieduże

wesoła kuchnia
Kaszubskie kotlety rybne. 440

Miały być śledzie i co? I klops. Tzn. kotlet. Tzn. dorsz. ;) Do tego z boczkiem - tłuściutki, pulchniutki i raczej nie dietetyczny. No nie, na pewno nie. Ale kto by się tym przejmował, kiedy smakuje tak świetnie? Z pewnością bardzo kaszubsko i nawet nieco egzotycznie. Pyszna sprawa! W moich żyłach nie płynie co prawda ani kropla kaszubskiej krwi i jest(...)dodatkowo. A wracając do kotletów: w mojej wersji zmieniłem nieco proporcje ryby i boczku, oraz dodałem swoje przyprawy - uważam, że tak jest bardzo dobrze - sprawdźcie! :) Składniki : 250 g filetów z dorsza 150 g boczku (surowego wędzonego) 1 bułka mleko 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonej cebuli bułka tarta tłuszcz

zadanie-gotowanie