czym kojarzy wam się piątkowy obiad? Nam często z rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300 g fileta z czarnego dorsza 1 szklanka kiszonej kapusty 2 marchewki 4 ziemniaki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 200 g brukselki 1/4 kalafiora 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki smalcu
R'n'G Kitchencurry. Pyszna, domowa ryba w occie. Ostrzejsze danie na wigilijny stół, smaczna przystawka na sylwestrowe party czy inną okazję. Składniki na rybę w occie curry: 800 g filetów z ryby (dorsz, karp) 250 g cebuli 250 ml octu winnego (białego) 5 ziaren pieprzu 1 listek laurowy 1 pełna łyżeczka curry 2 łyżki mąki (można ryżowej bezglutenowej) 125 ml oleju
Rodzinka w kuchnikotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej dorsz ze szpinakiem PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 300 g filetów lub polędwiczek z dorsza – sól i pieprz – 3-4 łyżki mąki – olej do smażenia – 4 garści świeżych liści szpinaku – 4-5 ząbków czosnku – 1 łyżka oliwy
nietylkopasta.plodmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza. Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia 250ml soku pomidorowego pół szklanki wody 1 czerwona papryka
Blog z Apetytemidealna potrawa zarówno na ciepło jak i na zimno, a idealnego smaku nabiera dopiero na drugi dzień lub po kilku dobrych godzinach od przygotowania. Składniki: 1 kg filetów ryby np.mintaja, dorsza, morszczuka 2-3 pietruszki pół średniego selera 1 por( biała część) 1-2 cebule pół szklanki oleju 2-3 szklanki wody sól pieprz, mielony oraz w ziarenkach kilka ziaren
Pysznie & Piękniełatwo dostępnych składników i przypraw. Nie potrzebne są również "egzotyczne" składniki, których nie zawsze dostaniecie w każdym sklepie, aby otrzymać pyszny obiad w 20 minut. Polecam :) 4 filety tilapii lub dorsza cebula ząbek czosnku 2 łyżki oleju łyżka soku z cytryny lub limonki łyżka mąki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz ognista mieszanka przypraw w młynku (niekoniecznie
Smakołyki Asisobie Atlantyckie kombu, ale z powodzeniem można go ominąć. Danie rewelacyjne, łatwe do zrobienia no i pyszne. Składniki: 1 pasek atlantyckiego kombu (opcjonalnie) ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz) 1 czerwona papryka 2 - 3 cebule 3 pomidory 4 - 5 średnich ziemniaków ok. 4 łyżki masła 2 szklanki wody 1 szklanka śmietany 18% sól pieprz słodka czerwona papryka
Mama Gotujeryby, jest obłędna i koniecznie musicie ją wypróbować. Składniki: 300 g omułków bez skorupek 300 g krewetek bez pancerzy 500 g filetu z dorsza lub innego fileta ryb o białym mięsie 2 cebulki szalotki 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona sól i pieprz 2 cm świeżo startego
Niezły MłynekFiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego
Tradycyjna kuchnia inaczejŚwiąteczna Ryba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną
MarciochaKucharzynajważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu kurczakowego lub warzywnego 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki Dorsz 2-3 filety lub inna ulubiona ryba 2 jajka przyprawy Wykonanie: Rozbijamy jajka w talerzu, dodajemy sól, pieprz, paprykę i trochę suszonego lub świeżego kopru. Mieszamy i do jajek dodajemy
Smaki Edytyzaskakująco smaczny, zachwycił chyba wszystkich. Polecam przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia można zastąpić inną ryba np. dorszem. Składniki: 4 filety z łososia około 180g każdy 100g czerwonego kawioru Umyte filety łososia dokładnie osuszamy. Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego Kilka gałązek świeżego koperku oraz pietruszki 4 ząbki pokrojonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic w tym dziwnego – jest piekielnie delikatne. Jak sprawić, żeby filet z białej ryby nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi i risotto z dodatkiem czarnej suszonej trufli. Spróbujcie! Kiedy piekliśmy piersi(...) na drugą stronę, zmniejszamy ogień do średniego i dosmażamy. Jak długo? Cienkie filety będą potrzebowały dosmażenia przez jeszcze 30-40 sekund. Grube i mięsiste filety, takie jak polędwiczki z dorsza, około 2-3 minut. Tak smażone polędwiczki z dorsza zjedliśmy z prostym risotto z suszoną czarną truflą (bazę do risotto znajdziecie TUTAJ , pomińcie cheddar, czosnek
