papryczek) . Podawać na ciepło. Można jeść je w całości (wraz z nasionami) trzymając za ogonek. Papryczki przed i po upieczeniu Pomysł na obiadowe danie: pieczone papryczki, ziemniaki i filety z dorsza
Ugotowaćmleku kokosowym z przyprawami. Dzięki temu przechodzą smakiem przypraw i nabierają orientalnego aromatu. Jeśli chcemy i lubimy, na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać pokrojony na kawałki filet z dorsza lub odsączoną ciecierzycę z puszki. Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z dojrzałych pomidorów lub mizerią z ogórka. Przed samym podaniem można posypać
cool and mintyPikantna, grillowana ryba, która świetnie smakuje z sałatką z pomidora, papryki, zielonego ogórka i szczypiorku. W przepisie wykorzystano mirunę, ale może być to równie dobrze mintaj lub dorsz. Składniki: filet miruny ze skórą ok 20-25 cm, szczypta soli morskiej, 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczki papryczki chilli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryczki Przygotowanie: Przyprawy mieszamy z sobą, posypujemy rybę
Lena Gotujeziemniaków (typ sałatkowy), 700 g filetów z dorsza, skórka otarta z cytryny, sok z 1 cytryny, 1 łyżka listków tymianku, 2 łyżki kaparów, sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml bulionu (najlepiej rybnego), 80 g świeżo starego sera twardego, 2 łyżki śmietany, masło, Rybę oczyścić z ości. Pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić
królestwo garówjadłospisu. Składniki : Ciasto: - około 3 szklanek mąki, - 4 łyżki oleju, - około 3/4 szklanki gorącego mleka lub wody, - około 1/2 szklanki zmiksowanego lub rozdrobnionego szpinaku, - sól. Dodatki : - usmażony filet z dorsza, - pocięta w cienki paseczki marchew, - sałata, - pocięty w paseczki ogórek kiszony. Sos : - gęsty jogurt naturalny, - świeży koperek, - sól, pieprz. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić przykryte
Przepisy Mikołajanich ryba po grecku;)) Dziś przepis właśnie na nią: aromatyczną, w chrupiącej panierce, z miksem warzyw, które nadają zwyczajnej rybce tej Wigilijnej oprawy. Ryba: 1 kg filetów z dorsza lub mintaja ( u mnie mrożone- aby szybciej rozmrozić należy namoczyć w mleku) 2-3 jaja 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku ewentualnie przyprawa typu kucharek bułka tarta
Domowe ciastakotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej kotlety RYBNE PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 8 niewielkich kotletów SKŁADNIKI: – 300 g filetów z dorsza – pół łyżeczki soli – 1 jajko – 1 łyżka mąki pszennej – 70 g śmietany kremówki 36% – pół marchewki – 1 nieduży ziemniak -2 łyżki posiekanego koperku
nietylkopasta.plsamo:). By przyspieszyć sprawę, przed pieczeniem ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej kapusty. Możemy użyć każdego rodzaju ryby, u mnie był to dorsz czarny. 400g fileta z dowolnej ryby, u mnie dorsz czarny 600g ziemniaków 1 cytryna 6 łyżek posiekanego koperku 3 łyżki masła sól, pieprz 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy
Szefowa kuchniSposób na rybę w innej formie - tak by nie była nudna:). Przygotowana w formie kotlecików zaskoczy degustujących. 300g filetów z dorsza 1 jajko 50ml mleka 2 łyżki mąki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 cebuli sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Rybę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z jajkiem, mlekiem, natką i cebulą
Szefowa kuchniprzygotowana ryba nie dość, że jest szybka w przygotowaniu to jeszcze bardzo smaczna. Składniki ( 2 porcje): 2 filety z dorsza atlantyckiego sok z 1 cytryny pęczek koperku sól, pieprz mąka pszenna do panierki olej do smażenia Przygotowanie: rybę oprósz solą i pieprzem rozgrzej olej na patelni piekarnik rozgrzej do 180 stopni rybę obtocz w mące i obsmaż na rumiano
Oka w rosole czyli KaFka gotujeMożna tu użyć dowolnego gatunku ryby, ja wykorzystałam polędwiczki z mintaja, ale każda inna rybka też będzie dobra. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Polecam! Składniki: 250g filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj, sola itp.) 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka majonezu 3 łyżki startego żółtego sera przyprawy: sól, pieprz cytrynowy
Blog z Apetytemproszku - 0,5 łyżeczki cynamonu - 1 puszka (400 g) pomidorów całych - 2,5 łyżki cukru - 2,5 łyżki octu sherry - sok z połowy limonki - 500 g filetów z dorsza - mąka z solą i pieprzem do oprószenia ryby - 2 duże jajka, roztrzepane - suszona kolendra - sól - czarny pieprz - szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Na dużej
DominikaDolciKotlety są smaczne i proste w wykonaniu. Połączenie ryby i boczku super się komponuje. Składniki: Boczek 35 dag Filet z dorsza 25 dag Jajko 1 szt. Czerstwa bułka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Mleko Smalec do smażenia Bułka tarta do panierki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę, wbić
Tradycyjna KuchniaPożywne i smaczne kotlety na obiad. Przepis dostałam od swojej sąsiadki Marioli. Składniki: Boczek 35 dag Filet z dorsza 25 dag Jajko 1 szt. Czerstwa bułka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Mleko Smalec do smażenia Bułka tarta do panierki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę, wbić jajko, przyprawić
Tradycyjna KuchniaWydawało by się że połączenie ryby z ziemniakami nie za bardzo pasuje, lecz jet to błędne myślenie, placki są smaczne i szybkie w wykonaniu. Składniki: Ziemniaki 80 dag Filet z dorsza lub inny 45 dag Ogórek kiszony 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Jajko 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Ketchup Wykonanie
Tradycyjna Kuchnia