Karo in the Kitchenschłodzenie kotletów Składniki /na 2 porcje: 300 g mrożonych filetów z łososia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 mały pęczek koperku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki płatków chilli skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Filety z łososia rozmroź, np. przez noc w lodówce. Włóż(...)tartej. Smaż na oliwie na średnio rozgrzanej patelni przez 5-8 minut na stronę. Podawaj na ciepło lub zimno. Rada: Zamiast łososia możesz wykorzystać filety z białej ryby, np. z mintaja lub dorsza. Bułkę tartą możesz zamienić na płatki owsiane zmielone w malakserze. ➤Dla gotowego dania (porcja risotto + 1 kotlet z łososia) w 1 porcji: 781 kcal
Chilli Czosnek i Oliwaprzepis na białą rybę ( u mnie dorsz ) po seczuańsku czyli z warzywami w pysznym sosie. Danie niezwykle smaczne i warte wypróbowania! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 3 osób ) * filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * białe wino – 4 łyżki * sos sojowy – 3 łyżki SOS: * czosnek – 1 ząbek * cebula
Ostra na Słodkodanie to bardzo udany eksperyment z rybą i koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby.Składniki:filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje1 pęczek koperku2 ząbki czosnku*sólsok z cytrynypieprz cytrynowy2-3 łyżki oliwy z oliwekmasłoSposób przygotowania:1. Filety wypłukać, osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.2. Koperek siekamy, ząbki czosnku miażdżymy.3. Koperek, czosnek, oliwę
Kuchnia domowa AniDziś na obiad rybka. Polecam Wam serdecznie. Ryba w sosie koperkowym.Składniki dla 3 osób:3 filety z ryby (mintaj, dorsz, ....);pęczek koperku;200 ml śmietany;1 szkl. bulionu warzywnego;3 łyżki mąki;oliwa z oliwek;sól, pieprz;sok z cytryny;Filety kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, solą i skrapiamy cytryną. Następnie obtaczamy w mące (pozostawiamy 1 łyżkę
Miksturownikdziesiątkę. Odtąd przynajmniej raz w tygodniu takie kotlety u nas goszczą. Zapraszamy do spróbowania! kilka mrożonych filetów rybnych ( np. z dorsza lub miruny) pęczek koperku świeżego lub mrożonego pół cebuli bułka tarta 1 żółtko olej sól Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Filety rybne rozmrozić, pokroić w wąskie paski i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych filetów dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedanie jest bardzo lekkie, wręcz dietetyczne. Co akurat jest bardzo pozytywne, biorąc pod uwagę ilość potraw zjedzonych w Święta. Składniki (na 4 porcje): 300 gram filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) szczypta soli i pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu(...)czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Mango PapajaSkładniki na 2 porcje:2 bardzo duże ziemniaki najlepiej typu winiety2 filety ryby (u mnie dorsz)kilka pieczarek1 cebulasól, pieprzZiemniaki gotujemy w łupinach wpół miękko(ziemniaki wrzucamy do wrzątku a solimy pod sam koniec żeby zachować wartości odżywcze). Filety rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki obieramy
Bon Appetit Małgorzatylekką sałatką. W przygotowaniu tego dania można wykorzystać dowolną rybę o białym, zwartym mięsie. Ja postawiłam na filet ze szczupaka, ale Ty możesz wybrać np. dorsza czy sole. Składniki /2 osoby/: filet ze szczupaka lub innej białej ryby przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, zioła prowansalskie 2 plasterki cytryny 1 łyżeczka masła lub oliwy Sos: 100 g kurek
Pasja Smakuzimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj)1 puszka brzoskwiń1 cebula3 łyżki ketchupu pikantnegooliwa z oliwek lub dobry olejsok z cytrynysólświeżo zmielony pieprz0,5 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie)około 1 szklanki mąki pszennejWYKONANIE:Filety posól, popieprz i skrop lekko sokiem z cytryny (mrożone wcześniej
Słodko-Słony Świat Ilony